Re: Yurtdisi borclanma ssk
Mevcut yasaya göre sözkonusu borçlanmayı ödemenizde süre bakımından bir kısıtlama yoktur. Yeni yasada ise, Borçlanmaya ilişkin kurumca tahakkuk ettirilen borç tutarı, tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içerisinde ödenir. Ödeme yapılan gün sayısı prim ödeme gün sayısına ve prime esas kazanca dahil edilir. Tahakkuk ettirilen prim borcunu tebligat tarihinden itibaren üç ay içerisinde ödemeyenler için yeniden başvuru şartı aranır3 ay içinde ödenmesi gerekir.
yeni ve eski yasayı prim bakımından karşılaştırcak olursak :
Yeni Kanun ile, günlüğü 3,5 dolar karşılığı Türk Lirası alınarak yurtdışı hizmet borçlanması yapılması uygulamasına son veriliyor. Bunun yerine yurtdışında çalışılarak geçirilen her gün için en az günlük asgari ücretin %32 si oranında ödeme yapılması uygulamasına geçilecek.
Halen yurtdışı borçlanmasının günlük tutarı olan 3,5 dolar = 4,725 YTL (1 $=1,35 YTL olarak alırsak) Buna göre eski sistemde bir aylık hizmet borçlanması bedeli 4,725 YTL X 30 gün = 141,75 YTL dir. Geçerli olacak yeni sistemde ise, bu miktar en az (531 YTL asgari ücret X 0,32)= 169.92 YTL olacaktır.
Süre yönünden bir sınırlama olmasa da, fiyat artışından etkilenirsiniz. Ve mayısın ortasında artış olacaktır. Yaklaşık %50 lik bir artış... Bir an önce ödemeniz yararınıza.
Sevgili arakadaşlar yanılmıyorsam yurtdışı hizmet borçlanmaları 506 Syaılı SSK'da yaşlılık aylığının düzenlendiği maddede açıklanmıştır bunun için işinin yurda kesin dönüş yapmasından itibaren 2 yıl içinde Kuruma başvurması ve Kurum tarafından çıkarılacak borçlanma miktarının kendilerine tebliğinden itibaren eğer itiraz olunmazsa 1 yıl içinde ödsenmesi gerekmektedir.. Saygılarımla
parayi simdiden yatirsak, annem de daha bi kac sene calismaya devam etse, yani emeklilik maasindan hic almasa, bu arada Allah göstermesin annemizi kaybettik, yatirilan para yanmismi oluyor?
Alıntı:
serhat pişkin rumuzlu üyeden alıntı
Sevgili arakadaşlar yanılmıyorsam yurtdışı hizmet borçlanmaları 506 Syaılı SSK'da yaşlılık aylığının düzenlendiği maddede açıklanmıştır bunun için işinin yurda kesin dönüş yapmasından itibaren 2 yıl içinde Kuruma başvurması ve Kurum tarafından çıkarılacak borçlanma miktarının kendilerine tebliğinden itibaren eğer itiraz olunmazsa 1 yıl içinde ödsenmesi gerekmektedir.. Saygılarımla
Yurtdışı borçlanması 3201 Sayılı "Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi
Hakkında Kanun" uyarınca yapılır.
Alıntı:
ramocan rumuzlu üyeden alıntı
parayi simdiden yatirsak, annem de daha bi kac sene calismaya devam etse, yani emeklilik maasindan hic almasa, bu arada Allah göstermesin annemizi kaybettik, yatirilan para yanmismi oluyor?
Yatırılan parayı geri almanız gibi bir durum söz konusu olamaz. Ölümü halinde çoçuklarına ( yaş ve diğer şartlara haizlerse) ölüm maaşı balanır.
Iyi gunler,
Bu gun okudugum bir makaleyi sunuyorum,
acaba bu miktar yeni borclanacaklar icinmi, yoksa eskiden borclanmis olup
borcunu daha odememis olanlarida kapsiyormu?
http://www.objektifhaber.com/yeni/ob...id=3O33O136454
Yurtdışı borçlanması günlük 6,4 YTL’ye çıktı
Meclis’te geçen hafta kabul edilen Sosyal Güvenlik Reformu ile yurtdışı borçlanma ücretlerine zam geldi. Buna göre halen günlük 3,5 dolar olan yurtdışı borçlanma bedelinin alt sınırı, yeni yasayla birlikte 6,48 YTL’ye yükseldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Tahsin Güney, doların son yıllarda değer kaybetmesi nedeniyle yurtdışı borçlanma bedelinin olması gerekenin çok altında kaldığını söyledi. Bu nedenle yeni bir düzenlemeye gittiklerini anlattı. Yurtdışı borçlanmanın dolar üzerinden yapılması uygulamasından da vazgeçildi. Bundan sonra borçlanma YTL üzerinden yapılacak. Kişiler, gelire esas kazancın alt ve üst sınırı arasında kalmak şartıyla istedikleri rakamdan borçlanma yapabilecekler. Alt sınır günlük 6,48 YTL olurken üst sınır 48 YTL’ye kadar çıkabilecek. Borçlanmanın üst sınırdan yapılması, bağlanan maaşın yüksek olmasını sağlayacak. Yeni düzenlemeden etkilenmek istemeyen gurbetçilerin acele etmesi gerekiyor. Zira düzenlemenin yürürlüğe girmesi için reformun yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008 beklenmeyecek. Yasanın Resmi Gazete’de yayımlanması ile birlikte yurtdışı borçlanma ile ilgili kısım uygulamaya geçecek. Yurtdışı borçlanma ile ilgili yapılan bir başka önemli düzenleme ise Bulgaristan göçmenleri ile ilgili oldu. Bu kişilere, Türkiye’ye gelmeden önceki sürelerini borçlanabilme hakkı verildi.
benim anlamadigim hem yeni borclanma 6,4 ytl ye cikti yaziyor , hem de 3,5 dolardan ödemek icin acele edin yaziyorlar.
Acaba tam olarak hangi tarihe kadar 3,5 dolardan ödenebilir bilen varmi aranizda?
neden yeni yasa icin tam net bir aciklama yok?
yada varsa nerden okuyabilirim?
Yeni yasa cikacaksa, anlasilan daha cikmadi, neden tam bir tarih verilmiyor?
Yani bu tarihten sonra 3,5 dolarlik borclanma kalkiyor, yada yeni yasa bu zamandan sonra yürürlüge gececek gibi?
Alıntı:
ramocan rumuzlu üyeden alıntı
neden yeni yasa icin tam net bir aciklama yok?
yada varsa nerden okuyabilirim?
Yeni yasa cikacaksa, anlasilan daha cikmadi, neden tam bir tarih verilmiyor?
Yani bu tarihten sonra 3,5 dolarlik borclanma kalkiyor, yada yeni yasa bu zamandan sonra yürürlüge gececek gibi?
Yeni yasa çıktı. Tüm yasa kapsamında yürürlük tarihi aynı değil. Bazı maddelerin yürürlük tarihi ayrıca belirtilmiş durumda.
Yurt dışı borçlanma konusunda ise, 08.05.2008 tarihinden önce müracaat etmişseniz günlük 3.5 dolardan hesap yapılacaktır. BU tarihten sonraki müracaatlarda ise yeni yasada belirtilen şekilde hesaplama olacaktır.
Şu an içinde SGK'da borçlanma ile ilgili işlemler talimatla durdurulmuştur.
Sayın hukukçu arkadaşlar
Beni aydınlatırsanız çok memnun olurum.
Ben 1963 doğumlu 1979'dan 2008'e kadar yurt dışında yaşamaktaydım.
Ve 01.01.2008 tarihinden itibaren % 55 malülen emekli oldum ve şu an mamlekete dönüş yaptım.
Türkiye'de ne SSK ne de Bağ-Kur'luluğum olmadı
Yurt dışında çalışmışlılığım sene olarak 26 sene 4 ay ve 1993 senesinden sonra Alman vatandaşlığına geçtim.
Türkiye'de kimlik numaram mevcut yani çift vatandaşım.
Ben Türkiye'de SSK'ya boşlanarak emekli olabilirmiyim. Eğer olabilirse kaç iş günü borçlanmam lazım veya ödemem lazım.
Beni en kısa zamanda aydınlatırsanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
Ben Pervin 1962 dogumluyum1979- 1984 arasi avusturyada isci olarak 1987den 1990a SSKli olarak 1990dan 2000 yilina kadar Emekli sandigina bagli olarak calistim su anda Amerikada yasiyor ve calisiyorum buraya geldikten sonra 410 gun istege bagli yatirip durdurdum.sorum su, nasil emekli oabilirim?yurtdisi borclanmasi yapabilirmiyim?Amerikadan kesin donus sartmi emekli olabilmek icin?lutfen bana bir yol gosterin defalarca bazi kurumlara yazdim cevap alamadim.simdiden tesekurler calismalarinizda basrilar diliyorum.
Not:Sadece Avusturya icin gunlerimi borclanabilirmiyim?
Yurtdisi istege bagli emeklilik islemleri
Merhaba arkadaslar ..ben yusuf
yurt disi istege bagli emeklilik ile ilgili bilgilendirilmek istiyorum..
yardimlariniz vede vereceginiz bilgiler icin daha simdiden tesekkürlerimi sunarim!
ben 1979 dogumlu almanyada yasayan birisiyim 1995ten beri almanyada emeklilik kasasina aidatimi ödüyorum,türkiyede calismisligim yok..
bilmek istedigim konu su:simdi bildigim kadariyla kanunlarda birtakim degisiklikler oldu türkiyede emeklilik ile ilgili...benim türkiyeden emekli olabilmem icin ne yapmam lazim..ödiyecegim emeklilik aidatimi galiba kendim belirleyebiliyormusum,kac sene ödeme yapmam lazim kac yasinda emekli olabilirim..yani diyelim ben 2500 YTL emekli ayligi almak istersem aylik nekadar yatirmam lazim,vede emekli olurken son kac sene baz aliniyor ..simdi asgari ücretten ödeme yapsam diyelim baz alinan en son 10 sene olursa son on seneyi en yüksek seviyeden ödemis olsam olurmu ki?yada yanlis mi biliyorum herseyi...???
emekli ayligiylan ilgili bi tabela varmiki?kac sene nekadar ödenirse sukadar aylik baglanir diye?
birde sorum su?emeklilige farzedelim 50 yasinda hak kazandim,ama ben biraz daha ödemek istiyorum atiyorum 1 sene 2 sene hakettigim halde emekli olmuyorum her gecen sene yüzde kac oraninda emekli ayligi artiyor?
PS:yasim 29
vereceginiz bilgiler icin simdiden tesekkür ederim..
Re: Yurtdışı borclanma SSK
Merhaba
Öncelikle burda vermis oldugunuz aydinlatici bilgiler icin tesekkür ederim.
Benim de yurtdisi borclanmasi ile ilgili bir kac sorum var.
Annem (1962 dogumlu) 1996 dan beri Almanyada yasiyor(12 yil). Almanyada 1000 gün calismisligi oldugunu düsünüyoruz. Almanya ya gitmeden önce SSK dan 417 prim gün sayisi var ( ssk giris 1993). 1993 girisli oldugu icin tamamlamasi gereken prim gün sayisi 5600 gözüküyor ve yas sarti 49.
Bu bilgiler isiginda sormak istedigim sorular:
1. Almanyadaki calistigi 1 prim gün ( almanya ile türkiyenin anlasmasi oldugu icin) Türkiyedeki 1 prim gün olarak mi denklestirilmektedir?
2. Emekli yas sarti dolmadan (49), borclandirma yaptirip ödeyebilir mi?
3. asgari ücretin %32 sinin baz alinmasi kanunu yürürlüge girdi mi yoksa 1 ekime kadar eski sistemden yararlanabilir miyiz?
4. Bir bayanin, yurtdisinda sadece calistigi zamanlar mi yoksa genel ikamet zamanimi borclandirilinabilniyor?
5. Son olarak; daha fazla maas baglatmak icin ( mesela 1000 ytl), ne yapabilir? sayisal bilgi verme imakaniniz var ise sevinirim.
Ilginiz icin tesekkürler
Re: Yurtdışı borclanma SSK
Merhaba
Bir önceki sorumda unuttugum bir seyi sormak istiyorum. Annem daha önce de1979-1982 yillari arasi almanyada calismis ve primlerini türkiyeye döndükten sonra almis. Orada calistigi zamani belgeleyebilirse, ilk ise giris tarihi ssk üzerinden 1979 olarak belirlenebilir mi? Böyle olursa, 5600 prim gün sarti 3600 e düsüyor.
Bu konuda beni aydinlatabilirseniz sevinirim.
Saygilar