Duvar yıkarak oda birleştirme
Ailemin oturduğu apartmanın sakinlerinin hemen hepsi, aradaki duvarı yıkmak suretiyle evlerinin iki odasını birleştirdiler. 10 daireden 8'inin projelendirme ve ruhsat alma gereği görmeden bunu yapmış olması, ailemde bina güvenliği ile ilgili tedirdinlik yaratıyor.
Sitenizde ve KMK'da bu durum ile ilgili mevzuat ve yasal haklarım hakkında bir tarama yaptım fakat net bir fikir elde edemedim.
1. Kiriş, kolon veya perde duvarların yıkılamayacağı ve
2. Bina statiğini etkileyecek değişiklikler yapılamayacağı KMK'da belirtilmiş.
Örme duvarlar da bu kapsamda ele alınabilir mi? Eğer bir ihlal söz konusu ise başvurulması gereken mercii neresidir?
Şimdiden teşekkür ederim.
(Sorunun muhatabı bir mimar olmalıydı belki, fakat emsal teşkil edecek bir vakanın olduğunu umarak buraya yazdım çünkü bahsettiğim uygulama çok yaygın.)
Re: Duvar yıkarak oda birleştirme
bence bu kapsamda değerlendirilemez.binaının içinde sizinde dediğiniz gibi statiği değiştirmeden .ve de kolon ve kirişe dokunmadan istediği değişikliği yapabilir diye düşünüyorum.
ihlal varsa belediyede imar müdürlüğü fen işleri dairesi olması gerekiyor yani kullanım belgesini (iskan)veren.mimari projeyi denetleyen yer.belediye sınırları içindeyse.
Söz konusu örme duvarlar bina statiğini etkilemez.
Yıkılmasına KMK'da engel bir durum yoktur.
Şikayetinizden sonuç alacağınızı düşünmüyorum.
Bence, örme duvar bile olsa, ev içinde bir yerlerin yıkımının, binaya zarar verebilme ihtimaline binaen, yetkili kişi veya kurumların bilgisi(gerekiyorsa izni ) dahilinde kontrollü olarak yapılması gerekir. Herkes eline kazmayı küreği alıp evin içindeki duvarları kırmaya kalkarsa istemeden de olsa bir felakete yol açabilir değilmi?
Taşıyıcı hiçbir özelliği yoktur. Sizde kırabilir, yerine isterseniz perde asabilirsiniz. Hatta diyebilirimki binaya yük getirmekten kurtarırsınız. Mahremiyet, düzen, koku ve ses izolasyonu amaçlı bölmelendirmek için iç duvarlar yapılır. Endişe etmeyin. Sevgiyle kalın.
seçkin 6556 ya katılıyorum
Duvarın taşıyıcı özelliğinin olup olmaması herhangi bir şeyi değiştirmez. Yapının mimari projesine aykırı her unsura karşı "eski hale iade" davası açılabilir...
Alıntı:
illegal rumuzlu üyeden alıntı
Duvarın taşıyıcı özelliğinin olup olmaması herhangi bir şeyi değiştirmez. Yapının mimari projesine aykırı her unsura karşı "eski hale iade" davası açılabilir...
Merakımdan soruyorum; daire içerisinde yapılan değişiklikler dışarıdan görünmüyorsa, bina estetiğini değiştirmiyorsa yine yukarıda söylediğiniz durum söz konusu olur mu?
Şimdiden teşekkürler.
İllegal'in görüşüne katılıyorum, eski hale iade davası açabilirsiniz. Bu aşamada merakınızı gidermek ve daha az masrafla istediğiniz sonuca ulaşabilmek için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne tespit başvurusu yapabilirsiniz. Alınacak bilirkişi raporunda örme duvarının yıkılmasının tehlikeli olup olmadığına zaten değinilecektir.
şöyle düzeltsek doğruya yaklaşmış olurmuyuz.
malıkleerin hakları ve borçları ,kendi bağımsız bölümünde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım,tesis ve değişiklik yapamaz.
ama kendi bağımsız bölümüne bağlantılı yerlerde ise .bütün kat malıklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek değişiklik yapabilir.
buna müsade edilmiş şarta bağlanmış .daha nazık bir yol.
bencede binaya zarar verebilir herkes kafasına gör duvar yıkmamalı