Mal beyanının İcra dairesine benim yerime eşim götürebilir mi?
Merhaba işyerinden izin almam imkansız olduğu için mal beyanı dilekçesini yazıp imzalayıp kimlik ve fotokopisi ile eşime verdim icra dairesine götürmesi için fakat,eşime "Kendisinin şahsen gelmesi gerekir" diyerek mal beyanı dilekçesini kanul etmemişler.Böyle bir şey var mı.Yani eşime vekalet gibi birşey versem (cumartesi çalışan noter var) mal beyanını benim adıma götürebilir mi.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Re: Mal beyanının İcra dairesine benim yerime eşim götürebilir mi?
Eşinizin sizi vekaleten temsili söz konusu değil. Bu tür hukuki işlemleri sizin adınıza ancak, vekalet vereceğiniz bir avukat takip edebilir.
Mal beyanı dilekçelerini, kişinin şahsen, kimlik fotokopisi ile beraber vermesi gerekmektedir. Memurun, eşiniz tarafından verilen dilekçeyi kabul etmemesi normaldir.
Alıntı:
Av.Aslı Yazıcı rumuzlu üyeden alıntı
Eşinizin sizi vekaleten temsili söz konusu değil. Bu tür hukuki işlemleri sizin adınıza ancak, vekalet vereceğiniz bir avukat takip edebilir.
Mal beyanı dilekçelerini, kişinin şahsen, kimlik fotokopisi ile beraber vermesi gerekmektedir. Memurun, eşiniz tarafından verilen dilekçeyi kabul etmemesi normaldir.
Cevabınız için teşekkür ederim.Dilekçemi kendim götürdüm yalnız evrak kayıt no vermediler sadece dosyaya koydular ve akşama bilgisayara girilecek dediler.Evrak kayıt no'yu almak için tekrar gitmem gerek mi.Mal beyanımı dosyaya gözlerimin önünde eklediler ama yine de tereddütteyim.Bu sorumu da cevaplayabilirseniz çok memnun olurum.
Saygılar
mal beyanı dilekçesini alıp dosyaya alındığına dair mühür basarlar.bi sıkıntı olacağını sanmıyorum.Mal beyanında bulunmamaya ilişkin cezai müeyyideler de kalktığına göre endişelenecek bi durum yok
Mal beyanınızı verdiğinize dair, size bir süretini vermeleri gerekiyor. Onların, teslim aldıklarına dair imzalı bir suret. Evrak kayıt numarası diye bir şey yok. Eğer ki, böyle bir suret almamışsanız, dosyadan fotokopisini alarak, elden teslim alındığına dair kaşe ve imzalı bir örneğini almanızda yarar var.
Alıntı:
Av.Aslı Yazıcı rumuzlu üyeden alıntı
Yukarıda vatandaş eşime vekalet versem diyor fakat sayın avukat ; eşinizin sizi vekaleten temsili söz konusu değil diyor.
Vekalet verdıkten sonra kim olursa olsun elınde vekaletı olursa hemen herşeyi yapabılır .yeterki vekalette yapabılecegı şeylerı yazsın.
Benım hemen her işim için kardesıme vekalet verıyorum kendısı halledıyor.Nüfus cüzdanından tutun da pekçok şeye kadar vekalet kabul ediliyor sadece sürücü belgesi için kesinlikle kendısı gelecek denıyor .
Alıntı:
mesaog rumuzlu üyeden alıntı
Yukarıda vatandaş eşime vekalet versem diyor fakat sayın avukat ; eşinizin sizi vekaleten temsili söz konusu değil diyor.
Vekalet verdıkten sonra kim olursa olsun elınde vekaletı olursa hemen herşeyi yapabılır .yeterki vekalette yapabılecegı şeylerı yazsın.
Benım hemen her işim için kardesıme vekalet verıyorum kendısı halledıyor.Nüfus cüzdanından tutun da pekçok şeye kadar vekalet kabul ediliyor sadece sürücü belgesi için kesinlikle kendısı gelecek denıyor .
kardeşinize vekalet verin ceza davalarınıza da baksın olacak işmi sizce ?
Alıntı:
mesaog rumuzlu üyeden alıntı
Sayın mesaog,
İcra dairesindeki bir işten bahsediyoruz. Adli kanalla yapılan hiç bir işte vatandaş vekaletle bir diğer vatandaşı temsil edemez. Kardeşiniz sizi tapuda, nüfusta temsil eder. Ancak, bir dava açarken, davaya cevap verirken, icra takibi açarken vs. gibi adli kanalla yapılan hiç bir işte temsil edemz.
Avukatlık Kanunu
YALNIZ AVUKATLARIN YAPABİLECEĞİ İŞLER
Madde 35 - (Değişik: 1238 - 26.2.1970) Kanun işlerinde ve hukukî meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adlî işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek,yalnız baroda yazılı avukatlara aittir.
Baroda yazılı avukatlar birinci fıkradakiler dışında kalan resmî dairelerdeki bütün işleri de takip edebilirler.
Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir,davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. (Ek hükümler: 4667 - 2.5.2001 / m.22 - Yürürlük m.97) Ancak, 29.6.1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgari ücretin bir aylık brüt tutarı kadar para cezası verilir. Verilen para cezalarına dair kararlar ilgililere Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde yetkili sulh ceza mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz üzerine verilen karar kesindir. Bu cezalar 21.7.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre tahsil edilir ve Hazineye gelir kaydedilir. (Değişik 3. fıkra: 5728 - 23.1.2008 / m.329) Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanunu'nun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgari ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idari para cezası verilir.
Hukuk ve Ceza Muhakemeleri Usulleri kanunları ile diğer kanun hükümleri saklıdır.
merhaba
gene mal beyanı...gene icra müdürlüğünün görevini eksik yapması...
vatandaş mal beyanı veriyor..mb yi aldığına dair vatandaşa herhangi bir belge vb verilmiyor...bunun adıda hukuk oluyor hemde hukukun çalıştığı..savcıların kol gezdiği...bir başka köşede ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının verildiği.. adliyede...velhasıl adelet dağıtılan mekanda.....
sözkonusu vatandaş mb yi verdi diyelim...bende hemen arkasından ilgili icra müdürlüğüne girip bahse konu mb yi dosyadan aldım ve cebime koydum..bunu yapamazsın diyen vatandaş varmı içinizde....(muhtemelen yok ve ben devam edeyim sözlerime) arkasından alacaklı dosyaya bakıyor ve mb yi göremiyor (!)....doğal olarak (!) açıyor davayı 10 gün hapis alsın ve baskı aracı olsun diye....vatandaş nasıl ispat edecek mb yi verdiğini arkadaşlar...ispat edemeyecek elbette...icra müdürlüğü mb yi aldığında alındığına dair onaylanmış mb nin fotokopisini vatandaşa vermelimi vermemelimi..her mb veren hukuk uzmanı değil malum...her hasta olanın doktor olamayacağı gibi......
bide şöyle tersten düşünelim....ben şık bir elbise ile(hukukçu arkadaşlarım gibi) icra müdürlüğüne gidiyorum ve şu dosyayı bana verin diyorum veya geçip raftan kendim alıyorum...arkasından o dosyada alacağa konu olan çeki senedi veya herhangi bir belgenin aslını görevliden istiyorum....sizce bu istemim anında yerine getiriliyormu arakadaşlar...(hepiniz HAYIR diye bağırıyorsunuz bunu duyuyorum merak etmeyin)...işte zurnanın zırt dediği yer burası arkadaşlar....mal beyanı dosyada diğer bir deyişle raflarda ve gene diğer bir deyişle halka açık bir şekilde dururken (yanıldığımı bana söyleyin veya ispat edin) alacaklının belgesi kasalarda saklanıyor....YALAN MI bu.......ve gariptirki bu durum hukukçuların bilgisi dahilinde böyle olageliyor yıllardır..kamu adına hizmet veren barolar veya benim adıma diğer bir deyişle millet adına yetki kullanan mahkemelerin gözü önünde oluyor bu saçmalık: eşitsizlik:hukuksuzluk...
ve nihayet şükür ki anayasa mahkemesi buna bir dur dedi...mb yokluğuna disiplin hapsi verilmez dedi...(muhtemelen suistimali gördü..)
ben tam 4 kez mb yi verdiğim halde ve bunu verdiğimi ispat ettiğim halde disiplin hapsi aldım ve itiraz ettiğim ağır ceza mahkemesinde mb yi verdiğimi ispat edebildiğim için cezayı kaldırdım....inanmayanlara ve ilgileneceklere belgeleri verebilirim bunla ilgili...
her nasıl oldu ise 4 dosyamda 4 mb kaybolmuştu(!)....bana göre çalınmıştı...hemde hukukçuların her gün mesai yaptığı adliyede....iyiki elimde onaylı bir örneği vardıda 40 gün hapis yatmadım....
saygılarımla....
Avukatlık kanunu ile tanımlanan ve avukatın görev alanına giren hiçbir hukuk işlemine itirazım yok. Ancak en azından icra müdürlüğüne verilecek dilekçe gibi işlemlerin neden eş tarafından yapılamadığını anlayamıyorum. Bu işlem eşi doğrudan ilgilendiriyor üstelik. Ama konu Ceza olunca aynı eşin bu defa kararı temyiz hakkı var.
(CMK:Madde 262 – (1) Şüpheli veya sanığın yasal temsilcisi ve eşi, şüpheli veya sanığa açık olan kanun yollarına süresi içinde kendiliklerinden başvurabilirler. Şüphelinin veya sanığın başvurusuna ilişkin hükümler, bunlar tarafından yapılacak başvuru ve onu izleyen işlemler için de geçerlidir.) Eşine karşı verilen bir hükmü eşi temyiz edebiliyor ama eşinin mal beyanında bulunmama cezası alabileceği bir mal beyanı dilekçesini eş vekaletnamesi olsa dahi veremiyor. Konu yasalda olsa bana mantıklı gelmiyor. Burada bir tezat var. Yada yorumda bir farklılık var.
Saygılarımla.
Sayın Kemal Bey
Serzenişlerinizde bence haklısınız. Malesef çürük elmalara her yerde, her meslekte rastlanıyor.Bir Kimsenin alacağını almak için hukuk çerçevesinde yürütülen her çabasına saygılıyım ama malesef bu sınırlar her zaman sağlıklı uygulanmıyor. Siz mal beyanı olarak yazmışsınız ama ben " Olmayan adrese sahte abonelik " başlıklı konumda bir başka yöne değinmiştim. Bir ödeme emri geliyor ve üzerinde; Eki; abonelik sözleşmesi yazıyor. Ancak ne ödeme emri ekinde nede dosyada böyle bir abonelik sözleşmesi yok. Ödeme emri resmi evrak ise ki bence kesinlikle resmi evraktır. Bu ibareyi yazanlar resmi evrakta sahtecilik suçunu işlemiştir. Peki icra müdürlüğü böyle bir ödeme emrini nasıl borçluya yada karşı tarafa gönderebilir? İcra müdürünün ödeme emrini ve dosyayı kontrol etmesi bir yasa emridir. İcra müdürlüğüne gidip itiraz ettiğimizde garip bir hava oluştu. "Neyse canım itiraz edince sorun olmaz "gibi abuk bir cevap verildi. Oysa abonelik sözleşmesi olmalı ve orada yer alması gereken imza kontrol edilebilmeli idi. Bu ödeme emrine hem itiraz edilip, hemde şikayet edilince paldır küldür alacaklıya yazı gönderilip abonelik sözleşmesinin dosyaya konması uyarısı yapılıyor. Peki icra için gelen icra memurları farklımı sizce? Sizin haciz tutanağının bir suretinin bırakılması ile ilgili yazınızı hatırlıyorum. Malesef asla böyle bir suret bırakma gibi bir uygulama yok. Gelen memur tarafsız devletin memuru gibi değil alacaklı vekili gibi davranıyor. Ben yaşadım ve sonucunda hukuken tamamen haklı çıktığım bir olmaması gereken tecrübemde aynen gördüm. İtirazlarımı haciz tutanağına geçirmemek için direnen memur ile atıştım ve mahalle muhtarını tanık olarak çağırdım . Bunun üzerine hiçbir işlem yapmadan memur gitmek istedi. Sonra iş tamamen sarpa sarınca mecburen oturup yasaya uygun tutanak hazırlandı. Dosyadan mal beyanı yada başkaca bir belgenin kaybolması süpriz değil. Ben şikayet dilekçesi için Karşıyaka İcra Hukuk Mahkemesinde nöbeçi hakimden havale alırken, ilgili hakim dilekçemin sadece isim altını değil, ilk sayfasınıda imzalamamı, çünkü bilgisayar ile aynı karakterler ile sayfanın değiştirilebildiğini kendisi söyledi. Bunun sahtecilik olduğunu söylediğimde " malesef oluyor sizin yararınız için söylüyorum " diyebilmiştir. Kısaca icra hukuk hakimi bile mahkemeye sunulan dava dilekçesinde sahtecilik yapılabildiğini açıkça belirtebiliyor ise sizi haklı kılan çok ciddi sorunlar olduğunu kabul etmemiz gerekir. Belki banada itiraz eden avukat dostlarımız olacaktır ama bu anlatılan olayların yaşandığı gerçeğini değiştirmeyecektir. Mal beyanı malesef bir silah gibi kullanıldı. Şimdi iptal sonrası çeşitli tepkiler geldi ama bence bu tepkilerde samimi değil çünkü 76. madde hala ortada geçerli duruyor. Amaç üzüm yemek ise bu maddede amaca uygundur. Genelde mal beyanında bulunmak bile yetmedi. Usule uygun olmadığı gibi gerekçeler ile cezalar verildi. O zaman yasada yazılı olduğu gibi sözlü olarak mal beyanının alınabilmesi gerekirdi. Malesef hiçbir icra müdürlüğü sözlü mal beyanı bugune kadar almadı. Alınsa ve usule uygun olmasa bu defa borçlu sorumlu olmayacaktı. Usulü ne ise o usule göre mal beyanı neden alınmıyordu bunun cevabı hukukçular tarafından sorgulanmadı.
Saygılarımla.
İİK Madde 74 – Mal beyanı, borçlunun gerek kendisinde ve gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacak ve haklarında borcuna yetecek miktarın nevi ve mahiyet ve vasıflarını ve her türlü kazanç ve gelirlerini ve yaşayış tarzına göre geçim membalarını ve buna nazaran borcunu ne suretle ödeyebileceğini yazı ile veya şifahen icra dairesine bildirmesidir.
Sıze katılıyorum Mkocagul bey gercekten haklısınız burası TÜRKİYE
icra müdürlüğünde icra müdürünün önünde borçluya kaldırılan mallarının satışını sen isteyemezsin diyen hukukçu:avukat olduğunu ve bunada icra müdürünün:bağımsız kamu çalışanının evet doğru söylüyor avukat dediğini siz yaşadınızmı bilmem....
çürük elme bizim meslekte de bol hukuk mesleğinde de bol işte ne yapacaksınız arkadaşlar....