-
Emekli olabilmem için gerekli gün sayısı
Merhabalar,
19.09.1974 tarihinde SSK'lı olarak işe başladım. 28.08.1987 yılına kadar SSK'lı olarak çalıştım. Toplam SSK ödeme gün sayım; 2362 gün'dür. 18.09.2002 tarihinden itibaren Bağ-kur'a geçtim. Bağ-kur'da toplam 5 yıl, 7 ay ödemem (2010 gün). var. Askerliğimi 600 gün olarak borçlanıp Bağ-kur'a ödedim. Ne zaman emekli olabirim? :(
Yardımlarınız için teşekkürler...
-
Re: Emekli olabilmem için gerekli gün sayısı
Doğum tarihini de; gün,ay ve yıl olarak belirtseniz,cevap kolay olurdu...
İyi günler....
-
01.01.1956 doğumluyum yeterlimi acaba?
teşekkürler
-
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
Doğum tarihini de; gün,ay ve yıl olarak belirtseniz,cevap kolay olurdu...
İyi günler....
01.01.1956 doğumluyum
:)
-
iyi günler...
cevabınızı bekliyorum.. teşekkürler...
-
Şu anda Bağkurda olduğunuz için Bağkur şartlarına bakmamız gerekmekte,
Yaşlılık aylığı için 25 yıl tam prim (9000) ödeme mecburiyeti var.Sizinki toplam 4972 gün.Geriye 4028 gün kalıyor.11 yıl filan..Bu çok geç..
İkinci yol:Kısmi yaşlılık aylığı.
1.10.1999 tarihi itibariyle 15 yılı doldurmuş olmakla beraber 55 yaşını doldurmadığınızdan ve 55 yaşını doldurmanıza o tarih itibariyle(1.1.1956+55=1.1.2012) 2012-1999=yaklaşık 13 yıl kaldığından,siz "10 tam yıldan fazla süre içinde yerine getiren,kadınlara 56,erkeklere 58 yaşını doldurmaları halinde" hükmüne giriyorsunuz.Bu hükme göre kısmi yaşlılık aylığına 2.1.2014 tarihinde hak kazanırsınız.
Sizin SSK süreniz isteğe bağlı SSKlı olmanız hakkını size veriyor.Eğer 3-4 yıl önce isteğe bağlı SSKlı olsaydınız,bir ay sonra emekli olacaktınız.5000 günü doldurunca.
Bu durumda BAĞKURda kalırsanız en yakın emekliliğinize 6 yıl var.Ben olsaydım hemen BAĞKURdan çıkar,isteğe bağlı SSK lı olurdum ve 3,5 yıl ödemeden sonra SSK dan normal emekli olurdum.(5000 günü geçeceğiniz için normal emekli).
Son 7 yılın yarısını SSKlı olarak tamamlamazsan SSK şartlarından emekli olamazsın.Böyle olunca Yaş şartı ve yıl şartı zaten sizi tutmuyor.Gün sayısı zaten yetecek,fazlasıyla.Hem de 41 ay fazlalıkla.Keşke önceden SSKlı olsaydın..
İyi günler.....
-
yardımlarınız için teşekkürler...
İYİ GÜNLER...
-
Re: Emekli olunabilmesi için gerekli gün sayısı
babamın 2138 prim ödeme günü var kaç günü doldurması gerekiyor isteğe bağlı sigorta ödüyoruz. cevap veriseniz sevinirim.
-
Doğum tarihi ve sigorta başlangıcı gün,ay ve yıl olarak bilinecek.Askerlik borçlanması gerekirse askerlik süresi de bilinecek ki;hesap yapılabilsin.
İyi günler...
-
Sayın Sakar sizden ricam bana yardımcı olurmusunuz nisan 1961 doğum ssk başlangıc 05/09/1980 6 gün ikinci ssk 10/01/1985 3898 gün. Bağkur başlangıç 30/04/2001 06/04/2004 de kadar bağkura ödeme yaptım sonrası ödemeleri yapamadım işler de bozulunca öle kalakaldı karşılıksız çekler ceza hepsi üst üste benim iki ssk numaram var emeklilik için ne yapabilirim bir akıl fikir verebilirseniz çok sevinirim Teşekkürler
-
Sigortalılık başlangıcın 25 yılı geçmiş.SSK daki gün sayınız isteğe bağlı SSKlı olma hakkı veriyor.Bağkurdan kurtulup,SSKya geçerek 3,5 yıl prim ödedikten sonra 5000 günü de çok aşmış olarak,emekli olursunuz.Yaş engeliniz yok.Geç bile kalmışsınız.
İyi günler...
-
Sayın sakar cevabınız için teşekkürler acaba bağkur haklarımı sigorta ile birleştiremiyormuyum bağkurdan feragat mı ediyorum yani şimdiden teşekkürler.
-
SSK da 3,5 yılı tamamlayıp emeklilik için müracaat ettiğinizde,Bağkurdaki süreleriniz SSKya aktarılır.Size verilen formda bu sorulur.
İyi günler...
-
Öncelikle merhaba.Benimde sizlerden bilgi almak amaçlı bi sorum olacaktı ama sitenizde yeniyim o yüzden doğru yeremi yazıyorum yanlış yerdemiyim bilmiyorum.Şimdiden affınıza sığındım :) . Kısaca sorumu hemen özetlersem babam bi çatı firmasında çalışıyordu burda ssk sı 5-10 gün arası yatmış yıllar boyu ve girdi çıktı çok yapılmış bu nedenle yaşı geçkin olmasına rağmen ssk sında daha çok açık emekli olabilmesi için bu haksızlıkla ilgili karşı şirkete ne gibi bir girişimde bulunabiliriz.Şu an orayla irtibatı kesilmiş durumda ve firma batık görünüyo bi aileye aitti boşandılar hisseler ortaktı şirkette sanırım o yüzden tasfiye oldu ama şirketin sahibi olan beyin yerini hala biliyoruz yeni bi şirket açmış .2.cisi babamın bu firmada yüklü miktarda alacağıda kaldı bunu paramız yok deyip yada görüşmeye gidildiğinde kaçıp bu gün yarın ödenecek deyip ödemiyo aynı şahıs.bununla ilgili yapabileceğimiz ne olabilir bu arada babam bu gün yurtdışına çıkıyor yanıtlarınızda gözönüne alırsanız sevinirim :) 3.ve son sorum babamın ssk girişinin 2 kez yapıldığıyla ilgili bi düşüncesi var böyle bişey olabilirmi yanlışlıkla .olmuşsa bunu net olarak doğru yada yanlışlığını nerden öğrenebilirz ve böyle bişey varsada yanlış yapılan ssk girişinde primi varsa bu diğer numarasına devir yapılırmı.Çok uzun oldu farkındayım hakkınızı helal edin şimdiden çok teşekkürler iyi çalışmalar.Hoşçakalın.
-
Eksik yatırılan ssk primleri için hizmet tesbir davası açmanız gerekir.
Bu dava hem işveren hem de ssk ya karşı açılır.İşveren firma batık olduğu için, ilgi dönem çalışması tesbit edilmiş olsa dahi (çalışmanın tesbit edilebilmesi de bu durumda mümkün görünmüyor,inceleme yapılabilecek bir şirket yok ortada) tahsilatın yapılabileceği bir firma da olmadığı için işiniz zor.
Alacak konusunda ise,babanızın işvereni x bey değil,şirkettir.Şirket tasfiye edildi ise,yapılabilecek bir şey ne yazık ki yok gibi.Borçlu olan x bey değil firmadır.
Çift ssk kaydı için bulunduğunuz bölgedeki SSK müdürlüğüne gidip araştırmanız gerekir.Eğer iki numara ile işlem yapıldı ise elbette birleştirme yapılabilir.
-
Anladım çok teşekkürler vakit ayırıp beni aydınlattığınız için.Yani işverenlerin çok güzel ve rahat kaçış noktaları var ülkemizde konu burada noktalanıyor. nasılsa yeni şirket kurmakta zor değil :) Hakkımızda hayırlısı.Farklı ayrıntılar varsa öğrenip tekrar gerekirse yardım isteyebilirim sizden bildiğim kadarıyla sormuştum bunları.Tekrar teşekkürler iyi çalışmalar.hoşçakalın.
-
Hayırlı günler
Eşim (bayan)02-08-1964 doğumlu ssk no 18044694
ssk başlangıcı 15-06-1988 bitiş 03-09-1988
ibssk başlangıcı 01-01-1994 bitiş 30-09-1997
tekrar ibssk başlangıcı 27-11-1998 bitiş 30-06-1999
tekrar ibssk başlangıcı 01-11-2006 devam ediyor
hesabımıza göre yaklaşık 1848 gün prim ödememiz var.
1- Bu şartlarda prim ödemeye devam ederse ne zaman emekli olabilir.
2-3600 gün prim ödeyip pirim ödemeyi bırakırsa nezaman emekli olabilir?
3-Onuncu aydan itibaren ibssk lılar bağkurlu durumuna geçiyormuş bu durumun bize etkisi nasıl olur.
Pirim ödemelerimizdende anlaşılacağı gibi zor şartlarda ödeme yapıyoruz ,acaba boşamı kürek çekiyoruz.Bizi aydınlatıp öneride bulunursanız çok memnun olacağız.Şimdiden çok teşekkür ederiz.
-
merhaba.benim babam 1948 doğumlu ve ssk'da girişi var. yaşını doldurmasına rağmen gün dolmadığı için emekli olamıyor. acaba yeni çıkan af onlarada geriye dönük toplu ödeme kolaylığıo sağlıyor mu? yoksa af sadece iş verenler ile bağkurlular için mi?acil cvp bekliyorum
-
Efecan5
A-Böyle devam ederse 20 yıl sigortalılık süresini 5300 gün primi ve 44 yaşını tamamlamak zorunda.
B-3600 günü doldurduktan sonra 58 yaşını doldurunca emekli olur.
C-Bildiğim; 1 Ekimden itibaren isteğe bağlı olacakları ilgilendiriyor.Öncekilerin kaybı yok.(Buna kesin diyemiyorum,öyle biliyorum.)
İyi, günler...
-
nvl81,
Babanızın toplam gün sayısının ne olduğunu yazmamışsınız.Askerlik borçlanması yaparsa yetip yetmediği belli olmuyor.Sigortalılığının ne zaman başladığı belli değil.Hiçbir sistemde ve afta şu ana kadar kimseye "Boş günleri para ödeyerek kapat" diye bir yol açılmadı.Yani öyle bir kural yok.
İyi günler...
-
Alıntı:
sakar rumuzlu üyeden alıntı
nvl81,
Babanızın toplam gün sayısının ne olduğunu yazmamışsınız.Askerlik borçlanması yaparsa yetip yetmediği belli olmuyor.Sigortalılığının ne zaman başladığı belli değil.Hiçbir sistemde ve afta şu ana kadar kimseye "Boş günleri para ödeyerek kapat" diye bir yol açılmadı.Yani öyle bir kural yok.
İyi günler...
peki teşekkür ederim sadece bu af kapsamına giriyor mu onu öğrenmek istemiştim. hesaplarıma göre ancak 2015 te emekli olabiliyor. ilgin için teşekkür ederim. iyi günler sakar..
-
Elbette giriyordu.Baban 57 yaşını o tarihte mi dolduruyor da öyle diyorsunuz?Herhalde biliyorsunuz,Bağkurda iki türlü emeklilik var:Biri 15 yıl ve yaşı tamamlayarak "Kısmi Yaşlılık aylığı",öteki ise 25 yılı ve uygun yaşı tamamlayarak "Yaşlılık aylığı"Öyle değilse, 18.8.1951 doğumlu arkadaşım 18 yıl Bağkurluluktan sonra, dün niye emeklilik dilekçesi verdi ki?
İyi günler...
-
Son mesaj yanlış yere gönderilmiştir.Hükmü yoktur.Özür...
-
SAyın sakar yardımlarınız için teşekkürler
-
Sayın sakar verdiğiniz bilgiler için sağolun benim sizinde yardımınızla yaptığım hesapta 2004 yılı itibarı ile ssk ya 3 yıl 8 ay bağkura 3 yıl 4 ay prim ödemelerim var 2004 yılından sonra işlerim bozuldu dükkan iflas falan derken bir de karşılıksız çek vede tabiki hakıımda çıkan hapis cezasından dolayı hiç bi şekilde ilgilenemedim .Bağkura sorgulama yapıyorum 14 bin kusur ytl borç görünüyo o da ayrı bi mantık sağlık hizmeti vermiyo artı borç sürekli faizli bi şekilde artıyo?
Sizden ricam 2004 yılında ilişik kesilmemiş olması sskdan emeklilik istememe engelmi
-
....İsteğe Bağlı Ödemelerim Kayıp...
1992 yılında işten ayrıldım 1996 da emekli oldum son dört yılı isteğe bağlı ödemeler yaptım bir ay önce tesadüfen internette yaptığım ödemelerin işleme alınmamış olduğunu gördüm ssk ya yaptığım başvuruda isteğe bağlı ödenen pirimlerin olmadığı söylendi ve işleme alınmadığı ortaya çıktı.
emekli olurken bankaya ödediğim bütün makbuzları ssk yetkilisine verdiğimden elimde hiçbir belge maalesef kalmadı. bana bir yol gösterebilirsenin çok memnun olurum .SAYGILAR..
-
ikiz,
Ödenmeyen prim borçlarına faiz yürür.Emlak vergisine,elektrik ve su parasına olduğu gibi.Faizlere %85 indirim sağlayan af 8 Eylüle kadar uzatıldı.Bağkurla ilişiğini kesmek durumundasın.
İyi günler...
Alibaba,
Böyle bir ülkede ödediğin ve itiraz edilmeyen herşeyin makbuzunu saklamalısın.1992 den beri arabamın vergilerini ödediğime dair makbuzları saklıyor olmama rağmen,bazen devlet -Birkaç yıl öncesinin- vergisini yatırmamışsın diyebiliyor.O zaman makbuzu gözlerine sokuyorum.
Bizde hata memurundur ama,suçlu; vatandaş olur.
İnsan yatıdığı prim makbuzlarının fotokopilerini çektirmez mi?Bulursa SSKlı görevliler bulabilir.
İyi günler...
-
Merhaba. Babamın sigorta pirim gün sayısına ilişkin sorularım olacak. Kendisine ait eski sigorta sicil kayıtlarına araştırmalarımıza rağmen ulaşamadık. Son sicil kayıtlarına göre 1990 yılından bu yana pirimi ödenmiş sigorta gün sayısı 1703.Kendisi 1935 yılı doğumlu ve 1950 yılında iki yıllık askerlik görevini yapmış.1963–1968 yılları arasında Almanya’da birçok firmada çalışmış. Türkiye’ye döndüğünde çalıştığı günlere ait pirimini çekmiş. Maalesef bunlara ait kayıtlara da ulaşamadık. Sosyal sigortalar kurumu ise yurtdışında çalışılan günler ile ilgili bilgi almak için Almanya’da ki sosyal güvenlik kurumuyla yazışmamızı önerdi. Çok yardımcı olduklarını söyleyebilmek isterdim. İki kurumun birbirleriyle resmi yoldan yazışmaları daha uygun düşmez mi diye düşünmüyor değil insan. Hele ki bir dönemin kayıtlarını kaybetmeyi gayet doğal bir durummuş gibi telaffuz edenler “gidin kendiniz öğrenin” tarzı bir baştan savma çözüm sunduklarında aslında pek de yadırganmıyor.
Sorularım ise şöyle,
1. Emeklilik için gerekli gün sayısı nedir; eğer yurt dışında çalışılan günlere ulaşabilirsek ne kadarını ödememiz gerekecek?
2. Söz konusu yurt dışıyla yazışmaları gerçekleştiren başka bir aracı kurum var mı?
Soru sorma hakkı tanıdığınız için teşekkürler.
-
Babanızın doğum tarihinden emin misiniz?15 yaşında askerlik yapmış gibi görünüyor.
Geçenlerde Almanyada çalışmışlığı olan bir arkadaşım,oradaki tanıdıkları aracılığıyla Alman SGKdan hizmet süresini ve günleri gösterir belgeyi edindi.Şahsi kanaatim;ilgili kurumun adresini bulabilirseniz Türkçe müracaatınıza cevap alabilirsiniz gibi.Kesinlikle o kurumda Türkçe bilen personel vardır.
Babanızın önündeki birinci yol:506 sayılı kanundaki değişiklik
C) (Değişik :23.5.2002 - 4759 / 3 md. Y.T. 01.06.2002)
a) 23.5.2002 tarihinde 15 yıllık sigortalılık süresini kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş ve 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş bulunanlara istekleri halinde yaşlılık aylığı bağlanır.
b) 23.5.2002 tarihinde (a) bendinde öngörülen şartları yerine getiremeyenlerden bu şartları;
ba) 24.5. 2002 ile 23.05.2005 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 52, erkek ise 56 yaşını doldurmuş olmaları,
bb) 24.5. 2005 ile 23.05.2008 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 54, erkek ise 57 yaşını doldurmuş olmaları,
bc) 24.5. 2008 ile 23.05.2011 tarihleri arasında yerine getirenler kadın ise 56, erkek ise 58 yaşını doldurmuş olmaları,
bd) 24.5. 2011 tarihinden sonra yerine getiren kadınlar 58, 24.05.2011 ile 23.05.2014 tarihleri arasında yerine getiren erkekler 59 yaşını doldurmuş olmaları,
be) 24.5. 2014 tarihinden sonra yerine getiren erkekler 60 yaşını doldurmuş olmaları,
Şartı ile yaşlılık aylığından yararlanabilirler.
Yani babanız Mevcut sigortalılık süresine askerliğini de ödeyerek,3600 günü tamamlamak için kaç ay kalıyorsa,o kadarını da yurt dışında geçen süresinden ödeyerek hemen emekli olur.Doğum tarihine bakarak,yaşının zaten uygun olduğu belli.Tek eksik 3600 günü tamamlamak.Sigortalılık süresi de 15 yılı geçmiş.
İyi günler...
-
Haklısınız.Askerliğine ait tarih aslında 1960 olacaktı.Sosyal güvenlik kurumu, yazışma için adres gösterdi ve yaklaşık bir ay önce posta yoluya bu adrese isteğimizi ilettik fakat henüz cevap alamadık.Bir süre daha bekleyip isteğimizi yenileyeceğiz.
Zaman ayırıp cevapladığınız için çok teşekkürler.
-
sayın sakar bey istege bağlı ssk lılar 1 eylukden sonra bağkurlu sayılacakmış deniyor ben 1993 ten beri istege bağlı ssk primi odüyorum eski isteğe bağlılarda bağkurlu mu sayılacak eyer bağkurlu sayılacaksa 7200 gun prim ödememiz gerekecek bazı forumlarda son 7 yılda en cok nereye prim ödenirse oradan emekli sayılacaklar deniyor ve şimdiki isteğe bağlı ssk lı ların kanun yürürlüğe girdikten sonra 1260 günden az prim ödeyip isteğe bağlı siğortasını dilekce verip kapatın ve bir işyerinde kendinizi calışıyor gösterin ve kalan primlerinizi tamamlayın ssk dan emekli olun diyorlar bu gun ssk da calışan hukuk işlerinde avukat olan bir tanıdığıma sordum eski isteğe bağlı ssk lıları bu kanun etkilemiyor dedi ama ben emin olmak istiyorum 5600 günle emeklilik hakkını kazanıyorum cıkacak kanun eski ssk lıları kapsıyormu bilgilendirirseniz sevinirim saygılar
-
SSGSS Kanununun yürülük tarihi olan 1.1.2007 den önce sigortalı olanlar eski düzene tabidir.Kanun metninde "Bu kanuna göre sigortalı sayılanlar" ifadesi vardır.Sizi ilgilendirmiyor.Emin olmak istiyorsanız 5510 sayılı kanunun 53. maddesine bakınız.Yeni kanun, emeklilik için geçen süre içinde-Ne kadarsa- geriye doğru gidilerek en fazla çalışılan statüden (Son yedi yılın durumuna göre değil) emekli edecek.
İyi günler...