İyi günler,
Ben babamdan SSK yetim aylığı almaktayım Mayıs 18 ' de evlenecegim evlilik parasını almak için evlenmeden önce başvuru yapabiliyor muyum?
Teşekkür ederim
Printable View
İyi günler,
Ben babamdan SSK yetim aylığı almaktayım Mayıs 18 ' de evlenecegim evlilik parasını almak için evlenmeden önce başvuru yapabiliyor muyum?
Teşekkür ederim
Bilgisi olan varmı acaba bilgilendirirse memnun olacağım bende, ancak babasından dul ve yetim aylığı alan kişinin evlenmesi durumunda evlenme yardımı varmıdır?
506 Sayılı Kanun'un Ek Madde 12'sine göre vefat eden ana ya da babasından yetim aylığı (ya da sürekli işgöremezlik geliri) alan kız çocuklarına, her ay almakta oldukları yetim aylıklarının 24 aylık tutarı evlenmeleri halinde çeyiz yardımı olarak verilmektedir.
Sigortalının ölümünden dolayı aylık ve gelir almakta olan hak sahibi kız çocuklarına evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı evlenme yardımı olarak verilir. İki yıl içerisinde meydana gelen boşanma veya dul kalma halinde bu süre için tekrar aylık veya gelir ödenmez.
Evlendikten sonra evlilik cüzdanınızla birlikte Tahsisler daire başkanlığına müraacat etmeniz gerekmektedir.
Sn.Erdoğan KIRCALI
Yardımlarınız ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler bu yardım emekli sandığı içinde geçerlimi? ondaki sürede 2 yılmı?
Şu anki yürürlükte olan yasaya göre Emekli sandığında 1 yıl.
Teşekkür ederim Sn.Erdoğan KIRCALI çok saolun..
Benim sorum şu:
2005 yılında vefat eden babamdan alacağım yetim maaşını, bende babam gibi SSK'lı olarak çalıştığım için alamayacağım söylenmişti. O tarihten beri babamın maaşını annem alıyor. Şuanda bende işsiz olduğum ve Haziran ayında evlenecek olduğum için evlilik yardımını almak istiyorum. Bende bu haktan yararlanabilir miyim? Şimdiye kadar yetim maaşı almadığım için benim durumumda bir farklılık oluyormu? Teşekkür ediyorum..
Bayansanız,önce yetim maaşı için kuruma başvurmanız gerekir.Yetim maaşı bağlandıktan sonra evlilik yardımı almaya hak kazanırsınız.Ancak size bağlanacak olan maaş, annenize ödenen miktarı düşürebilecektir.
merhabalar;
İzninizle ben de bu konuda şunları gündeme getirmek isterim:
müteveffa babamdan hak sahibiyim . Ssk lı olarak çalışmadığım dönemde yetim maaşımı sorunsuz aldım.Şu anda çalışıyorum ancak evlenmek üzere olduğumdan evlilik yardımından yararlanabilmek için işimden ayrılıp (zira maaşım asgari ücrettir) , yetim aylığımı yeniden bağlatmayı düşünüyorum. Bu duruma sanırım hukuki bir engel yok.1. sorum budur.
2. olarak evlenmeden önce maaşı almam gereken bir süre tahdidi var mıdır?
Ve son olarak evlendikten sonra eşimin iş yerinde veya diğer bir sosyal güvenlik kurumunda çalışmak için beli bir süreye ihtiyaç var mıdır,tekrar çalışma konusunda herhangi bir engel var mıdır?
çok teşekkürler
verimli çalışmalar
Sn: hıdrellez,
Tüm sorularınız cevabı: "yoktur".
Erdoğan Kırcalı verdiginiz cevap için çok teşekkür ederim.
pardon benim bir sorum olacakdı cevap için şimdiden teşekkürler diyerek başlayayım
bu haklardan yani yetim çeyiz hakkından erkek çocuklar faydalana biliyormu diye soracakdım
Konuyu başından itibaren incelerseniz cevabı görebilirsiniz.
Merhaba bende bu konuda bilgi edinmek istiyorum. Annem kardeşim ve ben dul ve yetim aylığı alıyorduk. Daha sonra ben sigortalı çalışmaya başladım ve aylığımda kesildi. 5 ay sonra evleneceğim. Bu durumda çeyiz yardımı alamayacak mıyım? Cevabınız için şimdiden teşekkürler
Alamayacaksınız.
Merhaba sayın Erdoğan Bey.Benim nişanlım emekli sandığından yetim aylığı almakta ve dün akşam yani 23.09.2008 tarihli haberlerde çeyiz yardımlarının 01.10.2008 tarihinden itibaren kesileceğine dair söylenti oldu.Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.Acaba emekli sandığından yetim aylığı alan genç kız evlendiği zaman ne kadar çeyiz yardımı alacak ve bu yardım 01.10.2008 tarihinde kesilecekmi?teşekkürler.
Herkese merhaba... sitenizi şimdi sormak istediğim konuyla ilgili bilgi ararken buldum umarım yanlış bi başlık altına yazmıyorumdur... benim sorum sorunum şöyle; ben babamdan yetim aylığı alıyordum ve 20 temmuz 2008 tarihinde evlendim evlilik cüzdanımın fotokopisini ve dilekçemi SSK genel müdürlüğüne gönderdim... ancak ben dilekçemi gönderdikten yaklaşık 15 gün sonra annemin evine SSK dan bir yazı geldi evlilik yardımı almak isteyip istemediğimi belirten bi dilekçe yazmam gerektiğini söylemişler ben SSK ya telefon ettim fakat biçok kişiyle konuşmama rağmen tatminkar bi cevap alamadım... birinci sorum bu annemin evine gelen yazı otomatik olarak herkesemi gönderiliyor? bu arada maaşım kesildi banka hesabım iptal edildi bu gönderdiğim evrakların işleme alındığınımı gösteriyor? diğer sorum ise para hesabıma ne kadar zaman içinde yatar ve ben yattığını nasıl öğrenebilirim? yani telefonla yazıyla bana bunu bildiriceklermi? bu sorularımla ilgili bilgisi olan arkadaşların cevaplarını bekliyorum... bu soruları burada sordum çünkü kimseden net bi cevap alamıyorum... şimdiden teşekkürler...
Dilekçenizde sadece evlendiğinizi belirtip yetim maaşınızın kesilmesini talep ettiniz anladığım kadarıyla.
Bu şekilde evlenme yardımı talep edebilirsiniz,ancak verdiğiniz ilk dilekçe ile bu işlem yapılmamış görünen.
Kuruma (SGk sayfasında bulunan) Evlenme Yardımı Talep Dilekçesi ile başvuruda bulunup talepte bulunmanız gerekir.
http://www.ssk.gov.tr/sskdownloads/s...lenmetalep.doc
Merhaba;
Verilen bilgiyi ek olarak bir soru daha sormak istiyorum. Annem vefat ettiği için babam annemin aylığını almakta. Ben okuldan sonra işe başlayınca kesilecek diye aylık almadım. Şu an çalışmıyorum ve yakın zamanda evleneceğim. Bu evlilik yardımını alırsam evlendikten sonra benden kesilecek olan tutar, ben çalışırken olduğu gibi, babama tekrar aktarılacak mı? Yoksa ben 24 aylığı peşin aldığım için 24 ay süresince azalma olacak daha sonra mı tekrar tamamını almaya başlayabilecek?
Örneğin babam şu an 600TL alıyor olsun ben talep ettiğimde 200 TL ben alacağım 400 ü babam alacak. Evlendikten sonra evlilik yardımı talep ettiğimde bana 200*24 (4800 TL) yardım verilecek 24 ay süresince babam 400 TL almaya devam edecek (artışları hesaba katmıyorum ve verdiğim rakamlar tamamen temsili ve oranlar gerçek değil) 24 ayın sonunda 600TL almaya başlayacak. Doğrumu anlıyorum. Yani aslında devlet evlilik yardımı adı altında zaten bana veya aileme vereceği paranın bir kısmını peşin veriyor, yani bir yardım yapmıyor. Bu parayı önümüzdeki 24 ay boyunca babamdan zaten kesiyor. Edindiğim bilgi doğru mudur?
tşk.
Doğru anlamışsınız.Sosyal Güvenlik Kurumu size evlenerek hakkınızı kaybetmenize rağmen 24 aylık ödemeyi avans olarak yapıyor böylece %75 olacak olan babanıza %60 oranında,size de %30 oranında olmak üzere 24 ay daha toplamda %90 bağlanma oranıyla maaş ödenmiş oluyor.
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için
Merhaba, ben evlenirken vefat eden annemden çeyiz yardımı almıştım. evlendikten 3,5 yıl sonra anlaşmazlık nedeniyle eşimden ayrıldım ve babamdan yetim aylığı almaya başladım. yaklaşık 4 yıl geçti şimdi tekrar evlenirken bu defa babamdan çeyiz yardımı almam mümkün mü?
Bu yardımın bir defaya mahsus olduğunu biliyorum, ancak bir önceki annemden idi bu seferki babamdan olacak şekilde alıp alamayacağımı merak ediyorum.
teşekkür ederim
Merhaba, sormak istediğim çok önemli bir soru var. 1985 doğumlu olan kızımın babası 2002 yılında vefat etti ve kızım babasından yetim aylığı alıyor. Şimdi üniversiteyi bitirdi ve deneme süresi ile bir şirkette çalışıyor. Deneme süresi bitiminde sigortalı olduğu zaman, maaşı kesilicektir bunu biliyoruz fakat işten ayrıldığında tekrar sigortaya başvurarak yetim aylığını bağlatma hakkı var mı? Aylığı tekrar bağlatırsa evlenme durumunda çeyiz parasını alabilecek mi? Tv'de izlediğimiz kadarıyla, yasanın değiştiğini ve kişi 1 gün bile sigortalı olarak çalışırsa, yeniden maaş bağlanamayacağını ve evlilik yardımından mahrum kalacağını duyduk. Konu hakkında bizi aydınlatırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Kız çocuklarının sigortalı olarak işe başlamasıyla birlikte yetim aylıkları kesilir, sigortalılıklarının sona ermesi durumunda ise başvurularıyla birlikte tekrar yetim aylığı bağlanır. Yetim aylığı alırken de evlenmeleri halinde ise kendilerine aldıkları aylığın 24 katı oranında evlenme ödeneği verilir.
Yeni uygulamada kız çocukları için değişen bir şey yok... onlar gene evlenme ödeneği ve çeyiz yardımını alacaklar...
merhaba;
çeşitli yerlerde evlilik yardımının 12 ay mı, 24 ay mı olduğuna karar veremediğim yazılar okudum.
Babasının ölüm tarihi 30.09.1988 olan ve evlenme tarihi 20.02.2009 (5510 sayılı kanundan sonra) olan bir kadının kaç aylık evlenme yardımı alabileceği konusuyla ilgili yardımlarını bekliyorum.
Teşekkürler.
Merhaba Ben Babamdan Dolayi Emeklİ SandiĞindan Yetİm AyliĞi Aliyorum Ve Ssk Li Olarak ÇaliŞiyordum. Sadece Emeklİ SandiĞinin SaĞlik Hİzmetlerİnden Faydalanmiyorum. Çeyİz Parasi İÇİn BaŞvuru YapacaĞim.devamlı olarak ssk lı çalışmadım 3,5 yıllı ödeneğim var fakat bu ara ara oldu. ve son 5 aydır çalışmıyorum. fakat haziran ayında evliliği düşünüyorum.evlilik parası almaya hakkım varmıdır? acil cevaplarsanız çok sevinirim :rolleyes:
Merhabalar,
Yetim aylığınız, 5510 Sayılı SSGSS Kanunu'nun yürürlük tarihi olan, 1 Ekim 2008 tarihinden önce bağlanmış olması nedeniyle, babanızın bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumununun belirlediği miktarlarda olacaktır. Şöyle ki;
- Babanız SSK Kapsamında ise, yetim aylığınızın 2 yıllık (24 ay) tutarı karşılığı,
- Babanız, Bağ-Kur kapsamında ise, yetim aylığınızın 2 yıllık (24 ay) tutarı karşılığı,
- Babanız Emekli Sandığı Kapsamında ise, yetim aylığınızın 1 yıllık (12 ay) tutarı karşılığı
Evlenme ödeneği ve ikramiyesi alırsınız...
1 Ekim 2008 tarihinden sonra 5510 sayılı kanun kapsamında ilk defa yetim aylığı alacak olan kız çocukları için evlenme ödeneği aldıkları yetim aylığı tutarının 24 aylık karşılığı olarak ödenecektir.
Yetim aylığı almakta olduğunuz için, Emekli sandığı kapsamındaki Evlilik İkramiyesini alabilirsiniz.
Emekli sandığından evlilik ikramiyesi almak için, Nikah tarihinden sonra,
- Evlenme bayannamesi (Kız çocuklar için)
- Vukuatlı nüfus kaydı veya evlenme cüzdanının evlenme dairesi ya da noter onaylı örneği
bu evraklarla başvurunuzu,
Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı'na başvurabilirsiniz..
İYİ ÇALIŞMALAR;
Ben babamdan yetim maaşı almaktayım,evlenmeyi düşünüyorum evlilik yardımı alıcam ve boşanmam halinde tekrar maaşım bağlanırmı ve nekadar süre evli kalmak zorundayım ;)
SSK yetim aylığı alıyorsanız, evlenmeniz durumunda 24 aylık maaşınız karşılığı evlilik yardımı alabilirsiniz.24ay geçmeden tekrar maaş bağlanmaz.
çok teşekkür ederim,bu durumda evlenmem mantıklı değil:) formalite evliliği yapıp toplu para almayı düşünüyordum verdiğiniz bilgi doğrultusunda bunun pek akıllıca olmadığını gördüm.
İyi günler dilerim.
Verdiğiniz bilgiye çok teşekkür ederim neredeyse yanlış bir karar almak üzereydim,toplu para alabilmek için formalite evlilik yapacaktım fakat sizin cevabınızdan sonra bunun pek akıllıca olmadığına karar verdim:o
İyi günler dilerim.
Merhaba,
Eşimin Bağkur’lu babası vefat ettiğinde kendisine yetim aylığı bağlandı.Birkaç ay sonrasında eşim SSK lı olarak çalışmaya başladı.Sonraki sene evlendik.Eşim şu anda çalışmıyor.Beş yıllık zaman aşımı geçmeden ilgili makama başvursak çeyiz yardımı alma ihtimalimiz var mıdır?
Teşekkürler,
Engin