Yardımcı Kontrol Elemanı İşten Çıkarılma
Merhaba
Bİr yapı denetim şirkekinde 2 yıldan fazla yardımcı kontrol elemanı olarak çalışmaktayım. Dün firmaya çağrıldım yeni denetim yasası gereği firmaların iş hacminin düşürüldüğü ve bu ayın onbeşinde işten çıkarılacağım söylendi. herhangi bir belge imzalamadım Bu durumda yasal haklarım nelerdir işsiz aylığı alabilirmiyim. 2 yılı aşkın süredir aynı firmada çalışmaktayım. tazminat alabilirmiyim. Son olarak vergi iadesi için form doldurmuştum. Vergi iadesini alabilirmiyim Cevaplarınız için teşekkür ederim
Re: Yardımcı Kontrol Elemanı İşten Çıkarılma
Gerekli kosullari sagliyorsaniz(prim gunu,vb.) issizlik ayligi alabilirsiniz,bundan onemlisi fesih onellerine uyulmadigi icin ihbar tazminati,calistiginiz sure 1 yili gectigi icin de kidem tazminati talep edebilirsiniz.
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Gerekli kosullari sagliyorsaniz(prim gunu,vb.) issizlik ayligi alabilirsiniz,bundan onemlisi fesih onellerine uyulmadigi icin ihbar tazminati,calistiginiz sure 1 yili gectigi icin de kidem tazminati talep edebilirsiniz.
Cevabınız için teşekkürler. Bunları çalıştığım firmaylamı avukatlamı görüşeceğim
Oncelikle firmanizdan alacaginiz talep edin,odenmemesi halinde avukatinizla gorusmeniz yerinde olacaktir.
İyi günler iş veren benden noterden istifa dilekçemi vermemi istiyor. bunun karşılğında kıdem ve ihbar tazminatını vermiyor Bu durumda ne yapmam lazım bu durum gerçekleşir ve ben istifa edersem kıdem tazminatı ve işsiz aylığı alma hakkını kaybetmiş olurmuyum sanırım bu iş mahkemede bitecek teşekkürler
İstifa etmeyin.Bu anlamda hiç bir belgeyi imzalamayın.
İşveren bahsettiği nedenle sözleşmenizi feshedinceye ,bu durumu size yazılı olarak bildirinceye kadar çalışmanıza devam edin.
Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum. Durumu işverene bildirdim. kesinlikle hiçbir belge imzalamayacağımı soyledim. ama kafamı kurcalayan bir soru var. peki işveren benim işyerinde bulunmadığım bir zamanda genelliklede işyrinde değilim tutanak tutturup bu eleman işe devam etmiyor gerekçesi ile beni işten çıkarabilirmi çıkarırsa haklarım elimden alınırmı teşekkürler.
İşinizin gereğimidir işyeri dışında bulunmanız?
Alıntı:
Av.Duygu Tekay rumuzlu üyeden alıntı
İşinizin gereğimidir işyeri dışında bulunmanız?
Kontrol elemanı olarak çalıştığım için işveren sürekli olarak işyerinde bulunmamızı istemiyor. aynı işyerinde sanırım yaklaşık 30 veya daha fazla mühendis çalışmakta sadece kontrole çıktığımız zaman gelmemizi istiyor. aslında problem şu
denetim yasası değişti iş hacmi azaltıldı
bazı mühendisler yapı denetim şirketlerinden ayrılacak
ama benim işverenim bunu hem ihbar hemde kıdem tazminatından vazgeçirerek yapmak istiyor son iki haftadır yapmam için iş verilmedi. işte en son istifanı ver dediler. bende yasal haklarımı talep ettim.
Teşekkürler
bugün tekrar işyerin uğradım bana kıdem tazminatını vereceklerini söylediler. ama istifamı istiyorlar istifa edersem işsizlik aylığı alma hakkımı kaybedermiyim bu benim için çok önemli cevabınızı bekliyorum teşekkürler
İstifa ederseniz işsizlik ödeneği alamazsınız,
istifa ederseniz kıdem tazminatı alamazsınız,
istifa ederseniz işveren ihbar öneline uymadığınız için ihbar tazminatı talep edebilir,
istifa ederseniz işveren tarafından çıkartılmış değil,kendi isteğinizle ayrılmış olursunuz.
İşverenin sözleşmeyi feshetmesi durumunda yukarıdakilerin hepsine hak kazanırsınız,
istifa ederseniz kalan izin ücretleri ve maaşınız dışında bir şey alamazsınız.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İstifa ederseniz işsizlik ödeneği alamazsınız,
istifa ederseniz kıdem tazminatı alamazsınız,
istifa ederseniz işveren ihbar öneline uymadığınız için ihbar tazminatı talep edebilir,
istifa ederseniz işveren tarafından çıkartılmış değil,kendi isteğinizle ayrılmış olursunuz.
İşverenin sözleşmeyi feshetmesi durumunda yukarıdakilerin hepsine hak kazanırsınız,
istifa ederseniz kalan izin ücretleri ve maaşınız dışında bir şey alamazsınız.
Çok teşekkür ederim
Ama son bir aydır benim üzerimde işveren tarafından inşaat işi kaydedilmedi benim işe gitmemek işte bulunmamak ile noterden bana ihtar çekeceğini bildirdi ve işte bulunmadığım için işten atacağını bildirdi benim istifa etmemi istiyor istifa etmeyeceğim ama bu sefer işveren beni işten atacak o zaman nasıl bir hukuki süreç başlayacak zor durumdayım
Ayrıca böyle bir durumda yani işe devam etmediğime dair noterden yazı gönderirse işsiz aylığı alma hakkım korunmuş olurmu zaman benim aleyhime işliyor cevaplarınızı bekliyorum teşekkürler
Çok özür diliyorum tekrar yazma gereği duyuyorum
İşveren beni işten çıkarmak istiyor. Bu noktadan sonra aynı işyerinde bende bulunmak istemiyorum. işsizlik ödeneği hakkını koruyarak sözleşmeyi feshetmenin bir yolu yokmudur işverenle anlaşıp bu konuyu mahkemeye götürmeme taraftarıyım cevabınızı bekliyorum teşekkürler
İşten çıkarılacağım ama nasıl
Merhaba önceki sorunum tam çözülmediği için tekrar yazma gereği duyuyorum
Denetim yasası değiştiği için işten çıkacağım Neleri imzalayacağım ve ne kadar ücret alacağım net maaşım 800 YTL iş süresi yaklaşık 27 ay İşveren beni işten çıkarıyor teşekkürler
Re: İşten çıkarılacağım ama nasıl
Bir mühendis olarak ,işyeri-işveren kusurları dışında bir sebeple sözleşmeyi feshetmeniz durumunda işsizlik ödeneğinden YARARLANAMAYACAĞINIZI,4857 sayılı iş kanununda 24.madde de belirtilen sebeplerle sözleşmenizi feshederseniz hak kazanabileceğinizi veya işveren tarafından 4857 sayılı iş kanunu 25 II h-g maddeleri dışında bir sebeple sözleşmenizin feshedilmesi ile kazanabileceğinizi anlamak istememenizdeki ısrarınızı anlayamıyorum.
İstifa ederseniz mahkemeye de gitseniz,aya da çıksanız işsizlik ödeneğinden yararlanamzsınız.
Madem işveren çıkartıyor size yazılı olarak bildirsin.
Kendiniz ayrılırsanız(istafa) son maaşınızı ve kullanmadığınız izninize karşılık gelen ücreti alabilirsiniz,ihbar öneline uymazsanız ihbar tazminatı ÖDERSİNİZ.
İşveren çıkartırsa ihbar süresi kadar çalışmaya devam ederseniz bu süreye ilişkin maaşınız+2 saat günlük iş arama izni,ihbar süresinde çalışmanızı istemezse işvereniniz bu süreye karşılık ücretinizi ihbar tazminatı olarak,kıdem tazminatı ve kullanılmamış izin ücretlerinizi alırsınız,işsizlik ödeneğinden YARARLANABİLİRSİNİZ.
İhbar öneli 1
3 yıldan 3 yıla kadar olan çalışmasüresi için 6 haftadır.Net ücretinize göre ihbar tazminatını hesaplayabilirsiniz.
İzin ücreti de aynı şekilde hesaplanabilir.
Kıdem tazminatı için internette "kıdem tazminatı hesaplama" şeklinde aratırsanız,çıkacak ilk sonuçtan istenen bilgileri girerek hesaplamanız mümkündür.
Re: İşten çıkarılacağım ama nasıl
yapı denetım sırketlerıyle yardımcı kontrol elmanları ıse gırerken aralarında sozlesme yapmamaktadırlar.yardımcı kontrol elemanlarının sırketten ılısıgının kesılmesı ancak noterden ıstıfa ıle olmaktadır.noterden ıstıfa etmedıklerı surece ulusal yapı denetım sıstemınde ısımlerı o sırkettte devam etmektedır.bılgınıze sunarım
Alıntı:
engineer_teacher rumuzlu üyeden alıntı
Çok teşekkür ederim
Ama son bir aydır benim üzerimde işveren tarafından inşaat işi kaydedilmedi benim işe gitmemek işte bulunmamak ile noterden bana ihtar çekeceğini bildirdi ve işte bulunmadığım için işten atacağını bildirdi benim istifa etmemi istiyor istifa etmeyeceğim ama bu sefer işveren beni işten atacak o zaman nasıl bir hukuki süreç başlayacak zor durumdayım
Ayrıca böyle bir durumda yani işe devam etmediğime dair noterden yazı gönderirse işsiz aylığı alma hakkım korunmuş olurmu zaman benim aleyhime işliyor cevaplarınızı bekliyorum teşekkürler
Ustalar varken bize söz düşmez ama İş Kanunu'nu incelelerken gördüğüm küçük bir noktayı burda belirtmek istedim (Katkı katkıdır):
"MADDE 66. - Aşağıdaki süreler işçinin günlük çalışma sürelerinden sayılır:
a) Madenlerde, taşocaklarında yahut her ne şekilde olursa olsun yeraltında veya su altında çalışılacak işlerde işçilerin kuyulara, dehlizlere veya asıl çalışma yerlerine inmeleri veya girmeleri ve bu yerlerden çıkmaları için gereken süreler.
b) İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler.
*****c) İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler.*****
d) İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işveren evinde veya bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler.
e) Çocuk emziren kadın işçilerin çocuklarına süt vermeleri için belirtilecek süreler.
f) Demiryolları, karayolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadili gibi, işçilerin yerleşim yerlerinden uzak bir mesafede bulunan işyerlerine hep birlikte getirilip götürülmeleri gereken her türlü işlerde bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmeleri esnasında geçen süreler.
İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz."