-
İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum?
Hukuki Net Üyelerine
Geçtimiz Günlerde 3 Polis Memuru Sabah Saatlerinde Ellerinde ki Arama İzniyle Beraber Evime Girip Kendi Şahsıma Ait Olan Bilgisayar Kasamı İncelemek Üzere Alacaklarını Beni'de İfade Vermek Üzere Karakola Davet Ettiklerini Söyleyince Büyük Bi Şaşkınlık Yaşadım.Hangi Sebeplerden Ötürü Suçlandığımı Öğrenmek İstediğimde İse Bana İnternet Üzerinden xxx Adlı Şahsın Konyadaki Hesabından Kişini Rızası Olmadan 3.600 Ytl Değerindeki Paranın İstanbuldaki Bir Hesaba Aktarıldıgını Ve Bu İşlemin Benim Bilgisayarımdan Gerçekleştirildiğini Konya Savcılığının Talebi Üzerine TürkTelekom'un Yapmış Olduğu Tespitte İşlem Yapılan İP Adresinin Ve Buna Bağlı Olarak Telefon Numarasının Şahsıma Ait Olduğunu Söylediler.
Değerli Hukukçular Benim Ne Bu Şahıslarla Ne de Bu Olayla Hiçbir İlgim Ve Alakam Olmamasına Rağmen Dolandırıcılıktan Suçlanmış Olmam Beni Çok Üzmüştür Ve Size Sormak İstediğim Bir Kaç Soru Var İzninizin Olursa Eğer Verceğiniz Yanıtların Benim İçin Ne Kadar Önemli Olduğunu Tahmin Edemezsiniz Hepinize Çok Teşekkür Ediyorum.
1-) Bilgisayar Kasasının İnceleme Sonuçları Temiz Çıkarsa Dava Henüz Açılmamışken Takipsizlik Kararı Verilebilir mi?
2-)Nasıl Oluyorda Benim Bilgisayarımın İP Numarası Bu Olaya Karışıyo?
3-)Bu Suça Hiç Bir Şekilde İştirak Etmediğimi Nasıl İspatlayabilirim?
4-)Buna Benzer Dava Varmıdır ? Yada Buna Benzer Sonuçlanmış Ve Karar Verilmiş Bir Dava Süreci Olmuşmudur?
Gerçekten Son Zamanlarda Kendimi Bu Olay Yüzünden Hiç İyi Hissetmiyorum İnternette Yaptığım Araştırmalar Neticesinde Bu Şekilde Mağdur Olmus Bir Çok Kişiye Rastladım O Yüzden Konunun Üst Konu Olmasını Site Yöneticisinden Rica Ediyorum.
Saygılarımla
Elmira
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Kamu davası açılmadan önce kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilebilir. Telekomun tespiti sonucunda IP numarasının size ait olduğu belirlenmişse ve siz IP numarasının kendinize ait olmadığını iddia etmekte iseniz, bu konuyu aksi bir delille ispatlamanız gerekmektedir. Benzer şekilde binlerce kamu davası görülmüş ve görülmektedir.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Kamu davası açılmadan önce kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilebilir. Telekomun tespiti sonucunda IP numarasının size ait olduğu belirlenmişse ve siz IP numarasının kendinize ait olmadığını iddia etmekte iseniz, bu konuyu aksi bir delille ispatlamanız gerekmektedir. Benzer şekilde binlerce kamu davası görülmüş ve görülmektedir.
Sayın Emrah Yavuzcan
Ben İp Numarasının Bana Ait Olmadığını İddia Etmiyorum İP Numaraların Bi Takım Programlar İle Taklit Edildiğini Ve Mağdur Kişilerin İnternet Bağlantılarını İP Numaraları Taklit Edilmek Suretiyle Kullanıldığını Biliyorum Google Adlı Arama Motoruna Sadece " İp Taklit Etmek " Yazarak Arattığımda Karşıma Yüzlerce Sayfa Ve Bunu Yapmak İçin Binlerce Method Olduğunu Gördüm Henüz Bilişim Suçları Altyapısını Ülkemizde Oturmamışken Sadece TTnet'in Vermiş Olduğu Bilgilere Dayanarak Masum İnsanların Yüce Adalet Karşısında Bu Denli Korunaksız ve Aciz Durumda Bırakmak Adaletin Vicdanına Ters Düşmez mi ? Ben Bunları Yazarken Bir Hacker Oturmuş Ve Belkide Dünyada Henüz Kimsenin Bilmediği Bi Program Yazarak Kişilerin İP Adresini Bir Tuş İle Kopyalamayı Ve Yasa Dışı İşler İçin Kullanılabilir Hale Getirmeyi Başarmış İse Ve Bu İP Adresi Sizin Benim Ve Ya Bi Başkasının Masum Kişilerin İP Adresi İse TürkTelekom'un Vermiş Olduğu Bilgilere Dayanarak Milyonlarca İnternet Abonesinin Demir Parmaklıklar Arkasına Gitmesi An Meselesimi ? Ben Nasıl İspatlayabilirim ki TürkTelekom'un Yanlışlık Yaptığını Belkide TürkTelekom Haklı O İP Adresi Bana Ait Fakat Bi Başkasının Benim İP Adresimi Kullandığını Nasıl İspatlayabilirim Bu Kadar Ucu Acık Bir Soruşturmada
Ve Lütfen Bana Söyleyin Bir Bankanın Müşterisinin Hesap Bilgilerine Ulaşıp Oradan Para Sızdırıcak Kadar Bilgiye Sahip Olupta 13 Senedir İkamet Ettiğim Kendime Ait Evimden Hangi Mantıkla Hareket Edip Bu Adi İşi Gerçekleştiriyim.İnternet Kafelerden Bu Tarz İşlerin Takibinin Neredeyse Mümkün Olmamasına Rağmen.Dava Sürecinde Hakim Bunları Göz Önünde Bulundurur mu ?
Sayın Emrah YAVUZCAN Konuya Göstermiş Olduğunuz İlgiden Dolayı Size Çok Teşekkür Ederim Yorumlarınızın Devamını Bekliyorum.
Saygılarımla Elmira
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
Elmira rumuzlu üyeden alıntı
Ben Nasıl İspatlayabilirim ki TürkTelekom'un Yanlışlık Yaptığını Belkide TürkTelekom Haklı O İP Adresi Bana Ait Fakat Bi Başkasının Benim İP Adresimi Kullandığını Nasıl İspatlayabilirim Bu Kadar Ucu Acık Bir Soruşturmada
Sayın Elmira,
Soruşturma esnasında toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet savcısı, bir iddianame düzenler. Kanaatimce TT'nin raporu bu konuda yalnızca "basit şüphe" oluşturmalıdır.
IP adresinizin başkası tarafından kullanılmış olması yalnızca bir ihtimalden ibarettir. Rapordaki tarih ve saati kontrol etmeniz ve en yakın zamanda avukatınızdan yardım almanız gerekmektedir.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Sadece IP numarasını temel alarak suçlama yapılamaz diye düşünüyorum. Tek başına bir delil teşkil etmesi bana göre saçma olur. Bu tür dolandırıcılığa girişen kişi zaten kendi IP'sini kullanmayıp başkasının IP'si ya da başkasının bilgisayarı üzerinden işini yapacaktır. Ve başkasının IP'sini ve bilgisayarını kullanmanında birçok yolu ve programı(telnet, radmin, ip değiştiren programlar,..) var.
Sayın Elmira bence bir hukukçunun yanısıra uzman bir bilişimcininde yardımını almalısınız.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Sayın Emrah Yavuzcan Ve Karadeniz Ereğlili
Bilişim Suçlarında Davalara Ağır Ceza Mahkemelerimi ? Yoksa Asliye Hukuk Mahkemelerimi Bakıyo ? Ve Henüz Soruşturma Dava Safhasına Gelmediği İçin Avukat Tutmayı Gerekli Görmedim Malum Öğrenciyken İnsan 2 Kere Düşünüyo 20 Gün Sonra Çok Ciddi Sınavlarım Var Ve Hiç Bir Şekilde Konsantre Olamıyorum Açıkcası Korkuyorum Hayatımda Bir Kez Dahi Karakola Gitmemişken Şu Anda Dolandırıcılıkla Suçlanıyorum.Bilgisayar Kasasının İnceleme Sonuçlarını Karakola Verdiğim İfadem İle Birlikte Konya Savcılığına Gönderceklermiş.Bende Düşündüm ki Eğer Dava Süreci Başlarsa Avukat Aramaya Başliyim.Yanlış mı Düşünüyorum Geç mi Olur ?
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
TTNet kayitlarinin aleyhinize dava acilmasi icin yeterli olmadigini dusunuyorum,bilgisayarinizin incelenmesi sirasinda mutlaka baska delillerin bulunmasi gereklidir,aksi halde aleyhinize kamu davasi acilmamalidir.
Onemli olan transfer islemini gerceklestiren bilgisayara ait ip adresinin nasil olup da size aitmis gibi gorundugunun tespit edilmesidir..Wireless modem kullaniyor musunuz?
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Dolandırıcılık suçunun, bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi de, CMK 158. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde bu suçun bir nitelikli unsuru olarak kabul edilmiştir. Bilişim sistemlerinin ya da birer güven kurumu olan banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması, dolandırıcılık suçunun işlenmesi açısından önemli bir kolaylık sağlamaktadır. Banka ve kredi kurumları açısından dikkat edilmesi gereken husus, bu kurumları temsilen, bu kurumlar adına hareket eden kişilerin başkalarını kolaylıkla aldatabilmeleridir.
158/f'deki görev, 5235 sayılı yasanın 31/03/2005 tarih ve 5328 sayılı yasanın 12. md ile yapılan değişikliğe göre belirlenmiş olup, Ağır Ceza Mahkemesi olarak tayin edilmiştir.
İçerisinde yer aldığınız soruşturmada bir bilişim uzmanı değil, avukata ihtiyacınız vardır. Zaman kaybetmemenizi öneririm.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
TTNet kayitlarinin aleyhinize dava acilmasi icin yeterli olmadigini dusunuyorum,bilgisayarinizin incelenmesi sirasinda mutlaka baska delillerin bulunmasi gereklidir,aksi halde aleyhinize kamu davasi acilmamalidir.
Onemli olan transfer islemini gerceklestiren bilgisayara ait ip adresinin nasil olup da size aitmis gibi gorundugunun tespit edilmesidir..Wireless modem kullaniyor musunuz?
Dediğim Gibi Kimbilir Adamlar Nasıl Çalışıyo Şebekemi Artık Yada Bu Alanda Uzman Olmuş Biridir Yukarıdada Bahsettiğim Gibi Transfer İşlemini Başka Bir İP Numarasından Yapmak Sanıldığı Kadar Zor Olmasa Gerek Bununla İlgili Google Bi Arama Yaptırırsanız Sayısız Sonuçla Karşılaştığınızı Göreceksiniz Sayın Değirmenci.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
158/f'deki görev, 5235 sayılı yasanın 31/03/2005 tarih ve 5328 sayılı yasanın 12. md ile yapılan değişikliğe göre belirlenmiş olup, Ağır Ceza Mahkemesi olarak tayin edilmiştir.
Yukarıdaki Yorumunuzda Ağır Ceza Demişsiniz.
Yani Sayın Yavuzcan Dava Sürecinde Tutuklu Olarak mı Yargılancam? Eğer Yanılıyorsam Lütfen Cahillime Verin.Çünkü İnternette Rastladığım Bir Kaç Benzer Olayda Konu Olan Şahıslar Tutuksuz Olarak Yargı Sürecinin Devam Ettiğini Belirtmişler İlginize Teşekkür Ederim Saygılarımla.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
Elmira rumuzlu üyeden alıntı
İşlemini Başka Bir İP Numarasından Yapmak Sanıldığı Kadar Zor Olmasa Gerek
Siz herhalde beni yanlis anladiniz,bu ip adresinin nasil olup da size ait gorundugunu bir sekilde aciklamaniz gerekecek,bunun icin de wireless modeminizin olup olmadigini sordum,belki wireless modem uzerinden baglanti gerceklestirilmistir diye..
Henuz dava acilmadan tutuklu yargilanmayi dusunup,pesinen yanilgiyi kabul etmeyin,tutuklama bir tedbirdir,sayet delilleri yok etme ya da kacma olasiliginiz var ise tutuklu yargilanirsiniz..Su an bilgisayariniza el konulduguna gore boyle bir itimal yok gibi..Bununla birlikte ceza almaniz icin sadece ip adresinin size ait oldugunun ispatlanmasi yetmez,bununla birlikte parayi kendi hesabiniza gecirdiginizin de ispatlanmasi gerekir..
Saygilarimla.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Siz herhalde beni yanlis anladiniz,bu ip adresinin nasil olup da size ait gorundugunu bir sekilde aciklamaniz gerekecek,bunun icin de wireless modeminizin olup olmadigini sordum,belki wireless modem uzerinden baglanti gerceklestirilmistir diye..
Henuz dava acilmadan tutuklu yargilanmayi dusunup,pesinen yanilgiyi kabul etmeyin,tutuklama bir tedbirdir,sayet delilleri yok etme ya da kacma olasiliginiz var ise tutuklu yargilanirsiniz..Su an bilgisayariniza el konulduguna gore boyle bir itimal yok gibi..Bununla birlikte ceza almaniz icin sadece ip adresinin size ait oldugunun ispatlanmasi yetmez,bununla birlikte parayi kendi hesabiniza gecirdiginizin de ispatlanmasi gerekir..
Saygilarimla.
Sayın Ulaş Değirmenci Bilgisayar Konusunda Yeteri Kadar Bilgiye Sahip Olmadığım İçin Sorunuzun Cevabını Yanıtlıyamadım Lütfen Kusuruma Bakmayın Ancak Son Olarak Söylemiş Olduğunuz Cümleler Bi Nebzede Olsa İçimi Rahatlattı İlginizden Dolayı Teşekkür Ederim Yenilgiyi Tabiki Kabullenmedim İşlemediğim Bir Suçla İlgili Olarak Hakkımı Tüm Mercilerde Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Dahi Ararım Sadece Bildiğim Kadarı İle Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Davaların Sanıkları Tutuklu Yargılınıyo Tabiki Yanılıyorda Olabilirim Dediğim Gibi Bi Panik Havası Hakim Bende.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
Elmira rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Emrah Yavuzcan
Ben İp Numarasının Bana Ait Olmadığını İddia Etmiyorum İP Numaraların Bi Takım Programlar İle Taklit Edildiğini Ve Mağdur Kişilerin İnternet Bağlantılarını İP Numaraları Taklit Edilmek Suretiyle Kullanıldığını Biliyorum Google Adlı Arama Motoruna Sadece " İp Taklit Etmek " Yazarak Arattığımda Karşıma Yüzlerce Sayfa Ve Bunu Yapmak İçin Binlerce Method Olduğunu Gördüm Henüz Bilişim Suçları Altyapısını Ülkemizde Oturmamışken Sadece TTnet'in Vermiş Olduğu Bilgilere Dayanarak Masum İnsanların Yüce Adalet Karşısında Bu Denli Korunaksız ve Aciz Durumda Bırakmak Adaletin Vicdanına Ters Düşmez mi ? Ben Bunları Yazarken Bir Hacker Oturmuş Ve Belkide Dünyada Henüz Kimsenin Bilmediği Bi Program Yazarak Kişilerin İP Adresini Bir Tuş İle Kopyalamayı Ve Yasa Dışı İşler İçin Kullanılabilir Hale Getirmeyi Başarmış İse Ve Bu İP Adresi Sizin Benim Ve Ya Bi Başkasının Masum Kişilerin İP Adresi İse TürkTelekom'un Vermiş Olduğu Bilgilere Dayanarak Milyonlarca İnternet Abonesinin Demir Parmaklıklar Arkasına Gitmesi An Meselesimi ? Ben Nasıl İspatlayabilirim ki TürkTelekom'un Yanlışlık Yaptığını Belkide TürkTelekom Haklı O İP Adresi Bana Ait Fakat Bi Başkasının Benim İP Adresimi Kullandığını Nasıl İspatlayabilirim Bu Kadar Ucu Acık Bir Soruşturmada
Ve Lütfen Bana Söyleyin Bir Bankanın Müşterisinin Hesap Bilgilerine Ulaşıp Oradan Para Sızdırıcak Kadar Bilgiye Sahip Olupta 13 Senedir İkamet Ettiğim Kendime Ait Evimden Hangi Mantıkla Hareket Edip Bu Adi İşi Gerçekleştiriyim.İnternet Kafelerden Bu Tarz İşlerin Takibinin Neredeyse Mümkün Olmamasına Rağmen.Dava Sürecinde Hakim Bunları Göz Önünde Bulundurur mu ?
Sayın Emrah YAVUZCAN Konuya Göstermiş Olduğunuz İlgiden Dolayı Size Çok Teşekkür Ederim Yorumlarınızın Devamını Bekliyorum.
Saygılarımla Elmira
Ip taklit etmek diye bir şey yoktur. Ip değiştiren programlar ya da benzer programlarla ip klonlanamaz taklit edilemez. Benim şu an kullanmakta olduğum ip'yi siz klonlayamazsınız, aynı ip'yi alamazsınız. Aynı şekilde sizin kullandığınız ip'yi ben şuan klonlayamam aynı ip'yi alamam. Ha tabi burada önemli bir konu var ki oda wireless (kablosuz modem) kullanımı. Wireless modem kullanıyorsanız
bir başkası sizin modeminizi kullanarak ve dolayısıyla internet bağlantınızı kullanarak internete girmiş olabilir. Bir diğeri ise fiziksel olarak telefon hattınızın kullanılmış olma ihtimalidir. Bu veya buna benzer ihtimallerde ip klonlanmış olmaz zaten. Bu ve buna benzer durumlarda ip klonlanmış değildir.. Telekomun kayıtlarına göre ip'nin size ait olmuş olması sizin aleyhinize güçlü bir delildir. Bilgisayarınızda her hangi birşeye rastlanılmamış olması halinde dahi hakkınızda kamu davası açılacağını ve yargılanacağınızı tahmin ediyorum. Yargılama sonucunda suçlu olduğunuzu veya olmadığınızı tespit edecek olan mahkemedir. Telekomun kayıtlarının sizin aleyhinize olması iddianame düzenlenmesi ve hakkınızda kamu davası açılması için yeterlidir. Ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda illa sanıklar tutuklu yargılanacak diye birşey yoktur.
Vakit kaybetmeden bir avukattan yardım alınız.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
Jilet rumuzlu üyeden alıntı
Ip taklit etmek diye bir şey yoktur. Ip değiştiren programlar ya da benzer programlarla ip klonlanamaz taklit edilemez. Benim şu an kullanmakta olduğum ip'yi siz klonlayamazsınız, aynı ip'yi alamazsınız. Aynı şekilde sizin kullandığınız ip'yi ben şuan klonlayamam aynı ip'yi alamam. Ha tabi burada önemli bir konu var ki oda wireless (kablosuz modem) kullanımı. Wireless modem kullanıyorsanız
bir başkası sizin modeminizi kullanarak ve dolayısıyla internet bağlantınızı kullanarak internete girmiş olabilir. Bir diğeri ise fiziksel olarak telefon hattınızın kullanılmış olma ihtimalidir. Bu veya buna benzer ihtimallerde ip klonlanmış olmaz zaten. Bu ve buna benzer durumlarda ip klonlanmış değildir.. Telekomun kayıtlarına göre ip'nin size ait olmuş olması sizin aleyhinize güçlü bir delildir. Bilgisayarınızda her hangi birşeye rastlanılmamış olması halinde dahi hakkınızda kamu davası açılacağını ve yargılanacağınızı tahmin ediyorum. Yargılama sonucunda suçlu olduğunuzu veya olmadığınızı tespit edecek olan mahkemedir. Telekomun kayıtlarının sizin aleyhinize olması iddianame düzenlenmesi ve hakkınızda kamu davası açılması için yeterlidir. Ağır ceza mahkemelerinde görülen davalarda illa sanıklar tutuklu yargılanacak diye birşey yoktur.
Vakit kaybetmeden bir avukattan yardım alınız.
Sayın Jilet
Düne Kadar İnternet Teknolojisini Dahi Tahmin Edemezken Bügün İnternet Yüzünden Başımıza Gelen Olaylardan Dert Yanıyoruz Su Anda İp Klonlayan Bi Hack Yazılımının Mevcut Olmadığını Kim Nerden Bilebilir ? Bu Yazılıma Sahip Kişiler Ben Sahibim Dermi ? Bu Arada Vermiş Olduğunuz Kısmende Olsa Doğru Bilgiler İçin Teşekkür Ederim Çünkü Fiziksel Olarak Telefon Hatlarına Girilebilceğini Öğrenmem İyi Oldu Ama Bunun da İspatı Sanırım İmkansız.
Bu Arada İp Taklit Etmenin Mümkun Olduğunu Belirten Bilgilere Tübitakın Sitesinden Ulaşabilirsiniz Linki Aşağıda Mevcuttur İlginize Teşekkür Ederim.
http://www.kamusm.gov.tr/tr/Bilgidep...tml?ipsec.html
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Verdiğiniz linkte ipler klonlanabilir diye birşey yazmıyor. Bence ne siz ne de ben bilişim uzmanı, bilgisayar mühendisi ya da vs. değiliz onun için bunu tartışmanın anlamı yok. Ip adresi klonlanamamakta. Diyelim ki klonlanıyor ve sizin dediğiniz gibi söylenmiyor kimse bunu bilmiyor. Bu sizi kurtaracak mı hayır! Beraat etmenizi sağlayacak mı? İspat edemeyeceğiniz için hayır. Onun için bence siz bilişim kısmını bir kenara bırakında kendinizi nasıl kurtarırsınız onu düşünün. Verdiğiniz linklere açığım şayet somut bir şekilde ip adresinin taklidinin klonlanmasını mümkün olduğunu söyleyen yazılmış bir makale ya da bilgi varsa linkini verin biz de okuyalım. Ama hem diyorsunuz ki bilgisayardan anlamıyorum hem de google iki arama yapıp sonuçlarına göre burada iddialaşıyorsunuz. Biran önce avukatınızla görüşün de sonra başınız ağrımasın.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
Elmira rumuzlu üyeden alıntı
Hukuki Net Üyelerine
Geçtimiz Günlerde 3 Polis Memuru Sabah Saatlerinde Ellerinde ki Arama İzniyle Beraber Evime Girip Kendi Şahsıma Ait Olan Bilgisayar Kasamı İncelemek Üzere Alacaklarını Beni'de İfade Vermek Üzere Karakola Davet Ettiklerini Söyleyince Büyük Bi Şaşkınlık Yaşadım.Hangi Sebeplerden Ötürü Suçlandığımı Öğrenmek İstediğimde İse Bana İnternet Üzerinden xxx Adlı Şahsın Konyadaki Hesabından Kişini Rızası Olmadan 3.600 Ytl Değerindeki Paranın İstanbuldaki Bir Hesaba Aktarıldıgını Ve Bu İşlemin Benim Bilgisayarımdan Gerçekleştirildiğini Konya Savcılığının Talebi Üzerine TürkTelekom'un Yapmış Olduğu Tespitte İşlem Yapılan İP Adresinin Ve Buna Bağlı Olarak Telefon Numarasının Şahsıma Ait Olduğunu Söylediler.
Değerli Hukukçular Benim Ne Bu Şahıslarla Ne de Bu Olayla Hiçbir İlgim Ve Alakam Olmamasına Rağmen Dolandırıcılıktan Suçlanmış Olmam Beni Çok Üzmüştür Ve Size Sormak İstediğim Bir Kaç Soru Var İzninizin Olursa Eğer Verceğiniz Yanıtların Benim İçin Ne Kadar Önemli Olduğunu Tahmin Edemezsiniz Hepinize Çok Teşekkür Ediyorum.
1-) Bilgisayar Kasasının İnceleme Sonuçları Temiz Çıkarsa Dava Henüz Açılmamışken Takipsizlik Kararı Verilebilir mi ?
2-)Nasıl Oluyorda Benim Bilgisayarımın İP Numarası Bu Olaya Karışıyo ?
3-)Bu Suça Hiç Bir Şekilde İştirak Etmediğimi Nasıl İspatlayabilirim ?
4-)Buna Benzer Dava Varmıdır ? Yada Buna Benzer Sonuçlanmış Ve Karar Verilmiş Bir Dava Süreci Olmuşmudur ?
Gerçekten Son Zamanlarda Kendimi Bu Olay Yüzünden Hiç İyi Hissetmiyorum İnternette Yaptığım Araştırmalar Neticesinde Bu Şekilde Mağdur Olmus Bir Çok Kişiye Rastladım O Yüzden Konunun Üst Konu Olmasını Site Yöneticisinden Rica Ediyorum.
Saygılarımla
Elmira
*************************
Sayın elmira öncelikle geçmiş olsun..
Ben ne hukukçuyum nede bilişim ve bilgisayar uzmanıyım..Sadece Normal bilgisayar kullanıcısıyım..yüzeysel bilgi amaçlı bilişim suçlarına karşı elimden geldiği kadar ilgileniyor ve araştıyorum..Çünki internete giren herkesin her an başına gelebilecek bir durum.
Gelelim sorularınıza..:
1-) Bilgisayar Kasasının İnceleme Sonuçları Temiz Çıkarsa Dava Henüz Açılmamışken Takipsizlik Kararı Verilebilir mi ?
Bu tamamen savcının incelemesi ve kaatine bağlı..
2-)Nasıl Oluyorda Benim Bilgisayarımın İP Numarası Bu Olaya Karışıyo ?
Eğer wirales modem kullanıyorsanız mobil biri sizin ip adresini tesbit ederek eline geçirmiş olabilir.ikinci olarakta sabit ip kullanıyorsanız yine ipinizi tesbit etmiş biri aynı işlemi yapabilir..üçüncü olarakta bildiğiniz veya bilmediğiniz biri tarafından gönderilen -mail veya truva atı ve keyloger gibi program ile ip adres ve bilgileriniz ele geçirmiş olabilir..
3-)Bu Suça Hiç Bir Şekilde İştirak Etmediğimi Nasıl İspatlayabilirim ?
Bu sizin için bir isnat ve iddiadır.Hukuk uygulayıcılarıda yaslara göre hareket edeceğinden savcının iddianamesine göre seyir alacak hakkınızda kamu davası açılacak (Tahminime görede ve olay seyrine göre mahkeme 5-7 sene gibi bir zamanda sonuçlanacığını düşünüyorum..Hem savcının bilirkişiye incelettirmesi hemde itirazı halinde bu konuda uzman profesör düzeyinde bilir kişilerce inceleme yapılması neticesinde verilecek rapora göre durum lehinize veya aleyhinize dönecektir..Hukuk uygulayıcıları bu tür konulara henüz yeterli vakıf olmadıkları için Bilir kişi raporları önem arzetmektedir..
4-)Buna Benzer Dava Varmıdır ? Yada Buna Benzer Sonuçlanmış Ve Karar Verilmiş Bir Dava Süreci Olmuşmudur
Bu suç hem bileşim suçları kapsamına hem hırsızlık suçu kapsamına hemde nitelikli dolandırıcılık suçlarına girdiğini düşünüyorum..
Bu tür suçlar gerek ferdi gerekse glabol internet ortamnında sıkça görülen suçları teşkil etmektedir..Bu tür suçlardan bir çok açılmış davalar vardır...
Benim size tavsiyem bilişim suçlarını iyi bilen savcılığa bile ifade vermeden bir avukat bulmanız ve profesyonel yardım almanız yararınıza olacaktır..
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
Elmira rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Ulaş Değirmenci Bilgisayar Konusunda Yeteri Kadar Bilgiye Sahip Olmadığım İçin Sorunuzun Cevabını Yanıtlıyamadım Lütfen Kusuruma Bakmayın Ancak Son Olarak Söylemiş Olduğunuz Cümleler Bi Nebzede Olsa İçimi Rahatlattı İlginizden Dolayı Teşekkür Ederim Yenilgiyi Tabiki Kabullenmedim İşlemediğim Bir Suçla İlgili Olarak Hakkımı Tüm Mercilerde Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde Dahi Ararım Sadece Bildiğim Kadarı İle Ağır Ceza Mahkemelerinde Görülen Davaların Sanıkları Tutuklu Yargılınıyo Tabiki Yanılıyorda Olabilirim Dediğim Gibi Bi Panik Havası Hakim Bende.
Wireless modem,daha turkce bir kullanimla kablosuz modem mi kullaniyorsunuz?
-
Hukuki.net Üyelerine,
herkese merhaba. Sormak istediğim konu şu: Müvekkilimizin hesabından internet yolu ile para aktarımı yapılıyor.Kendi bilgisayarı inceleme altına alındığında suç ile ilgili bir delil tespit edilemediği gibi güvenlik anlamında da bir eksiklik bulunmuyor.Suçun işlendiği bilgisayarın IP numarası tespit edilemiyor. Bu durumda bankanın internet güvenlik sisteminin yeterli olup olmadığı konusunda bilirkişi incelemesi dışında yapılabilecek birşey var mıdır? Bu husus yalnızca bilirkişi incelemesi ile mi ispatlanacaktır? Benzer bir davada vekil olan ve tüm meslektaşlardan konu ile ilgili bilgi bekliyorum...Herkese şimdiden teşekkür ederim.
Syg.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Arkadaşlar yeni forum konusu açamadığımdan ve siteye yeni yeni girmekte olduğumdan sorumu bu alana yazdım...Belirttiğim konuda bilgi alabilir miyim?
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
avukat-esra rumuzlu üyeden alıntı
Hukuki.net Üyelerine,
herkese merhaba. Sormak istediğim konu şu: Müvekkilimizin hesabından internet yolu ile para aktarımı yapılıyor.Kendi bilgisayarı inceleme altına alındığında suç ile ilgili bir delil tespit edilemediği gibi güvenlik anlamında da bir eksiklik bulunmuyor.Suçun işlendiği bilgisayarın IP numarası tespit edilemiyor. Bu durumda bankanın internet güvenlik sisteminin yeterli olup olmadığı konusunda bilirkişi incelemesi dışında yapılabilecek birşey var mıdır? Bu husus yalnızca bilirkişi incelemesi ile mi ispatlanacaktır?
Yargitay uzun suredir verdigi kararlarda bu ve benzeri olaylarda ugranilan zarari banka ve zarara ugrayan arasinda paylastiriyor.Zarar gorenin bilgisayarinda yapilan incelemede herhangi bir guvenlik zaafiyetine rastlanilamamis olmasi zarari doguran olayin gerceklesmesinde bir kusurunun olmadigi seklinde degerlendirilebilir.Bu durumda tum zarar bankaya yuklenilebilir.Bankanin SMS ile uyari,Sanal Klavye,SMS Dogrulama gibi guvenlik onlemleri yok ise bu konuda diger bankalarin uyguladigi guvenlik onlemlerini gostererek bankanin kusurunu ispat edebilirsiniz.Bu konuda muhtemelen bilirkisiden gorus alinacaktir,bilirkisi raporuna itiraz ederek ya da kendisine bu ve benzeri sorulari sorarak hakime kanaat verebilirsiniz.
Saygilarimla.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Sayın Ulaş Değirmenci,
Yanıtınız için teşekkür ederim.
Syg.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Merhaba, yeni bir başlık açmak istemedim pek benzer bir olay olmasada bir olay da benim başıma geldi ve hakkımda kamu davası açıldığını geçen gün öğrendim. 2006 yılında birisinin adına internet üzerinden bir kredi kartı başvurusu var ve bu kart daha sonra birilerinin eline geçiyor sonra kullanılıyor ve sonrasında ismin sahibine borç gidince o da böyle bir karta başvurmadığını belirtiyor ve sonra inceleniyor benim ip çıkıyor sonra 2007 de bir gün eve polisler geliyor evi arayacaklarını ve hard diski kontrol edeceklerini söylüyorlar sonra ben ifade veriyor ve evime geri dönüyorum 1 hafta sonra incelenen hard diski alıyorum ve polisler olumsuz bir durum olmadığını belirtiyorlar. Sonra 1 sene geçiyor ve evime bir iddaaname geliyor ağır ceza mahkemesinde adıma bir dava açılmış ve ben sanık oluyorum.
Ailemin huzuru ve benim huzurum bu olaylar üzerine kalmadı. Ben kendimi biliyorum ve ne karta başvurdum ne kartı aldım ne de harcadım. Benim evimde benden başka bilgisayarı kullanan yok wireless kullanmıyorum ve ip adresi sana ait denilerek bu şekilde bir suçlama ile karşı karşıyayım.
1- ip adresi nasıl bana ait oluyor ve bu bilgiler ve sistemlerin %100 çalışabilirliği kanıtlanmışmı.
2- bu kartı kim nasıl teslim alıyor ?
3- Yapılan harcamalar kontrol edilmemiş mi nasıl oluyorda bu kadar kolay bir suçlama ile karşı karşıya kalıyorum.
4- Benim duruşmaya çağırılmam sanık olmam ailemin ve kendi huzurumun bozulması avukat parası gibi maddi ve manevi zarara uğratılmam şahsıma yapılan bu zararın karşısında ne gibi haklarım mevcut.
Bu güne kadar polisle ne de mahkeme ile bir ilişkisi olmayan ve güzel bir mesleği geleceği parlak bir mühendis olan ben ilk duruşma gününü bekliyorum ve istemesemde takıyorum bunu kafaya psikolojim bile bozuldu, yardımlarınızı rica ediyorum arkadaşlar.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntıyı unutmuşum o yüzden iki mesaj göndermek zorunda kaldım özür dilerim
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
ENVİRO rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba, yeni bir başlık açmak istemedim pek benzer bir olay olmasada bir olay da benim başıma geldi ve hakkımda kamu davası açıldığını geçen gün öğrendim. 2006 yılında birisinin adına internet üzerinden bir kredi kartı başvurusu var ve bu kart daha sonra birilerinin eline geçiyor sonra kullanılıyor ve sonrasında ismin sahibine borç gidince o da böyle bir karta başvurmadığını belirtiyor ve sonra inceleniyor benim ip çıkıyor sonra 2007 de bir gün eve polisler geliyor evi arayacaklarını ve hard diski kontrol edeceklerini söylüyorlar sonra ben ifade veriyor ve evime geri dönüyorum 1 hafta sonra incelenen hard diski alıyorum ve polisler olumsuz bir durum olmadığını belirtiyorlar. Sonra 1 sene geçiyor ve evime bir iddaaname geliyor ağır ceza mahkemesinde adıma bir dava açılmış ve ben sanık oluyorum.
Ailemin huzuru ve benim huzurum bu olaylar üzerine kalmadı. Ben kendimi biliyorum ve ne karta başvurdum ne kartı aldım ne de harcadım. Benim evimde benden başka bilgisayarı kullanan yok wireless kullanmıyorum ve ip adresi sana ait denilerek bu şekilde bir suçlama ile karşı karşıyayım.
1- ip adresi nasıl bana ait oluyor ve bu bilgiler ve sistemlerin %100 çalışabilirliği kanıtlanmışmı.
2- bu kartı kim nasıl teslim alıyor ?
3- Yapılan harcamalar kontrol edilmemiş mi nasıl oluyorda bu kadar kolay bir suçlama ile karşı karşıya kalıyorum.
4- Benim duruşmaya çağırılmam sanık olmam ailemin ve kendi huzurumun bozulması avukat parası gibi maddi ve manevi zarara uğratılmam şahsıma yapılan bu zararın karşısında ne gibi haklarım mevcut.
Bu güne kadar polisle ne de mahkeme ile bir ilişkisi olmayan ve güzel bir mesleği geleceği parlak bir mühendis olan ben ilk duruşma gününü bekliyorum ve istemesemde takıyorum bunu kafaya psikolojim bile bozuldu, yardımlarınızı rica ediyorum arkadaşlar.
Malesef ülkemizde ki bilişim suçları yargılamasında sadece suçu işleyen ip adresinin size ait olması sizin hakkınızda soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi için yeterli delil kabul ediliyor.Ancak Ceza Kanunumuzda yeralan bilişim suçu maddelerinin çok genel düzenlenmesi sebebiyle herkes bu suçlardan ceza alabilieceği gibi ,suçu işleye herkesde bilinçli bir savunmayla beraat edebilmektedir.
IP adresinin size ait çıkmasının bir çok nedeni olabilir, bunlardan en basiti wireless modeminize başkası tarafından girilmiş olmasıdır bu durumda modeminizin giren bilgisayarların log larını yani kayıtlarını tutan bir modem olması için dua etmekten başka şansınız yoktur.
Eğer bu özelliklere sahip bir modemse suçun işlendiği tarihte modeminize başka bir bilgisayar tarafından girildiğini ve sizin masum olduğunuzu kanıtlamanız için bir fırsatınız doğacaktır.
Aksi takdirde saydığınız diğer seçnekler yoluyla beraat etmeniz biraz uzun ve uğraşlı olacaktır.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
javier21 rumuzlu üyeden alıntı
Malesef ülkemizde ki bilişim suçları yargılamasında sadece suçu işleyen ip adresinin size ait olması sizin hakkınızda soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi için yeterli delil kabul ediliyor.Ancak Ceza Kanunumuzda yeralan bilişim suçu maddelerinin çok genel düzenlenmesi sebebiyle herkes bu suçlardan ceza alabilieceği gibi ,suçu işleye herkesde bilinçli bir savunmayla beraat edebilmektedir.
IP adresinin size ait çıkmasının bir çok nedeni olabilir, bunlardan en basiti wireless modeminize başkası tarafından girilmiş olmasıdır bu durumda modeminizin giren bilgisayarların log larını yani kayıtlarını tutan bir modem olması için dua etmekten başka şansınız yoktur.
Eğer bu özelliklere sahip bir modemse suçun işlendiği tarihte modeminize başka bir bilgisayar tarafından girildiğini ve sizin masum olduğunuzu kanıtlamanız için bir fırsatınız doğacaktır.
Aksi takdirde saydığınız diğer seçnekler yoluyla beraat etmeniz biraz uzun ve uğraşlı olacaktır.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, wirelless bir modem kullanmıyorum, kovuşturma yapılsın ben kendimi biliyorum bu olaylarla herhangi bir alakam olmadığını başvuru yapılan kişinin bilgilerini bilebilmem, kartın elime geçmesi, yapılan harcamalar ile hiç bir alakam olmamasına rağmen uzun ve uğraşlı olması derken ne kadar bir süre geçer sizce tahmininizce, tanıdığım bir avukata vekalet verdim dosyayı alarak inceleyecek kimi konunun uzmanları ile görüştüğümde bana bunun 1-2 celp de sonuşlanabileceğini belirttiler.
Bilgiler için tekrar teşekkürler javier21,
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Alıntı:
ENVİRO rumuzlu üyeden alıntı
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, wirelless bir modem kullanmıyorum, kovuşturma yapılsın ben kendimi biliyorum bu olaylarla herhangi bir alakam olmadığını başvuru yapılan kişinin bilgilerini bilebilmem, kartın elime geçmesi, yapılan harcamalar ile hiç bir alakam olmamasına rağmen uzun ve uğraşlı olması derken ne kadar bir süre geçer sizce tahmininizce, tanıdığım bir avukata vekalet verdim dosyayı alarak inceleyecek kimi konunun uzmanları ile görüştüğümde bana bunun 1-2 celp de sonuşlanabileceğini belirttiler.
Bilgiler için tekrar teşekkürler javier21,
Uzun ve uğraşlı dememin sebebi ülkemizde bu konularda bilgili hukuk elemanlarının azlığı sebebiyle dosyaların devamlı bilirkişilere gönderilmesi ve bu bilirkişilerin bazılarının da konu üzerinde yeterli bilgiye sahip olmadıkları gerekçesiyle dosyayı iade etmesi sonucunda bilirkişi aşamasının uzamasındandır.
O yüzden bu olayda size ilk tavsiyem hakkınızda açılan dava dosyasındaki ilk inceleme ve eğer varsa bilirkişi raporlarını okumanız ve buraya yazmanız olacaktır.Çünkü duruşmada dikkate alınacak ve belkide sizin suçsuzluğunuzu kanıtlayacak en önemli bilgiler bu raporlarda yer almaktadır.
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum ?
Elmira ve Enviro ile benzer nedenlerden davam devam ediyor. sizlerinkinde bir gelişme sonuç oldu mu ? son durum nedir?
-
Re: İnternetim Olduğu İçin Suçlu muyum?
ip klonlama diye bişi olmaz olsa olsa sizi zombieolarak kullanmışlardır yada wires kullanıyorsanız sizin modeminizden işlemleri yapmışlardır ancak her iki durumdada pc nizin incelenmesi sonucunda bu durumlar ortaya çıkacaktır.