Boşandıktan sonra ne kadar beklemek zorundayız ?
Merhaba nişanlım Australia vatandaşı. Seneler önce mutsuz bir evlilik yaptı ,ve kısa bir süre sonra ayrıldılar , karşı tarafın baskısı yüzünden ve önümüze çıkan engeller ile boşanma işlemi çok gecikti. .Önümüzdeki ay itibari tamamen boşanmış olucak ,Türkiye'ye yerleşmek istiyoruz ben Türk Vatandaşıyım ,boşandıktan sonra ne kadar bir süre geçmesi gerekiyor , mesela bu gün boşanmış olsa ne kadar bir süreye ihtiyacımız var ? Konu ile yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.
Re: Boşandıktan sonra ne kadar beklemek zorundayız ?
Boşanmanın kesinleşmesinden sonra erkeğin beklemesine gerek yok.
Kadın ise iddet kadar bekler. İddet 9 aydır. Veya mahkemeye başvurulur, sevkedilecek hastaneden hamile olmadığına dair rapor alarak iddeti sona erdirir.
Mahkeme kararıyla iddet kaldırılınca yine hemen evlenilebilir.
Alıntı:
bookmonster rumuzlu üyeden alıntı
merhaba nişanlım Australia vatandaşı Seneler önce mutsuz bir evlilik yaptı ,ve kısa bir süre sonra ayrıldılar , karşı tarafın baskısı yüzünden ve önümüze çıkan engeller ile boşanma işlemi çok gecikti. .Önümüzdeki ay itibari tamamen boşanmış olucak ,türkiyeye yerleşmek istiyoruz ben türk vatandaşıyım ,boşandıktan sonra ne kadar bir süre geçmesi gerekiyor , mesela bu gün boşanmış olsa ne kadar bir süreye ihtiyacımız var ? konu ile yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.
Australia yazarken gösterdiğiniz özeni Türkiye yazarken de göstermenizi dilerdik.
merhaba Bilgiler İçin Çok teşekkür ederim , Türkiye'nin T sini küçük kullanmam tamamen dikkatsizliğim , uyarınız için çok teşekkürler.
merhaba tekrar ,
Bayanlar için iddettin kaldırılması ; Türkiye'ye gelemeden önce ,Kendi ülkesindeki Türk Konsolosluğu tarafından , onaylanarak yapılabilirmi ?şimdiden çok teşekkürler .
Yabancı uyruklu bayanla evlilik ve iddet süresi
merhaba , şimdiden paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim .
Nişanlımla uzun zamandır bir birlikteliğimiz var , kendisi yabancı uyruklu ve eskiden talihsiz bir evlilik yaşadı, ve bazı sorunlar nedeniyle boşanma işlemleri uzun sürdü ; yanlışım varsa düzeltin ülkemizde bir bayan boşandıktan sonra 9 ay gibi bir süre geçince tekrar evelenebiliyor yada bu süre bitmeden mahkemeye gidip süre iptal edilebiliyor .Nişanlımın ülkesinde ,boşandıktan sonra 1 ay'lık bir süre geçince yeniden evlilik yapabiliyor .Bu durumda, örnek ; 1 ocakta boşanma işlemleri tamamlanırsa 1 şubat sonrasında tekrar evelenebiliyor. Bizim durumumuzda daha uzun bir süre hakim fakat 9 aydan daha kısa , böyle bir durum Türkiye'de evlenmemizi engelliyecek bir durum yaratırmı ? ,Bize konsolosluk veya sonrasında başka bir makam sorun çıkartırmı ,prosödürler çok karışık ..çok teşekkürler..
Re: Yapmamız gereken başka bir şey var mıdır?
Türkiye de evlenecekseniz, 300 günün geçmesi gerekir. Ya da mahkemeye başvurup evlenmek için izin almanız gerekir.:)
teşekkür ederim , biz şöyle düşünmüştük ,kendisi kendi ülkesinde bu zaman içinde evlenme ehliyetine kavuşucağı için ,burada onun bağlı bulunduğu konsolosluğa gidip evli olmadığına ,evlenebilmesinde problem olmadığına dair belgeyi alıp evlenebiliriz diye ,çünkü onun ülkesinin kurallarına göre onu engelleyen bir durum yok Türk vatandaşı olmadığı için ,bu durum çok üzücü oldu benim için,peki mahkemeye başvurursak ne kadar bir zamanımızı alır sürecein işlemesi ?
Merhaba ,bir başka sitede benzer bir konu okudum aklım karıştı lütfen yardım ,
Konu ;
Merhaba,
Turkıyede bosandıktan sonra hemen yeniden Amerikada evlenebilirmiyim ? Bosandıktan sonra bayan ıcın yenıden evleneme bılem suresı varmıdır acaba ?
--------------------------------------------------------------------------------
Medeni Kanunumuz bu hususu şöyle düzenlemiştir:
MADDE 132.- Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez.
Doğurmakla süre biter.
Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.
Maddeden açıkça anlaşılabileceği gibi bu hükmün getirilme amacı soybağındaki karışıklıkları önlemektir ve üçyüz gün bilimsel olarak bir çocugun dünyaya gelmesinde azami süredir.
Siz bu üçyüz günlük süreyi beklemek istemiyorsanız.Doktor raporu alarak (hamile olamadığınıza dair) bu süreyi kaldırtabilirsiniz.Tabiki bu husus Türkiyede yapılan evlenmeler için geçerlidir.Amerikada (sanırım ABD vatandaşı birisiyle) evlenmeniz bu durumu nasıl etkiler bilemem.Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların cevap vereceğini umuyorum
--------------------------------------------------------------------------------
2675 sayılı kanun hükümlerine göre evlenme ehliyetine ve şartlarına taraflardan her birinin evlenme anındaki milli hukuku uygulanır .bu süüreyi ya kaldırtacaksınız yada bu sürenin dolmasını bekliyeceksiniz.
Bu durumda nişanlımın ülkesi evlenmesi için bir sakınca görmediğinden 10 ay gibi bir süre beklemeden evlenebilirmiyiz ?
Evlenme ehliyetine ve şartlarına taraflardan her birinin
evlenme anındaki milli hukuku uygulanacağından, yabancı uyruklu kadının milli hukuku kanuni bekleme süresini (iddet müddeti) öngörmüyorsa, ülkemizde de bu sürenin göz önünde bulundurulmayacağı hususu dikkate alınmakta mıdır?
[2675 Sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun Md.12, Nüfus Hizmetleri Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik Md. 54/ 2]
Re: Boşandıktan sonra yeniden evlenme suresi
merhaba ,başka bir for açtım fakat yanlış bilgilendirildimi düşündüm ve tekrar bilgilendirme olmadı.Cevap karşısında tatmin olmadım çünkü 300 gün beklememiz gerektiği söylendi. Bu formu yazan hukukçuların konuya daha hakim olduklarını düşünüyorum şimdiden paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim .Konu ; nişanlımla uzun zamandır bir birlikteliğimiz var , kendisi yabancı uyruklu ve eskiden talihsiz bir evlilik yaşadı, ve bazı sorunlar nedeniyle boşanma işlemleri uzun sürdü ; yanlışım varsa düzeltin ülkemizde bir bayan boşandıktan sonra 10ay gibi bir süre geçince tekrar evelenebiliyor yada bu süre bitmeden mahkemeye gidip itiraz edilip bayanın hamile olup olmadığına göre süre iptal edilebiliyor .Nişanlımın ülkesinde ,boşandıktan sonra iddet süresi 1 aylık süre geçince yeniden evlilik yapabiliyor .Bu durumda, örnek ; 1 ocakta boşanma işlemleri tamamlanırsa 1 şubat sonrasında tekrar evelenebiliyor. Bizim durumumuzda 1 aydan çok daha uzun bir süre hakim fakat 10 aydan daha kısa , böyle bir durum Türkiye'de evlenmemizi engelliyecek bir durum yaratırmı ? ..çok teşekkürler ,yani yukarıdaki bilgilere göre nişanlımın iddet süresi kendi ülkesinin hukuk kurallarına göre değerlendirilceğinden,300 günlük iddet süresi ile nişanlımın bir ilgisi olmuyor .
Re: Boşandıktan sonra yeniden evlenme suresi
Burada sormuşsunuz, anlatamamışız:
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=34079
Bir daha sormuşsunuz yine anlamamışsınız:
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=51749
Bakalım bu kez anlatmayı becerebilecek miyiz?
Türk kanunlarına göre boşanma kesinleştikten sonra 300 gün beklemek istemiyorsanız, iddeti kaldırmak için mahkemeye başvurmalı, mahkemenin sevk edeceği hastaneden hamile değil raporu almalısınız.
Hamileyse, hamileliğin sona ermesini beklemelisiniz. Hamilelik sona erdiğinde iddet kendiliğinden sona erer.
Bilgiler için teşekkürler ,aşağıdaki hukuk maddeleri kafamı karıştırmıştı. Sanırım bu maddeleri ben yanlış anladım .
1-)
T.C. ICISLERI BAKANLIGI NÜFUS VE VATANDASLIK ISLERI GENEL MÜDÜRLÜGÜ `nün 14/03/2003 tarihli B050NÜV0060001-113-501/14367 Sayi, "Yabancıların Evlenme Ehliyeti" Konu, Genelge 2003/13 `de GENELGE `de "2675 sayılı Milletler Arası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun 12 nci maddesi "Evlenme ehliyetine ve şartlarına taraflardan her birinin evlenme anındaki milli hukuku uygulanır." Hükmündedir.Bu nedenle; yabancı uyruklu kadının milli hukuku bekleme süresini öngörmüyorsa ülkemizde bu süre gözönünde bulundurulmayacaktır." İfade edilmektedir.
2-)
Bakanlik Makaminin 25/05/2006 tarihinde yürürlüge koydugu NÜFUS HİZMETLERİNE AİT KURULUŞ, GÖREV ve ÇALIŞMA YÖNERGESİ `nin Madde 107 - 2 `de "Kadınların evlenme ehliyeti vatandaşı olduğu ülke kanunlarına tabi olduğundan yabancı uyruklu kadının milli hukuku bekleme süresini öngörmüyorsa evlendirme memurluklarınca bu süre göz önüne alınmaz." İfade edilmektedir.
Sonunda doğru bilgiyi alabildim ;
Kanunî bekleme süresinin başlangıcı
MADDE 54 – (1) Kadın için üçyüz günlük bekleme süresi, boşanma ve evliliğin iptal edilmesinde kararın kesinleştiği tarihten, kocası ölen kadının bekleme süresi kocasının ölüm tarihinden itibaren hüküm ifade eder.
(2) Yabancı uyruklu kadının milli hukuku bekleme süresi öngörmüyorsa evlendirme memurluklarınca bu süre gözönüne alınmaz.
300 gün beklememize gerek yokmuş ,sevgiler.
Ercan Kircali sizi tebrik ediyorum...Bu hatayi gormeniz ve bunu duzeltmeniz..
saygilarimla
Bir kaç gün önce dış işlerine sormuştum ,onlardanda yanıt geldi sizlerle paylaşmak istedim .
DIŞ İŞLERİNDEN GELEN YANIT ;
Soru :
merhaba nisamlim yabanci uyruklu ,Turkiyede evlenmek istiyoruz.Turkiyede Turk vatandasi bir bayan bosanip tekrar evlenmek isterse,300 gun beklemesi yada mahkemeye basvurup iddet suresini kaldirtmasi gerekiyor .Benim nisamlim eski esinden ulkesinde bosanali henuz 300 gun olmadi ,fakat onlarin ulkesinde iddet suresi yok boyle bir sure onlarin kanunlarinda uygulanmiyor .Bu durumda bizim 300 gun beklememiz gerekirmi? Bir cok avukat beklemenize gerek yoktur diyor ,konu ile ilgili yardimlarinizi bekliyorum tesekkurler.Asagidaki madde 2 beklememize gerek yoktur diyor.
Kanunî bekleme suresinin baslangici
MADDE 54 – (1) Kadin icin ucyuz gunluk bekleme suresi, bosanma ve evliligin iptal edilmesinde kararin kesinlestigi tarihten, kocasi olen kadinin bekleme suresi kocasinin olum tarihinden itibaren hukum ifade eder.
(2) Yabanci uyruklu kadinin milli hukuku bekleme suresi ongormuyorsa evlendirme memurluklarinca bu sure gozonune alinmaz.
Cevap :
300 gunluk iddet muddeti Turk vatandasi bayanlar icindir. Nisanliniz hangi ulke vatandasiysa evlenme sartlari o ulke yasalarina goredir.
En iyi dileklerimizle,
T.C. Disisleri
Not: Lutfen bu mesaji cevaplamayiniz. Her turlu bilgi taleplerinizi e-Konsolosluk (www.e-konsolosluk.net) Soru Bankasi uzerinden bagli bulundugunuz konsoloslugumuza iletebilirsiniz.
not bu cevapı e-konsolosluk . net 'da Soru bankasında bulabilirsiniz.
5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'un ilgili hüküm aşağıdadır:
Evlilik ve genel hükümleri
MADDE 13 – (1) Evlenme ehliyeti ve şartları, taraflardan her birinin evlenme anındaki millî hukukuna tâbidir.
(2) Evliliğin şekline yapıldığı ülke hukuku uygulanır.
(3) Evliliğin genel hükümleri, eşlerin müşterek millî hukukuna tâbidir. Tarafların ayrı vatandaşlıkta olmaları hâlinde müşterek mutad mesken hukuku, bulunmadığı takdirde Türk hukuku uygulanır.
Birinci madde sorunuzu cevaplıyor. Eşinizin evlenme anındaki milli hukuku, onun evlenme ehliyetini ve şartlarını belirler.