İşlenmiş bir suça hem maaş kesimi hemde görev yeri değişikliği verildi, oysaki bir suça bir ceza verilmesi gerekmez mi? Hele bu yer değiştirme sürgün niteliğinde ikamet yerinden 80 km uzakta eşin görev yerine 80 km mesafe uzakta ise.
Teşekkürler
Printable View
İşlenmiş bir suça hem maaş kesimi hemde görev yeri değişikliği verildi, oysaki bir suça bir ceza verilmesi gerekmez mi? Hele bu yer değiştirme sürgün niteliğinde ikamet yerinden 80 km uzakta eşin görev yerine 80 km mesafe uzakta ise.
Teşekkürler
Konuyu net olarak izah edebilirseniz, yardımcı olmamız kolaylaşacaktır.
Okul müdürü ile aramızda geçen kişisel olay (olay okulda oldu ve kavgaya dönüştü) sonunda suçlu bulundum , idari ceza aldım .Yine aynı olaydan dolayı 80 km uzakta bir okula öğretmen olarak sürüldüm . böylece bir suça iki ceza verilmiş oldu. İtiraz ettim sizi sürgün etmedik , tedbir icabı gönderdik diye cevap geldi. ikamet yerime 80 km bir yere tayin bence sürgün ve iknci kere cezadır.
saygılar şimdiden teşekkür ederim.
Her iki işlem aleyhine iptal davası açmanızı öneririm... Disiplin soruşturmaları sonucunda hazırlanan raporlarda, disiplin cezasının yanında, adli, idari ve mali yönlerden herhangi bir işlem önerilip önerilmediği bölümü yer alır... Soruşturmacı, size disiplin cezası önerirken, beraberinde, idari bir değerlendirme yaparak, aynı yerde çalışmanızın uygun olmayacağını önermiş olmalı...
Yasal olarak yer değişikliğ. ceza sayılmaz... Umarım kazanırsınız...
Teşekkürler soruşturmacının ,hem ceza , hem yer değişikliği istemesi çok saçma
yerdeğişikliği teklifi olsa bile , bu mağdur etme düşüncesi ile yapılamaz. Bir çok boş yer varken en uzak yere tayin etmek , ancak idarenin başka düşünceler içinde olduğu anlamına gelir. Bu değişikliğinde kamu yararına olamaz , hiç kimse her sabah 80 km yol gidip verimli çalışamaz .
Bu benim şahsi düşüncem katkınıza ve işin resmi yönünü bildirmenizden memnunlık duydum.
Hakkında yapılan soruşturma sonucunda düzenlenen "Soruşturma sonucu raporu"nda; bulunduğun yerde görev yapman sakıncalı bulunmuşsa,başka yere gönderirler.
Ben aleyhime yalan da olsa şahit,sahte de olsa belge olmadan soruşturma geçirdim.Neticede 1/30 maaş kesim cezası ile memur eşimden 180 km öteye postalandım.Maaş kesim cezasını yetkisi olmayan biri (İl M.Eğ.Md) verdiğinden,mahkemece iptal edildi.Atama işleminde ise 6 yıl süren iç hukuk süresi sonucunda kaybettim.Soruşturma sonucu raporuna göre tayinim yapıldığında daha savunmam bile alınmamıştı.Savunma alınmadan,ya da "Savunma Hakkını"kullanmaktan vazgeçmeden, soruşturma nasıl sonuçlanır da "Soruşturma sonucu raporu"yazılır diye de sormayasın.Ama yine de hukuka uygun bulundu.İyi mi?AİHM e gittim.Bekliyorum.
Demek isterim ki: haline şükret.
Bilindiği gibi memura verilebilecek cezalar arasında "Yer değiştirme"diye bir ceza yoktur.Size ve bana ceza gibi geliyorsa da,idare bakımından bu sadece "İdarî tedbir"dir.Eğer 1999 yılındaki gibi duruyorsa;MEB Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nin 29.maddesi "Soruşturma sonucunda bulunduğu yerde görev yapması sakıncalı bulunan.."der.
Benim dava gerekçem de ise "Atamam Y-29 a göre yapıldı.Soruşturma sonuçlanmadan düzenlenen, Soruşturma Sonucu Raporuna göre yapılan bu işlem hukuka aykırıdır" şeklindeydi.Neticeyi anlattım.Mahkemenin iddiama cevap vermek yerine "Valinin İl İdaresi Kanununa göre seni atamasına yetkisi var" demesi gibi konulara da girmeyeyim.Atama o yetkinin kulanılmasıyla yapılmadığı halde...
Valiliğin savunmasına ve "Aile Hayatının Korunması" konularına girmeyeyim...
Parçalı cevap için özür...
İlginize teşekkür bana moral vermediniz ama ben hak aramaya devam diyorum.
Bu arada sizi tanır gibiyim şuan İzmir de misiniz ve bir dönem öğrencilik için Manisa'da bulundunuz mu eski bir arkadaşımın soy isim benzerliğinden çağrışım?
Elimde bir arkadaşa yapılan asılsız isnad sonrası hem ceza hem sürgün kararına itiraz sonucu mahkeme sürgünü iptal ettiğine dair örnek karar var.
Onu kullanmayı düşünüyorum.
Selamlar
Sandığınız kişi değilim.Moralini bozmak,ya da hakkını aramaktan vaz geç diye yazmadım.Maksadım; İdare Mahkemelerinin nasıl karar verebildiklerine dair fikrin olsun, idi.Bu işlerle üğraşırken de,bu mahkemelerdeki hakimlerin çoğunun "HUKUK"kökenli olmadıklarını da öğrendim.
Atama işlemi iptal olmaz diye de bir kural yoktur.İdare mahkemeleri -bildiğim kadarıyla- idarî bir işlemi üç sebepten dolayı iptal eder:
a-Usül yönünden,
b-Yetki yönünden,
c-Maksat (Kamu yararı) bakımından.
Yani; ya hukukî usule uyulmamış,ya yetkisi olmayan biri işlemi yapmış,ya da bu işlemde kamu yararı yoktur diyerek.
Umarım başarırsın.
Selâmlar...
Teşekür ederim hak ararken malesef çok engel ile karşılaşıyoruz uzayan süreç moral bozucu oluyor ,bazı idareciler kendilerini ayrı bir grup olarak görüp,yine bir kısım idareci konumundakiler birbirlerinin ayıplarını örtmekle kalmayıp,suçsuzu suçlu çıkarmaya ,yani amiri haklı çıkarıp memuru haklıda olsa haksız çıkarmaya çalışıyorlar.Bir çeşit idareci dayanışması diyebiliriz ,herkes için geçerli olmasada bu düşüncede olanlar var.Bu da işleri zorlaştırıyor.
Değerli dostum idari soruşturmalarda üç teklif getirilir
A)Disiplin Yönünden: Maas kesım verılmıs
B)İdari Yönden: 5442 8/c göre görev yeriniz değişmi
C)Mali Yönden:Teklif yapılmamıs, keşke bu cezaları almasaydınız ama olmus ıdarı mahkemeye basvurunuz
Teşekkürler Elinize Sağlik Düşüncenize Sağlik Bilginizi Paylaştiğiniz Için
Idari Mahkemeye Dava Açtim Ben Burada Savunmam Gereken Nedir .DAYNAĞIM NE OLMALI, Hangi Kanun Maddelerinden Yararlanmaliyim.
CEZA HUKUKUNDA BİRKİŞİ BİR SUÇTAN DOLAYI BİR CEZA İLE CZALANDIRILIR ,BİR KAÇ CEZA GEREKTİRİYORSA EN BÜYÜĞÜ İLE YETİNİLİR DENİR
Teşekkürler Elinize Sağlik Düşüncenize Sağlik Bilginizi Paylaştiğiniz Için
Idari Mahkemeye Dava Açtim Ben Burada Savunmam Gereken Nedir .DAYNAĞIM NE OLMALI, Hangi Kanun Maddelerinden Yararlanmaliyim.
CEZA HUKUKUNDA BİRKİŞİ BİR SUÇTAN DOLAYI BİR CEZA İLE CZALANDIRILIR ,BİR KAÇ CEZA GEREKTİRİYORSA EN BÜYÜĞÜ İLE YETİNİLİR DENİR
--------------------------------------------------------------------------------
Savunmazınız ilgili avukat arkadaş yapacaktır.İl idaresi kanununa göre yer değişikliği yapılmış eyleminizi bilmediğiniz için size yardımcı olamam.Ama bir avukat arkadaştan yardım almanızı tavsiye ederim
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında, hakkınızda düzenlenen Soruşturma raporu'nun bir suretini idareden isteyin... 15 gün içinde tarafınıza verilecektir.
Raporu inceleyip, aleyhinizdeki hsusların neler olduğunu iyice anladıktan sonra savunmanızı yazarsınız... O aşamada yardıma ihiyacınız olursa yardımcı olmaya çalışırız...
Raporu biliyorum ;raporda şahışla aramızda, karşı tarafın keyfi davranışları ile başlattığı tartışma sonrasında itişme kakışma olduğu ,bundan karşı tarafın zarar gördüğü karşı tarafın uyarılmasına benim 30/1 oranında maaş kesimi uygulanması ve görev yerimin değişmesi teklifi var hepsi bukadar.
karşıtaraf (Müdür) hiç ceza verilmedi. ben bir alt ceza yani kınama( böylece idari mahkemede hak aramam engellendi)aldım.
bende yapılan atamaya itiraz için idari yargıda dava açtım dava devam ediyor. saygılarımla iyi çalışmalar
SORUŞTURMA DOSYASININ İÇİ BOŞ yarım sayfa soruşturma var. değerlendirme ve teklif iki sayfa bu soruşturmanın mantıksız olduğuu çocuk bile anlar
sayın Sakar siz bu nakil işini danıştaya götürdünüzmü,üst yargıdan nasıl sonuç geldi bilgi verirseniz memnun olurum davamız benziyor.iyi günler
Madem ki Mahkemem ile ilgili bilgi istiyorsun anlatayım:
Hakkımda İlçe M.Eğ.Md,Kaymakam ve Valiliğin yaptığı yasadışı işlemlerle ilgili olarak hem İçişleri hem de M.E.B.na şikayet dilekçeleri verdiğim gibi,İdare mahkemelerinde çeşitli davalar açtım.Geçiçi görevlendirme,yolluklar v.b. konularda.Hepsini de kazandım.Memurumuzun sözlü emirle yasadışı bir işleme zorlanması neticesinde,yaşadığı stresten (Beş yıllık bir memurdu)beyin kanaması geçirerek ölmesi üzerine,konuyla ilgili olarak,ki;ben bu olayda taraftım,zira benim de maaşım bu yasa dışı emirle kesilmişti,üst makamlara sırasıyla dilekçeler vermiştim.Hiçbirine cevap verilmedi.Sanki Anayasada Dilekçe Hakkı,Dilekçe Hakkının Kullanılmasına dair Kanun ve MEB Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelik yoktu...Hukuk İdarenin umurunda değildi.
Hem kadrolu,hem de geçici olarak görevlendirildiğim iki okulun idarecileri,personeli,öğrenci ve velilerinden hiçbir şikayet yokken ve de bir yıl önce TAKDİRNAME almış biri iken,birgün pat diye müfettiş geldi.
Hakkımda çeşitli iddialarla ilgili olarak soruşturma açıldığını,ifademi alacağını belirtti.İfademi verdim.İddiaların tamamı uydurmaydı.İddialardan biri "Geçici görevlendirmelere karşı olduğum ve bu konuda öğretmenleri kışkırttığım" idi.Öğretmenimi kışkırttı diyen müdür,beni kışkırttı diyen öğretmen ifadesi -Yalan bile olsa- yoktu.
Bu soruşturmanın sırf beni sürmek amacıyla açıldığını anladığımdan,ifade sonrası bu beyanımı tutanakla, idareci ve öğretmen arkadaşların imzasıyla kayda aldım.
4.8.1999 tarihli,beni öğretmen eşimden 180 km öteye süren kararnameyi 20.8.1999 da tebellüğ ettim.Kararnamede atama biçimi Y-29 yazıyordu.
Bu şu demekti:MEB Atama ve Yerdeğiştirme Yönetmeliğinin 29. maddesi gereğince...Bildiğin gibi bu madde:"Hakkında yapılan soruşturma SONUCU,bulunduğu yerde görev yapması sakıncalı bulunan..."
Yani ben SORUŞTURMA SONUCU RAPORUNA göre atanmıştım.İşin hoş tarafı,ben atama işlemini tebellüğ ettiğimde daha savunmam alınmamıştı.
9.9.1999 da İdare mahkemesine işlemle ilgili,YÜRÜTMENİN DURDURULMASI ve İPTAL davası açtım.
Kısaca dedim ki;
Benim savunmam alınmadan,savunma hakkımı kulanmaktan vazgeçtiğim ortaya konulmadan,soruşturma nasıl sonuçlanır,nasıl soruşturma sonucu raporu düzenlenir ve bu rapora dayanılarak ben nasıl tayin edilirim?
Soruşturmadaki iddiaların hiçbirinin dayanağı yoktur.
Anayasada "Ailenin Korunması Hakkı" varken,memur eşimden 180 km öteye nasıl gönderirler?
Yaklaşık altı ay sonra,Yürütmenin durdurulması talebine ret kararı geldi.Bu karardan sonra,yaz ayı olmadığı için emekliliğimi istemem mümkün olmadığından ücretsiz izin alarak görevi bıraktım.
Yürütmenin durdurulması kararına Bölge iİdare Mahkemesi nezdinde itiraz ettim.Maşallah, mahkeme itirazımın ertesi günü ret kararı verdi...
Mayısta emekliliğimi istedim ve Ağustos 2000 de emekli oldum.Daha mahkeme kararı gelmemişti.
Emekli olduktan aylar sonra mahkeme kararı geldi:
Y-29la ilgili soruma cevap vermeyen mahkeme dedi ki;Valinin İl İdaresi Kanununa göre zaten seni atamaya yetkisi var(?)
Aile hayatının korunmasıyla ilgili soruma da;eşin senin yanına tayin istesin(?)
Suçlamayla ilgili deliller hakkında tek satır yoktu.
Bu kararı Danıştay nezdinde temyiz ettim.Davaya 2.daire baktı.
Bir üyenin muhalif oyuyla,itirazım reddoldu.Yani beni bir kişi anladı,o da yanlış anladı.O üye de M.Y.Ö. idi.(Bu kişiyi Danıştay saldırısından dolayı herkes tanır)
O da:"Bu kadarlık suçla kişinin yer değiştirmesi hukuka aykırı olur" dedi.
Bu karara karşı KARAR DÜZELTME talebinde bulundum.O da reddoldu.
Böylece davayı açtığım tarihten itibaren tam altı yıl geçmiş oldu.Eğer emekliliğini haketmemiş bir memur olsaydım 6 yıl sürgünde kalacaktım.
Ha,bu arada,tayinim çıktıktan sonra savunmam alındı,sonra 1/30 oranında İl M.Eğ.Md.imzasıyla maaş kesim cezası aldım.
Şimdi nasıl bilmiyorum ama o tarihlerde, İl M.Eğ.Md.nün merkez ilçe MEB personeli dışındakilere ceza verme yetkisi olmadığı için,bu cezaya karşı idari dava açtım ve ceza "Yetkisizlik" gerekçesiyle iptal edildi.
Karar düzeltme talebinin reddinden sonra iç hukuk bitirildiği için AİHMe başvurdum.Başvurum 26 ay önce kabul edildi.
2005 yılı ikinci yarısında Valiliğe BİLGİ EDİNME HAKKI çerçevesinde;hakkımdaki soruşturmada,iddialarla ilgili delil ve belgelerin,soruşturma sonucu raporunun gönderilmesini istedim.
Neler geldi biliyor musunuz?
İdare aleyhine açtığım davalara ait mahkeme kararı örnekleri ile SÜPER BİR BELGE geldi.Soruşturma sonucu raporu yoktu.Yalanda olsa bir ifade örneği,sahte de olsa aleyhime bir belge yoktu.
Süper belgeye gelince...
Memurun ölümüne sebep olan olayla ilgili dilekçeme cevap vermeyen Kaymakamı Valiye,yine cevap vermeyen Valiyi de Bakanlığa şikayet etmiştim dediydim hani.Ondan sonra Ankara'dan müfettiş yağdıydı.İl ve İlçe M.Eğ.Md.leri ile Vali ve Kaymakamın ifadeleri alınmıştı..İşte o sıralarda bizim Kaymakam Bey,Valiliğe resmî bir yazı yazar:"Şu köyde idare ile lüzûmsuz yazışmalar yapan bir öğretmen var,başka bir yerde görevlendirilmesi.."
İşte Valiliğin bana gönderdiği bu yazıdır.Yani ben suç işlediğim için değil,Kaymakam Bey'in ricasının(!) yerine getirilebilmesi için usûle uysun diye Y-29 la atandım.Acemiler o işte bile usûle uymayı beceremediler.Savunma almadan,soruşturmayı sonuçlandırmadan SORUŞTURMA SONUCU raporunu tanzim ettiler.
Takdir-î İlahî olarak da hiçbir mahkeme bu kadar basit usûl aykırılığını göremedi,söylediğim halde...
Size gelince daha dün Danıştay sitesinde "Eş durumu" yazarak bazı kararları ararken,not almadığım bir Danıştay kararıyla karşılaştım.Orada diyordu ki;Kişinin bulunduğu yer ve ilçe dışına gönderilebilmesi için yeterli delil ortaya konulmalıdır.(Benim davamda Danıştay neredeymiş anlamadım.Bir Allahın kulu demedi ki;delillerinizi görelim.)İstersen ara,bulamazsan ben ararım.
SON SÖZ:Bu halde iken benim başıma geleni gördün.Var gerisini düşün..
Allah yardımcın olsun...
NOT 1-Sizin ve benim olayımda olduğu gibi:
İddia eden:İdare (Savcı)
Hüküm tesis eden:İdare (Mahkeme)
Uygulayan:İdare (İnfaz kurumu)
Sanığı düşünen:Başvurursan mahkeme(O nu da anlattım)Nasıl ama?...
NOT 2-Süper Belge 27 ay öncesi itibariyle AİHM dosyasında.
Neticeyi merakla bekliyorum.
NOT 3-Majör depresyon+Yoğun Anksiyete sebebiyle ruh hastası ve neredeyse
alkolik olmama sebep olansa, bu yaşadıklarım...Neredeyse ömrümün on
yılı işkencede geçmekte....
Bu arada,müfettişlerin sırf beni tahrik etmek için,branşımın dışında ücretli girdiğim derste teftişe kalkıştıklarını filan anlatmadım.
Benim yıllarca res'en de olsa idarecilik yaptığımı idare biliyordu.Bir öğretmenin branşı dışındaki dersten teftiş edilemeyeceğini bildiğimi de biliyorlardı.Buna rağmen derse girmek istediler.Ben bu bilgime ve tecrübeme rağmen itiraz etmedim.Niye mi?
Müfettişler sandılar ki;bu adam bu işleri bildiği için,bizim derse girerek teftiş yapmamızı engellemeye kalkar,biz ısrar ederiz,o da engelde ısrar eder,belki itişir kakışırız.O zaman ;görevli memurun görev yapmasına engel olma,görevli memura mukavemet v.s.den beni adlî suçlu durumuna düşürmek istediler.Sanki ben yeni memurum,sanki ben 12 Eylül öncesini memur ve öğrenci olarak yaşamadım,sanki ben provakasyon nedir bilmiyorum....Benim adlî suçlu olmamı sağlayamadılar velhasıl...Bundan 1-1,5 ay sonra pat diye anlattığım müfettiş geldi.
Demek istediğim sizin dava şartlarınızla,benim dava şartlarım faklı.Standart bir konu olsa standart bir yol takip edilsin denir.Bunu demek mümkün değil.O yüzden şunu savun,bunu iddia et diyemiyorum.
Daha önce demiştim,idare aleyhine açtığım davaları kazanmıştım.İşte o davalar "KLÂSİK" davalardı.Ama atamamla ilgili davayı kaybettim.
Benim uğradığım yasadışı işlemlere bulunduğum ilçede onlarca öğretmen de muhatap oldu.Dava eden sadece ben oldum,ve sadece sürülen....
Daha sonra arkadaşlardan öğrendiğime göre;bürokrasinin hakkımdaki lâfı şu olmuş:"Bir ilde bunun gibi 2-3 memur olsa idarecilik yapılmaz."
Peki ben niye böyleydim?Md.Yrd.,Md.V.,ve res'en atandığım Okul Müdürlüğü dahil hiçbir gün yasadışı davranmadığım gibi,çok karşılaştığımız yetki sahipleri gibi kendimi padişah yerine koyup,padişah gibi davranmadım.O yüzden padişah gibi davrananlara,hukuk tanımayanlara karşı hep kavga ettim.
Şeriatçı,komünist,faşist,bölücü,devlet düşmanı,yetersiz,saygısız,rüşvetçi,zimmetçi,sapık, sahtekâr v.s diyemedikleri halde hayatımı kaydırdılar.
Peki bu nasıl oldu?Bence klâsik davalar dışında dava dosyaları okunmuyor kanaatindeyim.Kim bilir,belki de, idare mahkemesi bile bana kızmıştır; bu kadar dava mı açılır diye...Eğer öyle olmasaydı,bu dava böyle mi sonlanırdı?
Sayın caliskanmehmet,
İdarenin yapmış olduğu yeni görevlendirme yazısının size tebliği edildiği günden itibaren 60 gün içerisinde, usul be hukuka aykırı bulduğunuz bu işlemin iptali için dava açabilirsiniz. İdare Mahkemesi talebinizi haklı gördüğü takdirde işlemi iptal edecektir. Bu konuda profesyonel yardım almanızı yani kendinizi bir avukat ile temsil ettirmenizi tavsiye ederim. Saygılarımla.
sayın sakar sizi tanımayı yüz yüze konuşmayı isterdim çektiklerinize dayanmak için çelik gibi yürek gerek.sizi duyunca kendimi şanslı hissettim saygılar.caliskanmehmet68mynet.com
bu güne kadar anlattıklarıınözeti ve yeni gelişmeler 4 yıl önce
kusurlu bulunup hem sürgün hem kınama aldım idari yargıda idarenin uygulamasını doğru bulmuştu. ayrıca ceza mah dava açıldı,ceza davası sonucunda kavgayı müdürün çıkardığına benim istemeden müdürü yaraladığıma müdürün kasten yaralama yaptığına karar verildi.
bende adli yargı belgelerini göndererek idari yargılamanın bu sonuçlara göre tekrar yapılmasını istedim .idari yargı red etti
şimdi danıştaya yeni bilgi ve belge çıktığı ve bukez ben haklı görüldüğüm için idari yargılama usul kanunun 53 maddesi gereği bu idari yargı yenilenmesi için dava açmam gerekiyor kazanma şansım varmı bu dava için harç yatırmam gerekirmi
saygılar
Yargilamanin Yenilenme Isteğimi Yerel Mahkeme Red Etti Daniştaya Gitmek Için Nereye Baş Vurmaliyim Harç Pul ödemelimiyim
Yargılamanın yenilenmesi sebeplerinden ilki olan, bu sebep, 53/1. maddenin (a) bendinde, “ r Yeni bir belgenin yargılamanın yenilenmesi sebebi olabilmesi için aşağıda sayacağımız şartların birlikte bulunması gerekir[10].
b) Yeni ele geçirilmiş olan belge, hükmü etkileyecek (karara müessir) nitelikte olması gerekir. Yani bu belge davada ibraz edilmiş bulunsa idi, dava yargılamanın yenilenmesini talep eden tarafın lehine sonuçlanacak idi ise yargılamanın yenilenmesine sebep teşkil edebilir.
c) Bu yeni belgenin hükmün verilmesinden sonra ele geçirilmiş olması gerekir. Hüküm verildikten sonra fakat kesinleşmeden önce elde edilmelidir. Hüküm verilmeden önce ele geçirilmiş olup mahkemeye sunulmayan belgeler, yargılamanın iadesi sebebi teşkil edemez.
d) Bu yeni belgenin, dava sırasında ya zorlayıcı sebep yada lehine hüküm verilen tarafın eyleminden dolayı elde edilememiş ve mahkemeye sunulamamış olması gerekir.
davanın kesinleşmesi sözünden ne anlamam gerekir