Babamın mirasını eşimde red etmeli mi?
Selamlar,
Babamdan kalan mirası annem kardeşim ve ben reddetmek için mahkemeye başvurduk. Fakat oradaki memur eşiminde reddetmesi gerektiğini söyledi acaba doğru mudur? (çocuğumuz yok)
Eşim, babamın mirascısı mıdır? Benim mirası reddetmem yeterli değil mi?
Re: Babamın mirasını eşimde red etmeli mi?
Eşiniz,babanızın mirasçısı değil sizin yasal mirasçınız.
:) öncelikle cevabınız için çok teşekkürler.Yanlış anlamayın size güvenemediğimden değil:mahcup: ama sulh hukuk kalemindeki memur, hakime gidip sordu ve eşiminde reddetmesi gerektiğini söyledi. Acaba ben reddettiğim için haklarım ben yokmuş gibi eşime mi geçiyor?
Zaten ifade noksanlığımdan dolayı beni yanlış anladınız.Yalnızca,eşim babamın mirasçısı mıdır sorunuza karşılık olarak o yanıtı vermiştim.Söylediğiniz gibi reddetmeniz halinde miras payınız sizin mirasçılarınıza yani eşinize geçiyor.
İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederim. İyi günler, iyi çalışmalar.
Rica ederim.
Daha detaylı bilgi için Medeni Kanunun ilgili hükümlerini(md 611 ve devamı) okuyabilirsiniz.
Alıntı:
c_selin rumuzlu üyeden alıntı
Zaten ifade noksanlığımdan dolayı beni yanlış anladınız.Yalnızca,eşim babamın mirasçısı mıdır sorunuza karşılık olarak o yanıtı vermiştim.Söylediğiniz gibi reddetmeniz halinde miras payınız sizin mirasçılarınıza yani eşinize geçiyor.
611. maddeye göre yasal mirasçılardan biri reddederse onun payı miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer.
Eğer bir kişinin oğlu sağ değilse, oğlunun eşi mirasçı olamaz. Dolayısıyla oğlu mirası reddederse, onun payı varsa çocuklarına, yoksa anne-kardeş-kardeş çocukları zümresine, o da yoksa büyükanne-büyükbaba zümresine geçmesi gerekmez mi? Dolayısıyla gelin-damatın miras reddi sırasında mirasçı olması durumunu ben anlayamadım.
Madde 611- Yasal mirasçılardan biri mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine geçer.
Mirası reddeden atanmış mirasçının payı, mirasbırakanın ölüme bağlı tasarrufundan arzusunun başka türlü olduğu anlaşılmadıkça, mirasbırakanın en yakın yasal mirasçılarına kalır.
Yani demek istiyorsunuz ki eş yasal mirasçı değil,doğru mu anlıyorum?
Alıntı:
c_selin rumuzlu üyeden alıntı
Yani demek istiyorsunuz ki eş yasal mirasçı değil,doğru mu anlıyorum?
"Yasal mirasçı" ifadesi mirası reddeden için geçiyor. Diğerleri için "hak sahibi" sözü kullanılıyor. Yasal mirasçının eşi kayınpederi için yasal mirasçı değildir, kayınpederi için hak sahibi midir?
Madde 611- Yasal mirasçılardan biri (oğul) mirası reddederse onun payı, miras açıldığı zaman kendisi sağ değilmiş gibi, hak sahiplerine (kim??) geçer.
Miras reddeden kişi ölmüş gibi işlem yapılacağından, o önceden öldüğü takdirde miras bırakanın mirasçıları kim olursa onlar hak sahibidir diye anlıyorum.
Siz bu konuda ne diyorsunuz?
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
"Yasal mirasçı" ifadesi mirası reddeden için geçiyor. Diğerleri için "hak sahibi" sözü kullanılıyor. Yasal mirasçının eşi kayınpederi için yasal mirasçı değildir, kayınpederi için hak sahibi midir?
Siz bu konuda ne diyorsunuz?
Hak sahibi=Ölenin/ölmüş gibi işlem görülenin yasal mirasçılarıdır