6 aydır çalıştığım iş yerimden (kesin olmamakla birlikte) çıkarılmam söz konusu. Bu durumda tazminat alabilicek miyim? Alıcaksam bu neye göre hesaplanıyor?
Printable View
6 aydır çalıştığım iş yerimden (kesin olmamakla birlikte) çıkarılmam söz konusu. Bu durumda tazminat alabilicek miyim? Alıcaksam bu neye göre hesaplanıyor?
işten çıkan çıkarılan personelin ne tür hakları olabileceği hususu forumlarda defalarca yazılmıştır. Lüfen kidem , ihbar , işe iade kavramlarında araştırma yapınız.
Selamlar,
Tazminat hakkınız bulunmaktadır. ihar ve işçi alacakları yönünde talebiniz olabilir fakat kıdem tazminatına hak kazanmamışsınız. Kıdem tazminatı için en az 1 yıllık çalışma süresi gerekmektedir.
İhbar tazminatınız için ; burda çalışma süreniz göz önüne alınarak alacağınız tazminat oranı belirlenecektir. iş kanunu madde 17/b şöyle demektedir.Yani anlayacağınız sizin iş akdiniz feshedilir ve bu zamanında size bildirilmezse 4 haftalık ücretinizi tarafınıza ödemekle yükümlü olacaklardır.Alıntı:
İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra
İşçi alacakları dediğimiz tazminat ise, hafta sonları, bayram ve fazla mesai gibi çalıştığınız emeğin karşılığının size ödenmemesi halinde işveren tarafından çalıştırdığı işçiye ödenmesine hükmedilen tazminattır.
Saygılarımla...
6 ay çalıştı iseniz zaten kıdem alamazsınız. 2 haftalık ihbar tazminatı hakkınız var.
Sn.nguroy'un bahsettiği ihbar tazminatının,sözleşmenize son verileceğininsize 2 haftadan önce haber verilmemesi durumunda ödenmesi gerekir.Ayrıca günlük 2 saat iş arama izni kullandırılması,kullandırılmaması durumunda %100 zamlı olarak ödenmesi gerekir.
Bunun dışında sözleşmenizin sona erdirildiği tarihte,6 ayı doldurmuşsanız,işvereninizin aynı konuda faaliyet gösteren işyerlerindeki çalışan sayısı 30dan fazla ise,belirtilen sebep gerçeğe uygun değil ise işe iade davası açma hakkınız mevcut.
Tüm bu bahsedilen konuları,en başta sn.Eyilik'in de belirttiği gibi forumda aratmış olsaydınız,çok daha detaylı bilgilere ulaşabilirdiniz.
4 senedir bir şirkette çalışıyorum haberim olmadan 2007nin 6 ayınnın 15 inde işten çıkış yapmışlar şuan aynı iş yerinde 2008 ocak 1 giriş yaptılar bu olay benim ilerki bir dönemde işten çıkartılırsam 4 senelik tazminatımı etkilermi yoksa toplu bir tazminatmı alırım saygılarımla
İstanbul ili Bahçelievler de bir okulda matbaa öğretmeni olarak görev yapmaktayım.29,05,2007 tarihinde okul müdürü tarafından dilekçe vermek için gittiğim makamında masanın altında bulundurduğu keser sapı ile kafama ve yine kafama vurmak niyetinde iken koluma darp etmiştir. İlgili adli tabib raporu ekte cuıenı, Yaptığım şikayet neticesinde 2, sulh ceza mahkemesinde açılan dava sonucu 22/01/2008 tarihli karar duruşmasında silahtan sayılan sopa ile kasten yaralamadan mahkum olmuştur.
Müdürlük makamını kötüye kullanarak şahsıma olan husumeti nedeniyle özlük hakkı
kaybıma neden olmuştur. Mamafih yaptığı cürümle öğretmen, veli, öğrenci ve toplum nezlinde itibar ve manevi şahsiyetim zedelenmiştir,
Okul Müdürü hakkkında madddi manevi tazminat talepbi amcıyla
dava açmak istiyorum:
1- Açablirmiyim.
2- Mahkeme harcı nası hesaplanıyor.
3- ne kadarlık bir talebte bulunmam makul olur.
4- dilekçe örneği varmıdır. nereden bulurum.
sözleşmeli olarak çalıştığım işyerinden askerlik görevimden dolayı 18 aylık kıdem tazminatımıda alarak ücretsiz izin talep ederek ayrıldım.ayrılmadan önce mersin deniz ve ticaret myo da tam zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmaktaydım.Askerlik bitimine müteakip işyerime tekrar çalışmak için müracat ettim.ancak işyeri beni tekrar tam zamanlı olarak işe alamayacağını söyledi.bunun nedeni olarakta kıdem tazminatımı almam ve sözleşmemi askıya almadan gitmiş olmamı öne sürdüler.Banada dışarıdan ders vereceklerini söylediler.Bu durumda askere giden kişiyi askerlik bitiminde işe başvurusu halinde işverenin aynı koşullarda tekrar işe alma zorunluluğu varmıdır?kıdem tazminatını almış olmam istifa ettiğim anlamınamı geliyor?
aydınlatırsanız sevinirim saygılarımla
Kıdem tazminatı almış olmanız iş sözleşmenizin fesholduğunu gösterir. Eski işvereninizin sizi tekrar işe alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Selamlar,
4857 nolu iş kanunu gereği askere giden kişiler kıdem tazminatını almaya hak kazanır diye biliyorum.kıdem tazminatımı almış olmam ve sözleşmenin fes olması zaten iş kanununda belirtilmiş.Sözleşmenin fes olması haklı sebeplerden dolayı olduğu için (askerlik) bu durum işverene sorumluluk yüklemezmi?ayrıca iş kanununda sözleşmeli çalışan personelin askere giderken sözleşmesini askıya alabileceğine dair herhangi bir ibare yok.bu bir çelişki değilmi?
saygılarımla...
Muvazzaf askerlik ödevi dışında manevra veya herhangi bir sebeple silah altına alınan veyahut herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi yüzünden işinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi işinden ayrıldığı günden başlayarak iki ay sonra işverence feshedilmiş sayılır.
4857 nolu işkanunu gereği kıdem tazminatımı almamış olsam dahi sözleşme fes edilmiş sayılmıyormu.?
Sayın avkat arkadaşlar eger işçi kendiliğinden işten ayrılırsa ve TAZMİNAT İSTERSE alabilirmi yasal hakkı varmı
İş kanununda sayılan haklı nedenler mevcut değil ise çalışanın istifası durumunda ,çalışma süresine denk gelen ihbar öneline uyarak ayrılabilir.Bu şekilde ayrılmada kıdem-ihbar tazminatı hakkı olmaz.İhbar öneline uymadan ayrılması durumunda işverenin ihbar tazminatı alma hakkı doğar.Bu tazminatı dava açarak alabilir.