-
Piyango Bileti Almak Haram mı?!!!
Piyango haram mı?
Yılbaşı çekilişine az bir zaman kala "Piyango haram mı, helal mi?" tartışması büyüdü. İşte Din İşleri'nin yanıtı:
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Prof. Yeprem, İslam dininin şans oyunlarına olumlu bakmadığını, haram olduğunu söyledi.
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Saim Yeprem, İslam dininin şans oyunlarının hiçbirine olumlu bakmadığını belirterek, "İslam dinine ve kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'e göre, piyangonun her türlüsü haramdır" dedi.
Milli Piyango'nun 25 milyon YTL büyük ikramiyeli yılbaşı çekilişine az bir zaman kala, "Piyango haram mı, helal mi?" tartışması büyüdü. Milli Gazete'nin dünkü sayısında yer alan, "Müslümanın piyango ile işi olmaz" başlıklı haberde görüşlerine yer verilen Prof. Yeprem, Müslümanların piyangodan uzak durmaları gerektiğini savundu.
Demecinde, İslam'ın emek karşılığı kazancı helal gördüğünü anlatan Yeprem, herkesin kendi kararını vermekte hür olduğunu, ancak Müslümanların piyangodan uzak durmaları gerektiğini söyledi.
Haberde, "Alo Fetva Hattı"ndaki Diyanet yetkilisinin de konuya ilişkin görüşlerine şöyle yer verildi:
"Piyango, loto, toto, iddia gibi her türlü şans oyunları haramdır. Piyango bileti almak dahi haramdır. Marketlerden ve benzin istasyonlarından alınan piyango biletleri de haramdır. Market size şarap verse alır mısınız? Haramdır. Aynen burada alınacak olan piyango bileti de haramdır. Harama götüren şey haramdır."
Habervitrini
-
Re: Piyango Bileti Almak Haram mı?!!!
Değerli Müslüman, Mümin Kardeşlerim,
Milli Piyango bileti almak dinimizce caiz olmayıp kesinlikle haramdır. Kazandığınız takdirde buradan elde edeğiniz para da haramdır.
Hatta bu, vatandaşı üç kuruşa muhtaç edip erzak torbası, kömür, alışveriş çeki dağıtarak oy toplamaktan da daha haramdır.
Ülkenin katma değer üreten dev işletmelerini yandaşlara, yabancılara gerçek değerlerinin çok altında fiyatlarla satarak menfaat sağlamaktan çok daha haramdır.
Canını dişine takarak malum örgüt ile çarpışan Mehmetçik'e yan gelip yatıyor demekten, bu uğurda şehit olana "kelle", söz konusu örgütün elebaşına "sayın" demekten çoook daha haramdır.
Sayın Müslüman ve mümin kardeşlerim işte bu nedenlerle siz siz olun sakın Milli Piyango bileti almayın, eğer alırsanız yukarıda sadece çok az bir kısmını sayabildiğim haramlardan çok daha fazlasını işleyeceğinizi ve günaha gireceğinizi bilin!
Receb-ül Hak-Bin Seyid
Medrese Uleması
-
Doğru ve yerinde bir bilgilendirme..Yetkililer doğru söylemiş..
Her ne kadar hukuk içerisinde devlet buna yasa ve kanunlarla izin vermiş isede..
Devlet ve idare işleri ile din ve inaç işleri farklıdır..Zaten laiklikte devlet ve din işlerinin zorlama olmadan kişinin kendi sınırları içerisinde insiyatifinde ve tercihinde olmasıdır..Herkes yaptığından gerek hukuksal ve gerekse inançsal olarak kendi sorumludur..
-
Bu haramdan kurtulmak isteyenler biletlerini bana göndersin.
Ben bilet almadım ama haram diye değil bu güne kadar hiç tutturamadığımdan...
O din işleri yetkilisine bir çift sözüm olurdu ancak yeri burası değil..
-
Neticelerini bilmekte fayda olduğunu düşünüyorum:
Haramın hükmü: Haram olan bir şeyi yapan günahkar olur, haramdan kaçınan sevap kazanır. Haram olan bir şeyi helâl sayan ise dinden çıkar.
Afyon Müftülüğü
-
Yoksulun, garibanın elinden her şeyi aldılar, anlaşılan sıra umutlarına, hayallerine gelmiş...
-
insana ilk anda garip geliyor,
ya bunda ne kötülük var diyebiliyoruz,
konunun uzmanı değilim, ancak bu konuda ehil bir kişiyle yapmış olduğumuz değerlendirme de;
"İSLAMDA, VERİLEN PARA KARŞILIĞINDA BİR MAL YADA HİZMET ALINMIYORSA, KAZANMAK ŞANS ve TAHİLE BIRAKILIYORSA BUNUN DİNEN UYGUN GÖRÜLMEDİĞİNİ" yani emek ve ter olmadan oluşan kazanca İslamın cevaz vermediğini beyan etmişti.
Olaya bu yönüyle bakmakta fayda var.
-
BİR TEKLİF
Piyango biletlerinden toplanan TRİLYON ve KATRİLYONLAR seçilen 1.000 kişiye eşit şekilde paylaştırılsın. Dolayısıyla bir kaç tane zengin yerine her çekilişte 1.000 zengin oluşturulsun.
Yani bayanların yapmış olduğu bir nevi ALTIN GÜNÜ gibi birşey. Yardımlaşma ve dayanışma amaçlanıyorsa bir de böyle denensin.
Hem de helal haram tartışmasına girilmemiş olur :)
-
Sayın Sürücü, insanlara ter dökerek, emek vererek para kazanacakları iş imkanı sağlanmaması; yolsuzlukla, çalarak çırparak para kazananlara göz yumulması gibi gerçekleri göz önünde bulundurunca milli piyango bileti daha masum kalıyor gibi ne dersiniz?
Bu konuda uzman değilim sadece mantığıma göre yorum yapıyorum (Dini yorum değil yani yaptığım), o yüzden şu fetvaları verenler bir de bu konulara değinse biz de aydınlansak diyorum.
-
Bu açıdan bakınca TBMM de yaklaşık 549 kişi ne yapıyor ki ? İslam cevaz vermiyormuş. Birde bu açıdan bakmakta yarar var.
Sayın Av. Fahri Sürücü ;
Bakın islam konusunda EHİL bir kişinin görüşü de ne ..
Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Camii İmamı İmam Hakyemez, “Eşini çalıştıran adamın biri gelerek, karısının kendisini patronu ile aldattığını söyledi. Bakın, karılarınızı çalıştırmayın, günaha girersiniz. Çünkü kadının 9 nefsi var. Hangisine hakim olsun. Erkeğin tek nefsi var ve buna hakim olabiliyor. Bunları kendim uydurmuyorum. İslam’ın emrini tebliğ ediyorum” dedi.
Buyur buradan yak...
Haram nedir ? Helal olmayan. Peki milli piyango ve benzeri şans oyunlarını oynayan her bir kişi '' Şansına güvenip kaderinde varsa kazanmak '' diye bilet alıp oynarken o harcadığı azıcık paranın katlanarak kendisine döneceğini veya kendi parasınında bir başkasının '' şansı ve kaderi'' olduğunu kabul ediyor. Burada helal olmayan ne var acaba ?
Sakın buda bu tip oyunların pazarlanması için bir taktik olmasın ????
-
Piyango bileti almanın kötülüklerin anası olduğunu söyleyemeyiz tabiki,
az mı haram, çok mu haram bunu bilemem,
ama böyle bir kıyaslama bizi çok sağlıklı bir zemine götürmez.
Sayın Commodore;
Sayın Yüksel'in göstermiş olduğu tavrı göstermenizde fayda var. Yani bilmediğimiz konularda yorum yaparken özellikle dini konularda oldukça temkinli olmak gerekir. Din çok saygın bir kurumdur, hürmeti gerçekten hakeder.
Bir imamın din adına ahkam kesme yetkisi yoktur. İmamın görevleri bellidir. Diyanetin fetva kurumu vardır. Bunun dışındaki makamların görüşlerini dikkate almamak gerekir.
Ayrıca DİYANETİN AÇIKLAMASI da haram olduğu yönünde olduktan sonra hala bu işin içinde bir oyun mu var acaba demenin ne faydası vardır.
KUMARDA DA İNSANLARIN RIZASI VARDIR, ancak kumar oynamak ve kumardan kazanılan parayı almak TARTIŞMASIZ HARAMDIR. Yani insanların rızası tek başına helal ya da haram olmasını etkilemiyor.
KAYNAK : Diyanet, şahsi yorumlarımız bağlayıcı değildir.
-
Sayın Av.Fahri Sürücü ;
'' dini konularda oldukça temkinli olmak gerekir. Din çok saygın bir kurumdur, hürmeti gerçekten hakeder.'' Cümlenize bir düzeltme ile aynen katılıyorum. O da dinin bir kurum olduğu yönündeki beyanınızdır. Din bir kurum değildir olamaz. Her ne kadar TDK da da diyanete atfen kurum densede ben katılmıyorum Kurumlar bir yere bağlıdır bir yerden yönetilirler. İnanç ise kişiyle Allah arasındaki bir bağdır arada aracı bir kurum bulunmamaktadır.
Müftüler fetva verebilme yetkisine haizdirler.
'' Ayrıca DİYANETİN AÇIKLAMASI da haram olduğu yönünde olduktan sonra hala bu işin içinde bir oyun mu var acaba demenin ne faydası vardır. '' Ne demektir ? Aynı diyanetin '' Zorunlu din serslerine devam yönünde'' de fetvası vardır. Aynı diyanetin '' PKK'lının cenaze namazı kılınmaz'' diyede bir fetvası vardır ... Şimdi bu fetvaların dinle akılla izanla ilgisi yoktur. Dinimizde de yeri yoktur.
Din o kadar kutsaldır ki o kadar değerlidir ki benim gözümde Allahın Kelamının üzerinde ki yorumların değeri yoktur. Dini bu hale getirenlerde DİNİ ÇIKAR AMAÇLI KULLANAN DİNCİLERDİR. Halkın din duygularıyla oynaya oynaya helak olmuşlardır. Bir avukat olarak bunlara uymamanız ve bunların yanlışlığını bildirmeniz bilgili birisi olarak görevinizdir.
Şans oyunlarının gözetimli olarak yapılmasını Kumar olarak değerlendiren biz diyanet zihniyetini niçin kabul edecekmişim ki? Kanuni Sultan Süleyman sefere çıkmak için şeyhülislamdan fetva istediğinde fetva gecikince '' Ey şeyhülislam ya fetva ya kellen '' dediği an fetvayı alması fetvanın din üzerindeki gerçek gücünü göstermesi açısından önemli bir ders niteliğindedir. Ne olmuşturda görüş değişivermiştir birden acaba ? Kur'an da yeni bir yer mi bulmuştur şeyhülislam efendi yoksa günün koşullarına göre sallamışmıdır ? Ahanda işte bu saçmalıklar olmasın din kimsenin aleti olmasın diye koruma altına alınmıştır bizler buna LAİKLİk diyoruz.
Siz bilirmisiniz ki 2002 ye kadar diyanet sitesindeki Kur'an-ı Kerim tercümesinde kadınların örtünmesi yolundaki ayetlerde bu hüküm yokken şimdi parantez içerisinde aniden ( Örtülerini...) ibaresi girivermiştir. Acaba kimin fetvasıdır bu ?
EVET EVET GERÇEKTEN DİN ÇOK DEĞERLİ ONUN BUNUN OYNAYAMAYACAĞI KADAR...
-
Evet din bir kurum değildir,
haklısınız düzeltiyorum...
herkes dini çıkar amaçlı kullanan kişilere kızar, ama kim oldukları hiç belli değildir :)
Yahut aklı başında olan birçok kimseler de bu zannın altında bırakılır, bu da hoş değildir, bu nitelemede bulunurken çok iyi düşünmek lazım,
diyanet nasıl çıkar amaçlı kullanacak bu piyango işini merak ediyorum. Tam tersine piyangodan devlet çok para kazanıyor. Sosyal yardımlaşmaya, Sosyal hizmetlere, Türk Hava Kurumuna gelirinden pay verilmektedir. Diyanet çıkar amaçlı kullanmak istese tam tersine caizdir der :)
AMA ŞU GÖRÜŞE KATILIYORUM...
O KADAR SORUN İÇİNDE İLK AKLA GELEN YAHUT İLK ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BU DEĞİLDİR TABİİKİ,
-
Sistemini "işçi maışlarını" dünyanın en yüksek faiziyle ayakta tutan bir iktidar döneminde haramı Milli Piyongo'da aramak saçmalığını neden yanıtlayayım ki ?.. 30/Aralık/2007 Ali Sirmen Cumhuriyet
İki şarkı için 250 bin ytl verenler haramzadedir.sosyal devleti düşünüp haklardan tırpan yapanlar haramzadedir.
-
Haramdır(!) diyenlerin;
http://www.millipiyango.gov.tr/kamu.html
linkine bakmaları tavsiye edilir.
Kamuya bu denli büyük kaynakların sağlanabilmesi için farklıca bir öneri getirebilir misiniz?
-
"Milli Piyano" günahtır diyenlerin içi rahat olsun; o günahı üstlendim... Varsın fakir fukaraya çıksın da cehennemde yanan bir ben olayım! Sakın olaki o "haramdır" diyenler hile yapıp seri seri biletler almış olmasınlar. :deli: Hani diyorum ki, fakir fukaranın yerine yanayım, üç kağıtçı yobazların yerine değil.
:iyi: Herkese bol şans diliyorum. :)
-
Sayın deniz02, çok yaşayın siz, ben de sizinle birlikte yanmaya hazırım...:)
"Ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?.." öyle değil mi? ;)
-
Şu benim pek bir sevdiğim sigara gibi... Tüm sağlık kuruluşları ve personelleri zararlı diyor. Yasalarca bir çok yerde içilmesi yasaklanıyor ama üretilmesi ve satılması yasaklanmıyor. Madem o kadar zararlı neden izin verilir satılmasına da üretilmesine de...
Madem MP haram, neden satılır? Vergi için mi? Eh en azından günahı yöneticilere yazacağından, rahatlıkla milli piyango alabilirsiniz, sigara içebilirsiniz...
-
Milli görüşçülerden alternatif yılbaşı! Kuran-ı Kerim okunup, Umre çekilişi yapılacak
İslami kesimin hoşgörüyle karşılamadığı yılbaşı kutlamalarında ilk kez ilginç bir organizasyon gerçekleşiyor. Milli Görüşçüler, yılbaşına alternatif “yeni yıl gecesi” organizasyonu düzenliyor. Milli Görüşçü Anadolu Gençlik Derneği ile Saadet Partisi’ne (SP) yakın TV 5’in organize ettiği alternatif gece, yılbaşı akşamı Abdi İpekçi Spor Salonu’nda gerçekleşecek. Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayacak gecede, Milli Piyango’ya alternatif çekilişler de yapılacak.
Çekilişte ie 20 kişiye umre, 10 kişiye check-up, 30 kişiye de saat armağan edilecek. Gecenin bir diğer sürprizi de Kudüs Müftüsü olacak. Kudüs Müftüsü İkrima Sabri, gece için özel bir “selamlama konuşması” yapacak. SP’li yöneticilerin de katılacağı geceye, eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın da telekonferansla katılıp bir konuşma yapması bekleniyor.
SADECE O TARİHTE YER BULABİLDİK
Geceyi düzenleyen TV-5’in yöneticileri, “Bu, yılbaşına alternatif bir gece değildi. Abdi İpekçi Spor Salonu’nda boş gün bulmak çok zordu. Biz de ancak 31 Aralık gecesine yer bulabildik. Gecenin yılbaşına denk gelmesi, tamamen Abdi İpekçi Spor Salonu’nun o tarihte uygun olmasından kaynaklanmıştır” dedi.
Telekonferansta Erbakan Hoca’yla buluşma 31 Aralık’ta yapılacak etkinliğin duyurusuna göre gecenin akışı şöyle olacak:
# Sunucular: Aslan Ateş-Yavuz Baysan
# Kur’an-ı Kerim tilaveti: Fatih Çollak
# Açılış konuşması: TV 5 adına
# Selamlama konuşması: İkrima Sabri (Kudüs Müftüsü)
# Türk sanat ve tasavvuf müziği: Süleyman Erkişi
# Şiir dinletisi: Cihangir-Seher Çınar
# Kuran-ı Kerim tilaveti: Sümeyye Eddep- Çocuk hafız
# Ezgi: Adem Karabey
# Mehteran: İstanbul Mehteranı
# Türk halk müziği: Uğur Murathan
# İlahi: Mustafa Demirci
# Hediye çekilişleri: 1’inci tur
# İlahi konseri: Zeyd Soto-Grup Seyfullah
# Düet: İstanbul mehteranı-Grup Seyfullah
YENİ YIL ARMAĞANI
# 20 kişiye Hudeybiye Turizm’den Umre
# 10 kişiye Medicine Hospital’dan süper check-up
# 30 kişiye Revello’dan saat
Ali Ekber ERTÜRK / Akşam
Mesele aslında Milli Piyango'nun kumar olup olmadığı üzerinde düğümleniyor. "Ey mü'minler!, şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), şans okları, şeytan işi bir pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz" (el-Mâide, 5/90).
Bence Milli Piyango kumar değildir, Arapça "Kımar" sözcüğünden dilimize geçmiş bu kelime TDK Sözlüğü'nde genel ifadesi ile "para karşılığı oynanan oyun veya ortaya para koyarak oynanan talih oyunu" dur. Ancak bu tanımlamada küçük gibi görünebilecek aslında büyük bir ayrıntı gözden nedense kaçmakta/kaçırılmaktadır. İnsan psikolojisi ve kumar oyunlarının psikolojide hastalık olarak görüldüğü...
Eğer bir kişi imkanı olmamasına rağmen, çevresindeki insanların, ailesinin rızkı olan parayı talih oyunlarına yatırıyorsa , bunu ne Din, ne de vicdan kabul eder. Kaldı ki MP, masada oynanan gerçek bir kumar oyununa göre çok masumdur, örneğin masada 10 kişi varsa kişinin matematiksel şansı 1/10'dur, MP'da bu şans 1/10.000.000 (onmilyon)' dur. Yani insanlar burada bizim anladığımız kumarın dışında bir saikle, kazanma hırsı ve buna bağlı daha fazla kaybetmekle değil, sadece umut ile yola çıkmaktadırlar. Bir anlamda kazanamayacaklarını bilmektedirler, ama ah o umut... Verilen para abartılmazsa çeyrek bilet 6 YTL.'dir. Bu neredeyse asgari ücretlinin dahi verebileceği bir paradır.
Diyanet fetva verir, daha doğrusu Dini konuların uzmanları halkı bilgilendirmek isteyebilirler ama, fetva verenleri tenzih ederek, bu yapılacaksa , yılbaşı büyük ikramiyesi veya Milli Piyango'nun özelleştirilmesine yakın bir zamana getirilmez, yoksa başka anlaşılır. İşin Devlete ve Kurumlarına katkısına diğer arkadaşlar değinmişler, tekrarlamaya gerek yok.
Sahi, hali vakti yerinde olmamasına rağmen , kredi kartı ile (borçla) Kurban kesenler , farklı kontenjanlara girerek Hac görevini ifa edenler?!!! , milletten sömürü ile para toplayıp "uyarsa bizim kasamızda dursun diyenlere ne demeli?
Şarabın gazabından kork çünkü fena kırmızıdır , şahsen ben rakıyı tercih ediyorum.
Hepinize iyi yıllar, yeni yılda bol şanslar...
-
Olmak Vardı
Nice gözyaşı özlemde seller gibi doğar.
Gurbet akşamları ümit kuşlarını boğar.
Kalksın da bütün engeller, kavuşsun sevenler.
Şimdi sevgiye ulaşan bir yol olmak vardı!
Dünya balta girmemiş bir orman gibi, kurt çok.
Rabbena hep bana, başka canı düşünen yok.
Sevgi, sohbet divanına otursun gelenler.
Şimdi vahşete atılan bir gol olmak vardı!
Kölelerin zikri; helal-haram ver Allahım!
Aç gözleri hiç doymaz; bu kulun yer Allahım!
Millet malı, yetim malı hep kussun yiyenler.
Şimdi hayatta oynanan bir rol olmak vardı!
Muhabbet meydanlarında neşe koştursun at.
Burnu sürtülsün kalleşin, âbat olsun polat.
Dosttan selam alınınca hoş bulsun verenler.
Şimdi boyuna sarılan bir kol olmak vardı!
Necmi Ünsal
-
Alıntı:
Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı
şahsen ben rakıyı tercih ediyorum.
Beyaz renk.
Güzeldir.Saflığı,temizliği temsil eder.:o
-
Alıntı:
"Ey mü'minler!, şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), şans okları, şeytan işi bir pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz" (el-Mâide, 5/90).
Peki şans okları ne demek?
-
Kureyş teki bir putun bekçisinin elinde bulunan torbadaki 7 ok.
İşinin olup olmayacağını,yapılıp yapılmayacağının belirlenmesini isteyenlerin para verip bekçinin torbasından çektirip hayatına yön vermeye çalıştığı bir uygulama.
Rabbim bana emretti", diğerinde "Beni menetti", üçüncüsünde: "Sizdendir", dördüncü*sünde: "Sizdendeğildir", beşincisinde: "Size bitişiktir", altıncısında: "Akıl", yedincisinde: "Gafl" yazılı idi.Ğafl yazılı olan ok, boş sayılırdı. Çekilen bu oklara göre hareket edilir; "Rabbim bana emretti" oku çıkarsa o iş yapılır, "Rabbim beni menetti" oku çıkarsa ondan vazgeçilirdi.
-
Onlar şans okları değil fal oklarıdır. Yanlış çeviri...
Milli Piyangodan para kazanıp haramdır diye el sürmeyecek olanlar benle irtibata geçsin. Ben el sürmeden o parayı hallederim merak etmeyin...
Milli Piyangoya haram deyip vatanın satılmasına değerlerinin yerle bir edilmesine çalışanlara helal olsun diyip DİNCİLİĞİ helal görenlere selam olsun...
-
Sayın Yavuzcan;
hırsızlık yaparak fakir fukaraya yardımcı olan bir insan için iyi şeyler söyleyebilirmisiniz,
hayır dediğinizden eminim,
öyleyse neden dinin doğru bulmadığı bir işin faydalarını göstererek, başka kaynak önerisi olan varmı diyorsunuz,
BİR ŞEYİN YANLIŞLIĞINI KENDİ İÇİNDE DEĞERLENDİRMEK LAZIM
2. bir konu,
milli piyangoya gelinceye kadar hakikaten binlerce sorun var,
ancak piyangoya sıra gelinceye kadar dünya kadar sorun olması
piyangonun meşruiyetini değiştirir mi,
DAHA BÜYÜK YANLIŞLAR KÜÇÜK YANLIŞLARI MEŞRU KILAR MI,
-
Alıntı:
Av.Fahri Sürücü rumuzlu üyeden alıntı
hırsızlık yaparak fakir fukaraya yardımcı olan bir insan için iyi şeyler söyleyebilirmisiniz,
hayır dediğinizden eminim,
öyleyse neden dinin doğru bulmadığı bir işin faydalarını göstererek, başka kaynak önerisi olan varmı diyorsunuz,
BİR ŞEYİN YANLIŞLIĞINI KENDİ İÇİNDE DEĞERLENDİRMEK LAZIM
Soru bana yöneltilmedi ama forum başlığını açan olarak ben yanıtlamak isterim. Hırsızlık sadece bizim Dinimiz ve kültürümüzde değil, diğer semavi Dinlerde de yasaktır. Ancak kültürler gibi Dinler de suç-ceza ile ahlak-adaleti teraziye koyduklarında ahlak/adalet ağır çeker. Çünkü Dinler insanda önce güzel ahlak arar. Bu nedenle çeşitli kültürlerde ahlaki/adil olan davranış ve sahipleri suç/suçlu olsalar da yüceltilmişlerdir. Bakınız masal kahramanı olsalar da Robin Hood, İnce Memed...
Soruyu tersine çevirelim...
Döneminin şartlarına göre, Dinin yasaklamadığı ancak genel kabul olarak günümüzde doğru olmayan bir şeyi, Dinen yasak olmadığı için uygulamaya devam edebilir misiniz? (Bkz. Kölelik-Cariyelik, Kısas'a-Kısas)
Hayır dediğinizden eminim,
buna gerekçe de " o dönemin şartlarında olması gereken buydu" denilebilir ve bu yanıt kabul de edilebilir. Peki o dönemin şartlarında yasak olan bir şeyin bazı şartlar altında veya farklı dönemlerde normal kabul edilebileceği (aslında yasaklanan daha önce de açıkladığım gibi bizim anladığımız anlamda kumardır, Milli Piyango değil) neden aynı mantık yürütümüyle dahi kabul görmez?
Dinimizin önem verdiği konuların başında toplumsal dayanışma gelir. Bunu sağlamaya yönelik önemli bir kaynak olan ve gerçek anlamda da kumar olmayan (bakınız önceki mesajım) MP bu nedenle bence meşrudur.
Selamlar,
-
Sayın Gür,
dinen yasak olmadığı halde genel kabulün uygun görmediği birşeyin uygulaması pek tabii devam edemez.
Ancak genel kabulün MEŞRU kabul ettiği bir şeyin DİNE AYKIRI OLMASI halinde bu nasıl meşru olacaktır bunu anlamadım doğrusu. Böyle bir mantıkla ortada DİN DİYE BİRŞEY KALIR MI.
İnsanların hoşuna giden şeylerin pekçoğu aslında doğru olmayan şeylerdir. Örneğin ders çalışmayı öğrencilerin pek azı sever, ilaç içmeyi kimse sevmez, insanlar mecbur oldukları için çalışırlar, çok sevdikleri için değil.... vs... çoğaltılabilir.
Özetle, yanlış yanlıştır, doğru da her zaman için doğru, yüzyıllar geçse de bu böyledir. :)
-
Sn. Sürücü,
Yazdıklarınıza aynen katılıyorum.
Son mesajımda belirtmeye çalıştığımı anladığınızı düşünüyorum. Sorun gerçekte Dinimizin ne istediği, Kuran-ı Kerim'de özünde ne emredildiğine geliyor. Bu gayet net ve yüzyıllardır değişmez olsaydı "FIKIH" a gerek kalmazdı.
Televizyonu gavur icadı ve haram olarak gören ve evine sokmayan güruhun kısa zamanda televizyon kanalı sahibi olması bile bu açıdan ibret vericidir.
Selamlar,
-
"Alo Fetva Hattı"ndaki Diyanet yetkilisinin de konuya ilişkin görüşlerine şöyle yer verildi:
"Piyango, loto, toto, iddia gibi her türlü şans oyunları haramdır. Piyango bileti almak dahi haramdır. Marketlerden ve benzin istasyonlarından alınan piyango biletleri de haramdır. Market size şarap verse alır mısınız? Haramdır. Aynen burada alınacak olan piyango bileti de haramdır. Harama götüren şey haramdır."
-
Sayın Gür,
haklısınız
Fıkıh bunun için var,
ancak piyango konusunda MEŞRU diyen bir FIKIHÇI da yok.
Çok teknik olan bu konuda fıkıhçıların yorumlarına saygı duymakla yükümlüyüz. Zira FAKİHLERLE HUKUKÇULAR birbirlerini en iyi anlayacak insanlardır.
FAKİHLER kuran ve sünnet ve önceki alimlerin içtihatlarına dayanarak içtihat koymaya çalışıyorlar, meşru olanı olmayanı ayırtetmeye çalışıyorlar,
HUKUKÇULAR da anayasa, kanun ve diğer mevzuat doğrultusunda hukuka uygun olanı ve olmayanı değerlendirmeye çalışıyorlar.
Nasıl HUKUKLA ilgili olarak sokaktaki insanın bana göre böyle demesi biz hukukçular için rahatsız edici ve komik oluyorsa,
sanıyorum ki FIKHI İLGİLENDİREN teknik konularda bizlerin bu şekilde şahsi yorumları da dışarıdan pek hoş görünmüyordur...
GÖRÜŞ BEYAN EDİLMESİNE ve YORUM YAPILMASINA diyecek bir husus kesinlikle yok. ANCAK HÜKÜM VEREN ....DIR.....DİR ŞEKLİNDEKİ CÜMLELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR...
saygılarımla...
-
PROF. DR. BEYZA BİLGİN:
Bu konuda farklı görüşler var. Hiçbir şey tek başına haram olmaz. Onun kötüye kullanılması haramdır. Milli Piyango konusunda ben 'Haramdır' diyenlere değil de, 'İyiye kullanılırsa haram olmayabilir' diyenlere katılıyorum. Milli Piyango'dan birçok kuruma yardım aktarılıyor, buna bu gözle bakmak lazım. Ayrıca kişisel olarak da insanlara zarar vermiyor.
PROF. DR. SUAT CEBECİ (Sakarya Üniversitesi):
Yardımlaşma anlamında olan hiçbir şey haram değildir, kumar anlamında olan her şey haramdır. Kumar anlamında, insanların birbirlerini kandırarak, birbirlerinin kazançlarını elde etme anlamındaki organizasyonlar caiz değildir. Ama yardımlaşma anlamında Milli Piyango oraya girebilir. Çünkü, Milli Piyango'da toplanan paraların büyük bir kısmı Mehmetçik Vakfı'na, Çocuk Esirgeme Kurumu'na hatta devlete vergi olarak aktarılıyor. Bu şekilde yardımlaşma olarak düşünüldüğünde, ilke olarak her türlü organizasyon caizdir.
Fıkıh Hicri 1. yüzyıldaydı Sn. Sürücü, sonrasına Şeriat Hukuku diyelim biz...;)
-
Öncelikle herkesin düşüncesi yorumu ve anlayışı kendine aittir..Bunada saygı duymak gerekirki saygı duyarım..
Aslında bu konunun özü din ve inançtır..Bence şans oyunları ile eğlence amaçlı tüm oyunların iki yönde incelenmesi lazım birincisi hukuk yönünden ikincisi inançsal dini yönden..Hukuk kanun ve yasa ile düzenlenmiş durumları nedeni ile uygulamasında herhangi bir sakınca yoktur..Herkes dilediği gibi değerlendirebilir.
Dinsel ve inançsal yönden ise..Yaratıcının kendi kanunları ve uygulamaları geçerlidir..Bunlarıda fiziksel kullarına peygamberleri,Kitapları ile bildirmiştir..
Nasıl dinde ve inançta zorlama yoksa helal ve haramın seçimindede zorlama yoktur..Yaratıcı takdir hakkını kendi kullanmaktadır..Yalnız bunun hesabını ancak kendi soracağını beyan etmiştir..Helala uyanlar mükafatla (Cennetle)harama uyanlarda ceza(Cehennemle)değerlendireceğini bildirmektedir..
Bu fiziki alemde isteyen istediğini yapmayada müsade etmiştir..Tercih burada tamamen kişiye düşmektedir..Bence bu konunun tartışması bile boştur...
Mademki fikir ve beyin cimnastiği yapılıyor..Bir soruda benden..Oyun oynamak harammıdır..
Haram Nedir..? Kısaca Haram..: Yaratıcının istemediği men ettiği uygulamalar.
Helal Nedir....? Kısaca helal ...: Yaratıcının istediği ve hoşlandığı uygulamalar.
-
İmam hatipli genç... Al o parayı kardeşim!
Milli Piyango’da büyük ikramiyeyi paylaşan dört biletten ikisinin sahibi hâlâ ortada yok ya...
Star TV Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş’ın yazdığına göre, bunlardan biri, imam hatip lisesi öğrencisi gencecik bir çocukmuş. Bir türlü gidip ikramiyesini alamıyormuş; çünkü korkuyormuş...
Yakın çevresindekilere göre piyango bir tür kumarmış ve günahmış!
O da ailesinin, arkadaşlarının (yani mahallesinin) kendisini ayıplamasından, hatta bu yüzden dışlamasından çekiniyormuş...
Ah benim sevgili kardeşim, üzüldüğün şeye bak!
Dinimize göre faiz haram değil mi? Haram...
Alan da veren de günaha girmiyor mu? Giriyor...
Peki, nasıl bir çözüm bulmuş buna sizin mahallenin zenginleri, biraz düşün...
“Kâr payı” diyorlar, geçiyorlar!
Bütün yaptıkları bu:
Çünkü “faiz” haram, “kâr payı” mübah!
Olaya bir de bu gözle bak:
Sen bir bilet alarak, Milli Piyango İdaresi’nin “kârından dağıtacağa pay”a ortak oldun...
Allah da yardım etti; şans sana güldü!
Al paranı, çıtır çıtır ye, afiyet şeker olsun...
“Piyango haramdır, günahtır” diyenlere de aldırma... Ama ille de “Konuşmasınlar, kötü gözle bakmasınlar” diyorsan, kazandığın paranın kenarından köşesinden “göz hakkı” dağıt onlara üç beş kuruş...
Göreceksin, hepsi sana övgüler düzecek!
Hele bir de cami yaptırırsan, var ya... Yere göğe sığdıramazlar seni...
Mustafa Mutlu / Vatan
-
Alıntı:
PROF. DR. BEYZA BİLGİN:
Bu konuda farklı görüşler var. Hiçbir şey tek başına haram olmaz. Onun kötüye kullanılması haramdır. Milli Piyango konusunda ben 'Haramdır' diyenlere değil de, 'İyiye kullanılırsa haram olmayabilir' diyenlere katılıyorum. Milli Piyango'dan birçok kuruma yardım aktarılıyor, buna bu gözle bakmak lazım. Ayrıca kişisel olarak da insanlara zarar vermiyor.
Birada da B vitamini var. Bira içen kişi ben B vitamini alıyorum diyor. Beyza hanıma göre bu durumda birada haram değil sanırım.
-
Malum havalar soğuk, grip, soğuk algınlığı şu aralar hepimizin başında. Öksürük, tıksırık derken aman dikkat ha, sakın öksürük şurubu içmeyin, sakın şu sıcak suda eriyen grip ilaçlarından da içmeyin. Anneniz nane-limon kaynatır onla idare edin diyeceğim ama haşa, portakalda, limonda da alkol var bilesiniz.
Liste uzayıp gider, her hareketinizde harama bulaşma riskiniz var, girdiğiniz tuvaletin bile yönüne bakmadan sakın işemeyin, büyük abdestinizi salıvermeyin.
Yok, yok, iyisi mi bence bir an evvel ölün, harama ne kadar az bulaşırsanız o kadar iyidir, belki Cennet'e gidersiniz...
-
Alıntı:
PROF. DR. BEYZA BİLGİN:
PROF. DR. SUAT CEBECİ (Sakarya Üniversitesi):
Yardımlaşma anlamında olan hiçbir şey haram değildir, kumar anlamında olan her şey haramdır. Kumar anlamında, insanların birbirlerini kandırarak, birbirlerinin kazançlarını elde etme anlamındaki organizasyonlar caiz değildir. Ama yardımlaşma anlamında Milli Piyango oraya girebilir. Çünkü, Milli Piyango'da toplanan paraların büyük bir kısmı Mehmetçik Vakfı'na, Çocuk Esirgeme Kurumu'na hatta devlete vergi olarak aktarılıyor. Bu şekilde yardımlaşma olarak düşünüldüğünde, ilke olarak her türlü organizasyon caizdir.
Fıkıh Hicri 1. yüzyıldaydı Sn. Sürücü, sonrasına Şeriat Hukuku diyelim biz...;)
Sayın gür,
bayat bir konuyu açmak istemiyorum ancak,
bu profların branşı nedir,
yaklaşımları pek teknik görünmüyor,
örneğin İYİYE KULLANILIYORSA HARAM OLMAYABİLİR şeklinde bir cümleye katılıyorum ne kadar doyurucu bir açıklama sizce :)
Sayın Cebeci de YARDIMLAŞMA olarak bakmış, oysa zaten bu kurumlara her isteyen her zaman bağış yapabiliyor, piyangoya gerek yok yani, bu işin aldatmacası,
belki garip gelecek ama, KUMARIN iyi bir şey olduğunu sanıyorum iddia eden pek yoktur, konuyu biraz analiz edelim, insanlar masaya oturuyor, kimse onları zorla oturtmuyor, bu insanlar içimizden biri zengin olsun, ben kazanırım ya da kazanamam, masada oturanların hepsi neticede arkadaşım, birini sonuçta mutlu edeceğiz, hayır işlemiş oluruz, sevapta kazanırız dese, bu düşüncesiyle kumar acaba meşru hale gelir mi, panzehir olur mu acaba, ne dersiniz ?
anlaşılamayan konu şu , İSLAM ŞANSA BAĞLI KAZANÇLARA MÜSADE ETMEMİŞ, ancak BİLGİ ve EMEĞE dayanarak kazanç elde edilebilir.
Kaldı ki islam zaten ZEKAT, SADAKA, fitre, vakıf kurulumu, sadakayi cariye anlayışı ile zaten yardımlaşmayı had safhaya taşımıştır. Bunun için ayrıca piyangoya ihtiyaç duymaz...
Konuya ne kadar doğru baktığımı bilemiyorum, ama bana görünen haliyle durum bu,
Saygılarımla...
-
Sn. Sürücü,
Sanırım kumarı tasvip ettiğimi düşündüren şeyler yazdım ki, siz böyle bir yorum yapmışsınız. Kumarı tasvip etmiyorum, bu Dinen haram olmasa da tasvip etmem. Ancak konu başlığımız Milli Piyango hatırlatırım.
Kazancın bilgi ve emeğe dayanması gerektiği ve yardımlaşma konusunda da hem sizinle hem Dinimiz ile hemfikirim.
Konu böyle haram ve helal mahfilinde geçtiğine göre, faiz de Dinen haramdır. Söyler misiniz bizim Merkez Bankası neden faiz verir (kamu iç borçlanma senetleri ile mesela) veya yabancılara Dünya üzerinde en yüksek faizi vererek halkı sömürür? Onlar haram olmaz da Milli Piyango mu haram olur?
-
Alıntı:
faiz de Dinen haramdır. Söyler misiniz bizim Merkez Bankası neden faiz verir (kamu iç borçlanma senetleri ile mesela) veya yabancılara Dünya üzerinde en yüksek faizi vererek halkı sömürür? Onlar haram olmaz da Milli Piyango mu haram olur?
Her ikisinin de doğru olmadığını biliyorum, ancak her ikisini de yapan Devlet,
ne yapabiliriz ki :)
Garip olan faizden çok piyangonun konuşulması. Faiz daha çok bilindiği için pek şaşırılmıyor. Ancak basın her yılbaşı piyango konusunu ısıtıp ısıtıp gündeme getirir. Raiting açısından daha elverişli olduğu için önplana çıkıyor sanırım...
-
Bence şeriatı getirelim, ikisi de doğru olsun. :o
Neyse ikinciyi tartışmak için önümüzde uzuuun bir 9 ay var, size iyi geceler...
-
Bakış açısı burada çok önemli . Dış sermaye gelsin sıcak para girsin diye HARAM faizi yüksek tutan hükümet 6 senede 185 tirilyon faiz ödemiş ne hikmetse helal olan EMEK ve ÇALIŞMA içinse bu kadr sürede sadece 102 Tirilyonluk yatırım yapılmış. Toplam yatırım 102 sadece faiz 185 Hep diyorum bu hükümetin helali az diyede kimse anlamıyor...
İşin komiği bu 102 tirilyonluk yatırımın yani HELAL olsun parası kazanma yolunun 47 tirilyonu şans oyunlarından gelen HARAM parayla yapılmış. Başka bir deyişle şans oyunlarıda olmasa hükümet yatırımda yapamayacak...
En çok faizle ilgili olanlarda HELAL e en düşkün olanlar... Helalcilerin parası çok ama Haram helal farketmez azıcık param olsun diye şans oyunu oynayanların paralarının iç edenler gene HELALCİLR bu işte ciddi bir terslik var ama neyse...