-
Hesabımdan bilgim dışında ATM'den para çekilmesi
İnternet bankacılığı ile hesabımda yaptığım kontrolde, hesabımdan 980 YTl parayı, İstanbul ilinde bir ATM'den çekildiğini tespit ettim. Ben Kars'ta yaşamaktayım ve parayı kim/kimler çekti, bilgilerimi nasıl ele geçirdiler bilmiyorum. Üstelik kart bende iken? (Kart bankamatik kartı, yani kredi kartı da değil) Bankaya konu ile ilgili itirazda bulundum. İtirazım ne zaman sonuçlanır/sonuç lehime olur mu bilmiyorum. Sorularım;
1. Konu ile ilgili olarak bankanın cevabını beklemeli miyim yoksa hemen dava açmam gerekir mi? Bu hususta bir süre söz konusu mu?
2. Bildiğiniz benzer olaylar var mı? Sonuçları ne olmuştur.? Parayı geri almam mümkün olabilir mi?
3. Para hesabımdaki + paradan çekilmiş olup artı para limitim benim isteğim dışında banka tarafından önce 500 Ytl olarak, daha sonra da artırılarak 900 Ytl olarak belirlenmiştir. Teşekkürler..
-
Re: Hesabımdan bilgim dışında ATM'den para çekilmesi
Alıntı:
onurkaan rumuzlu üyeden alıntı
İnternet bankacılığı ile hesabımda yaptığım kontrolde, hesabımdan 980 YTl parayı, İstanbul ilinde bir ATM'den çekildiğini tespit ettim. Ben Kars'ta yaşamaktayım ve parayı kim/kimler çekti, bilgilerimi nasıl ele geçirdiler bilmiyorum. Üstelik kart bende iken? (Kart bankamatik kartı, yani kredi kartı da değil) Bankaya konu ile ilgili itirazda bulundum. İtirazım ne zaman sonuçlanır/sonuç lehime olur mu bilmiyorum. Sorularım;
1. Konu ile ilgili olarak bankanın cevabını beklemeli miyim yoksa hemen dava açmam gerekir mi? Bu hususta bir süre söz konusu mu?
2. Bildiğiniz benzer olaylar var mı? Sonuçları ne olmuştur.? Parayı geri almam mümkün olabilir mi?
3. Para hesabımdaki + paradan çekilmiş olup artı para limitim benim isteğim dışında banka tarafından önce 500 Ytl olarak, daha sonra da artırılarak 900 Ytl olarak belirlenmiştir. Teşekkürler..
Sayın Onurkaan,
Kartınızı alışverişte kullandıysanız size fark ettirmeden klonlamış olabilirler. Bankalar bu tür durumları öngördükleri için sözleşmelerine koydukları bir madde ile kendilerini daima garantiye almaktadırlar. Yargıdan lehinize bir karar çıkması zor ancak imkansız da değil.
Diğer taraftan talebiniz olmadan overdraft (eksiye işleyen vadesiz hesap) açılması hukuka uygun bir durum değildir. Bununla birlikte bu overdrarft hesabı bir şekilde kullandıysanız bu hesabın açılmasını zımnen kabul etmiş sayılırsınız.
Zaten bankalar hesap açtırırken imzalattırdıkları ve vatandaşın % 99.9'unun okumaya bile gerek duymadığı onlarca sayfalık sözleşme içerisine bu overdraft hesabı da sıkıştırıvermişlerdir. Saygılar..
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
-
1-Sanığın,komşuları bulunan Aysun Mercan ve Uğur Belge’ye bankalardan gelen hesap bildirim cetvellerini ele geçirerek bu belgelerdeki bilgilerden yararlanıp,evinde bulunan enkodem cihazı ile kendisine ait kredi kartının manyetik şeridini yeniden kotlamak suretiyle ve internet yoluyla yurt dışındaki şirketlerden mal siparişinde bulunduğu ileri sürüldüğüne göre:
Yukarıdaki paragraf Y.6.C.D. ' nin 29.11.2000 gün ve 2000/4851-8874 sayılı kararından alındı.Görüyorsunuz ki kartı kullanmak için kimler nasıl yollara başvuruyor.Sizin de para çektiğiniz bankamatiğe gizli kamera yerleştirilmiş ya da alışverişiniz sırasında bir şekilde bilgileriniz kopyalanmış olabilir.Bu durumda sorumlu olanlar suçun failleridir.Ancak eğer bilgileriniz bankanın bilişim sistemine girilerek elde edilmişse güvenlik zaafiyetinden ötürü sorumluluk bankaya intikal etmiş oluyor.Buna ilişkin bir Yargıtay Kararı vardı ama şu anda bulamadım.Elime geçerse size gönderebilirim ama zaten henüz sizin kartınızın bilgileri nasıl ellerine geçmiş bilinmiyor.
-
cevabınız için teşekkürler, Konu ile ilgili olarak bankanın cevabını beklemeli miyim yoksa hemen dava açmam gerekir mi? Bu hususta bir süre söz konusu mu? bu soruma da cevap verebilir misiniz? Birde aynı bankanın aynı şubesinde hesabı olan başka bir arkadaşın da hesabından, benden 1 gün sonra aynı şekilde para çekilmiş. Ve bu bankada çalışan bir memur bu ve benzeri olaylarla ilgisi bulunduğu gerekçesiyle 1 ay önce işten atılmış. Bu kişiden olayla ilgisi olabileceği şüphesiyle davacı olabilir miyim? Veya C.savcılığına başvurup araştırılmasını talep edebilir miyim?
-
Bahsettiğiniz kişinin,sizin hesabınızdan çekilen parayla ilgisi olduğu yönünde emareleriniz varsa şikateçi olabilirsiniz.Ancak öncelikle bunu öğrenmelisiniz.Bankadan bu konuda bilgi almaya çalışsanız daha iyi edersiniz.Çünkü işten uzaklaştırılan kişinin daha önce bu gibi şeyler yapmış olması kanaati güçlendirici olmakla beraber,suçu işlediğine delil olamaz.Kaldı ki daha evvel böyle bir olay yaşanmışsa kişi hakkında takip yapılmış olması gerekir.Bankanın Hukuk Servisi'nden buna ilişkin bilgileri edinmeden,sağdan soldan duyduklarınızla harekete geçmeyin.
-
Daha önce söz ettiğim Yargıtay Kararı:
... Davacı vekili müvekkilinin banka nezdindeki hesabındaki 20.146.000.000 Tl.parasının 16 ayrı işlemle OA isimli kişi tarafından,şifresi kırılarak çekildiğini,elektronik bankacılık hizmetinde gerekli güvenliği sağlayamayan davalı bankanın sorumlu olduğunu,ileri sürerek tüm zararın tazminini istemiştir.
Davalı vekili,davalının kişisel güvenliğini kendisinin koruyamadığını,sanal klavye kullanmadığını,davacının kusuru nedeniyle zararın gerçekleştiğini savunmuştur.
Mahkemece mübrez belgelere,bilirkişi incelemesine göre,davacının hesabından kısa aralıklarla 16 ayrı işlemle 20.146.000.000 Tl.nin internet şubesi aracılığı ile davacı hesabından başka hesaplara havale edildiğinin anlaşıldığı,bu havaleyi farketmesi gereken banka güvenlik sisteminin bankaca işletilmediğini,iki gün sonra sisteme girmeye çalışan davacının kullanıcı şifresinin değiştirilmesi nedeniyle girememesine karşın bankanın herhangi bir kilitleme yapmadığı,objektif özen yükümlülüğünü ihlal eden bankanın hafif kusurundan dahi sorumlu olduğu ,davacının müterafik kusurunun kanıtlanamadığı gerekçesiyle davanın tamamen kabulüne karar verilmiştir .
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
.... dava dosyası içindeki bilgi ve belgelere,16 ayrı işlemi farketmeyen banka güvenlik sisteminin ve ek güvenlik tedbirlerinin banka tarafından alınmamış olması (bilgisayar korsanlığını önlemeye yönelik te bankanın yükümlülüğü bulunmasına),davacının sanal klavye kullanması halinde bilgisayar korsanlığını engellemeye teknik olarak yetmeyeceğinin anlaşılmasına göre,hükmün ONANMASINA karar verilmiştir.
11 HD 2005/4748-2006/7341
-
Sayın onurkaan,
Bazı bankaların önündeki bankamatiklerde kamera bulunuyor, bankamatikten hangi saatte kimin para çektiğinin görüntüsünü bankadan isteyebilirsiniz. Bu hususu da takip edebilirsiniz.
-
TAZMİNAT DAVASI - BANKANIN SORUMLULUĞU - BANKAMATİK KARTI SAHİBİNİN GEREKLİ DİKKAT VE ÖZEN YÜKÜMÜNÜ YERİNE GETİRMEMİŞ OLMASI - KUSUR ORANI - BİLİRKİŞİ RAPORUNUN HAKİMİ BAĞLAMAYACAĞI
Tarih: 03:49 5/5/2007
T.C. YARGITAY
11.Hukuk Dairesi
Esas: 2005/12915
Karar: 2006/13365
Karar Tarihi: 18.12.2006
ÖZET: Bilirkişinin rey ve mütalaasının hakimi bağlamayacağı hükmü, hakimin bilirkişi raporunu ser*bestçe takdir edeceği bilirkişi raporunu yeter derecede kanaat verici bulmazsa bilirkişiden ek rapor (HUMK m. 283) alabileceği veya yeni bir bilirkişi ince*lemesi yaptırabileceği (HUMK m. 284) şeklinde anlaşılmalıdır. Yoksa, haki*min teknik ve uzmanlık gerektirdiği için gerekli görüp, bir kez bilirkişiye git*tikten sonra bundan dönerek uyuşmazlığın çözümünün hakimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki ve mesleki bilgi ile çözümlenebileceği kabul edilemez.
(1086 S. K. m. 283, 284, 286)
Taraflar arasında görülen davada A. Asliye 3. Ticaret Mahkemesince ve*rilen 16.06.2005 tarih ve 2004/168-2005/335 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi S. Çelik tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Davacı vekili, müvekkilinin davalı bankanın bankamatik makinesinden para çekmek isterken kartın alıkonulduğunu, bundan sonra yatırım fonundaki ve kredili hesabındaki paraların bir kısmının havale edildiğinin anlaşıldığını, davalının ATM cihazını güvenli bir yerde bulundurmaması ve kamera koyma*ması gibi tedbirleri almaması nedeniyle basiretli bir tacir gibi davranmadığını, ileri sürerek şimdilik 1.000.000.000 TL. ıslah dilekçesi ile de 377.500.000 TL. daha faiziyle tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacının şifresini vermemesi halinde işlemlerin gerçek*leşmesinin mümkün olmadığını, davacının iptal işlemini telefonla yaptırma olanağının bulunduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, dosya kapsamına ve ceza yargılamasında davacının alınan be*yanlarına göre, kartın cihazda sıkıştığı ve davacının söylediği şifre ile 3 ncü kişile*rin para çektiği, davacının işbu davada alınan bilirkişi raporuna göre %75 kusuru, davalının %25 kusurlu olduğu bildirilmiş ise de, bu tür olayların basın ve yayın organlarında sık sık duyurulduğu, ATM cihazlarında uyarı yazılarının bulunduğu 24 saat açık olan telefon ile kartın iptalinin istenebileceği, davacının tam kusurlu ka*bulü gerektiği sonucuna varılarak, davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
1- Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerek*çesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan ve yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2- Dava, bankamatik makinesince kartın alıkonulması ve 3. kişilerce para çekilmesinde davalının tam kusurlu olduğu iddiasına dayalı tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece alınan bilirkişi raporunda davacının % 75, davalının % 25 oranında kusurlu olduğu sonucuna varılmıştır. Mahkemece, bu rapora itibar edilmemiş yazılı gerekçelerle davacı tam kusurlu bulunmuş ve dava reddedil*miştir. Oysa, HUMK'nun 286 ncı maddesinde belirtilen bilirkişinin rey ve mütalaasının hakimi bağlamayacağı hükmü, hakimin bilirkişi raporunu ser*bestçe takdir edeceği bilirkişi raporunu yeter derecede kanaat verici bulmazsa bilirkişiden ek rapor (HUMK m. 283) alabileceği veya yeni bir bilirkişi ince*lemesi yaptırabileceği (HUMK m. 284) şeklinde anlaşılmalıdır. Yoksa, haki*min teknik ve uzmanlık gerektirdiği için gerekli görüp, bir kez bilirkişiye git*tikten sonra bundan dönerek uyuşmazlığın çözümünün hakimlik mesleğinin gerektirdiği hukuki ve mesleki bilgi ile çözümlenebileceği kabul edilemez.
Bilirkişi raporunda, ikinci şifre uygulamasını yapmadığı için de davalı*nın kusurlu bulunması doğru olmayıp, davalı vekilinin rapora itirazında da bildirdiği üzere, kart hamillerinin ikinci şifreyi de bankamatik cihazının etra*fındaki kötü niyetli kişilere söylemeleri halinde bu tedbirin de sonuçsuz kala*cağı açıktır. Bu kişilerin, kartın sıkışması için düzenek hazırlamaları halinde, bunun üzerine kart ile işlem yapılamamasını sağlayıcı teknik tedbiri almadığı için kusur izafe edilen bankanın vekili, aynı itirazında, teknolojik gelişmelerin geldiği aşama itibariyle henüz bu yönde teknik bir çözüm üretilemediğini ve bankacılık uygulamasında da bu yönde bir sistem bulunmadığını bildirmiştir.
Mahkemece, itirazın teknik bilgi ve uzmanlık isteyen bu yönü üzerinde durulması, bu konuda uzman başka bir bilirkişi ya da kurulundan denetime elverişli yeni bir rapor alınması, sonuca göre karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu şe*kilde eksik incelemeye dayalı olarak karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda 1 nolu bentte açıklanan nedenle, davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2 nolu bentte açıklanan nedenlerle, diğer temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcın isteği halinde temyiz edene iadesine, 18.12.2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
-
Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler.....
-
Onurkan kardeş..!! Aynı olay benim başıma geldi gecen pazar..bankamatik kartım bende kasada duruyor ve pek kullanmam şifremide kimseye vermem internet bankacılıgında da çok titizim..İlk gün cumartesi günü antalya şarampol garanti atm sinden 800 ytl çektiler.İkinci gün mersin xyz bank atm sinden 1000 ytl çektiler.sonra akşam vakitlerin de 200 ytl de yurtdışı atm sinden çektiler.Tesadüfen akşam internet bankacılıgından yarın ki çeklerim için bakiyem yeterlimi diye baktım şok oldum.Hemen müşteri hizmetlerini aradım tüm hesaplarımı kredi kartlarımı ve kartlarımı bloke ettirdim.Pazartesi günü bankamatik kartımın fotokopisini ve bir dilekçe ile hem müşteri hizm.lerine hem de şubeme başvurdum.Akabinde cumhuriyet savclıgına da dilekçe verdim.Şu an beklemekteyim.Ayrıca bu konuda bilgisi olan arkadaşların düşünceleri nedir..?paramı bankadan alabilecekmiyim..?Artık bankalara da güvenemeyecekmiyiz?:(
-
Merhaba onurkaan.Benim başımdanda senın olayının aynısı geçti bendende 980 Ytl. para çekildi hemde İstanbuldan ve bende İstanbula çok uzağım.Bir benzerlikte benimde artı 900 gitti.Yoksa senin hesaptamı xyz banktaydı:?Sevgili kardeşim benim başıma bu olay daha yeni geldi 24/01/2008 de dilekçe ile müracaat ettim ve bekliyorum.20-25 gün içerisinde cevap alırsınız dediler.Senin olay olayı çok olmuş sonuçlandıysa lütfen bilgi verirmisin.?
-
Evet. Olaydan Yaklaşık 15 gün sonra paramı bankadan aldım. Önce bankaya itiraz fax gönderdim. C. Savcılığına suç duyurusunda bulundum. Banka ile sürekli irtibatta bulunarak konunun peşini takip ettim. Sonra Banka paramı iade etti. Herkese çok çok teşekkürler. İyi günler...
-
Alıntı:
Stj.Av.Başak Şahin rumuzlu üyeden alıntı
Sayın onurkaan,
Bazı bankaların önündeki bankamatiklerde kamera bulunuyor, bankamatikten hangi saatte kimin para çektiğinin görüntüsünü bankadan isteyebilirsiniz. Bu hususu da takip edebilirsiniz.
benim banka kartım cuzdanımla çalındı.ben farkedinceye kadarda banka kartımdan para çekildi.bankaya gidip kamera kaydını istedim bana bunu ancak savcılığa vereceklerini söylediler.savcıya gittim.savcı kendisinin buna gerek duyması halinde kamera kaydını isteyceğini söyledi.ben dilekçeyle müracaat ettim ama aradan 3 ay gecmesine rağmen savcılık hala kamera kaydı istememiş.şimdi bu durumda ben kimden nasıl hukukun tesisini isteyeceğim.nereye neden başvurmalıyım?bu hırsızın hiçmi sucu yok?
-
an itibariyle xyz bank taki hesabımdan atm kartı kullanılarak bilgim dısında 900 ytl çekildiğini öğrendim..
-
Bankaya dilekçeyle başvurdum,savcılığa suç duyurusunda bulundum..
Şuan beklemedeyim... Başka yapmam gereken birşey ya da önerebileceğiniz birşey var mı?
(luca,ev arkadasımın nicki,sabah onun nickinden girmişim.. )
-
Sanırım söz konusu bankanın güvenlik sistemini çözerek kötüye kullanan bir şebeke ile karşı karşıyayız. Çünkü herkesin başına gelen olayda vadesiz hesaplarına ait bankamatik kartları kullanılarak para transferleri gerçekleşmiş. Eski sistemde kredi kartlarında imza ile alışveriş yapılırken bu olaylar yaşanırken, bu başlık altında yazılan iletilerde şifreli sistemle çalışılan kartlar vasıtasıyla, üstelik şifreyi bilmesi imkansız kişiler tarafından gerçekleşmiş.
Onurkaan isimli üyemiz bankayla sürekli görüştüğünü yazmış, diğer üyelerimiz de konuyu takip ederlerse para iadesini alabileceklerini düşünmekteyim.
-
İki gün önce benim de başıma geldi. 8 yıldır internet bankacılığını kullanmaktayım. 26.03.2008 günü Atm'den para çekmeye gittiğimde hesabımdan 600 YTL para çekildiğini öğrendim. Hemen bütün Akbank kartlarıma bloke ettirdim. Para aynı gün çekilmiş üstelik ek hesabımdan. Banka çok ilgisiz ve bilgi vermiyor. Ertesi gün suç duyurusunda bulundum. Zor zahmet paranın Antalya Lara ATM'sinden çekildiğini öğrendim. Ben Denizli ilinde görevli memurum. Üstelik kart benim elimde nasıl olur anlamadım. Ne yapacağımı da bilmiyorum. şimdi beklemedeyim.
-
Arkadaşlar Aynı olay benim başıma da geldi. 17-18-19 Mart ta hesabımdan 3000 ytl çekildi.
Bankayla diyaloğu hiç kesmedim,sürekli mail ve faks yolladım ama bir sonuç elde edemedim.
En son savcılıpğasuç duyurusunda bulundum ve yaklaşık 1 hafta içerisinde paramı iade ettiler. Olayın peşini kesinlikle bırakmayın.
-
İşte son mağdurda benim arkadaşlar 21-22 06 2008 tarihlerinde kartım yanımda olmasına rağmen havale ve nakit çekim olmak üzere 4000 ytl atm'den çekildi konuyla ilgili bankaya ve savcılığa başvurdum ama 15 gün oldu hala paramın iade edileceğine dair bir ışık göremedim sadece başvurunuz inceleniyor en kısa sürede cevap verilecektir deniyor. Acaba paramı geri alabilecekmiyim? ve birde vadesiz hesaplar sigorta kapsamında gibi şeyler duydum ne derece doğrudur.
-
Bu tip işlemlerde genellikle paranın Antalya'dan çekiliyor olması Rusya bağlantılı bir hacker çetesinden kaynaklandığını düşündürüyor.
Akbank benzer bir durumda kardeşimi kendiliğinden bilgilendirmişti. Çünkü olaydan 15 dakika sonra kardeşim ülkenin başka bir tarafından kendi kartıyla para çekmişti.
ATM kartı kısa süre içinde birbirinden çok farklı yerlerde kullanıldığında banka kendisi durumu keşfediyor. Ama o gün başka işlem yapmadıysanız işiniz zorlaşıyor.
-
Bankadan kendiniz veya vekiliniz aracılığıyla paranın nasıl çekildiği (ATM - banka içerisinden), havalenin hangi surette yapıldığı (ATM - internet bankacılığı - banka şubesi) gibi teknik bilgileri öğrenin. Bu teknik bilgiler, bankaya karşı açılacak tazminat davasında önemli rol oynayacaktır. İşlemlerinizi ve davalarınızı mutlak surette avukatınız vasıtasıyla yürütün.
Olaylarda çok farklı yöntemlerin kullanılması ve bankanın özen yükümlülüğünün net çizgilerle çizilmemesi, gereken emniyet ve güvenlik tedbirlerinin tam olarak alınıp alınmaması ve buna benzer sair durumlar, somut olaylarda farklılıklara sebebiyet vermektedir. Konunun kapsamının çok geniş olması sebebiyle, avukatınıza danışmanızda büyük yarar olacaktır.
-
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Bu tip işlemlerde genellikle paranın Antalya'dan çekiliyor olması Rusya bağlantılı bir hacker çetesinden kaynaklandığını düşündürüyor.
Akbank benzer bir durumda kardeşimi kendiliğinden bilgilendirmişti. Çünkü olaydan 15 dakika sonra kardeşim ülkenin başka bir tarafından kendi kartıyla para çekmişti.
ATM kartı kısa süre içinde birbirinden çok farklı yerlerde kullanıldığında banka kendisi durumu keşfediyor. Ama o gün başka işlem yapmadıysanız işiniz zorlaşıyor.
Benim başıma gelen olayda da para Antalya'dan çekilmişti. Neyse ki Akbank 1 ay içinde parayı hesabıma iade etti..
-
Ayrıca ben ne internet bankacılığı kullandım ne de netten alışveriş yaptım yani hiçbir şekilde kartım veya kart numaram internete düşmedi ayrıca tanımadığım birinin hesabına havale yapılarak çekiliyo belkide o havale yaplan vatandaşında hesabının kullanıldığından haberi yoktur. İşlem yapılan atm'nin no'su belli ama bankadan nerede olduğu hakkında bilgi alamadım. İşlem yapılan kopyalanan kart ben hesabı bloke ettikten sonra makinada kaldıysa ki büyük ihtimal makina yutmuştur belki oradaki kartın şekli fikir verir bankaya. Yani benim kartım elimde
-
06.09.2008 da aynı şey başıma geldi işbankası bankamatiğim bende iken başka bir şehirden hesabımdaki para çekilmiş
iş bankası paramı bir hafta sonra iade etti
-
Alıntı:
savasmeral rumuzlu üyeden alıntı
06.09.2008 da aynı şey başıma geldi işbankası bankamatiğim bende iken başka bir şehirden hesabımdaki para çekilmiş
iş bankası paramı bir hafta sonra iade etti
Sn;
savasmeral yaşadığınız olayı ve sonuç almak için yaptıklarınızı bizlerle de paylaşmanız mümkün mü?
Ayrıca bankanızın size yaklaşımı nasıldı?
Tşkler...
-
Alıntı:
systemexp rumuzlu üyeden alıntı
Sn;
savasmeral yaşadığınız olayı ve sonuç almak için yaptıklarınızı bizlerle de paylaşmanız mümkün mü?
Ayrıca bankanızın size yaklaşımı nasıldı?
Tşkler...
T.C.
YARGITAY
11. HUKUK DAİRESİ
E. 2005/4748
K. 2006/7341
T. 22.6.2006
• BANKANIN SORUMLULUĞU ( Bir Güven Kurumu Olarak Faaliyet Gösteren Bankalar Objektif Özen Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesinden Kaynaklanan Hafif Kusurlarından Dahi Sorumlu Olduğu ).
• HAFİF KUSUR ( Bankalar Objektif Özen Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesinden Kaynaklanan
Hafif Kusurlarından Dahi Sorumlu Olduğu )
• BİLGİSAYAR KORSANLIĞI ( Müşterinin Haberi Olmadan Bilgisayar Korsanlığı Yoluyla Başka Bir Hesaba Aktarılmasının Önlenmesi Konusunda Ek Güvenlik Tedbirleri Almayan Bankanın Hafif Kusurundan Dahi Sorumlu Olduğu Dikkate Alınarak Müşterisinin Zararını Ödemek Zorunda Olduğu )
• İNTERNET BANKACILIĞI YOLUYLA DOLANDIRICILIK ( Müşterinin Haberi Olmadan Bilgisayar Korsanlığı Yoluyla Hesabındaki Paranın Başka Bir Hesaba Aktarılması - Ek Güvenlik Tedbirleri Almayan Bankanın Hafif Kusurundan Dahi Sorumlu Olduğu )
818/m.41
ÖZET : Bir güven kurumu olarak faaliyet gösteren bankalar objektif özen yükümlülüğünün yerine getirilmemesinden kaynaklanan hafif kusurlarından dahi sorumludurlar.
Bu nedenle; banka müşterisinin hesabında bulunan paranın, müşterinin haberi olmadan bilgisayar korsanlığı yoluyla başka bir hesaba aktarılmasının önlenmesi konusunda ek güvenlik tedbirleri almayan bankanın hafif kusurundan dahi sorumlu olduğu dikkate alınarak, müşterisinin zararını ödemek zorunda olduğu sonucuna varılmalıdır.
Ayrıca belirtmek gerekir ki, bankanın hafif kusurundan dahi sorumlu olduğu bu olayda müşterinin müterafik kusurundan söz edilemez.
DAVA : Taraflar arasında görülen davada Kadıköy Asliye 4. Ticaret Mahkemesi'nce verilen 01.02.2005 tarih ve 2003/46-2005/61 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi duruşmalı olarak davalı vekili tarafından istenmiş olmakla, duruşma için belirlenen 20.06.2006 gününde davacı avukatı SA ile davalı avukatı HE gelip, temyiz dilekçesinin de süresinde verildiği anlaşıldıktan ve duruşmada hazır bulunan taraflar avukatları dinlenildikten sonra, duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakılmıştı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi Yaşar Arslan tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, müvekkilinin davalı banka nezdindeki hesabının OA Adlı kişi tarafından internet şifresi ele geçirilip kullanılarak çekildiğini, elektronik bankacılık hizmetinde gereken güvenliği sağlayamayan davalının sorumlu olduğunu ileri sürerek, ( 20.146.720.234 ) TL'nin faiziyle davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, kişisel bilgisayarının güvenliğini sağlamayan, sanal klavye kullanmayan, havale işlemlerini sınırlayan parola kullanımını akili hale getirmeyen davacının şifrenin başkalarınca ele geçirilmesinde kusurlu olduğunu, üçüncü kişilerin müşterilerin kullanıcı kodu ve şifre bilgilerini banka sisteminden sağlamalarının olanaksız olduğunu savunmuştur.
Mahkemece, mübrez belgelere ve banka merkezinde yapılan bilirkişi incelemesi sonucuna dayanılarak davacının Suadiye ve Bostancı Şubelerindeki hesaplarından dava dışı kişinin Konak-İzmir Şubesindeki hesabına ( 16 ) ayrı işlemle ( 20.146.720.234 )TL'nin internet şubesi aracılığı ile havale edildiği, 15 dakika içinde ( 16 ) ayrı işlemle para havalesi yapılmasını fark eden güvenlik sisteminin davalı bankada bulunmadığı, iki gün sonra sisteme girmeye çalışan davacının kullanıcı şifresinin değiştirilmesi nedeniyle girememesine karşın bankanın her hangi bir kilitleme yapmadığı, objektif özen yükümlülüğünü yerine getirmeyen davalı bankanın hafif kusurlarından dahi sorumlu olduğu, davacının şifresini koruma yükümlülüğüne uygun davranmadığı ve müterafik kusurlu olduğu savunmasının kanıtlanamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve kararın dayandırıldığı 16.08.2004 tarihli uzman bilirkişiler kurulu raporunda yer alan saptamalardan, davalı bankanın iki ayrı şubesinde hesabı bulunan davacının taraflar arasındaki bireysel internet şubesi sözleşmesi uyarınca davalının internet şubesi nezdinde yaptığı işlemlerde kullandığı kullanıcı adı ve şifresinin bilgisayarına yerleşmiş casus programlarda başkasınca elde edilerek davacı hesaplarından ( 20.146.720.234 ) TL'nin çok kısa bir süre içerisinde ( 16 ) ayrı işlemle internet yolu ile davacının haberi olmadan davalı bankanın Konak Şubesi'ne aktarılmasında bu tür bilgisayar korsanlığı yöntemiyle işlemler yapılmasını önleme yolunda ek güvenlik tedbirleri almayan ve olaydan sonra bu yola tevessül eden davalının kusurlu ve sorumlu bulunduğunun, davacının sanal klavye kullanması halinde dahi bunun yapılan bilgisayar korsanlığını engellemeye teknik olarak yetmeyeceğinin anlaşılmasına, işlemi yapan kişi hakkındaki ceza soruşturması sonucunun hafif kusurundan dahi sorumlu olan davalı banka bakımından etkili görülmemesine göre, davalı vekilinin temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile kararın ONANMASINA, takdir edilen 450,00 YTL duruşma vekillik ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, aşağıda yazılı bakiye 815,94 YTL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 22.06.2006 tarihinde oybirliğiyle karar verildi
-
Cevap: Hesabımdan bilgim dışında ATM'den para çekilmesi
bugun(11 agustos) atm (neo)kartımın kaybettiğimi farkettim, kartın iptali için başvurdugumda
dun (10 agustos) bilgim dışında 500tl çekildiğini ögrendim( tahminim kartı makineden almayı unuttum)
çagrı merkezi dilekçe vermemi soyledi..
şimdi dilekçe sonucunu mu beklemeliyim yoksa hemen savcılıga suc duyrusunda mı bulunmam gerekir.
banka paramı geri verirmi yoksa musteri ihmali deyip wermez mi?
yardımlarınızı ve fikirlerinizi bekliorum
-
ilk olarak şunu belirteyim;Bankadan cevap gelmesini makul bir süre bekledikten sonra dava açabilirsiniz (cevap gelmemiş olsa bile dava açabilirsiniz). İkinci olarak tam olarak anlamadım ama kartınız kredi kartı ise borcunuzu ödemezseniz ise icra kagıdı gönderecektir. Bu durumda eger gönderilen ödeme emrini 7 gün icinde itiraz edip davanın devam ettiğini öne sürerek ihtiyari tedbir koydurabilirsiniz bu 7gunluk sureyi sakın kacırmayın. ama bunun olumlu ve olumsuz yanları vardır. İlk olarak olumsuz yanı davayı kaybederseniz parayı faiziyle beraber ödemek zorunda kalacaksınız. OLumlu yanı ise davayı kazanırsanız hicbir kaybınız olmıcak yani cebinizden giden bir para olmıcak. Bu durumlarda davalar 2 sene sürdüğü oluyor hemen sonuclanmıyor. Bankayla uzlaşma yoluna gidebiliyorsaniz gidin meblağ yüksek değil,ama gidemiyorsanız dava actığınızda kazanma şansınız yarı yarıya.
-
Arkadaşlar dün gece itibariyle benimde İş Bankası bankamatik kartım yanımda olmasına rağmen 1000 TL para çekilmiş.Bugün para çekmeye gittiğimde farkettim.Hesap özeti sorgulamsında Garanti Bankasından çekilmiş olarak görülüyordu.Bursa'da öğrenciyim ve KPSS dershane parasını ödeyecektim.Direk İş bankasına gittim ve durumu izah ettim.Çözmeye çalışarak hangi atm'den çekildiğine dair garanti bankasına yönlendirdiler oraya aynı şekilde izah ettim.Ordaki memur bunun imkansız olduğunu ileri sürerek beni nerdeyse yalancı durumuna düşürüyordu.Bende ona zaten bende durumun imkansız olduğunu biliyorum bu nasıl oluyor onu öğrenmeye geldim karşılığını verdim.Daha sonra yukarıya çıkarak hangi ATMden olduğunu öğrendi ve beni bilgilendirdi.İstanbul-Kartal'dan çekilmiş param.İşin ilginç yanı İstanbul'a çok gittim ama kartal'a hiç gitmedim bu nasıl olur?:) Yukarıdan gelen görevli ek kartın varmı?,istanbul'da tanıdığın var mı? diye çeşit çeşit azarlayıcı sorular sordu.dalga geçtiğimi zannettiler heralde.ne ek kartım nede akrabam var istanbulda.Daha sonra iş bankasına tekrar giderek Bankamatik kartımı kapattırma dilekçesi verdim.Hesap ekstresini ve paranın çekilmiş olduğu garanti bankasının atm bilgilerinide alarak doğru savcılığa giderek suç duyurusunda bulundum.Kamera kayıtları için.Savcı bana dosya numarası verdi ve bununla takip edebilirsin dedi.
Forumun bu başlığının tüm yazılarını okudum ve genelde tarihler 3-4 yıl öncesine ait.Paralarının alabilen arkadaşlar nasıl bir süreç takip ettiler.Genelde paralarını geri alanlar bankadan almışlar.Yani benim şu anda ne yapmam gerek?Bankayla iletişimim nasıl olmalı ?Çok beklermiyim bu konu hakkında?Kısacası bu durum çözümlenebilir mi ?
Forum yöneticileri ve sakinleri beni bu konuda aydınlatabilirler acaba.
-
Yakın zamanda benim gibi bu olaydan yaşayan yok mu acaba ?
Bu konu hakkında bilgi sahibi olanlar bilgilendirirlerse müteşekkir olurum.
-
Yakın zamanda benim gibi bu olaydan yaşayan yok mu acaba ?
Bu konu hakkında bilgi sahibi olanlar bilgilendirirlerse müteşekkir olurum.
-
Cevap: Re: Hesabımdan bilgim dışında ATM'den para çekilmesi
20.02.2014 tarihinde Ziraat Bankasının Çerkezköy/Tekirdağ şubesinden öğrenim kredimi almaya gittim numaratörden hem normal sıra hemde tc numaram ile sıra aldım normal sıram gelince tc no ile aldığım numarayı biraz yırtıp çöp bulamadığım için bankın üstüne koydum birisi o numara kendi numarasıından daha önce almış ve veznedeki memurun hatası yüzünden benim paramı ben diye ona vermiş ve bu sırada o kişinin kimliğine ise tam bakmamış aynı kişidir diye benim paramı ona vermiş bu durumda ne yapabilirim suç duyurusunda bulunsam bir sonuç alırmıyım yardım ederseniz sevinirim
-
Alıntı:
Anıl Demirel rumuzlu üyeden alıntı
20.02.2014 tarihinde Ziraat Bankasının Çerkezköy/Tekirdağ şubesinden öğrenim kredimi almaya gittim numaratörden hem normal sıra hemde tc numaram ile sıra aldım normal sıram gelince tc no ile aldığım numarayı biraz yırtıp çöp bulamadığım için bankın üstüne koydum birisi o numara kendi numarasıından daha önce almış ve veznedeki memurun hatası yüzünden benim paramı ben diye ona vermiş ve bu sırada o kişinin kimliğine ise tam bakmamış aynı kişidir diye benim paramı ona vermiş bu durumda ne yapabilirim suç duyurusunda bulunsam bir sonuç alırmıyım yardım ederseniz sevinirim
1- siz bankaya öğrenim kredinizi almaya gittiniz.
2- qmatikten bir adet normal, bir adet de TC kimlik numaranız ile sıra numarası aldınız.
3- normal sıra tc kimlik numaranız ile almış olduğunuz sıradan önce geldi,
4- TC kimlik numaranız ile almış olduğunuz sıra numarasını bankonun üzerine bıraktınız..
soru ?
Anlatımınıza göre normal sıra TC kimlik numarası ile olan sıradan daha önce gelmiş ise, siz öğrenim kredinizi önce almış olmalısınız, TC kimlik numaranız ile alınmış olan sıra numarasını alan vatandaş onu kullanmaya kalktığında da öğrenim kredisi ödenmiş olduğu için işlem yapılamayacaktı.
Keza; banka memurunun kimlik bilgilerine bakmadan ve teyit etmeden ödeme yapması mümkün değil. Valöre imza alması gerekiyor,
Anlattıklarınız gerçekse; Bankaya dilekçe ile başvurup paranızı geri isteyin.
-
ben ayrı bir veznede işlem yapıyorum o ayrı vezneden işlem yapıyor benim işlem yaptığım memur banka kartımı veriyor sonra atmden paranı çekebilirisin diyor ama ben paramı çekmiyorum internetten alışveriş yapacağım sırada farkettim birde parayı başkasına veren memur diyoki muhtemelen onunda adı anıldır vermişdir birde ikiniz birbirinize çok benziyosunz böyle şey olmaz yani %100 banka memurunun suçu demi
-
Siz banka müdürüne gidip durumunuzu anlatın ve paranızı isteyin. Vermezlerse dilekçe yazın.
Bankanın kusuru.
Baktınız ödemiyorlar bulunduğunuz ildeki Tüketici Hakem Heyetine gidip dilekçe verin.
-
sorunumu hallettim il başta yetkili şef polise gidip suç duyurusunda bulunun onlar kamereların inceleyip paranızı çekenin kim olduğunu bulurlar dedi bende dedimki ben polisle felan uğraşmak istemiyorum bu sizin hatanız düzeltin dediğimde görevli insandır hata yapabilir dedi bende o zaman müdürle görüşmek istiyorum şikayet edeceğim dediğim zaman hemen kendi aralarında konuşup müdüre şikayet ederse memurun başı ağrır dediler ve paramı hatayı yapan memur cebinden ödedi herhalde memurun ilk hatası değil daha öncede böyle yanlışlıklar yapmış herhalde onu kendi aralarında halletmiş olabilirler yine de paramı aldıktan sonra şube müdürüne gidip şikayet edecektim ama arkadaşım engelledi
-
Alıntı:
its20 rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar dün gece itibariyle benimde İş Bankası bankamatik kartım yanımda olmasına rağmen 1000 TL para çekilmiş.Bugün para çekmeye gittiğimde farkettim.Hesap özeti sorgulamsında Garanti Bankasından çekilmiş olarak görülüyordu.Bursa'da öğrenciyim ve KPSS dershane parasını ödeyecektim.Direk İş bankasına gittim ve durumu izah ettim.Çözmeye çalışarak hangi atm'den çekildiğine dair garanti bankasına yönlendirdiler oraya aynı şekilde izah ettim.Ordaki memur bunun imkansız olduğunu ileri sürerek beni nerdeyse yalancı durumuna düşürüyordu.Bende ona zaten bende durumun imkansız olduğunu biliyorum bu nasıl oluyor onu öğrenmeye geldim karşılığını verdim.Daha sonra yukarıya çıkarak hangi ATMden olduğunu öğrendi ve beni bilgilendirdi.İstanbul-Kartal'dan çekilmiş param.İşin ilginç yanı İstanbul'a çok gittim ama kartal'a hiç gitmedim bu nasıl olur?:) Yukarıdan gelen görevli ek kartın varmı?,istanbul'da tanıdığın var mı? diye çeşit çeşit azarlayıcı sorular sordu.dalga geçtiğimi zannettiler heralde.ne ek kartım nede akrabam var istanbulda.Daha sonra iş bankasına tekrar giderek Bankamatik kartımı kapattırma dilekçesi verdim.Hesap ekstresini ve paranın çekilmiş olduğu garanti bankasının atm bilgilerinide alarak doğru savcılığa giderek suç duyurusunda bulundum.Kamera kayıtları için.Savcı bana dosya numarası verdi ve bununla takip edebilirsin dedi.
Forumun bu başlığının tüm yazılarını okudum ve genelde tarihler 3-4 yıl öncesine ait.Paralarının alabilen arkadaşlar nasıl bir süreç takip ettiler.Genelde paralarını geri alanlar bankadan almışlar.Yani benim şu anda ne yapmam gerek?Bankayla iletişimim nasıl olmalı ?Çok beklermiyim bu konu hakkında?Kısacası bu durum çözümlenebilir mi ?
Forum yöneticileri ve sakinleri beni bu konuda aydınlatabilirler acaba.
Merhabalar, benzeri bir durum iş bankasında benimde başıma geldi hesabımdan 900 TL halkbankası bakırköy atmsinden çekilmiş , banka 20 gün sonunda kart kopyalama şüphesi olmadığını belirtti. Kartım bendeydi aynı şekilde. Sizin durumunuzda banka ne yanıt verdi ? Siz paranızı almak için ne gibi bir yol izlediniz ve sonuç alabildiniz mi ?