-
SSK Emekli maaşına haczin iptali
bu sitede de araştırdığım kadarıyla ssk emeklisinin maaşına konulan hacze itiraz hakkı bulunuyor.
benim öğrenmek istediğim kişi kendisi itiraz edebilir mi?
eğer öyleyse ssk müdürlüğüne mi icra dairesine mi?
aksi halde bir avukatın mı müracat etmesi gerekir?
teşekkür ederim...
-
Re: ssk emekli maaşına haczin iptali
avukatla takip zorunluluğu yoktur itirazınızı da icra müdürlüğüne yapmalısınız
-
-
Re: SSK emekli maaşına haczin iptali
Alıntı:
namay1979 rumuzlu üyeden alıntı
bu sitede de araştırdığım kadarıyla ssk emeklisinin maaşına konulan hacze itiraz hakkı bulunuyor.
teşekkür ederim...
merhabalar..
icra mahkemesine sikayet etmeniz gerekmekte..soz konusu durum borcluyu korumaya yonelik bir normun ihlali oldugu icin sikayet suresi soz konusu degil..
icra dairesine yapacaginiz basvurudan bir sonuc alamazsiniz.
saygilar..
-
Takibin yapıldığı icra müdürlüğünün bağlı olduğu İcra Hukuk Mahkemesine
şikayet davası dilekçesi vereceksiniz. Yapılan işlemin 506 sayılı kanunun 121.maddesine aykırı olduğunu belirtin . Duruşmasız 10 gün içinde karar verilir.
Saygılarımla.
-
Alıntı:
namay1979 rumuzlu üyeden alıntı
teşekkür ederim...
Burada 7 gün içinde İcra Mahkemesine şikayet yoluna gitmeniz gerekiyor...Şikayet ettiğiniz taktirde maaşa konulan haciz kalkacaktır...
-
Borcunu ödemek istemeyenlere prim verilmemesi taraftarıyım.Bu tür soru soranlara cevap vermemek en iyisi diye düşünüyorum.
-
Tabiki borcunu ödemek istemeyen art niyetli kişiler için haklısınız.
Ama yasaya göre SSK emekli maaşı haczedilemez. Buna rağmen haciz koyan iyi niyetlimi oluyor? Hukuka ve yasalara saygı ise amaç bu herkes için olmalı. Ben yaptım oldu da bence aynı derece etik değildir.
Ayrıca soru soranın borcu ödemek isteyip istemediğini yada borcun nereden kaynaklandığını dahi bu forum için bilmiyoruz.
Saygılarımla.
-
Alıntı:
mistrall rumuzlu üyeden alıntı
Borcunu ödemek istemeyenlere prim verilmemesi taraftarıyım.Bu tür soru soranlara cevap vermemek en iyisi diye düşünüyorum.
Sayın Kocagüle yürekten katılıyorum...Biz hukuçuyuz arkadaşım ve insanların sorununu çözüyoruz...
-
Objektif olmalıyız ve hislerimizle hareket etmemeliyiz...
-
Alıntı:
Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar..
icra mahkemesine sikayet etmeniz gerekmekte..soz konusu durum borcluyu korumaya yonelik bir normun ihlali oldugu icin sikayet suresi soz konusu degil..
icra dairesine yapacaginiz basvurudan bir sonuc alamazsiniz.
saygilar..
Arkadaşım şikayet süresi 7 gündür...Sanırım dalgınsınız...Bu küçük ayrıntıyı unutmayın lütfen...
-
Maaş haczini şikayette süre yoktur.
Saygılarımla.
-
Sayın kocagül maaş haczinde süre olmadığını hangi hukuki dayanağa dayanarak söylüyorsunuz....
-
Biz de uygulamanın içerisinde olan birisi olarak bu konuyu merak ediyoruz...
-
T.C.
YARGITAY
12.Hukuk Dairesi
Esas 2003 Karar
15291 19683
Y A R G I T A Y İ L A M I
Mahkemesi :ANKARA 9.İCRA TETKİK MERCİİ
Yukarıda tarih ve numarası yazılı merci kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
Borçlunun şikayeti, işçi emeklisi maaşına konan haczin 506 Sayılı Yasanın 121. maddesine aykırı olduğu iddiasına dayalıdır. Yasanın emredici bu kuralına aykırı işlemler için şikayet süreye tabi değildir. Mercice şikayetin esasının incelenmesi gerekirken süreaşımı yönünden şikayetin reddine karar verilmesi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile merci kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 10.10.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.
-
Cevabınızı bekliyorum efendim...
-
İÇtihadı ekledim
Saygılarımla.
-
Biz uygumada bu karara uyulduğunu görmedik...Aksi bir karar var mı diye ayrıntılı bir araştırmayı ben de yapıp size tekrar döneceğim...
-
Ancak bu kararı sunup bizim iddiamızı çürüttüğünüz için teşekkür ederim..Tabi ki şuan için...
-
Esas No : 2004 / 22107 Karar No : 2004 / 26584
Merci : Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Tarih : 23/12/2004
Özü : 506 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR KANUNU'NUN 121. MADDESİNDE BU KANUN GEREĞİNCE BAĞLANACAK GELİR VEYA AYLIKLAR VE SAĞLANACAK YARDIMLAR, NAFAKA BORÇLARI DIŞINDA, HACİZ VEYA BAŞKASINA DEVİR VE TEMLİK EDİLEMEZ HÜKMÜNE YER VERİLMİŞTİR. BU HÜKÜM KAMU DÜZENİNİ İLGİLENDİRMEKTE OLUP MAHKEMECE KENDİLİĞİNDEN GÖZETİLMELİDİR. İİK'NUN 83/A MADDESİ GEREĞİNCE, BU HAKKIN HACZOLUNABİLECEĞİNE DAİR ÖNCEDEN YAPILAN ANLAŞMALAR MUTEBER DEĞİLD
-
Bu konuda uygulamada bir tereddüt olduğunu sanmıyorum.
SSK emekli maaşı haczi için şikayet süresi yoktur.
Fazlaca karar okudum ve hiçbirinde süre ile ilgilenildiğini görmedim.
İyi geceler.
-
Size de ancak kanunda ve bize gösterilen staj eğitim derslerinde bu süreye bağlıdır dediler ve 7 gün içinde süreye itiraz olmazsa bu işlem geçerlidir diye özellikle belirttiler...
Yani afaki konuşmuyorum...Bilginize...
-
Kesinlikle öyle düşünmedim. Şİkayet süreye bağlıdır bu doğru ama SSK maaş haczi gibi kamu düzeni nedeni ile süre olmadığı kesindir.
Saygılarımla.
-
-
aynı durumdayız
Merhaba ssk emekli maasina haciz gelmiyor sanirim. Peki genel uygulama yukarda bahsi gecen gibi mi? Yani once maasa haciz geliyor sonra borclu gidip itiraz mi ediyor yoksa itiraz etmeye vs. gerek yok ve yukaridaki durum istisna mı?
-
Re: aynı durumdayız
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 121. maddesinde (bu kanun gereğince bağlanacak gelir veya aylıklar ve sağlanacak yardımlar, nafaka borçları dışında, haciz veya başkasına devir ve temlik edilemez) hükmüne yer verilmiştir. Bu hüküm, kamu düzenini ilgilendirmekte olup, mahkemece kendiliğinden gözetilmelidir.12. Hukuk Dairesi 2006/14978 E., 2006/17396 K.
-
Tesekkür
Bu kadar net ve cabuk bir cevap beklemiyordum acikcasi. Sayin Tayfun Eyilik ilginizden dolayi cok tesekkur ederim. Ayrica hukukcu dostlarimizin belirli konulara iliskin kanun hukmunu, numarasini vs. "aninda" hatirlayip konuyla iliskilendirmeleri de takdire şaayandır. :) Calısmalarinizda basarilar diliyorum. Bu siteye emegi gecen herkese cok tekrar tesekkur ederim.
-
iyi gunler ben emeklıyım yaklasık 4 yıldır maas alamıyorum muhafakat verdıgım ıcın maas alamıyorum fakat maasın yuzde yırmısını kesılebılır dıye bır kanun varmı ben bu kanundan nasıl yararlanırım ayrı ayrı borçlar yuzunden masımın hepsı kesılıyor bunu nasıl duzeltebılırım tesekkur ederım