-
Savcı olma kriterleri nelerdir?
Merhabalar,
Ben Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Mezun olduktan sonra savcı olmak istiyorum. Ancak lise yıllarında yaptırmış olduğum el bileğimde bulunan bir dövme var. Bu savcı olmama engel olur mu?
Şimdiden ilginize teşekkür ederim.
-
Re: Savcı olma kriterleri nelerdir?
Size tavsiyem sildirmeniz, sonuçta görünür bir yerdeyse aleyhinize kanaat oluşturma potansiyeli yüksek...
-
Merhabalar Ayça, aramıza hoşgeldin.
Savcı olabilmen için gereken koşullar,
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olman,
Hukuk Fakültesi mezunu olman,
Adli Yargı Hakim Adaylarını Seçme Sınavında başarılı olman ve son olarak mülakatta başarılı olmandır.
Dolayısıyla bileğindeki dövmenin, savcı olabilmek için etkisi bulunmamaktadır.
-
Emrah abicim hatırlatmak isterim ki mülakat kısmında 10 puanın giyim kuşam tarzı şeylerle belirlendiğini ben bu site ile öğrendim. Çelişir bir ifade ya da eksik bir açıklama olmuyor mu sizin ifadeniz?
-
Çok teşekkür ediyorum Emrah,gerçekten içimi rahatlattın.
-
Bir bakıma baktığımızda haklısın Yusuf ancak birde şu varki bu benim hayat seçimim yada başka bir ifadeyle yaşam tarzım. Elimdeki dövme benim görevimi yapmama engel olacak bir husus değil,bence. Sonuçta ben görevimi layıkiyle yaptıktan sonra elimdeki dövmenin yada kulağımdaki küpenin ne önemi var?
-
Alıntı:
Ayça Kadriye Aydın rumuzlu üyeden alıntı
Bir bakıma baktığımızda haklısın Yusuf ancak birde şu varki bu benim hayat seçimim yada başka bir ifadeyle yaşam tarzım. Elimdeki dövme benim görevimi yapmama engel olacak bir husus değil,bence. Sonuçta ben görevimi layıkiyle yaptıktan sonra elimdeki dövmenin yada kulağımdaki küpenin ne önemi var?
Zaten ben mülakatta böyle bir konunun baz alınarak eleme yapılmasına karşıyım. Ben de 4. sınıf öğrencisiyim ve ben de istiyorum savcı olabilmek. Mülakat kısmına kadar ulaşabilirsem eğer ve eleme de sırf kılık kıyafet yüzünden elenirsem çok üzülürüm. Ben sadece açıklık getirilen konuya yardımcı olmak istedim yoksa aynı fikirde değilim.
-
Başvuruda Bulunacaklarda Aranacak şartlar
Madde 5- Başvuruda bulunmak için;
a) Türk vatandaşı olmak,
b) Giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının son günü itibariyle Lisans ve Lisans üstü (Master) öğrenimini yapmış olanlar için otuz, doktora öğrenimini tamamlamış olanlar için otuzbeş yaşını bitirmemiş olmak,
c) Adli yargıda adaylar için; Hukuk Fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,
(Değişik paragraf : 02/08/2006 - 26247 S.RG. Yön/2.mad) İdarî yargıda adaylar için; hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'de hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak, hukuk fakültesi mezunu olanlar dışında alınacak adaylar bakımından, her dönemde ihtiyaç oranında, hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idarî bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak,
d) Kamu haklarından yasaklı olmamak,
e) (Mülga bent : 02/08/2006- 26247 S.RG. Yön/2.mad)
f) Askerlik durumu itibariyle, askerlikle ilgisi bulunmamak veya muvazzaflık hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedeğe geçirilmiş olmak,
g) Hâkimlik ve Savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya sakatlığı, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak,
h) Taksirli suçlar hariç olmak üzere, üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık,
sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmamak,
ı) Hâkimlik ve Savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışta bulunmamış olmak,
şarttır.
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/23274.html
Yusuf, ben hiç bir zaman 10 puan buradan, 20 puan şuradan çıkartılır demedim ki? Önemli olan faktörlerden birisi giyimdir, fakat bu kriter hayatın her aşaması için geçerlidir. Sonuç olarak, giyimin mülakatın %10'unu oluşturduğu şeklindeki görüşe katılmıyorum.
-
Alıntı:
Emrah Yavuzcan rumuzlu üyeden alıntı
Yusuf, ben hiç bir zaman 10 puan buradan, 20 puan şuradan çıkartılır demedim ki? Önemli olan faktörlerden birisi giyimdir, fakat bu kriter hayatın her aşaması için geçerlidir. Sonuç olarak, giyimin mülakatın %10'unu oluşturduğu şeklindeki görüşe katılmıyorum.
Emrah abicim zaten ben sana değil site içerisinde bu bilgiyi edindiğimi söyledim ve şu anda arama yapıyorum nerde olduğunu bulmak için. Ben de katılmıyorum zaten böyle bir ayrıma tabi tutulmasını. Kusurum varsa özür dilerim, yanlış anlaşılmak istemem.
-
Hayır, yanlış anlamadım; yanlış bir bilgiyi düzeltmek istedim yalnızca.
Mülakat yalnızca hakimlik ve savcılık için değil; Ankara Barosu tarafından avukatlık mesleğini icra edecek kişiler için de getirilmiş bir müessesedir. Bir hukukçu olarak, her zaman dayanışma içerisinde olan hakim, avukat ve savcıların eşit statüde olduğunu belirttik. Uzun saçlı avukat, küpeli erkek avukat veya dövmeli avukat yok mudur? Elbette vardır ve olacaktır. Fakat hukuka ve mahkemeye duyulan saygı üzerine mahkeme salonunda dikkat edilmesi gereken hususlar gözden kaçırılmamalıdır. Yine, hakim ve savcılar için de bu tarz meselelerin önem taşımaması gerektiği inancındayım.
-
Peki teşekkür ederim daha da aydınlatıcı oldu..
-
Peki bir soru daha; kafanızı şişirdim ama Kıbrıs'ta bu konularda yani Türkiye hukuk sistemi ile ilgili bilgi alabileceğim kimse yok... Münhalde daha doğrusu mülakatte nasıl sorular soruyorlar yada ne yapıyorsun? Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Eminim şimdi kıza bak gelir gelmez kafamızı şişirdi diyorsunuzdur ama bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp dimi :)
-
Arkadaşlar kusura bakmayın ama ben gerçekçi olmadığınızı düşünüyorum. Kağıt üzerinde her şey dört dörtlük görünebilir ama ya uygulamada nasıl?
Mülakat sınavlarında sorulan hukuki sorulara verilen yanıtların hiçbir anlamı yok Ayça kardeşim, sağlam bir torpilin varsa ne bileğindeki dövmenin, ne sorulan sorulara verdiğin yanıtın ne de kılık kıyafetinin hiçbir önemi yok. Sağlam bir torpilin yoksa o zaman bu hususlar ön plana çıkar. Eğer torpilli adaylardan sana boş kontenjan kalırsa o zaman verdiğin yanıtları, dış görünüşünü, oturup kalkmanı, konuşmanı değerlendirirler. Dövmeni görenlerin siyasi düşüncesine göre de elenebilirsin. Biliyorum yazdıklarım şok etkisi yaratacak üzerinde ama maalesef ülkemizin gerçekleri bunlar, unutma bunları...
-
Haklısın Şirine kardeşim kanunlar bile uygulamada farklılık gösteriyor. Sonuçta matematik değil hukuk 2 artı 2 4 dıyesin. Az dersten kalmadım bir Noktalama İşareti yüzünden sıfır almadım. Neyse ya.. Bu torpil işi kalkmadan hakedene hakkını vermeye başlanınca biz iş bulabileceğiz yanı aksi taktirde diplomalı aç olacağız!!! İşte bunu bilmek tüm umutumu yok edıyor gelecek kaygıları başlıyor...:kızgın:
-
Sevgili Ayça, bunları umutsuzluğa kapılman için yazmadım, sadece gerçekleri bilelim istiyorum. Tespitimizi doğru yaparsak çözüm bulmamız kolaylaşır. Bu sistemi değiştirecek olan bizleriz, kimse ses çıkarmazsa, birileri elini taşın altına koymazsa bu çark böyle döner durur...
-
Şirine haklısın... Ancak buda bir gerçek, yuzyıllardır kurulu bır duzen var bu sadece Türkiye'de değil dünyanın heryerinde; tabi Türkiye'de bu had safhada o başka; bu düzene baş kaldırmak okadar kolay değil. Atamız bile zamanında Cumhuriyetimizi kurarken pat diye kurmamış ki Halkı alıştırmış ilk mayamısına getirmiş ondan sonra kurmuş. Akıllı adammış Atamız biliyormuş yüzyıllardır süre gelen halkın itaat ettiği İmparatorluğu biranda kaldırırsa Cumhuriyetin bu kadar sağlama olmayacağına yada hiç Tc olmayacağını. Beklemiş kurulu düzenin halk gözünde itibarı düşsün. Anladın mı ne demek istediğimi,nizimde akıllı davranmamız gerekir simdi sistemi yargılamaya yada sorgulamaya hakkımız yok sabırlı olmamız gerekiyor. Biz daha öğrenciyiz unutmayın arkadaşlar. İstediğimiz yere gelene kadar göz yummalıyız nezaman ki sistemin içinde yerimizi alırız ozaman yargılayabiliriz bu sistemi ve belki sabırlı olursak birgün gelir bu çarkı kırarız. Denize düşen yılana sayılır misali şimdi onlara mecburuz. Diplomalı ac olmamak için yada hayallerimizi gerçekleştirmek için ondan sonrası bize kalmış. Ya bana dokunmayan yılan bin yaşasın deyip oturduğumuz koltuğu sahipleneceğiz çoğunun yaptığı gibi yada bu sistemin bir parçası olmamak için direneceğiz mücadele edeceğiz ve TC bize bahşettiği o koltuğu haketmeye çalışıp bizden sonra geleceklerinde bu kurtlar sofrasında yem olmamısı için savşacağız ama şimdi değil.
-
dövmeniz belki de savcı olmanıza engel değil sayın meslektaşım. ancak; savcılığı direk tercih şansınız yok. şansınız yüksek olur ise atandığınız yerde savcı açığı olabilir. dövme meselesine döner isek; yönetmeliklerle, genelgelerle belirlenen kılık kıyafet ve davranış ile ilgili kuralları gözden geçirmek gerek.sizin yaşam tarzınız her ne kadar sizin için ve birçok insan için normal olsa da; kamuoyunca nasıl karşılandığı da önemli.insanların sosyal yaşamalarındaki sınır diğer insanlardır değil mi?savcı olduktan sonra da bir soruşturmaya maruz kalmayasınız.(birde alınması gereken bir rapor var. bu rapora takılabilirsiniz)
-
Alıntı:
av_barış rumuzlu üyeden alıntı
dövmeniz belki de savcı olmanıza engel değil sayın meslektaşım. ancak; savcılığı direk tercih şansınız yok. şansınız yüksek olur ise atandığınız yerde savcı açığı olabilir. dövme meselesine döner isek; yönetmeliklerle, genelgelerle belirlenen kılık kıyafet ve davranış ile ilgili kuralları gözden geçirmek gerek.sizin yaşam tarzınız her ne kadar sizin için ve birçok insan için normal olsa da; kamuoyunca nasıl karşılandığı da önemli.insanların sosyal yaşamalarındaki sınır diğer insanlardır değil mi?savcı olduktan sonra da bir soruşturmaya maruz kalmayasınız.(birde alınması gereken bir rapor var. bu rapora takılabilirsiniz)
Sayın meslektaşım, hakim ve savcı adayları kuraya kadar aynı eğitimi görmekte olduğunu ve şu anda savcılığı tercih edecek adayların dilekçe vermesi halinde kuraya girmediğini hatırlatmak istedim. Dolayısıyla savcı olabilmek için tercih söze konu olmakta.
Ayrıca soruşturmadan söz etmişsiniz. Soruşturmanın içeriği dövme ile ilgili olabilir mi sizce? Herhangi bir kanuni dayanak sunabilir misiniz?
-
Alıntı:
Ayça Kadriye Aydın rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Ben Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Mezun olduktan sonra savcı olmak istiyorum. Ancak lise yıllarında yaptırmış olduğum el bileğimde bulunan bir dövme var. Bu savcı olmama engel olur mu?
Şimdiden ilginize teşekkür ederim.
İlgili yönetmelik madde 28:
Mülâkat, Mülâkat Kurulu tarafından ilgilinin yazılı sınava tabi olduğu konulardaki bilgisinin ölçüldüğü, yetenek, kültür ve çağdaş yaşam anlayışı, muhakeme, ifade ve bir konuyu kavrayıp özetleme yeteneği ile genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu ve liyakati açısından değerlendirildiği, dış görünüşü itibarıyla yadırganacak bir halinin bulunup bulunmadığının tespiti için yapılan bir sınavdır.
Mülâkat Kurulunun tüm üyelerinin ayrı ayrı yapacağı bu değerlendirme;
a) Alan bilgisi düzeyi elli puan,
b) Yetenek, kültür ve çağdaş yaşam anlayışı on puan,
c) Muhakeme gücü on puan,
ç) Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade etme yeteneği on puan,
d) Genel davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu ve liyakati on puan,
e) Dış görünüşü itibarıyla yadırganacak bir halinin bulunup bulunmadığı on puan
olmak üzere toplam yüz puan üzerinden yapılır
El bileğindeki dövme eğer her halukarda görülüyorsa ve dikkat çekiciyse senin için dezavantaj olacaktır. Aksini iddia edenler yanılır. Ama mülakat esnasında giydiğin kıyafeyin bilek kısmı dövmeni kapatırsa ve görünmezse sorun olmaz. Tabiki dövmen var diye hkaim-savcı olamazsın demek yanlış olur. Sadece dez avantaj olabilir.
Ayrıca genelde hakimliğe rağbet olduğu için savcılık isteyenler dilekçe vererek kuraya katılmadan savcı olabilmekteydi ancak son dönem atamaları yapılan grupta savcı isteyenlerin sayısı çok daha fazla olduğu için savcılık isteyenler de kura çekti. Kısacası hakim ya da savcılığın garantisi yok. Savcı olmak isterken hakim; hakim olmak isterken savcı olabilirsin.
-
Cevap: Re: Savcı olma kriterleri nelerdir?
eski bir konu ama yeniden konu açmak istemedim.şimdi biz bu sınavlara girerken savcı olmak istiyorum diye belirtiyor muyuz?yoksa hangisinde açık olursa hakim ya da savcı olarak mı atanıyoruz?bir de direk okul biter bitmez bu sınava girebilir miyiz?son sene hazırlanmak zor mu olur bunu bilmek istiyorum
-
Bildiğim kadarıyla 30 yaşına kadar girme hakkınız var. Bu da herhalde 6 -7 defa girme şansı oluyor sanırım.
Genelde rağbet hakimliğe olduğu için kura çekiliyormuş. Ama savcı olmak isteyenler belirtirlerse onlar direkt savcılık eğitimi alıyorlarmış. Başvuru şartlarında hukuk fakültesi mezunu olma şartı aranıyor. Her sene 10 bin hukuk fakültesi öğrencisinin girdiği ve sadece 400ünün kazandığı bir sınav. Tabii ki zordur.
-
Alıntı:
Raşit Tavus rumuzlu üyeden alıntı
Bildiğim kadarıyla 30 yaşına kadar girme hakkınız var. Bu da herhalde 6 -7 defa girme şansı oluyor sanırım.
Genelde rağbet hakimliğe olduğu için kura çekiliyormuş. Ama savcı olmak isteyenler belirtirlerse onlar direkt savcılık eğitimi alıyorlarmış. Başvuru şartlarında hukuk fakültesi mezunu olma şartı aranıyor. Her sene 10 bin hukuk fakültesi öğrencisinin girdiği ve sadece 400ünün kazandığı bir sınav. Tabii ki zordur.
peki teşekkür ederim:Dyalnız sınavın zor olduğu konusunda bir yorum yapmadım son sene okulla birlikte hazırlanırken zorlanır mıyım diye sordum yani okulu bitirmeden başvurabiliyor muyuz diye düşünmüştüm
-
Ben hukuk fakültesi öğrenci adayıyım.Amacım hakim veya savcı olmak.Ama aklıma takılan bir soru var.Benim 4 sene öncesine kadar intihar girişimim var ve aynı zamanda FMF (Akdeniz Ateşi) hastasıyım.
Detaylı bilgi için; http://tr.wikipedia.org/wiki/Ailevi_Akdeniz_Ate%C5%9Fi
Ömür boyu kullandığım bir ilaç var.Bu ilaç sayesinde her ay geçirmem gereken nöbeti 2 ayda bir veya 3 ayda bir geçiriyorum, nöbetler 1-2 gün sürebiliyor.
İntihar girişimim ve hastalığım hakim veya savcı olabilmem için engel teşkil edermi?
Eğer engel teşkil edecek ise farklı bir lisans programını tercih edeceğim.Bu konuda bana yardım ederseniz çok sevinirim.
Konuyu nereye açacağımı bilmediğimden bu konuya yanıt vermek istedim eğer yanlış yere yazdıysam özür dilerim.Yanlış yerdeyse eğer konuyu açmam gereken yere yönlendirirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler.
-
Merhaba,
Bende 2013'teki aday yarışma sınavına katılacağım. Hakkımda herhangi bir kayıtlı sabıkam , hüküm karar yok. Fakat 2000 yılında ticari bir faaliyetle ilgili , hakkımda dolandırıcılıkta dan kişisel ve kamu davası açıldı. 2006 yılında ise dava zaman aşımından dolayı düşürüldü. Bu nedenden dolayı hakimlik adaylığım tehlikedemidir?