Sıfır aldığım aracın tavanı boyalı çıktı.
Merhaba,
14.11.2006 Tarihinde Bağdatlılar Otomotiv San. Tic. A.Ş./İstanbul firmasından
Renault Clio III HB 1.2 16V Expression 2007 model
Üretim No: R051382
Km: 8561
Sıfır olarak defosuz, hasarsız, diye bir araç satın aldım. 06.09.2007 tarihinde daha geniş bir araca ihtiyaç oldugum ve o aralar Nissan note test sürüşü katılmak için Bostancıoğlu Nissan Bayisine gittim. Kendi aracımı kaça alcaklarını sorduğumda aracın ekspertiz ropurunu çıkartıp bu aracı takas için alamayacaklarını tavan boya olduğu söylediler. Sinirden deliye döndüm ekspertiz raporun uda alarak aracı aldığım firmayı aradım onlarda öyle bişey olmadığını söyleyince bende mini hasar yaptırdığım autoking gitip gösterdim onlarda göz kontrolünde boya göremediler. Bunun üzerine Nissan a bir mail attım servis elemanınız boyasız bir aracı ne hakla boyalı olduğunu söylerler. Onlarda bana Yetkili bir Renault Servinde Nissan Yetkilileri ile Renault yetkileri ile ortak inceleme yapmayı istediler bakım yaptıracağım zaman aracı bıraktığımda Acar Renault çağırdım. Nissan Servis müdürü, Servis görevlisi, boya uzmanı, Acar Renault Servis sorumlusu, Kaporta sorumlusu hepsi ortak kanıya vararak aracın tavanın boyalı olduğunu banada boya farklarını ve ipuçları ile birlikte gösterdiler.
aracımın tavanın boyalı oldugunu gösteren iki büyük firma Nissan ve Renault yetkili servislerinin tavanı boyalıdır raporu var elimde. Ve aracımı satıp daha geniş araç almaya kalktığımda inanılmaz fiyat düşürüyorlar.
bu konuda bi kaç sorum olacak.
1- Renault firmasını mı aracı aldığım firmayı mı dava etmeliyim. Aracı almamın üzerinden bir yıl geçmesi bir sorun teşkil eder mi? 30 gün içerisinde bildiri yapılması gerekliydi gibi bir karşı cevap verebilirler mi?
2-Nissan aracın tavalı boyalı raporuna rağmen renault bana tavanı boyalı değil raporu verebileceğini söylüyor daha inceleme yapılmadı ama bu durumda ne olur?
3- Dava açtıktan sonra aracı tavanda normal degerler dışında bir farklılık varsa aracı değiştirirler mi? yoksa aracın tavandan kaynaklanan değerinin düşmesinden dolayı mı bir fark verirler.
4- Dava açmadan önce elimde bulunması gereken evraklar neler? birde davayı renault gibi bir firmaya karşı açılan davayı kazanma şansım nedir? Kaybedersem ne kadar kaybım olur.
cevaplayanlara şimdiden çok çok teşekkürler.
Re: Sıfır Aldığım aracın tavanı boyalı çıktı Ne yapmalıyım nasıl sonuçlanır?
Kural olarak alıcı,satılanın durumunu derhal gözden geçirmek ve satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse bunu uygun sürede satıcıya bildirmek zorundadır.Fakat somut olay,borçlar kanunu madde 198/2 de belirtildiği üzere,olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak türden bir ayıp olduğu için ayıba karşı tekeffül hükümlerindeki 1 yıllık zamanşımı süresi burada işlemez ve BK 198/3'e göre;bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa,derhal satıcıya bildirilmelidir.
Bu durumda sorumluluğa ilişkin dava sonucu;
Madde 202 - Bayiin tekeffülü altındaki mebiin ayıbı anlaşıldığı zaman müşteri muhayyerdir. Dilerse mebii redde hazır olduğunu beyanla bey'in fesh edilmesini, dilerse mebii alıkoyup kıymetinin noksanı mukabilinde semenin tenzil olunmasını dava eder.
Hakim, müşterinin mebii ret davası üzerine hal icabı bey'in feshini muhik göstermiyorsa semenin tenzili ile iktifa edebilir.
Kıymetinin noksanı mebiin semenine müsavi ise müşteri ancak bey'in feshini talep edebilir.
Madde metninde ifade edilmek istenen,alıcının seçimlik bazı haklarının doğacağıdır.Alıcı dilerse malı aynen iade ederek sözleşmeden dönebilir,dilerse satılanı elde tutup bedelinin indirilmesini isteyebilir ya da ayıplı malın değiştirilmesini talep edebilir.
ilginize teşekkür ederim.
Selin Hanıma ek olarak 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı kanunun 4. maddesi hükmü gereği burda bir gizli ayıbın varlığı söz konusudur. Gizli ayıbın tüketici tarafından öğrenildiği tarihe kadar zamanaşımı süresinin işlememesi gerekir.
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Selin Hanıma ek olarak 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı kanunun 4. maddesi hükmü gereği burda bir gizli ayıbın varlığı söz konusudur. Gizli ayıbın tüketici tarafından öğrenildiği tarihe kadar zamanaşımı süresinin işlememesi gerekir.
Verdiğim yanıt bu bilgiyi de içeriyordu.
bu konuda davayı kaybetme gibi bir ihtimal yok gibi görünüyor? Bi kaç servisten daha alacağım tavanı boyalıdır raporu yeterli olacaktır sanırım.
Alıntı:
c_selin rumuzlu üyeden alıntı
Verdiğim yanıt bu bilgiyi de içeriyordu.
Sayın Selin Hanım,
Sizi tenzih ederim. Siz olayı Borçlar Kanununa dayandırmışsınız ben de 4077 sayılı Tüketici Kanununa. Sonuçta fikir birliği içerisindeyiz. Saygılar sunarım.
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Çok acilinden yardım ! 2006 model li sıfır almış oldugum kia cerato aracımın bugun kaputunda boya oldugu ortaya çıktı , İstanbul merkez -çelik motor bizden degil diyor, bayi bizden değil diyor ne yapıcaz?
2005 eylül ayında aldıgım aracıma 24 saat geçmeden dolu yagdı ve delik deşik oldu , boyatmadık degeri düşmesin diye , şimdi satmak için ustaya gösterdiğimizde sadece kaputunun boyalı oldugu ortaya çıktı kısmen 170micron kısmen 220 micron ölcümler var aynı bölgede.
Kimse suçu üstüne almıyor , bize de atamıyorlar ne yapabilirim ???
teşekkürler
Re: Sıfır Aldığım aracın tavanı boyalı çıktı. Ne yapmalıyım nasıl sonuçlanır?
Çok acilinden yardım ! 2006 model li sıfır almış oldugum kia cerato aracımın bugun kaputunda boya oldugu ortaya çıktı , İstanbul merkez -çelik motor bizden degil diyor, bayi bizden değil diyor ne yapıcaz?
2005 eylül ayında aldıgım aracıma 24 saat geçmeden dolu yagdı ve delik deşik oldu , boyatmadık degeri düşmesin diye , şimdi satmak için ustaya gösterdiğimizde sadece kaputunun boyalı oldugu ortaya çıktı kısmen 170micron kısmen 220 micron ölcümler var aynı bölgede.
Kimse suçu üstüne almıyor , bize de atamıyorlar ne yapabilirim ???
teşekkürler
Yukarıda sorulan soruya verilen yanıtı okuyun.
yukarıdaki bütün yazıları okudum tşk. fakat bu konuda çok daha fazla bilgiye ihtiyaç duymaktayım , araç firması ve bayisi yapılan işlemi kabul etmiyorlar fakat boya oldugunu kabul ediyorlar . Dyo ve birkaç firmanın boya uzmanları ile görüştüm boyanın ne zaman yapıldıgı bulunamadıgı için ispat etmek çok zor , net olarak kanıtlamak imkansıza yakın . Benzer bir çok olayı ve kişileri dinlerdim , sonuç "0" , yeni araç vermezler diyorlar , yeniden boyarlar veya kaputu değiştiriler diyorlar .fakat bu durumda aracın ayıbı kapanmış olmuyor, çünkü degiştirince kaput boya ölçüsü 90 a iniyor boyayınca 300 e çıkıyor , arabanın orjinal kalınlıgı 120 micron ve satışta herzaman ortaya çıkıyor...
Teşekkürler...
Önemli olan iddianın ispat edilebilirliği.Bu nedenle hukuken önerilebilecek bir yol yok.
Fakat şu kısmı anlamadım,yeniden boyamak ya da kaputu değiştirme teklifi firmadan gelicekse,bu bir anlamda ayıbı kabul etmek anlamına gelmiyor mu?Bu halde de,firma diğer seçimlik hakkı kullanmanızın önüne nasıl geçebilir?
bunu teklif edebildiklerine göre bende ayıbın onlarda oldugunu düşünüyorum fakat kanıt yok, kimse yardımcı olmak istemeden zorla bişey yaptıramıyoruz malesef.
Yeni arabayı kimse vermek istemiyor fakat arabayı degerini düşürmeden almayı bile kabul ediyorlar , sıfırınıda indirim li verelim bile diyorlar,
Tam arena lık, gizli kamere lazım
Re: Sıfır aldığım aracın tavanı boyalı çıktı.
Şikayetinizi okuduk.
Şikayetvar.com’a şikayetinizi ilettikten sonra üye firmalara bu durumu derhal iletmekteyiz ve genellikle sorunlar kısa süre de çözülmektedir.
Ancak biz yine de konu ile ilgili kanun ve yönetmelik ışığında size hukuki bilgi vermek isteriz.
Makinenizin sürekli arızalanması ve servisin de bu konuya çözüm bulamamasından şikayetçi olmuşsunuz.
Makineniz garanti kapsamı içinde ise ve satın aldığınız tarihten itibaren sürekli hata vermiş ve servise vermek zorunda kalmışsanız bu durumda ürününüz ayıplı mal olabilir.
-Ayıplı mal nedir?
Satıcının vaad ettiği veya alıcının dürüstlüğü kuralına göre beklediği vasfın aldığı malda bulunmamasıdır.
-Hangi durumda ayıplı mal sayılabilir?
Kanunda ürünün ayıplı olduğunu kabul etmek için bazı şartların yerine gelmesi gerekir.
1- Ürününüzün garanti kapsamı içinde bir yılda 3 kez aynı arıza nedeni ile servis görmesi
2- Ürününüz garanti kapsamı içinde ve bir yılda 5 kez farklı arıza için servis görmesi,
3- Ürününüz garanti süresi içinde 7 kez servis görmesi gerekir.Bu servislerinde mutlaka yetkili servis olması gerekir.Bu üç durumdan birini veya birkaçını yaşamışsanız ürününüz ayıplı demektir ve bu durumda satıcıdan seçimlik haklarınızdan birini istemelisiniz.
-Seçimlik haklarınız nelerdir?
A- Ürünün yenisi ile değişimi,
B- Üründe var olan ayıp oranında bedel indirimi,
C- Bedelin iadesi
-Satıcı talebinizi yerine getirmemişse ne yapılabilir?
Ayıplı ürünlerde satıcı seçimlik haklarınızdan istediğinizi yerine getirmek zorundadır.
Satıcı talebinizi olumsuz karşılarsa yasal yollara başvurmalısınız.
-Yasal yollara nasıl başvurulabilir?
Ürününüzün fatura değerine göre ;
827,05YTL’nin altında ise;Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmalısınız,
827.05YTL’nin üzerinde ise Tüketici Mahkemesinde dava açmalısınız.
Saygılarımızla;
arkadaşlar bilginiz olsun
Cevap: Re: Sıfır aldığım aracın tavanı boyalı çıktı.
Sn. Av.Selin Çam
bugun 2010 model 91.000 km de fiat doblo araç aldım ve aracın plakasını değiştimeye gittiğimde araçta logo var diyerek trafik şubeden beni vtürk e yazı olmadıgına dair tescile yolladılar orda aracın km sinin en son 30,11,2013 muayene de yani 21 gün önce 246.000 de göründügünü söyledi galericiyi aradım lafı dolandırdı mahkemeye versen bile bişey çıkmaz dedi ne yapabilirim nasıl dava açabilirim.