-
DTP'ye kapatma davası açıldı
Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, DTP hakkında kapatma davası açtı.
Son günlerdeki eylem ve sözleri nedeniyle tartışılan DTP hakkında uzun süredir çalışma yürüten Yalçınkaya, hazırladığı dosyayı bugün Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.
DTP'nin kapatma davasına gerekçe olarak "Bölücü terör örgütü PKK'nın eylemlerin odağında yer almak" gösterildi.
DTP'nin kapatılıp kapatılmayacağına Anayasa Mahkemesi önümüzdeki günlerde karar verecek.
Haber3
-
Re: DTP'ye kapatma davası açıldı
Çok derin ve düşündürücü bir konu. Bir taraftan demokrasi, bir taraftan demokrasi kisvesi altına gizlenip, Cumhuriyeti tehlikeye sokanlar...
Biz hukukçuların hep kullandığı bir cümle; "Kanun kötüniyeti himaye etmez..."
-
liberal demokrasilerde önemli olan amaç değil araçlardır.Gariptir ki her yerde amaçlar esas araçalar talidir.Ancak liberal demokrasilerde bir siyasi oluşumda araçlar meşru amaçlar meşru değilse sorun yoktur.Şimdi DTP bu liberal demokrasinin bu yönünü kullanıp meşru olmayan amaçlara ulaşmaya çalıştı.Ancak belli bir noktadan sonra araçlarının da meşruiyetinin olmadığı görülünce işler değişti tabi.Hayırlı güzel bir karar bekliyoruz.Tarafsız olmaya çalışsam da son tahlilde insanım ve TC vatandaşıyım bu yüzden kapataılmasını istiyorum.
-
Milletvekili dokunulmazlıkları kalksın, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu değişsin, parti kapatmaya gerek kalmasın... Bu kafayla gidersek daha çok parti kapatırız, öteki açılır, onu kapatırız, beriki açılır...
-
Elinize sağlık Sn. Kuzulu Yüksel...
Bu konular düzeltilmezse eğer, ben yeni açacakları partiye bir isim bile buldum. "Demokratik Cumhuriyet Partisi" , tam elebaşıları şerefsizin istediği gibi...
Selamlar,
-
Yerinde ve zamanında açılmış bir davadır. Davanın açılması için gerekli ön koşullar oluşmuştur.
-
Dava çok yerinde ve haklı olmakla birlikte, kapatmanın çözüm olmadığı da ortada.
HEP,DEP,HADEP,DEHAP,DTP, (söylemlere göre dtp kapatılırsa) ÖTP...
Du bakali n'olicek... :rolleyes:
-
Küçüklüğümde bir musluk reklamı vardı "Artema" diye , bu parti kapatma olayı bana o reklamı hatırlattı nedense...
Aç , kapat, aç kapat...
İki üç dönem sonra yine sonuç hep aynı, aynı da aynı! Siyasi haberlere gözlerimi kapatabilsem benim için sorun çözülmüş olacak fakat nereye baksam gözümün içine bakıyorlar beni gör diye...
-
DTP kendi içindeki nispeten ılımlıları tasfiye ederek, terör örgütünün güdümünde olduğunu göstermiş durumda. Buna rağmen kapatılmasına karşıyım. Herşeye rağmen demokratik platformdaki siyasetin önü kapatılmamalı diye düşünüyorum.
-
Dante'nin İlahi Komedya'sındaki bir cümle hemen her dile yerleşmiş gibidir.
"Cehenneme giden yol iyiniyet taşlarıyla döşelidir."
Sayın Bilgili'nin cevapları nedense bana hep bu cümleyi çağrıştırıyor.
-
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
DTP kendi içindeki nispeten ılımlıları tasfiye ederek, terör örgütünün güdümünde olduğunu göstermiş durumda. Buna rağmen kapatılmasına karşıyım. Herşeye rağmen demokratik platformdaki siyasetin önü kapatılmamalı diye düşünüyorum.
Sayın Bilgili,
Demokratik platformda neyin siyasetini yapacak!? Ülkeyi bölme siyaseti mi?
-
Kanaatimce PKK da DTP'nin daha radikal bir politika takip etmesini ve bu radikal tutumu yüzenden de kapatılmasını arzulamaktadır. Çünkü kapatmak kürtçülerin eline koz verecektir. Demokratik platformda politika yapıldığında DTP'nin gerçek gücü ortaya çıkmaktadır. Seçimlerde bölge halkının çoğunluğunun oyunu alamadılar. Yani zayıf bir noktaları var. Tabanları gerektiğinde kayabiliyor. Bu durumda demokratik ortam işlerine gelmez. Ama partinin kapatılmasını sağlayarak Türkiye'yi uluslararası arenada anti demokratik, sürekli parti kapatan bir ülke olarak lanse edecekleri gibi, Kürtlere de "bakın sizin partinize bile tahammül edemiyorlar" diyerek taban tutmaya çalışacaktır. Partiyi kapatmak Kürt radikalizmini artıracaktır.
Hiç tasvip etmediğim tutumlarına rağmen, kapatılmamalıi ellerine koz verilmemelidir. Benimki bir iyi niyetten çok, politik/bilimsel bir analize dayanan görüştür. Demokratik platformda politika yapmaları için daha fazla imkan tanınmalı, teşvik edilmeli diye düşünüyorum.
-
Alıntı:
Av.Dilek Kuzulu Yüksel rumuzlu üyeden alıntı
Milletvekili dokunulmazlıkları kalksın, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu değişsin, parti kapatmaya gerek kalmasın... Bu kafayla gidersek daha çok parti kapatırız, öteki açılır, onu kapatırız, beriki açılır...
Tespitinize aynen katılıyorum . (Nil Demirkazık) gibilerini tutukluyan yargı belki ozaman partiyi kapatmaz ekmeyini yedigi ülkesine bölücülük yapan gerç kişileride içeri atar!
-
Zararlılar kendilerine,çevrelerine zarar gelmesin diye meclisteler.Milletvekilliği araç,dokunulmazlık amaç.Nerde onlarda dokunulmazlığı kaldıracak o yürek.
-
-
Bildik?!!! yazarların makaleleri konuyu tam anlatmıyor...
Eğer ki hukukun üstünlüğüne inanıyorsak, sonu şöyle olur, böyle olur yorumuna girişmeden, Anayasa'nın 68 ve 69. maddelerine bakalım, sonra elimizi vicdanımıza koyup, bu parti şu maddelerle uyumlu mu diye soralım? Yanıtımız uyumlu ise kapatılmasın. Yanıtımız uyumsuzsa kapatılsın...
Selamlar,
-
Dokunulmazlık kalkar, ilgili tüm mevzuata .... suçlardan .... hükmü giymiş olanlar milletvekili olamaz diye bir madde eklenirse parti kapatmak yerine milletvekilliğinin düşmesi ya da milletvekili adayı olamama gibi yaptırımlarla teröristlerin meclise girmesi önlenmiş olur.
Şimdi nolur bana,seçilme hakkını kısıtlayamazsın demeyin,ben beni mecliste teröristlerin, hırsızların, dolandırıcıların, sahtekarların, menfaatçilerin, yalancıların temsil etmesini istemiyorum. Bu da benim seçme hakkım,benim önüme getirin tüm çürük kavunları koyun,sonra birini seç deyin,bunun adı da demokrasi olsun,ben bunu kabullenemiyorum.
-
Sayın Gür;
Tabi ki pozitif hukuk kuralları uygulanmak içindir. Yürürlükteki yasalara göre partinin kapatılması gerekiyorsa yasa uygulanır ve parti kapatılır.
Ama bu konulara sadece pozitif hukuk açısından değil, "olması gereken hukuk" açısından ve de sosyolojik açıdan bakmakta yarar var. Kanımca, hukukumuzun parti kapatmayı zorlaştıran bir dizayna ihtiyacı var. Partiler kolayca kapatılamamalı.
Ayrıca, bizim Anayasa Mahkemesi geçmişte parti kapatma konusunda "hukuki" olmaktan çok "siyasi" nitelikte kararlar verdi. Anayasa Mahkemesi'nin biraz daha geniş ve daha liberal açılımlara açık olması gerektiğini düşünüyorum. Bizim kısa cumhuriyet tarihimizde kapatılan parti sayısı o kadar fazla ki, bir "parti mezarlığı"ndan söz edebiliriz. Avrupa'da son 50 yılda kapatılan parti sayısı 4'dür.
Selam.
-
Sn. Bilgili,
Sorun partilerin bu kadar kolay kapatılması değil, sorun partilerin bu kadar kolay açılması... Siz bana örnek verdiğiniz Avrupa'da 53 partiye (takip edebildiğim son sayı buydu) sahip başka bir ülke gösterebilir misiniz?
Selamlar,
-
Sayın Gür;
Parti sayısının çok olmasının bir mahsuru yok. Bu siyasi tercih meselesi. Sanıyorum çok sayıda parti olması belki de sistemin oturmamışlığından kaynaklanıyor. Ama "parti açmayı zorlaştımak gerekir" diyorsanız, buna katılamam. Ben açmayı değil, kapatmayı zorlaştırmak gerekir diye düşünyorum. Açmayı zorlaştırmanın ucu fikir özgürlüğünün ve siyasi faaliyetin sınırlanmasına uzanır. Kapatmayı zorlaştırmak ise özgürlük alanını daha geniş tutmak anlamına gelir. Selam.
-
ne yazık ki yenisine isim bulmuşlardır bile..
-
Bir hukukçu olarak, parti kapatmak için dava açılması yerinde değildir, siyasal hak ve özgürlükler kapsamında değerlendirildiğinde "parti kapatmak" çağ dışı bir uygulama olarak gözükmekte ve demokrasiye balta vurmaktadır.
Bir vatansever olarak, söze konu olan parti derhal kapatılmalı, üyeleri siyasi yasaklı sayılmalıdır. Dağdaki teröristleri kardeş sayan şahısların TBMM gibi yüce bir kuruma dahil edilmesi doğru değildir.
-
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Gür;
Parti sayısının çok olmasının bir mahsuru yok. Bu siyasi tercih meselesi. Sanıyorum çok sayıda parti olması belki de sistemin oturmamışlığından kaynaklanıyor. Ama "parti açmayı zorlaştımak gerekir" diyorsanız, buna katılamam. Ben açmayı değil, kapatmayı zorlaştırmak gerekir diye düşünyorum. Açmayı zorlaştırmanın ucu fikir özgürlüğünün ve siyasi faaliyetin sınırlanmasına uzanır. Kapatmayı zorlaştırmak ise özgürlük alanını daha geniş tutmak anlamına gelir. Selam.
Sn. Bilgili,
Bırakınız , Anayasa'yı, Siyasi Partiler Kanunu'nu... Size sorum şu:
Siz evsahibi olsanız , PKK davasından 12 yıl hüküm giymiş ve cezasını çekmiş birine (burada hükme konu olan davanın nevii önemli, yoksa eski hükümlülerin desteklenmesi ve topluma kazandırılması konusunda hiç bir tereddütüm yok) evinizi kiraya verir miydiniz?
Ben evimi kiraya vermezdim, muhtemelen sizin yanıtınız da bu doğrultuda olur.
Şimdi ev kiralamakta dahi tereddüt edeceğimiz adamlar, bırakın bir siyasi partiye üye olmayı, siyasi parti genel başkanı olabiliyor.
Ya da işyeriniz olsa, geçmişte esrar kaçakçılığından veya nitelikli dolandırıcılıktan hükümlü birini işe alır mıydınız? Bırakın işe almayı, bu adamlar milletin vekili olup, Meclis'te bizi temsil edebiliyor.
Bunlara sebep yasal boşluğun yanında, partiye endeksli , ya liderin iki dudağı arasında belirlenen ya da parti içi demokrasi adı altında delege sultasının önümüze getirip koyduğu ne idüğü belli olmayan adamlara oy verme zorunluluğumuz değil mi?
Tekrarlıyorum, pozitif hukuk tamam, sosyal ihtiyaca dayalı hukuk tamam ama Allah aşkına, şu yukarıda örneklediğim konuların, hukukla , demokrasi ile bir bağı var mı sizce?
Hukuk , demokrasi herkese gerekli ama iş nalıncı keseri gibi haksızı haklı çıkarmaya yarayacak bir sisteme dönüşüp buna hukuk, demokrasi gibi yüce kavramlar alet ediliyorsa, kusura bakmayın "lanet olsun böyle hukuka da, demokrasiye de..."
Selamlar,
-
Sayın Gür;
Sizi gayet iyi anlamakla birlikte, konu hakkında farklı düşünüyorum. Önümüzde çok önemli bir sorun var. Daha önce de bir çok defa belirttiğim üzere, "Kürt Sorunu" denilen bu sorunun büyümesinde yanlış politikalar etken olmuştıur. Sorunu sadece "baskıcı ve yasakçı" yöntemlerle çözmeye çalışmak çözüm olmamış, aksine büyütmüştür.
15-20 yıl önce üst makamlarda görev yapmış paşalar, o zaman yanlış yapıldığını itiraf ediyorlar. Bu yanlışlığın nelere mal olduğu ortada. Bundan 20 yıl sonr da yine "yanlış yapmışız" denmemeli.
Aynı kafayla hareket edip yine yasaklama peşindeyiz. DTP'nin kapatılmasını PKK'nın da istediğine dair basında çok sayıda yorum yapıldı ve bu yorumcular Kürtçü akımlara sempati duyan insanlar değil. Daha önce de bunların partisi kapatıldı ve milletvekilleri ceazevine gönderildi. Şimdi kapatılırsa "yedekleri" sırada bekliyor.
PKK'nın etkisi ile DTP zaten giderek radikalizme kaymış durumda. PPK, bu radikalizmi artırarak DTP'nin kapatılmasını sağlamaya çalışıyor. Çünkü, demokratik düzende radikaller giderek soyutlanır. Bu nedenle soyutlanmış (tecrit edilmiş) duruma düşmemek için kapatılmasından yanalar.
Oysa çözüm, PKK'yı bölge halkından izole etmek ve bölge halkının önüne tercih edebilecekleri seçenekleri sunmaktır. Bu seçeneklerin içinde DTP, AKP, CHP, MHP vs. gibi partiler olmalı. Zaten seçimlerde bölge halkının yarıdan fazlası DTP'ye oy vermemiştir. Bu durum DTP'nin taban kaybettiğinin bir göstergesidir. CHP ve MHP gibi partilerin ise bölgeden oy alamaması, bölge halkının çok uzağında olduklarını gösteriyor. Bunun için bölge halkını değil, bu partileri eleştirmek gerekir. AKP'yi beğenelim veya beğenmeyelim, bölge halkının büyük bir kısmının oyunu almış olması DTP'yi (ve PKK'yı) zor durumda bırakmıştır. Gönül isterdi ki, diğer partilerimiz de bölge halkından oy alabilsin ve bu şekilde bölge halkı ülkeye (ve siteme) daha fazla entegre olsun.
Yasaklamakla, entegrasyon kanallarını tıkamış oluruz ve bölge halkını PKK'nın kucağına atmış oluruz. Bu tuzağa düşmemek gerekir.
Saygılar.
-
Nurettin Demirtaş'ın veya Leyla Zana'nın veya milletvekili olanlar dışında diğer DTP'lilerin dokunulmazlığı yok. Bunların işlediği bir suç varsa dava açılır, gereği yapılır.
Milletvekilleri hakkında da savcı iddianameyi hazırlayıp dokunulmazlıklarının kaldırılmasını talep edebilir. Böyle bir fezleke meclise geldiği takdirde meclis dokunulmazlığı hemen kaldırır.
Ancak bir iddianame yokken milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırmak siyasi bir karar olur.
Şu an DTP milletvekili olanlar DTP'den değil Bağımsız milletvekili seçildiler.
DTP seçimlere girmediği için hazine yardımı, devlet desteği filan da almayacak.
DTP kapatılırsa, bunun mağduriyetini kullanarak yine en az bu sayıda milletvekili bağımsız olarak seçilecektir.
Dolayısıyla partiyi kapatmak yerine suçu sabit olan şahısları yargılayıp mahkum etmek daha akıllıca olmaz mı?
-
Etnisitiye yada herhangi bir dini temele dayalı bütün partiler yasak olmalıdır. Birleri de çıkıp Türk partisi kurarsa ne olacak? öbürü alevi diğeri sünni??? Türk partisinin oyları kürt parti,sinin oylarıseçimle harita çizdirecekler. Bir ülkenin tümünü kucaklamaya aday olmayan partilerin ne zararı olur? Balkanlara bakın. Iraka bakın. Oyuna gelmeyin. Genç mi sivil mi ne olduğu belli olmayanlardan bazıları bizim ne töre sorunumuz var ne terör bizi istemeyeni biz istemeyiz. Sınırı çizelim herkes işine baksın. Hem laik kalırız hem AB bizi koşarak alır deyip geziyor ortada...
-
Güneydoğu bölgesinin tek ayıbı, halen feodaliteyi yıkamamaktır. Herhangi bir partiden seçilenlere bakın, aşiret sistemi ile seçilmiyorsa, diyecek başka şeyim yok...
Oralarda Toprak Reformu yapamadıkça ve Kastamonu köylüsünün zavallığını , bir de aşiret, ağa baskısı altında olanlarla paylaşmadıkça, saçma sapan töre adı altındaki suç zincirini kırmadıkça, Güneydoğu sorunu çözülmez. Doğu , güneydoğudaki vatandaşlarımız, İç Anadolu veya vb. bölgelerdeki geri kalmışlıkla aynı kaderi paylaşmaktadır, bunun farkındadırlar veya direkt o bölgeden İstanbul'un mütena semtlerine eğitim amaçlı gittiklerinden Devlete haklı olarak kırgındırdırlar. Bu insanları İç Anadolu'nun kuş uçmaz , kervan geçmez, suyu, elektriği olmayan köylerine götürmek lazımdır.
Bizim vatandaşlarımız benzer sorunlarla bu cennet ülkenin birçok yerinde karşı karşıyadırlar. Doğu ve Güneydoğudaki vatandaşlarımızın ana sorunu bu yokluk içerisinde bir de kanlarını emen aşiretlerle uğraşmaktır.
Güneydoğu sorunu, töreyi ve feodalizmi yıkmadan çözülmez, Devlet de siyaseten bu hazır oy ambarını kullanmadan, bireyi birey yapacak sosyal gelişimi sağlamadan bir beklenti içerisine girerse yanılır. Zaten değil midir ki, seneler boyunca sağ ve sol iktidarlar, bu düzenden yararlanmamış olsunlar...
Bu düzen değişmelidir, bu 1940'ların hayata geçemeyen Toprak Reformu yanında, bugün sosyal ihtiyaçlardan kaynaklanan iyileştirmelerin hayata geçirilmesi ile mümkün olabilir.Bu arada aşiret sisteminden dem vururken o bölgede şimdilerde ikame edilen tarikat sisteminden de bahsetmekte fayda var. Bölücülerin tarikatlara karşı Zerdüşt dinini ön plana çıkarmaya çalışmaları da o bölgedeki dinsel yapılanmanın ne düzeyde olabileceğine ışık tutmaktadır.
Selamlar,
-
Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılmasına ilişkin davada ilk incelemesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi, iddianamenin kabulüne karar verdi.
Anayasa Mahkemesi heyeti, bugünkü toplantısında kapatma davasına ilişkin ilk incelemeyi yaptı. Toplantıya ilişkin açıklama yapan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Anayasa Mahkemesi heyetinin bugün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın DTP'nin kapatılması talebiyle yaptığı müracaatı ve bu amaçla gönderdiği iddianameyi ele aldığını bildirdi.
Paksüt, “Yapılan görüşmede iddianamenin kabulüne karar verilmiştir. Bundan sonra yargı süreci bilinen usuller çerçevesinde, Ceza Muhakemesi Kanunu, Anayasa Mahkemesi'nin Görevleri ve Yargılama Usulleri Hakkındaki kanun hükümleri çerçevesinde devam ettirilecektir” diye konuştu.
Bir soru üzerine Paksüt, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın DTP'ye uygulanmasını istediği yaptırımlarla ilgili bugün bir karar alınmadığını ifade ederek, “Tedbir talepleri daha sonra ele alınacak. Bugün bu konuyla ilgili bir karar verilmedi. Daha ayrıntılı hukuki inceleme yapacağız. Bu inceleme ışığında önümüzdeki dönemde tedbir talepleri hakkında da karar vereceğiz” dedi.
“Bu süreçten sonra DTP'nin ön savunma süresi ne zaman başlayacak?” sorusuna karşılık Paksüt, iddianamenin kendilerine tebliğinden itibaren sürenin başlayacağını kaydetti. Paksüt, başka bir soruyu yanıtlarken de kabul edilen iddianamenin tensip tutanağının imzalanmasıyla birlikte tebliğe çıkarılacağını söyledi.
Paksüt, “Ama ellerine ne zaman, hangi tarihte geçer onu bilemeyiz. Ellerine geçtiği tarihten itibaren süreleri başlar” dedi. Tensip tutanağı ile birlikte iddianamenin tebliğe çıkmasının teknik konular olduğunu belirten Paksüt, “Bugün olmazsa önümüzdeki hafta çıkarılabilir” dedi.
SÜREÇ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca, bir siyasi partinin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine açılan davalarda, “ceza davası” prosedürü izleniyor.
Hazırlanacak tensip tutanağında kapatma davası sürecinde izlenecek yöntem belirlenecek. Bu yöntem ile birlikte iddianame, ön savunmanın verilmesi için DTP'ye gönderilecek.
DTP'nin, yasal bir aylık süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu, Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş, DTP'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Yalçınkaya sözlü açıklama, DTP yetkilileri de sözlü savunma yapacaklar. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacaklar.
DTP hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.
Anayasa'da son yapılan değişiklikle bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.
Hürriyet
-
T.c Devleti Yetkilileri Parti Kapatmayi Degil, O Partiyi Susturmayi Ogrenseler Hicbir Sorn Kalmaz . Ne Olursa Olsun Hic Kimse Cikipta Milletin Meclisinde Vatanimiz, Namusumuz Dedigimiz Bir Ulke Topraginda Bu Ulkeyi Bolecek Zedeleyecek Laflar Edemez. Bunu Ogretsinler Kafİİİİ
-
Ben sadece olayları takip etmeye çalışan bir vatandaşım ama parti kapatmanın doğru olmadığına, parti kapatılırsa ülke olarak uluslararası platformda başımızın çok ağrıyacağına inanıyorum. Lakin mevcut seçim sisteminde değişiklikler olmalı; en önemlisi, rüşvet, dolandırıcılık, bölücülük gibi suçlardan ceza almış ya da suçlu bulunmamış dahi olsa davalara karışmış kişilerin siyasete girmesi yasaklanmalı. Geçmişi şaibeli kişiler nasıl temiz siyaset yapabilirler? Dokunuşmazlık kesinlikle kalkmalı ve yasaların uygulanmasında ciddi cezai yaptrımlar olmalı. Bugün yurt dışında insanlar kanunlara uyuyorlarsa, aksi davranışların cezası çok ağır olduğu için uyuyorlar. Ama hepsinin de ötesinde bu tip konular için halkın, benim gibi sade vatandaşların da katılımda ve talepte bulunması gerekli.
-
DTP lideri Demirtaş’a 301’den dava
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından “1 Eylül Barış Günü” nedeniyle yayımlanan bildiriye ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. İddianamede, söz konusu bildiride, “Ülkemizin bir bölümünde şiddetli imha operasyonları yapılmakta, barışın yolunu döşemek için geliştirdiğimiz tüm çabalarımız askeri operasyonlarla tahrip edilmektedir” şeklinde ifadelerin yer aldığı anımsatıldı.
Bildiride, o tarihlerde Şırnak’ın Uludere ilçesinde yapılan operasyonda 11 teröristin ölü olarak ele geçirilmesi kastedilerek, “Cenazelerin çeşitli bahaneler öne sürülerek ailelerine verilmemesi, operasyonda kimyasal silah kullanıldığı iddiasını güçlendirmektedir” ibaresinin de kullanıldığı belirtildi.
1984 yılından bu yana PKK terör örgütü tarafından ülkenin sadece Doğu ya da Güneydoğu Anadolu bölgesinde değil, büyük şehirlerde dahi zaman zaman artan düzeyde on binlerce insanın ölümüne yol açan terör eylemlerinin yapıldığı kaydedilen iddianamede, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu terörü bitirmek için büyük bir çaba sarf etmektedir. Bir devletin, varlığını, bütünlüğünü ve yurttaşlarını hedef alan terör saldırıları ile mücadele etmesi, göstermesi gereken en olağan refleks iken bu durum sözde sağlanmak istenen barış çabalarını tahrip eden bir hal olarak gösterilmiştir” denildi.
’ADETA KESİN YARGIYA VARMIŞLAR’
Bildiride, “terör örgütü mensupları ile girişilen mücadelede ve operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığının öne sürüldüğü” aktarılan iddianamede, şunlar kaydedildi: “Anayasal bir kurum olan Silahlı Kuvvetler, 1984 yılından bu yana terörün sona ermesi için yasalardan doğan görevinin gereği olarak büyük bir çaba göstermekte, en alt düzeydeki askerinden en üst düzeydeki subayına kadar binlerce şehit vererek ülkenin varlığını ve bütünlüğünü korumak için kararlılıkla mücadelesini sürdürür iken bu mücadelesinde, olmadığı halde ‘kimyasal silah kullanmakla’ suçlanmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti, terörün bitmesi için çaba göstereceğini açıklarken bu partinin yetkilisi olan Demirtaş ve Irmak, hazırladıkları bu bildiri ile bir kanaati veya düşünceyi açıklamanın ötesine geçerek, her iki durumda da adeta kesin bir yargıya varmışlardır.”
İddianamede, Demirtaş ve Irmak’ın, “bildirinin bütünü göz önüne alındığında yüklenen suçların oluşmadığını” savundukları aktarıldı.
5 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
İddianamede, Nurettin Demirtaş ile Selma Irmak’ın, “Cumhuriyeti alenen aşağılamak” suçundan eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301/1. maddesi ve “Devletin Askeri Teşkilatını alenen aşağılamak” suçundan eylemlerine uyan 301/2. maddesi uyarınca ayrı ayrı olmak üzere toplam 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesine sunulan iddianamenin kabul edildiği, Demirtaş ve Irmak’ın yargılanmalarına önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.
http://www.ntvmsnbc.com/news/427301.asp
-
Başsavcı’nın DTP’ye yönelik suçlamaları
Yargıtay Başsavcısı, partilerin “devletin tekliğinin korunması, azınlık yaratılmasının önlenmesi, bölgecilik ve ırkçılığa karşı çıkmaları” gerektiğini, DTP’nin ise bu fiillerin odağı haline geldiğini iddia etti.
ANKARA - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, DTP’nin “eylemlerinin ve üyelerinin beyanlarının ‘devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne” aykırılık oluşturduğu, bu nitelikteki fiillerin partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği, bu durumun partinin büyük kongre, genel başkan, merkez karar ve yönetim organlarınca açıkça benimsendiği için bu fiillerin doğrudan doğruya parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği; bu nedenle söz konusu fiillerin odağı haline geldiğinin belirlendiğini” belirtti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, yaptığı basın açıklamasında, siyasi partilerin tüzük ve programları ile beyan ve eylemlerinin, Anayasa ve yasalarda belirtilen ilke ve hükümlere uygun olmak zorunda olduğunu vurguladı.
BİLİNMESİ VE UYULMASI GEREKEN İLKELER
Uyulması zorunlu olan ve yaptırım içeren bu ilke ve hükümlerin temel yasalarda herkesçe erişilebilir, bilinebilir, anlaşılabilir, öngörülebilir, açık ve kesin ifadeler içermesi ve ilan edilmesi nedeniyle bilinmesi ve uyulması gerektiği kanısının, ulusun ve yasayı uygulayanların siyasi partilerden beklentisi olduğunu kaydeden Yalçınkaya, şöyle devam etti:
DEVLETİN TEKLİĞİ VE AZINLIĞIN ÖNLENMESİ
“Siyasi Partiler Yasası’nın, siyasi partilerle ilgili yasaklar başlıklı dördüncü kısmının ikinci bölümü milli devlet niteliğinin korunması kapsamında ‘bağımsızlığın korunmasına, devletin tekliğinin korunmasına, azınlık yaratılmasının önlenmesine, bölgecilik ve ırkçılık yasağına, eşitlik ilkesinin korunmasına’ yönelik yasaklamaları göstermiştir.
“Bu bağlamda, siyasi partilerin tüzük ve programları ile beyan ve eylemleri; devletin bağımsızlığına ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine millet egemenliğine, demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlayamaz; suç işlenmesini teşvik edemez.
BAŞSAVCILIK HİÇBİR ETKİ ALTINDA KALMADAN...
“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bağımsız ve yansız bir kurum olarak Anayasa ve yasaların verdiği görev ve yetki çerçevesinde siyasi partilerin tüzük, program ve eylemlerinin denetlenmesi işlemini sürekli ve etkin bir biçimde hiçbir etki altında kalmaksızın ve parti ayrımı gözetmeksizin nesnel bir şekilde yerine getirmektedir.
“Başsavcılığımızca, Anayasa’nın 68. maddesinde düzenlenen siyasi partilerin uyması gereken yasaklar yönünden Demokratik Toplum Partisi (DTP) hakkında yapılan inceleme sonucunda: Anılan partinin eylemlerinin ve üyelerinin beyanlarının ‘devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne’ aykırılık oluşturduğu, bu nitelikteki fiillerin partinin üyelerince yoğun bir şekilde işlendiği, bu durumun partinin büyük kongre, genel başkan, merkez karar ve yönetim organlarınca açıkça benimsendiği gibi, bu fiillerin doğrudan doğruya parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği nedeniyle söz konusu fiillerin odağı haline geldiği belirlendiğinden kapatılması için yetkili ve görevli olan Anayasa Mahkemesine, Anayasa’nın 69. maddesi gereğince 16 Kasım 2007 tarihinde dava açılmıştır.
‘SUÇLU’ OLANLARIN 5 YIL SİYASETTEN YASAKLANMASINA...
* Siyasi partinin kapatılmasına, beyan ve faaliyetleri ile neden olan üyelerinin Anayasa’nın 69/9 ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası’nın 95. maddeleri uyarınca kapatılmaya ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasından itibaren 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, yöneticisi, deneticisi ve üyesi olamayacaklarına,
* Demokratik Toplum Partisi dava süresince yapılacak seçimlere katılamayacağına,
* Dava tarihinde, parti bünyesinde, üye, yönetici, belediye başkanı ve milletvekili olarak görev alanların bir başka siyasi parti listesinden veya bağımsız olarak dava süresince seçimlere katılamayacağına,
* Davalı partiye ödenebilecek hazine yardımlarının banka hesabında blokesine,
* Davalı partinin üye kayıtlarının durdurulmasına, karar verilmesi de talep edilmiştir.
BAŞSAVCILIK YETKİ VE GÖREVİNİ SÜRDÜRECEK
“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sıfatının özünü oluşturan Cumhuriyet’i ve Cumhuriyet’in temel ilkelerini, bu doğrultuda ulusun egemenliğini ve devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ve laikliği koruma ve yaşatma konusundaki yetki ve görevini her zaman olduğu gibi büyük bir özen ve özveri içerisinde yerine getirmeye devam edecektir.”
ntvmsnbc
-
Aynı zamanda DTP genel başkanına bugün Sahte Askerlik Çürük Raporu Gerekçesi ile bir dava daha açıldı.
-
Alıntı:
Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı
Sn. Bilgili,
Sorun partilerin bu kadar kolay kapatılması değil, sorun partilerin bu kadar kolay açılması... Siz bana örnek verdiğiniz Avrupa'da 53 partiye (takip edebildiğim son sayı buydu) sahip başka bir ülke gösterebilir misiniz?
Selamlar,
Yılmaz Özdil benim anlatmaya çalıştığımı ne güzel anlatmış...
DTP, ETP, FTP... Harf çok ZTP’ye kadar yolu var
Günlerdir tartışılıyor...
DTP kapatılsın mı?
Kapatılmasın mı?
*
Kapatılırsa ne olacak?
Yenisi açılacak.
Kapattın daha önce...
Yine açtı.
*
Peki...
Mesela, Avrupa’da parti kapatan "tek" devlet bizimki mi?
Değil.
Ama, Avrupa’da "en çok" kapatan bizimki.
Niye?
Çünkü, Avrupa’da kapatılan partiyi, hem de aynı kadrolarla, bir daha açtırmazlar adama...
Yok öyle yağma!
Bizde ise, çaycı alırken bile temiz káğıdı istiyorlar, parti kurmaya kalk, tescilli PKK’lı bile olsan, fark etmiyor...
Bile bile lades!
*
E sonra?
"Aç kapa, aç kapa!"
Nasıl olsa, soran yok...
"Kardeşim, devlet mi yönetiyorsun, musluk reklamı mı çekiyorsun?"
*
Halbuki...
3 satır tarih okusan.
Aradan 89 sene geçmesine rağmen, Kürt Teali Cemiyeti ile PKK arasında hiçbir fark olmadığını görürsün.
Bu topraklarda kurulan, Kürt İttihat ve Terakki Cemiyeti’ni, Kürt Milli Fırkası’nı, Kürdistan Teşriki Mesai Cemiyeti’ni hatırlamazsan... Hadiseyi sadece DTP’den ibaret sanman, normal.
Osmanlı’daki Jin, Rozi dergilerini, Serbesti Gazetesi’ni bilmezsen...
Roj TV’yi yeni icat zannetmen de, normal.
Suudi Arabistanlı Lawrence vardı da, Binbaşı Noel yok muydu?
Bugün Amerikalı General Petraeus var da, o gün, Amiral Bristol yok muydu?
Şeyh Said’in taaa 1925’te ayaklanma için belirlediği tarih, Nevruz değil miydi?
Zaten asıl mesele, yine Musul’un, petrolün paylaşımı değil miydi?
*
Öyleydi... Ama, demem o değil.
*
PKK’nın 1978’de kurulduğunu kabul edersek, o günden bugüne, yönetim kadroları aynı mı?
Aynı.
Ya bizim?
10 başbakan değişti.
6 cumhurbaşkanı.
*
Var mı devlet politikası?
Yok.
Ecevit’in yoğurt yiyişi farklıydı, Demirel’in farklı... Yılmaz başka baktı, Çiller başka, Erdoğan başka bakıyor... Evren’in görüşü ne yöndeydi, Özal’ın ne yöndeydi, Gül’ün ne yönde?
Öbürü, ısrarla, hep aynı hat üzerinde ilerliyor.
Sen, habire şerit değiştiriyorsun.
*
Netice?
İşte böyle, döner dolaşır, gelirsin başladığın noktaya ve sanki ilk kez duyuyormuş gibi sorarsın, "kapatalım mı, kapatmayalım mı?"
Yılmaz ÖZDİL / Hürriyet
-
DTP kapatılması halinde yedek partisini kurdu
Anayasa Mahkemes'inde hakkında kapatma davası bulunan Demokratik Toplum Partisi (DTP) mahkemece kapatılması halinde faaliyetlerini sürdüreceği yeni bir parti kurdu.
Adı Barış ve Demokrasi Partisi olan partinin kuruluş dilekçesi bugün İçişleri Bakanlığı'na teslim edildi.
Hakkında Anayasa Mahkemesi'nde kapatılma davası olan DTP, kapatılması durumunda siyaset yapacağı yedek partisini de kurduğu öğrenildi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) adı verilen partinin kuruluş dilekçesi bugün kurucu genel başkanlığını üstlenen Avukat Mustafa Ayzit tarafından İçişleri Bakanlığı'na sunuldu.
Partinin amblemi için sarı zemin üzerinde yeşil meşe ağacı tercih edildi.
Barış ve Demokrasi Partisi'nin 42 kurucu üyeleri arasında DTP avukatı Mahmut Tanzi, kapatılan HADEP eski Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı Cabar Leygara, eski Sur Belediye Başkanı Cezayir Serin gibi isimler de bulunuyor.
CNN TÜRK
-
Sizce bişi çıkarmı bu davadan _?
-
Bence bir şey çıkar mı çıkmaz mı bilinmez ancak partilerin kapatılmasıyla çözülebilecek bir sorun değil bu?
Eğer siyasi zeminde engelleme olursa söküp atamadığınız bu düşünceler doğal olarak yer altına iner. Kabul etsek de etmesek de bu partinin bir tabanı yani savundukları düşünceleri destekleyen insanlar var olduğuna göre, partiyi kapatmak çözüm değil.
Bakın zaten yukarıdaki haberde de yedek partisini şimdiden kurduğu belirtiliyor zaten. Bu kuma yazı yazmak gibi bir şey.. Siz yazıyorsunuz dalga gelip siliyor. Hep aynı senaryo.. Sadece figüranlar değişiyor..
-
Alıntı:
Mehtap Deniz rumuzlu üyeden alıntı
DTP şovunu yapmış.
-
Cevap: DTP'ye kapatma davası açıldı
DTP kapatıldı
Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmasına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç bugünkü toplantının ardından Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.
Kılıç, DTP ’nin terör örgütüyle olan eylemleri de değerlendirildiğinde devletin bütünlüğüne yönelik bir odak haline geldiğinin anlaşıldığından kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.
DTP'nin kapatılmasının ardından çok sayıda DTP'li yöneticiye siyasi yasak getirildi. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri düşürüldü.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç DTP'nin kapatma kararı ile ilgili kararda bazı DTP 'lilerin siyasi yasak getirildiğini açıkladı.
İşte Kılıç'ın açıklaması:
- Beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olan Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt,i Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğlulları, Necdet Atalayı, Nurettin Demirtaş ve Selim Sadak’ ın Anayasa’nın 69. maddesinin 9. fıkrası gereğinde, gerekçeli kararın Resmi 5 yıl süreyle, bir başka partinişn kurucusu, yönetici denetçisi olamayacaklarına.
– Beyan ve eylemlerle partinin kapatılmasına neden olan Mardin Mile Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekilliklerinin, gerekçeli kararın resmi gazete’de yayınlanmasından sonra, sona ermesine. Parti tüzel kişiliğinin kapatma kararı verildiği tarihte son verilmesine gereğinin yerine getirilmesi için karar örneğinin Başbakanlığa ve Yargıtay’a gönderilmesine karar verilmiştir.
Hürriyet
Darısı diğer eylemci - eli satırlı - partinin BAŞINA...
-
Cevap: DTP'ye kapatma davası açıldı
Anayasa Mahkemesi’nin Demokratik Toplum Partisi’ni (DTP) kapatma kararını yabancı ajanslar acil koduyla duyurdu
ASSOCIATED PRESS
Türk Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi’ni PKK ile bağlantılarından ötürü kapattı. Mahkeme aynı zamanda ondan fazla parti üyesinin beş yıl boyunca diğer siyasi partilere katılmasını yasakladı ve DTP lideri Ahmet Türk dahil iki milletvekilini meclisten ihraç etti.
Verilen karar, PKK terörünü sonlandırmak için hükümetin Kürtlerle yürüttüğü uzlaşma çabalarını daha da güçleştirecek gibi gözüküyor.
REUTERS
Kapatma kararı, uzun yıllardır süren PKK sorununu sonlandırmak için gösterilen çabaları baltalayabilir.
Uzmanlar, mahkemenin verdiği kararın ülkedeki siyasi gerilimi artıracağını ve finans piyasaları tekrar açıldığında bir hassasiyet yaratabileceğini belirtti.
AFP
Türk Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Demokratik Toplum Partisi’nin PKK ile bağlantılarından dolayı kapatıldığını açıkladı.
Kılıç, 11 mahkeme üyesi oy birliği ile DTP’nin, “devletin, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki eylemlerin odak noktası haline geldiğine karar vermiştir” dedi.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/13177889.asp