Hakem heyeti kararının yaptırım gücü ve sonrası
26 Şubat 2003 tarihinde GPRS özellikli bir cep telefonu satın aldım. Telefonla GPRS üzerinden internete bağlanırken oluşan, "veri akışndaki durma" problemi nedeniyle, cihazı değişik defalar olmak üzere, toplam üç kez ayrı teknik yetkili servislerine götürdüm. Buna rağmen sorun giderilemeyince, Tüketici Hakları Derneğine gittim ve derneğin de yönlendirmesiyle 1 Nisan 2003 tarihinde Tüketici Sorunları Hakem Heyetine dilekçe vererek, para iadesi talebinde bulundum. Geçtiğimiz hafta itibariyle henüz dilekçem için heyet toplanmamıştı. Benim esas olarak merak ettiğim konu şu: Heyet lehime karar verirse ve telefonu aldığım yere bu kararla birlikte, iade için geri götürürsem bir sonuç elde etme şansım var mıdır? Yani Hakem Heyeti kararı bağlayıcı mıdır? Eğer satıcı telefonu geri almaktan kaçınırsa, sorunu çözmek için ne tür bir yol izleyebilirim? Ya da bu izleyebileceğim yol sonucunda, haklı görülmem durumunda girdiğim masrafların yansıması konusunda satıcının gözünü korkutmam mümkün olur mu? Konuyla ilgili beni aydınlatabilecekler için, şimdiden teşekkürler.
Re: Hakem heyeti kararının yaptırım gücü ve sonrası
Merhaba,
Bu forum'a ilk defa yazıyorum. Tam da yanıt aradığım bir konuda birebir benimle aynı şeyleri yaşayanların cevaplarını görünce oldukça heyecanlandım ve sevindim.
Forumdaki bu başlığın altındaki herşeyi birebir yaşadım.
Cep telefonum "imei" numarası klonlandığı gerekçesiyle yasaya bağlı olarak sadece tek bir GSM şebekesinden hizmet almamla sınırlandı. Bu durumda ben de hakem heyetine başvurarak üründen tam olarak faydalanamadığım gerekçesiyle faturasıyla, Turkcell abone merkezinden almış olduğum cep telefonu için para iadesi talebinde bulundum. Hakem heyeti lehime karar aldı. İtiraz süresi olan 15 gün de çoktan geçti. (Hatta şu anda 1 yıla yaklaşıyor karar alınalı, umarım zaman aşımı yoktur.) Ürünü aldığım firma malesef değiştirme işlemine yanaşmıyor. Avukatlarının beni arayacağı gerekçesiyle oyalıyorlar. Şimdi sanırım icra'ya gitmem gerekiyor. İcra için başvuruda avukat zorunluluk olmamakla birlikte 200YTL geri alabilmek için daha fazla avukatlık ücreti ödemekten de korktuğumdan başvuruyu kendim yapmak istiyorum. Bunun için icra dairesine direk bir dilekçe ile şahıs başvuru yapabilir mi? (İcra başvurusunun nasıl yapılması gerektiğine dair kaynak da arıyorum, henüz istediğim gibi birşey bulamadım.) Bir de elimde mahkeme kararı olmasına rağmen firmalar böyle zorluk çıkarttığı sürece hukuki yaptırımların ne anlamı kalıyor diye düşünüyor insan?? Teşekkürler.