Yabancı öğrenci sınavına girmek ve çifte vatandaş olmak
Merhaba. Ben Barış.
Öncelikle forumunuzda yeniyim. Yaptiğim/Yazdığım yanlışlar için şimdiden özür dileyerek yazıma başlıyorum.
Ben şu an lise 10. Sınıf öğrencisiyim. Ve TC/Bulgaristan çifte vatandaşıyım. Bildiğim kadarıyla YÖS (Yabancı Öğrenci Sınavı) ' na girebilmem için çifte vatandaş olduğum ülkeler içinde KKTC yada TC olmamalıymış. Fakat duyduğum kadarıyla (yanlış duymuş olabilirim) kısa süreliğine çifte vatandaşlıktan çıkıp bir izin ile kısa süreliğine sadece BG vatandaşı olabiliyormuşum ve ardından tekrar çifte vatandaş olabiliormuşm. Sanırım konsoloslukla alakalı birşey.
Bu konu hakkında neler yapabilirim ?
Doyurucu cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Re: yabancı öğrenci sınavına girmek ve çifte vatandaş olmak...
Türk Vatandaşlık Kanunu md8 2003-4866/2 değişikliği ile yeniden vatandaşlığa alınmayı düzenliyor. Anılan maddeye göre, bu kanuna göre vatandaşlığını kaybetmiş olanlar........ ikamet şartı aranmaksızın İçişleri Bakanlığınca yeniden vatandaşlığa alınabilirler. Siz TVK md 20' de yer alan şartlara göre vatandaşlıktan çıkabilirsiniz. Bu konuda İçişleri Bakanlığının bir takdir yetkisi var. Anılan maddedeki şartlar;
a) Mümeyyiz ve reşit olmak
b) Herhangi bir sebeple yabancı devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya başka bir devlet vatandaşlığını kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak
c) Herhangi bir suç sebebiyle aranmamak
d) Hakkında herhangi bir mali ve cezai sınırlama bulunmamak.
Bu şartları oluşturursan vatadaşlıktan çıkmak için ikametgahında bulunan en yüksek mülki amire başvurabilirsin. Bu izni senin direk alman gerekiyor çünkü mevcut bir yabancı vatandaşlığında var. Bu belge 3 yıl için geçerlidir. Bu süre içerisinde yetkili Türk makamlarına bilgi ve belgeleri iletmek durumundasın.
Ayrıntılı bilgi için saygıdeğer hocamız Prof. Dr. Vahit Doğan' ın kitaplarından faydalanabilirsiniz. Eminim ki size yardımcı olacaktır. Saygılarımla!!!
Teşekkür ederim. çok yardımcı oldunuz.
Selamlar. Ben de aynı durumdayım. Bu yöntemle YÖS' e giren arkadaşların daha sonra akıbeti ne olmuş, bilen var mı acaba? Yani YÖS' e girdikten sonra tekrar nasıl ve ne zaman Türkiye vatandaşı olmuşlar ya da olabilmekteler? Türk vatandaşı olarak Türkiye' de üniversite bitirip, askerliğini yapmış olanlar vatandaşlıktan çıktıktan sonra hem YÖS ile kazandığı okulunu okuyup hem de eski mesleğini aynı anda icra edebilirler mi?
Sayın Yusuf Aydın Şahin bu konuda bana yardımcı olabilirseniz bu yardım çok makbule geçecek. İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Re: Yabancı öğrenci sınavına girmek ve çifte vatandaş olmak...
Ben 20 yaşındayım. T.C. ve Bulgaristan vatandaşlığım var. Türk vatandaşlığından çıkıp Bulgaristan vatandaşlığımla YÖS'e girmek istiyorum. Forumda okuduğum kadarıyla Türk vatandaşlığından çıkmam mümkün. Ancak ne kadar sürede çıkabilirim? 2009 nisanda yapılacak olan YÖS'e girebilirmiyim? (Bu senede ÖSS'ye girdim fakat yerleşemedim.)
Teşekkürler...
Bulgaristan vatandaşlığım orda doğmuş olmamdandır.Ne kadar sürede Türk vatandaşlığından çıkabilirim? 2009 nisan ayında yapılacak olan YÖS'e girmem mümkünmüdür? en kısa zamanda cevap verebilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederimm..:)
Yabancı olmayıp da sırf yabancı statüsünde öğrenciliğe hak kazanmak için devleti bu şekilde kandırmaya çalışmanızdan ötürü sizi esefle kınıyorum. Ben has Türk Vatandaşı olarak daha çok çalışıp kontenjandan ötürü daha kötü bir yere giderken siz yabancı kontenjanından faydalanarak, maden mühendisliği puanıyla tıp fakültesine gidebilmenin hesabını yapıyorsunuz.
Sorunuza gelince, vatandaşlıktan izinle çıkmanın kuralları vardır. Yeniden vatandaşlığa dönebilmek için vatandaşlıktan izinle çıkmalısınız.
TVK'nin ilgili maddesine göre vatandaşlıktan izinle çıkmak şu şekilde düzenlenmiştir:
Alıntı:
b) Herhangi bir sebeple yabancı devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya başka bir devlet vatandaşlığını kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak
Siz hali hazırda Bulgaristan Vatandaşı olduğunuzdan ötürü bu maddeye bağlı olarak çifte vatandaş olmak istemediğinizi belirterek vatandaşlıktan çıkabilirsiniz.
Yabancı öğrenci kontenjanından kayıt yaptırdığınız takdirde KYK'nın hizmetlerinden faydalanamadığınızı da unutmayın.
Kişisel düşünceme göre, bunun hak yemekten başka bir açıklaması olmadığını da eklemek isterim. Tabii, yasalardaki açıklara göre işlem yapmak tamamen sizin hür iradenize ve vicdanınıza kalmış bir olgu.
Re: Yabancı öğrenci sınavına girmek ve çifte vatandaş olmak
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. YÖS'e ait yurt kontenjanı olduğunu biliyorum.
Kişisel düşüncenize de saygı gösteriyorum. Fakat bu çifte vatandaşlığın bana verilmiş bir şans olarak görüyorum ve bu şansı değerlendirmek konusunda da bilgi toplama aşamasındayım.ÖSS'de de bana haksızlık yapıldığını belirtmek isterim.İnsanın bir yıl boyunca çalışıp emek vermesi ve o emeğinin 15 dakikada yıkılması acı bir durum.
Ne kadar sürede Türk vatandaşlığından çıkabilirim?
Ben 2 yıl çalışıp emek verdim ve ben de haksızlığa uğradığımı düşünüyorum. Ne yapmam gerekir sizce? Yeniden sınava girme hakkınız bakiyken hem...
Sizi anlayabiliyorum. Fakat dediğim gibi bunu bir şans olarak gördüğüm için bilgi toplama aşamasındayım. ÖSS'de de bana haksızlık yapıldığı düşüncesinde değilim. Bana haksızlık yapıldı. Türkiye genelinde 09:30 da başlayan bir sınavın benim girdiğim sınıfta 09:15 te başlaması ve benimde o anda sınıfta olmamam herkesten sonra sınava başlamam çok kötü bir durum o heyecanı stresi hiç unutamıyorum. İşte bu 15 dakika benim emeklerimi yıktı ve de ben bu sene 1 puanla 3 tane üniversite kaçırdım bunlarda sadece tercih ettiklerimden yoksa daha da fazlası var 1 puanla kaçırdıklarımdan. Yani bu olay olmasaydı şuan da üniversiteli olabilirdim ve bu olay beni gerçekten yaraladı. Bu durumda devletin görevlisi bana haksızlık yapmış olmuyor mu?
Alıntı:
mukii rumuzlu üyeden alıntı
Sizi anlayabiliyorum. Fakat dediğim gibi bunu bir şans olarak gördüğüm için bilgi toplama aşamasındayım. ÖSS'de de bana haksızlık yapıldığı düşüncesinde değilim. Bana haksızlık yapıldı. Türkiye genelinde 09:30 da başlayan bir sınavın benim girdiğim sınıfta 09:15 te başlaması ve benimde o anda sınıfta olmamam herkesten sonra sınava başlamam çok kötü bir durum o heyecanı stresi hiç unutamıyorum. İşte bu 15 dakika benim emeklerimi yıktı ve de ben bu sene 1 puanla 3 tane üniversite kaçırdım bunlarda sadece tercih ettiklerimden yoksa daha da fazlası var 1 puanla kaçırdıklarımdan. Yani bu olay olmasaydı şuan da üniversiteli olabilirdim ve bu olay beni gerçekten yaraladı. Bu durumda devletin görevlisi bana haksızlık yapmış olmuyor mu?
Geç başlayan sınav geç de biter. 15 dakika geç başlayıp da tam zamanında bitirmezler sınavı. Dolayısıyla kendi içinizde heyecanlanmanıza binaen yaptığınız hataları, hem de 1 puanla diyorsunuz, bahane etmeyin. Onca heyecana rağmen 1 puanla kaçırdığınız bölümleri pek tabii kazanabilirdiniz de.
Kaldı ki, bu ülkede bu tür şeylerle sadece Bulgaristan asıllı Türk Vatandaşları yaşamıyor. Sadece Türk Vatandaşları da yaşıyor ve onların kendi ülkelerinde, kendi doğduğu ve büyüdüğü tek vatanında böyle bir hakları yok. Dediğim gibi, yukarıda kanun maddesi açık. Buna imkan var gibi görünüyor. Yapıp yapmamak sizin hür vicdanınıza kalmış bir olgu...
arkadaşlar sınav için vatandaşlıktan çıkmak ne kadar yanlıştır bilemiyorum ama şu bir gerçektir ki yasal olan bir şey kanunlar çerçevesinde bir işlem bu şekilde üniversiteye girenleri bence kınamamak lazım mesela çifte vatandaş olan biri össden gireceğine ingilizin almanın fransızın ve hatta türklükle alakası olmayan insanlar gireceğine bizim insanlar girsin daha doğru olur bence buna sadece aldatmak yonuyle bakmayalım
Alıntı:
ekrem_2008 rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar sınav için vatandaşlıktan çıkmak ne kadar yanlıştır bilemiyorum ama şu bir gerçektir ki yasal olan bir şey kanunlar çerçevesinde bir işlem bu şekilde üniversiteye girenleri bence kınamamak lazım mesela çifte vatandaş olan biri össden gireceğine ingilizin almanın fransızın ve hatta türklükle alakası olmayan insanlar gireceğine bizim insanlar girsin daha doğru olur bence buna sadece aldatmak yonuyle bakmayalım
Yine olan has Türk vatandaşına olsun yani... :)
kesinlikle hayır arkadaşım . farzetki çifte vtandaşlıktan çıkmak isteyen 1000 kişi var bunlar çıkmıyor ve öss kontenjanından giriyo ver yerleşiyor o 1000 kişi vatandaşlıktan çıksaydı onun yerine 1000 kişi t.cli sadece girseydi nasıl değerlendiriridin. birde yös kontenjaından girenler diplomayı alıp kendi ülkelerine hizmet ediyorlar kimliğiyok çünkü ama vatandaşlıktan çıkan lar geri vatandaşlığı alıp bu ülkede iş yapıyo olaya bu yönuyle bakmak gerekir bence .yasal hakkını kullanıp uinersiteye girener kınanırsa bu ülkede binlerce insan var vatan haini ilan edilecek .arkadaşllar olaya doğru yönuyle bakalım bence
peki vatandaşlıktan çıktıktan sonra nasıl olacak? pembe kart vercekler mi ? sadece alman vatandaşlarına veriyorlar die biliyorum. Lütfen açıklarsanız sevinirim.Ben de vatandaşlıktan çıkıp yös e girmek istiyorum.
ben de YÖS ile üniversite okuyan bir öğrenciyim ama durumum biraz farklı ben Türk değilim ve hiç T.C. vatandaşı olamadım... Yabancılar okuyacağına bizimkiler okusun diye bir arkadaş yorum yazmışta şunu da unutmamak gerek... Ben annemle 94 yılından beri Türkiye'de ikamet etmekteyim. Bu ülkenin kültürüyle büyümüş biriyim... Benim suçum ne eğer bana T.C. vatandaşlığı verilmiyorsa? Kaldı ki ben hukuk öğrencisiyim yani eğer T.C. vatandaşı olamasam bu ülkede mesleğimi icra edemeyeceğimi bile bile ünv. okumaktayım ve ayrıca geriye dönme durumum da yok!
Alıntı:
Ramses rumuzlu üyeden alıntı
ben de YÖS ile üniversite okuyan bir öğrenciyim ama durumum biraz farklı ben Türk değilim ve hiç T.C. vatandaşı olamadım... Yabancılar okuyacağına bizimkiler okusun diye bir arkadaş yorum yazmışta şunu da unutmamak gerek... Ben annemle 94 yılından beri Türkiye'de ikamet etmekteyim. Bu ülkenin kültürüyle büyümüş biriyim... Benim suçum ne eğer bana T.C. vatandaşlığı verilmiyorsa? Kaldı ki ben hukuk öğrencisiyim yani eğer T.C. vatandaşı olamasam bu ülkede mesleğimi icra edemeyeceğimi bile bile ünv. okumaktayım ve ayrıca geriye dönme durumum da yok!
Yabancılar okuyacağına bizimkiler okusun demedim arkadaşım. Çakallık yapıp sırf yabancı öğrenciler kontenjanından faydalanabilmek için, daha sonra yeniden vatandaşlığı almak üzere geçici olarak vatandaşlıktan çıkıp işini halletmek isteyenlereydi benim lafım. Zira siz sonuna kadar durumunuzda haklısınız...