Veraset ilamı ve sonrasında miras paylaşımı
Sayın Hukukçular
Benim komşumun, babası vefat etti. Komşum iki erkek kardeş. Anneleri de hayatta değil. Evlerine taziyeye gittiğimde babalarının üzerinde olan evin paylaşımı konusunda, kardeşlerin birbirleri ile görüşmemesinden dolayı kafalarında bir sürü soru oluştuğunu gördüm ve komşuma yardımcı olabilmek adına siz değerli hukukçuların görüşlerini almak isterim.
a-Varaset ilamı, iki kardeşin görüşmemesi sonucu nasıl çıkar?
b-Miras kalan ev, kardeşlerin sadece birisinin olur vermesi ile kiraya verilebilir mi ? Veya satmak istediklerinde mutlaka izale-i suul e mi gidilecektir?
Değerli görüşlerinizi beklerken saygılarımı sunarım.
Sezai Adıgüzel
Re: Veraset ilamı ve sonrasında miras paylaşımı
Alıntı:
sezai-1 rumuzlu üyeden alıntı
a-Varaset ilamı, iki kardeşin görüşmemesi sonucu nasıl çıkar?
Mirasçılardan herhangi biri veraset ilamı çıkartabilir.
Alıntı:
b-Miras kalan ev, kardeşlerin sadece birisinin olur vermesi ile kiraya verilebilir mi ?
Ortak mülkiyet olduğundan ortak karar gerekir.
Alıntı:
Veya satmak istediklerinde mutlaka izale-i suul e mi gidilecektir?
Mirasçıların aralarında anlaşamaması durumunda,her biri ortaklığın bitirlmesi için dava açabilir.
Alıntı:
ekircali rumuzlu üyeden alıntı
Mirasçılardan herhangi biri veraset ilamı çıkartabilir.
Ortak mülkiyet olduğundan ortak karar gerekir.
Mirasçıların aralarında anlaşamaması durumunda,her biri ortaklığın bitirlmesi için dava açabilir.
Sayın ekircali, verdiğiniz bilgileriniz için size teşekkür ederim.
Saygılarımla
Sezai Adıgüzel
Sayın Kırcali: Bu arkadaşa verdiğiniz cevapta ortak mülkiyetlerde ortak karar gerekir diyorsunuz. Peki Ortak karar almayan ve sadece kendi kararına göre haraket eden mirasçı ortağına ne yapılabilir?
Ecrimisil davası açıp, gayrımenkul'ün kira gelirinin sizin hissenize düşen miktarını talep edebilirsiniz.
Sn. İlknur hanım.
ecrimisil davasını nasıl açabnilirim? adımlarını söylermisiniz?
teşekkür ederim.
Dava konusu miktar 2009 yılı için 7.080Tl den az ise Sulh Hukuk, bu değerden yüksekse,Asliye Hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz.
teşekkür ederim sn. Kırcalı,
bu davayı açmak için hangi delilleri oluşturmalıyım? bu süreçte mahkeme ve
avukatlık masrafları ayrı ayrı olarak davalı tarafa bırakabilirmiyiz?
ecrimisl davasında geçmise dönük olarak da talep yapabilirmiyiz ve geçmişe dönük kaç yıllık talpde bulunabiliriz?
bu gibi sorunlu miras konularının genel çözümü nedir ne yapmak gereklidir?
Avukatınızla anlaştığınız ücreti karşı tarafa yükleyemezsiniz,
geriye dönük 5 yıllık pay için ecrimisil davası açabilirsiniz.
sn Kırcalı, öncelikle size teşekkür ederim. sizden istirhamım, bu konularda bilgiye ihtiyacım var. bu konuda sizinle sohbet etmek isterim.
bu gibi konularda genel anlamda taraflar ne yapılırsa uzlaşma yoluna giderler veya uzlaşmak zorunda olurlar? birde ecrimisil için, miraslaramı yoksa kiracılaramı ihtar çekmek gerekiyor? bu ihtara cevap süresi ne kadardır?
bu ihtar geriye dönük alacaklara mı yoksa çekildiği tarihten sonraki
alacaklaramı delil teşkil eder?
İştirak halinde malik olduğunuz gayrimenkuldeki kiracıların kontratlarından elinizde suret varmı? yoksa alabilirmisiniz? Kiraları kiracılar eldenmi veriyor banka hesabınamı yatırıyor? Gerçek bedel üzerinden mi yatırılıyor?
Size mirasçı ortağınız eksik ödeme yapıyor ise direkt kendisine alacak davası açabilirsiniz, ecri misil bedava oturan yada düşük kira ödeyen mecurda kendisi oturan mirasçıya açılabilir.
Yetkili mahkeme alacağın meblağına göre yukarıda yazılmıştır. Bu dava için veraset ilamınız tapu ve nüfus kaydınız kira kontratları banka üzerinden alıyorsanız banka hesap bilgileriniz v.s gerekecektir.
Kiracı gerçek değerinin altında oturuyor ise kira tespit davası açabilirsiniz.
Kiracıların gerçekte kaç para kirayla oturduğunu bilmiyorsanız kira kontratı var siz edinemiyorsanız Sulh Hukuk Hakimliğinden keşif yolu ile tespitini isteyebilirsiniz.
Mirasçılarınızla ortaklığınızı bitirmek istiyorsanız ortaklığın giderilmesi davasını açabilirsiniz.
İhtiyacınız olan başlıca belgeler tapu kaydı, veraset ilamı ve nüfus kaydınızdır.
sn.Oğuz, teşekkür ederim.
bizim iş benim açımdan çok net.diğer mirasçılar içinde aslında çok net. kimi alıyor kimi almıyor. alanlar hakkından çok fazla alıyor ve diyaloğa yanaşmıyor,
almıyanlar ise yalvarır şekilde diğerlerinin eline bakıyor. hal böyle iken çok alanlar binaların giderlerini bile karşılamıyor. mağdur olanlar gerek iyi niyetten
gerekse bilgisizlikten gerekse elindekimdende olmayayım, büyükler (haksızlık edenler) bir kötülük ederler mantığı ile istemedende olsa sabır çekiyorlar. buna rağmen kardeşlik hepsi bir kenarda vs..
benim durumuma gelince benden daha fazla yer işgal edip daha fazla gelir alanlar çoğunlukta, benden az alanda bir veya iki kişi kişi(7 kardeşiz ve annem)
yer paylaşımında mağdur edilğimde gerçek. mağdur edilenlerden annemin
hakkını diğerleri aldığı için ben bayağı onlardan az alıyorum(annemin şikayeti yok).
kira kontrataları varmı yokmu, kim nekadar kira veriyor nasıl veriyor bilmiyorum.
sadece bir dükkanını kirası benim hesabıma yatıyor ve bunuda ablamla paylaşıyoruz. kontratlarda kiraların gerçek değerinin altında gösterildiğini tahmin ediyorum.
ne yapsam bilmiyorum. mahkemeye gitsem külfetini bilmiyorum ve karşılayacak maddi imkanda sınırlı veya yok (avukatlık ücreti dahil).
şimdi size sormak istediğim,
abimin çıkardığı veraset ilamının fotokopi elimde, olurmu yoksa yenisinimi çıkarmak gerekiyor?
tapu kaydını tapu müdürlüğünden hangi evrakla çıkrabilirim, masrafı ne kadar olur?
mirasçılardan muhatap olmadan, mirasçıların kira aldıkları kiracılarla bende muhatap olabilirmiyim ve onlardan kiraların payıma düşeni isteyebilirmiyim ve bunu nasıl yapabilirim?
ecrimisil ve paylaştırma davalarını aynı anda açabilirmiyiz?
dava açmak için yukardaki belgeler yanında başka bir belge kira kontratı vs. temin etmem zor, başka belgeye ihtiyaç varmı?
bu davaları başlatmak için ayrı ayrı mahkemeye ne kadar para lazım?
dava ilerlerken mahkeme masrafları terekedenmi alınır yoksa davayı açan mı
karşılar?
tereke mallarına ve gelirlerine tedbir aldırıp diğer mirasçıların kira almalarını engelleyebilirmiyiz?
uzun oldu, sabrınız ve cevaplarınız için teşekkür ederim..
Elinizdeki veraset ilamı fotokopi de olsa geçerlidir açacağınız mahkeme ihtiyaç duyarsa mahkemesinden tasdikli örneğini ister,
Tapu dairesinden gerekli kayıtları ilgilisi olduğunuz için veraset ilamını göstermek suretiyle ücretsiz veya fotokopi ücretiyle alabilirsiniz,
Mirasçılarla muhatap olmadan kiracılarla muhatap olmanız mümkün belki kira kontratı varmı yokmu bilmiyorsunuz dolayısıyla kiralayan siz değilsiniz çok karışıklığa sebep olur. Benim bu konuda tavsiyem hakkını koruyamayacak kişileri de düşünerek mahkemeye müracaatla kayyım veya temsilci atanmasını kiracılar vs. ortaklığa giren mallarda defter tutmak suretiyle tasarrufu kontrolünde bulundurması herkesin payı oranında hakkını temsilciden alması vs. dir. Diğer kat'i çıkış yolu ise ortaklığın mahkeme kararıyla sona erdirilmesi herkes payını alıp başının çaresine bakmasıdır.
Ecrimisil paylaştırma alacak davalarını aynı anda açmanız mümkün değildir belki beşer dakika arayla açabilirsiniz :)
Siz elinizdeki belgelerle dava dilekçenizi bir avukata yazdırırsanız elinizde olmayan belgeleri mahkeme gerekirse polis kanalı ile temin eder.
Mahkeme masraflarını davacı karşılar sonra diğerlerinden tahsil eder.
Bu davalar için harcayacağınız para en fazla 1000 lira olur ki bunun da hepsini bir kerede almazlar ilerleyen zamanlarda gerektikçe temin edersiniz. Avukat tutarsanız onun ücreti pazarlığa tabidir.
Kolay gelsin
sn. Oğuz, teşekkür ederim. sitede pek bulamadığım yeni bilgiler verdiniz.
ecrimisil ile ortak lığın bitirilmesi davası aynı anda yürütülebilirmi diye sormak istemiştim!. fakat başka konulardan öğrendiğim kadarı ile davalar ayrı ayrı açılıp
hakimin kanaatine göre birleştirilir.
sn.Oğuz.
temsilci olayı işi tetikleyecek hızlandıracak belkide çözecek gibi geliyor.
temsilciyi muhtemelen mahkeme atar!.. peki sadece temsilci atanmasını isteyebilirmiyim ve bu temsilci kim olabilir, içimizden birimi olur? bu temsilcinin tamamıyla yapacağı iş nedir? tamamamen kendi tasarrufuna göremi yönetir malları? kiraları düşük gösteren kiracılardan gerçek kiraları alabilirmi? bir mirasçının fiilen kullandığı tereke malına karşılık, terekeden az veya hiç mal kullanmayan mirasçıyı nasıl koruyacak veya miras kullananla, kullanmayan ın haklarını nasıl eşitleyecek.
temsilcinin görevi ne zaman ve nasıl biter ve temsilci yaptığı işe karşılık ücret
alırmı veya ne kadar alır?
birde herhangi bir hukuki işleme başlamdan mahkemeye dava açma safhasına gelmeden son olarak mirasçıları ciddi anlamda nasıl uyarabilirim veya bilgilendirebilirim? mahkemeye yada anlaşmaya razı olup olmadıklarını görebilirim? şifai uyarılarım şu ana kadar fayda etmedi ve benim mahkemeye gitme cesaretim olmadığını bunu göze alamıyacağımı düşünüyorlar!
Ortaklığın giderilmesi ecrimisil-alacak davaları aynı anda demekle aynı dilekçe ile demek istediyseniz elbette hayır birleşeceğini de sanmam.
Temsilci-kayyım mahkemenin sürekli görev verdiği bir bilirkişi de olabilir sizin önereceğiniz biri de olabilir heralde görevi nasıl icra edeceği diğer konular onun sorumluluğunda ve tasarrufundadır. Bunun için mahkemece takdir edilecek ücreti alır.Ben doğrusu teferruatını çok iyi bilmiyorum.
Yargı yoluna gitmeden mirasçıları noterden ihtarname göndermek suretiyle uyarabilirsiniz daha ciddisi vekalet verip avukat tarafından yapılmasıdır.
Kolay gelsin
teşekkür ederim. sanırım soru işareti kalmadı artık. iş bundan böyle uygulama
safhasına geldi.
siz tecrübelerinizle neler söylemek istersiniz, ve yeriniz hangi semtte?
sn. Oğuz aklıma bir şey daha takıldı.
mahkeme yolu ile mirasın satışına karar verilirse mirasçıların ihalaye girip
pay alabilirlermi?
kendi payları kadar herhangi bir pay alan mirasçı herhangi bir fark ödermi?
Kendine ait olmayan kısmı, açık arttırmaya katılıp satın alan herkes satın aldığı kısmın bedelini öder.
sn.Kırcalı teşekkür ederim.
yani bu durumda kendi hissen hariç açık artırmada mirasçılarda bulunabilir.
peki kimsenin hissesi miktarı belli fakat fiilen taksim olmadığından, o zaman burdan alınabilecek herhangi bir hisse kendi hissen sayılmıyor, dolayısı ile öncelikli fakat herhangi kişi sıfatı ile hisse alınabilir.
satışa kara verilirse mahkeme buraları hissedar sayına ve hakkına uygun
bölerekmi yoksa komplemi satar?
şayet başkasının hissesini alma imkanı varsa bu hissenin neresi olduğu belirtilecekmi?
buradan şöyle bir sonuç çıkabilirmi; kendi hisseme karşılık hisse alamazmıyım?
bu durumda ilave külfet varmıdır ve bu külfet karşılanabilir miktarlardamıdır?
Satış bir bütündeki hisselerin satışı değil, davaya konu ortak malın tamamınınsatışı için yapılır.
Davaya mirasçılar veya mirasçı olmayan herkes katılıp satın alabilir.
Miras yoluyla hak sahiplerinden biri olmanız, açık arttırmaya dışardan katılanlara karşı dahi herhangi bir hak fazlalığı yaratmaz.
En yüksek teklifi verip satın alırsanız,ödemeyi para olarak yaparsınız, şuradaki hiiseme karşılık buradaki falanca kişilerin hissesini almak istiyorum gibi bir şansınız yok.
anladım sn. Kırcalı,
davalı malın kısmen veya hisseli olmayıp tamamı satışa çıkarılır diye anlıyorum.
size bir şey daha sormak isterim. istenirse mahkeme tereke mallarının tespitini yaparak tereke mallarına kayyım-temsilci atayabilir gibi bir bilgi edindim.
bu temsilci tam olarak ne yapar? misal kiraları toplar, boş mülkü kiraya verir
veya topladığı kiraları sahiplerine hakları oranında dağıtırmı vs.?
teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.
Cevap: Veraset ilamı ve sonrasında miras paylaşımı
Merhaba...
Hazır konu açıldığı için tekrar açmak istemedim.
3 kardeşiz ve babamız vefat edeli 1 aya yakın zaman oluyor.(Babam başka bir şehirde ikamet ediyordu) Kardeşlerimden birisiyle veraset ilamı hakkında görüştüğüm halde çıkarmayacağını hissettim ve kendim noterden mirasçılık belgesi aldım...Onunda veraset ilamı almayacağını babamdan kalan arabayı satmayacağını evde de oturduğu için hiçbir şey yapmayacağını öğrendim...Benim bu belgeyi aldığımı daha bilmiyorlar.
Sanırım bir avukata danıştılar. Yani iletişimsiz anlaşmasız konuşmadan karar verdiler ben yokmuşum gibi :(
Dolayısıyla elimdeki mirasçılık belgesi ile dava açabileceğimi (yanlış anlamadıysam ) bu konudan öğrendim.
Ben çalışıyorum , böyle bir davayı açarsam maliyeti yüksek olur mu? Maaşımla muhtaç olmuyorum şükür ama bir avukatın masrafının ne olacağını,davanın ne kadar maliyete sebep olacağını da bilmediğimden adım atamıyorum..
Bir avukata vekalet verildiğinde masraflar v.s. için hemen mi ücret alınıyor yoksa anlaşmaya gidilebilir mi?
Yani Bu dava ile evin satışı olursa kendi üzerime düşen paydan avukat masrafını karşılamam mümkün olur mu?
İzlemem gereken yol nedir?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.