Sözleşmeli personelin istifa hakkı
İyi günler,
Benim bir sorun olacak fakat biraz uzun kusura bakmayın,
-2004 yılı eylül ayında özel bir şirkette hizmet akdi anlaşması ile çalışmaya başladım. ve sözleşmede belirtilen bir madde üzerine 20.000 dolarlık açık tarihli bir senet imzaladım. Sözleşme tarihinden 4 ay sonra benim bilgim ve onayım olmaksızın çıkışım verildi ve mart 2005 de tekrar sigortam başlatıldı. Yapmış olduğumu sözleşme gereği bana en düşük asistan maaşı ödenmesi gerekirken sigorta kayıtları asgari ücret üzerinden yatırıldı. Şuan 1000 Ytl ücret ödenmekte ve sigortam net 1080 ytl üzerinden yatırılmaktadır. Asistan maaşı ise bildiğim kadarıyla net 1150 ytl dir. Geçtiğimiz aylarda konu ile ilgili olarak şirket yetkileri ile görüştüğümde sigorta priminin herhangi bir önemi olmadığı sadece şirketin vergi ve diğer ssk yüklerini artırdığını ve bu yüzden gerçek değer üzerinden prim yatırmadıkalarını belirttiler. Geçtiğimiz 3 boyunca maaşımı alamadım. Resmi kayıtlara göre ise son bir yıldır maaş almıyor görünmekteyim.
Nasıl bir hukuki yol izleyerek birikmiş olan maaşımı alıp şirketten ayrılabilirim.
İstenildiği takdirde sözleşmenin bir kopyasını gönderebilirim.
Saygılarımla. Teşekkürler
Re: Sözleşmeli personelin istifa hakkı
Benim bir sorum daha olacak,
Bir şirket kafasına göre personel giriş çıkışı yapabilir mi? (aralarda bir kaç ay boşluk vererek)
Personel işten çıkartıldığında ve yeniden işe alındığında ona herhangi bir belge imzalatılması gerekir mi?
Vereceğiniz bilgileri için teşekkür ederim.
İşe giriş tarihinizden itibaren gerçek ücretiniz üzerinden sigorta primi ödenmesi gerekirdi. Bu durumu işyerinizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'na yazılı şekilde bildirirseniz, SGK müfettişleri işyerinizde gerekli incelemeyi yapacaklardır. Eğer sigorta primlerinizin eksik yatırıldığını tesbit ederlerse, şirkete idari para cezası kesilmesi yanında, eksik yatırılan primlerin faizi ile birlikte tahsili sözkonusu olacaktır.
İşe girişte , "işe giriş bildirgesi" düzenlenir. Bu bildirgede çalışanın da imzası bulunur. Ayrıca işe giren ve işten ayrılanlar Ek1 ve Ek2 belgeleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirilirler. İşveren canı istediği zaman giriş ve çıkış yapamaz.
Ödenmeyen ücretlerinizin ödenmesi ve eksik yatırılan sigorta primlerinizin yatırılması için işvereninize tercihen Noter kanalı ile bir ihtarname gönderin, makul bir süre verin. İşvereniniz edimini yerine getirmezse iş sözleşmenizi İş Kanunu 24. madde esaslarına göre feshedeceğinizi bildirin. İşvereniniz gerekenleri yapmazsa verdiğiniz süre sonunda iş sözleşmenizi feshettiğinize dair bir fesihnameyi yine tercihen Noter kanalı ile gönderirsiniz. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanacağınızdan, eksik ödenen maaşlarınız ve kıdem tazminatınız için İş Mahkemesi'nde alacak davası açmanız gerekir.
Selamlar,
Harun bey öncelikle bu kadar kısa zamanda vermiş olduğunuz ayrıntılı bilgiler için teşekkür ederim.
9/2004 da sözleşme ile işe başlayıp herhangi bir bildirim yapılmaksızın 12/2004 çıkış verip, 3/2005 de tekrar işe alınmam durumunda 9/2004 tarihinde imzalamış olduğum sözleşme hükümleri ve sözleşmede belirtilen tenimat senedi taraflar için bağlayıcı olur mu? (ssk kayıtlarına göre işten çıkış ve tekrar alınma sırasında herhangi bir belgeye imza atmadım benim bilgim ve kontrolüm dışında gerçekleşti ve tesadüfen öğrendim)
İş verenim çıkış işlemlerini yapmamak ve benim istifa etmemi istemektir. İstifa etmem durumunda hangi haklarımdan feragat etmiş olup ne tür yükümlülüklerin altına girerim?
Saygılarımla...
Sözleşmede tek taraflı cezai şart içeren hükümler geçerli değildir. Sözleşmede yer alan cezai şarta bağlı senedin de, bu şarta aykırı davranışlar sergilenmemesi halinde bir geçerliliği yoktur. Sözleşmede atıfta bulunulan maddeye göre senet alınmasaydı, senet sizin açınızdan sorun yaratabilirdi. Ancak sözleşmede bir eğitim bedeli veya rekabet yasağı maddesi varsa bunlar hukukça korunabilir nitelikte olmak kaydıyla geçerlidir, bunu belirtmekte yarar var.
İstifa etmeyin, ya önceki iletimde belirttiğim yolu izleyin veya işvereninizin sizi işten çıkarmasını bekleyin. Ancak bu süre zarfında hem etik olarak, hem de yasaların öngörmediği yollardan herhangi bir olumsuz davranışta bulunmayın.
Selamlar,
Harun bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Fakat benim bilmek istediğim 12/2004 sigorta çıkış yapılıp yeni bir sözleşme imzalanmadan 3/2005 tekrar sigorta girişimin yapılması durumda 9/2004 de imzalamış olduğum sözleşmenin yasal olarak beni bağlayıp bağlamadığıdır?
Saygılarımla...
Sigortaya işverenin çıktı girdi yapması ile , çalışmanızın başlangıcında imzalamış olduğunuz iş sözleşmesi hükümlerinin cari olması ayrı ayrı şeylerdir.
İş sözleşmeniz geçerlidir. SGK Müfettişleri yapacakları teftişte sigorta açısından durumu tesbit ederlerse, Kurum daha önce de belirttiğim gibi gerekeni yapar.
Selamlar,
iyi günler Harun bey,
Verdiğiniz bilgiler üzerine biraz kafam karıştı.
Şöyle ki --İşe girişte , "işe giriş bildirgesi" düzenlenir. Bu bildirgede çalışanın da imzası bulunur. Ayrıca işe giren ve işten ayrılanlar Ek1 ve Ek2 belgeleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirilirler. İşveren canı istediği zaman giriş ve çıkış yapamaz.-- demiştiniz.
Benim bilgim ve onayım olmaksızın işçıkışı yapılması ve 2 ay sonra tekrar sigorta girişi yapılması durumunda sözleşmemin fes olmuş olması gerekmez mi?
Ayrıca, "iş sözleşmesi hükümlerinin cari olması" terimi ne anlama geliyor?
Saygılarımla...
Sn. easm,
İşvereninizin yaptığı SGK açısından usulsüz bir işlemdir. Bu işlemin Müfettişlerce tesbiti halinde Kurum reesen çalışmalarınızı kesintisiz devam ettirir, eksik olan primleri ve boşluk görünen süreye ait primleri işvereninizden faizi ve idari para cezası ile tahsil eder.
Gerçekte bir çıkış ve giriş olmadığına ve çalışmanız kesintisiz devam ettiğine göre, işe başlarken yapmış olduğunuz iş sözleşmesinde geçen hükümler devam etmektedir, sürmektedir. (caridir.)
Selamlar,
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
Sayın Harun bey,
Daha önce vermiş olduğum bilgilerin ışığında sizden ricam aşağıda bir kopyası bulunan Hizmet Akdini incelmeniz ve resmi kayıtlara göre son 1 yıldır maaş almam ayrıca 2005 ve 2006 yılı vergi iademin de ödenmemesini de dikkate alarak yorumlanızdır. Vemiş olduğum tenimat senedinde herhangi tarih bir şerh bulunmamaktadır.
Saygılarımla...
HİZMET AKDİ
İŞVEREN :
ADRESİ :
PERSONEL :
ADRESİ :
ÜNVANI :
İŞE BAŞLAMA TARİHİ :
SİGORTA SİCİL NO : .-.................................................. .......................
SÖZLEŞME KOŞULLARI
İş Kanununa uygun olarak hazırlanan tüzük, yönetmelik ve PERSONEL'e tebliğ edilecek diğer idari düzenlemeler işbu sözleşmenin kapsamı içindedir. İŞVEREN, söz konusu idari düzenlemeleri devam ettirmek, kaldırmak veya yenilemekte serbesttir.
1) ÇALIŞMA SAATLERİ
Günlük ve haftalık çalışma süreleri “İş Süreleri Tüzüğü” ve "Şirket İç Yönetmeliği", hükümlerine uygun olarak İŞVEREN'ce belirlenir.
2) FAZLA MESAİ
PERSONEL, işyerindeki ihtiyaca ve İŞVEREN’in isteğine göre fazla mesai yapmayı, Cumartesi, Pazar günleri çalışmayı kabul eder. Pazar mesailerine karşılık, çalışmayı takip eden hafta içinde PERSONEL'e bir gün izin verilir veya fazla mesai ücreti ödenir.
3) DENEME, SÖZLEŞME SÜRESİ VE YÜRÜRLÜLÜK
Deneme süresi PERSONEL'in işe başladığı andan itibaren bir (1) aydır. Deneme süresi içinde PERSONEL veya İŞVEREN bildirimsiz olarak Hizmet Akdini feshedebilirler. PERSONEL’in çalıştığı günler ücret ve diğer hakları saklıdır. Sözleşme süresi ise 5 yıldır.
4) GÖREV VE YETKİLER
PERSONEL ünvanının gerektirdiği yetki ve sorumluluklar çerçevesinde iş ve işlemleri yürütmekle görevlidir. İŞVEREN, gerektiği hallerde PERSONEL'in işini değiştirebileceği gibi, geçici görevle işyerinden başka bir işyerine naklini de yapabilir. Daimi işyeri değişiklikleri karşılıklı mutabakat ile yapılır. PERSONEL, İŞVEREN tarafından işyeri değişikliğinin yazılı olarak kendisine bildirilmesini müteakip belirtilen süre içerisinde gösterilen mahalde işe başlamak durumundadır. Aksi halde istifa etmiş sayılır. İŞVEREN işin gereği veya eğitim amacı ile PERSONEL'i belirli bir süre için şehir dışına gönderebilir.
5) PERSONELİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
5.1) Gerçeğe Uygun Beyan
PERSONEL, İŞVEREN tarafından hazırlanmış bulunan PERSONEL BİLGİ FORMU’nu eksiksiz ve gerçeğe uygun olarak doldurmak zorundadır.
PERSONEL, ünvanının gerektirdiği şekilde üye olmak zorunda bulunduğu ve kanunla kurulmuş KAMU KURUMU NİTELİĞİNDEKİ MESLEK KURULUŞU’na üyelik kaydını yaptırmak ve bununla ilgili belgeleri ibraz etmek zorundadır. Aksi halde göreve başlatılmaz, başlatılmış ise en geç 10 gün içinde bu gereksinimi yerine getirmek zorundadır. Aksi halde Hizmet Akdi İŞVEREN tarafından bildirimsiz feshedilir.
5.2) Sorumluluk
PERSONEL'den beklenenler; İŞVEREN'e beyan ettiği kendisi ile ilgili hertürlü bilginin eksiksiz ve gerçeğe uygun olması, görev ve sorumluluklarının gerektirdiği her türlü bilgi ve becerisini işbu hizmet akdi süresince bütün iyi niyeti ile görevinde başarılı olmak ve firmayı başarıya götürmek amacı ile kullanması, müşteri memnuniyetini ön planda tutarak çalışması ve bu doğrultuda çevresine örnek olmasıdır. Bu nedenle, PERSONEL, söz konusu sözleşme süresinde ve bitiminde dahi İŞVEREN'e ait özel bilgileri üçüncü kişilere açıklamamayı ve kullandırmamayı, yasa, tüzük, sözleşme, mesleki ve yöresel töre ve geleneklerde belirtilmiş olan koşullara uymayı, İŞVEREN'in itibarını, faaliyetlerini, ticari çıkarlarını ve ünvanını zedeleyici faaliyetlerden kaçınmayı ve bunlar hakkında yanıltıcı beyanlarda bulunmamayı şimdiden kabul ve taahhüt eder.
5.3) Eksiksiz ve Kaliteli Hizmet
PERSONEL, İŞVEREN tarafından kendisine verilen işleri, süresi içinde ve özenle yapmak, müşteri ve bayilere yapılan işlerle ilgili FAR (İşlem Tamam) raporunu tanzim edip imzalatmak, İşveren’in iş yerinde uygulamaya koyduğu ve koyacağı PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİ’ndeki kurallara, iş yeri için iş bu Sözleşme süresi içinde belirlenecek sair organizasyon ve reorganizasyon ihtiyaç ve kurumlaşma çalışmalarına uymak zorundadır. Personelin İş Yeri hedefleri ve performans ve kalite programlarına uyumu altı aylık dönemler halinde raporlanır. Eksik ve hatalı işlemler ve iş yeri veya personelin kendisi için belirlenmiş performans, kalite ve benzeri hedeflere uymayan düşük performans ve kalitesizlik nedeni ile İŞVEREN tarafından yapılacak yazılı uyarılar, Hizmet Akdinin İŞVEREN tarafından tek taraflı olarak feshini haklı kılar.
5.4) Eğitim ve Beceri Geliştirme
PERSONEL, gerek işiyle ilgili bilgi ve tecrübesinin gelişmesi, gerekse teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilmesi için İŞVEREN'in uygun ve gerekli gördüğü, katılım, yol, konaklama vb giderlerini karşıladığı yurtiçi ve yurtdışındaki fuar, sergi, seminer, kurs vb. eğitsel ve sosyal etkinliklere katılmak zorundadır. Bu etkinliklere ilişkin katılım, yol ve konaklama giderleri İŞVEREN'ce karşılanır. PERSONEL'in belirtilen eğitsel ve sosyal etkinliklere ve büro içerisinde kendisine verilen eğitimlere sebepsiz yere katılmaması, yarıda kesmesi veya bu etkinliklerin bitiminden itibaren iki yıl içinde karşılıklı anlaşma olmaksızın ve haksız olarak istifa etmesi veya Hizmet Akdinin İŞVEREN’ce haklı olarak feshedilmesi hallerinde; kurs ve seminer ve firma içinde verilen (belgelendirilmiş) eğitim karşılığı tüm giderlerin ve eğitim için Şirket İç Eğitim Sertifikası ve Şirket Eğitim Program ve Eğitim Fiyat Listesi’nde belirlenen bedellerin tümünü İŞVEREN’e geri ödemek zorundadır.
Söz konusu geri ödeme, akademik çalışmalarını yeterince yerine getirememe veya akademik çalışmaların iş performansını engellediği gerekçesiyle işi bırakma durumunda da geçerli olup, bu durumda İŞVEREN’in tazminat isteme hakkı vardır. Bu giderler taraflar arasında mutabakatı yapılmış, borç ve alacak şeklinde düzenlenmiş HESAP CETVELİ’nde gösterilecektir. Geri ödemeler bu cetvele göre belirlenecektir. Ayrıca, İŞVEREN böyle bir eğitim öncesinde PERSONEL’den ayni veya nakdi teminat talep edebilir. Bu hüküm deneme süresi içinde iş akdi feshedilenler için de geçerlidir.
5.5) Araç, Gereç Kullanımı
PERSONEL, kendisine teslim edilmiş veya zimmetlenmiş araç, gereç ve malları düzenli ve üretici firma talimatlarına uygun kullanmaktan, uzmanlık gerektiren bakımlar veya kazara oluşan zararları, ilk amirine yazılı olarak bildirmekten sorumludur. PERSONEL, kaza dışında, kendi ihmal veya kusurlu kullanımından doğacak zarar ve ziyanın tazmininden sorumludur.
PERSONEL, gerek kendisine teslim edilmiş, gerekse herhangi bir iletişim ortamında mevcut (internet gibi) hertürlü yazılımın kopyasını alamaz, kullanamaz, çoğaltamaz ve dağıtamaz. Aksi halde İŞVEREN’e veya ilgili üçüncü şahıslara karşı hukuki ve cezai sorumluluğu vardır. Ayrıca, zimmetlenmiş olsun olmasın, kendi sorumluluğunda bulunan her türlü donanım, yazılım, tasarım, proje veya ürünün, şirket yöneticilerinin rızası dışında üçüncü şahısların eline geçmesinden kopyalanmasından, virüs ve benzeri zararlılardan korunmasından veya kullanılmasından da sorumludur. Bu sorumluluk gereği, İŞVEREN’in uğradığı maddi zararlar ile telif haklarından doğan sorumluluklardan ve İŞVEREN’in, istihdam eden sıfatı ile üçüncü şahıslara karşı ödemek zorunda olduğu hertürlü tazminat nedeni ile kendisine rücu edilir.
6) SIRLARIN KORUNMASI
PERSONEL, işyerinde çalıştığı süre içerisinde elde ettiği sır kapsamına giren; İŞVEREN'e, işbirliği yaptığı yerli-yabancı firmalara veya İŞVEREN'in müşterilerine veya şirket bünyesinde yer alan diğer şirketlere ait her türlü teknik bilgi, know-how, ve deneyim ile, ticari, yönetsel ve teknik sırlarını kısmen dahi olsa, hiçbir zaman, hiçbir neden ve bahane ile doğrudan veya dolaylı olarak kullanmamayı veya başkalarına kullandırmamayı ve bu sırları korumayı kabul ve taahhüt eder. Ayrıca, bu yükümlülük PERSONEL'in işten ayrılmasından sonra da süresiz olarak aynen devam eder. Sırların, ünvan ve itibarın korunmasına yönelik PERSONEL'in kasıt ve ihmalinden doğacak her türlü zarar ve ziyan PERSONEL'e tazmin ettirilir.
7) REKABET YASAĞI
Yönetici pozisyonundaki veya şirketin ürün ve müşteri portföyüna veya teknik bilgi birikimine sahip konumdaki işbu sözleşmeyi imzalayan PERSONEL, Hizmet Akdinin sona ermesinden itibaren iki yıl sonuna kadar İŞVEREN'in iştigal ettiği ticari işleri kendi adına yapamaz, İŞVEREN'e rakip olan bir ticarethanede çalışamaz, ortak sıfatı ile veya bir diğer sıfatla görev alamaz, temsilcisi olamaz. İŞVEREN'in temsilciliğini veya tek yetkili satıcılığını yaptığı firmaların ürünlerinin (cihaz ve yazılım gibi) satış, pazarlama, eğitim ve servis hizmetini kendi adına yapamaz. Böyle bir şirkete sorumluluğu sınırlandırılmış veya sınırlandırılmamış ortak sıfatı ile giremez. PERSONEL, İŞVEREN'in faaliyetlerini, üretimini, ürünlerini veya ticari işlerini kötülememeyi, bunlar hakkında yanlış ve yanıltıcı beyanda bulunmamayı kabul ve taahhüt eder.
PERSONEL, şirket ile yaptığı hizmet sözleşmesinin yürürlük süresinde ve bunun sona ermesinden itibaren 2 yıl süre ile doğrudan veya dolaylı olarak her ne sebep ve nam altında olursa olsun rakip konumdaki üçüncü kişi/kişilere aynı veya benzer konuda danışmanlık, teknik yardım, tam zamanlı veya zaman paylaşımlı hizmet ilişkisi kurmamayı, ihale takipçiliği ve buna benzer şekillerde işgücü veya bilgi sağlamamayı ve bu sözleşmedeki işveren ve şirket ile ilgili öğreneceği her türlü mali ve mesleki bilgiyi saklamayı (resmi makamlarca usul ve yasaya uygun olarak talep edilmedikçe hiçbir bilgi ve belgeyi açıklamamayı) kabul ve taahhüt eder.
Bu hükümlere aykırı hareket, bu sözleşmenin ihlali anlamına geleceğinden İŞVEREN tarafından haklı sebeple iş akdinin feshini haklı kılar. İŞVEREN ayrıca, aşağıda belirtilen cezai şart haricinde yapılan bu tür işlemlerin İŞVEREN adına yapılmış sayılmasını ve üçüncü kişiler adına yapılan sözleşmelerden doğan çıkarların kendisine aidiyetini üçüncü kişilerden ve PERSONEL' den talep edebilir. Hukuki ve cezai hükümler saklıdır. İşveren de aynı süre sonunda tarafların karşılıklı mutabakatla iş akdini sona erdirmesi halinde, PERSONEL’in söz konusu çalışması nedeniyle, çalışma ahlakı konusunda kötü beyanlarda bulunmamayı taahhüt eder.
PERSONEL, işbu maddede belirtilen yasağın veya sözleşmenin herhangi bir maddesinin ihlali halinde İŞVEREN’e 9. madde esaslarınca cezai şart ödemeyi kabul, beyan ve taahhüt eder.
Kanuni hükümlerin, zarara uğrayan İşveren lehine öngörmüş olduğu tüm hükümler saklıdır. İşbu sözleşmede yer alan hususlar Türk Ceza Kanunu hükümlerinin uygulanması durumunda dahi yürürlükte kalmaya devam eder.
8) BULUŞLAR, PATENT HAKKI
PERSONEL'in görev süresi içerisinde yaptığı buluşlar, geliştirdiği teknolojiler ve diğer icatlar ve bunlara ilişkin patent hakları İŞVEREN'e ait olacaktir. Bunlar, İŞVEREN'in yazılı izni olmadan hiçbir zaman PERSONEL tarafından kullanamaz veya üçüncü kişilere kullandırılamaz, iş akdi süresince PERSONEL adına iş konusuyla doğrudan veya dolaylı bir şekilde patent, marka, endüstriyel tasarım başvurusu yapamaz. Bu durumlarda, İŞVEREN'i eksiksiz, zamanında ve doğru bilgilendirmekten PERSONEL sorumludur. Söz konusu hükümlere aykırı davranış halinde, kaybedilen/elde edilen ekonomik menfaate ek olarak duruma sebebiyet veren PERSONEL, işveren şirkete 9. maddede öngörülen esasta cezai şart ödemeyi kabul, beyan ve taahhüt eder.
9) TAZMİNAT
PERSONEL’in yukarıda belirtilen hükümler (özellikle Madde 5,6,7 ve 8) veya işu sözleşmede belirtilen veya belirtilmeyen haksız rekabet, gizlilik, istifa süresi, v.b. hükümlere aykırı hareket etmesi durumunda 20.000 ABD Doları cezai şart ve buna ek olarak PERSONEL’in kasıtlı olarak hareket etmesi ve İŞVEREN’i zarara uğratmış olması durumunda, uğrattığı zarar kadar daha tazminat ödemeyi kabul ve taahhüt eder. Bu durumda da İŞVEREN kanunen kendisine tanınmış haklardan herhangi birini veya hepsini tercih etmekte serbesttir.
10) İZİN
İşe başladığı günden başlayarak, deneme süresi dahil olmak üzere en az bir yıl çalışmış olanlara kanun, yönetmelik ve tüzüklerde belirlenen kurallar çerçevesinde ücretli yıllık izin verilir. İzin talepleri işveren talimatı gereği en az 1 ay önceden haber vermek suretiyle kullanılır.
11) İSTİFA
İstifa yazılı olmak zorundadır. PERSONEL'in deneme süresi dışında işyerinde çalıştığı süre ve uzmanlığı gereği işten ayrılış süresi yazılı istifa tarihinden itibaren en az 3 (üç) aydır. PERSONEL'in karşılıklı mutabakat olmaksızın 3 aylık süreyi tamamlamadan ayrılmak istemesi; bu süreye tekabül eden üç aylık maaş tutarındaki tazminatı ödemesi ve Madde 5.4’deki geri dönüşüm şartlarını yerine getirmesi ve ayrıca kendisine teslim edilmiş projenin gerçekleşmemesi nedeniyle İŞVEREN’in uğrayacağı zararları tazmin etmesi ile mümkündür.
PERSONEL'in uzmanlığı nedeniyle üçüncü şahıslar nezdinde İŞVEREN'in taahhüt altına girdiği yarıda kesilemeyecek projeler nedeniyle söz konusu ihbar süresi karşılıklı mutabakat yolu ile projenin tamamlanma süresidir. Projenin sona erdirilme süresi 3 aylık ihbar süresini aşsa dahi projeyi tamamlamak zorundadır. İŞVEREN isterse bu süreyi PERSONEL’in yerine gelecek elemanın eğitimine has kılabilir. Bu halde PERSONEL, yerine gelecek elemanın eğitimini tamamlamak zorundadır. Aksi halde ihbar süresi için aylık ödenmez, ödenmiş ise geri alınır. Ayrıca madde 5.4’deki geri dönüşüm şartları ile İŞVEREN’in yeni elemanın eğitimi için sarf edeceği bedel ve projenin sona erdirilememesinden doğacak zarar ve kazanç kaybı için PERSONEL’den tazminat hakkı doğar.
Mutabakat sağlanamadan PERSONEL'in daha erken ayrılması nedeni ile doğacak zarar ve ziyan PERSONEL'den tazmin edilecektir. Zarar ve ziyana ilişkin olarak Şirket Belgeleri kesin delil niteliğindedir. Bu hallerde İŞVEREN’in İş Kanunu’ndan doğan kötü niyet tazminatı talep hakkı saklıdır. Ancak mutabakat yolu ile ayrılmalarda istifa süresi mutabakatla belirlenen süredir. Bu maddedeki “eğitim ve projelerle” ilgili hükümler teknik ve kalifiye personel için geçerlidir. Sekreter ve ofis hizmet elemanları için İş Kanunu hükümleri uygulanır.
12) TEMİNAT
İşbu sözleşmenin 5, 6, 7, 8 ve 11'inci maddeleri, Şirket iç Yönemeliği ile Borçlar Kanunu ve İş Kanununda belirtilen “PERSONEL'in tazminat ödemesi gerekli hallerde” PERSONEL'in ödeyeceği tazminata teminat olmak üzere PERSONEL'den ve kefilinden teminat alınır. İşbu teminat; teminat senedi, rehin, kefalet, ipotek şeklinde düzenlenir. Teminat, işbu hizmet akdinin ilgili maddelerindeki hususlarda tarafların mutabakata varamadıkları veya İŞVEREN’in PERSONEL’i tazminat ödemekle yükümlü gördüğü hallerde PERSONEL’e iade edilmeyerek İŞVEREN tarafından paraya çevirme yoluna gidilir. Teminat senet ise, tahsil yoluna gidildiği takdirde karşılığı tahsile verildiği veya işleme konulacağı günkü T.C. Merkez Bankası Döviz Satış kuru üzerinden yapılacak hesaplama ile bulunur.
Bu cümleden olmak üzere PERSONEL’den 20.000 (yirmi bin AmerikanDoları) ABD Doları tutarında teminat senedi alınmıştır. Teminat senedi, işbu sözleşme veya elemanın yaptığı işe ilişkin herhangi bir ihtilaf çıkmaması halinde hizmet akdinin feshini takiben 6 ay/2 yıl sonunda iade edilir.
13) ÜCRET
Personelin alacağı aylık ücret en düşük araştırma görevlisi maaşıyla aynı olacaktır. Ayrıca gösterilecek performans ve şirketin mali durumunun uygun olması halinde de yönetim kurulu kararıyla bu miktar artırılabilecektir.
14) YASAL HÜKÜMLER
İşbu sözleşmede düzenlenmiş hususlarda İş Kanunu, Borçlar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Şirket İç Yönetmeliği ile Şirket İçi Eğitim Sertifikası ve Şirket Eğitim Program ve Eğitim Fiyat Listesi hükümleri uygulanır.
15) UYUŞMAZLIKLAR
İşbu sözleşmenin uygulanmasından doğacak ihtilafların hallinde İstanbul Mahkeme ve İcra Daireleri yetkilidir.
İşbu sözleşme 14 maddeden ibaret olup, üç nüsha olarak düzenlenerek,
.../ ..... / 2006 tarihinde taraflarca kabul edilerek imzalanmıştır.
İŞVEREN PERSONEL
Adı, Soyadı : ............................... Adı, Soyadı : ..............................
İmza : ............................... İmza : ...............................
Not : Şiketin İstanbul'da herhangi bir ofisi yok.
Sayın avukatlar sizden son bir ricam var çok yoğun çalışıtğınızı ve boş vaktinizin olmadığını biliyorum ama lütfen bana da yardımcı olabilir misiniz?
Form içerisinde yapmış olduğum araştırmalardan şu sonucu çıkardım.
1. Noter aracılığı ile istifa ettiğim takdirde benim açımdam herhangi bir sorun olmuyor gibi görünüyor bu yorumumum doğru mu?
2. Noter aralıcğı ile istifa ettiğim takdirde nasıl bir dilekçe yazmam gerekiyor?
Saygılarımla...
Sn. easm,
Aslında daha uzun bir yanıt yazmıştım ama internet bağlantım kopunca yanıt silindi.
Sanırım makina mühendisisiniz ve sektöründe AR-GE ile iştigal eden bir işyerinde çalışıyorsunuz. Bunları sözleşme hükümlerini dikkate alarak söylüyorum, yanılabilirim.
Eğer işyeriniz bir teknokentte ise bu işyerleri Gelir ve Kurumlar Vergisi'nden muaf olmaları nedeniyle, ücretinizden Gelir Vergisi kesilmemesi durumu karşısında vergi iadesinden yararlanamazsınız.
5 yıllık bir proje kapsamında belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştığınız anlaşılıyor. Hemen belirtmek gerekir ki, durum böyle değil ve yaptığınız işin niteliği sürekli nitelikte bir işse, Yargıtay "niteliği itibarıyla sürekli olan işlerde belirli süreli iş sözleşmelerinin yapılmasını" kabul etmiyor.
Foruma eklediğiniz iş sözleşmesinin imzalı bir örneği sizde bulunuyor ve en düşük asistan maaşı gerçekten belirttiğiniz gibiyse ve şu an aldığınız (veya alamadığınız diyelim) ücreti belgelerle ispatlayabiliyorsanız, SSK primlerinizin yatırılmaması yanında, sözleşme ile belirlenmiş ücretin tarafınıza ödenmemesi gerekçesi ile İş Kanunu 24/II-e maddesine göre iş sözleşmenizi haklı nedenle feshedebilirsiniz.
Bu durumda almış olduğunuz eğitimlerin karşılığı olan cezai şartı ödeme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Öğretide baskın görüş iş sözleşmenizde rekabet yasağı ve sır saklama yasağı ile ilgili sürelerin (cezai şarta bağlı ödenecek miktarın değil) haklı nedenle feshi durumunda da geçerli olacağı yönündedir.
Genel olarak, iş sözleşmenizin iyi bir hukukçunun elinden çıkmış olduğunu söyleyebiliriim.
Konu detaylı olduğundan, Noter kanalı ile ihtarname veya fesihnameyi bir avukat edinerek oluşturmanızın yararınıza olacağını düşünüyorum.
Selamlar,
İyi günler Harun bey,
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekküre eder tavsiyeniz üzere bir avukatla görüşeceğim.
Saygılarımla...