Ender Tan rumuzlu üyeden alıntı
Dogal olarak cok asagilayici bir yazi:
...bir dugun salonunda ya da kolej partisinde dansetmis, (Turkiye'de disco,balo, parti, bes yildizli otel yok mu?)
...cok fazla olmasa da kitap okumus, (Sokrates'den Tolstoy'a, Wilhelm Reich'den Erich From'a, Sartre'ye kadar yazar ve dusunurleri anlayarak okumus olan ben ve benim gibi yuzbinlerce Turk entellektuelleri yok mu sayiliyoruz acaba? Yaklasik 20 yildir yurt disinda yasiyorum benim kadar kitap okumus cok az kisi gordum)
...muzik zevki pop sarkilarla klasik muzik arasinda dolasan (biz pop ve klasik bati muzigini dinliyoruz, pekiyi, kac batili muziksever Turk musikisi dinleyecek kadar toleransli?,
...evi nispeten daha zevkli dosenmis (sadece nispeten mi?),
... kizlarin flortune izin verilmese bile goz yumulan,(Acaba papa bu konuda ne dusunuyor dersiniz? Bazi katolik ulkelerde namus cinayetlerinin ceza gormedigini , kurtaj yapan kizlarin hapise atildigini biliyor muydunuz?)
...Allah'a inanan fakat ibadete aldirmayan, kadinlarinin basini ortmedigi, ( tum dunyada dindarlik kelimesinin anlami degisiyor. Dini kurumlarin baskisindan kurtulunarak iman, Allah sevgisi ve insanlik onem kazaniyor. Yunus Emre ne diyor: Gerekse bin var hacca, ama bundan iyisi bir gonule girmektir.Ayrica kadinlari taslama kuralinin Kur'an'da degil Tevrat'ta oldugunu, basi ortmek kuralinin, erkegin kadindan ustun oldugunun ,kadinin kilisede susmasi, anlamadigi sey olursa evde kocasina sormasi gerektiginin Incil'de oldugunu biliyor muydunuz?)
...sarabin kalitesinden pek anlamasa da ( sarabin kalitesinden anlayan ve anlamayan cok insan var Turkiyede, tum dunyada oldugu gibi. Batili ulkeler buna dahil.,
...kadin erkek bir arada gidilen bir gezmede icki de icmis, gazetelere bakan, (dikkatinizi cekerim, "gazete okuyan" degil, )
... kendini birinci gruba kiyasla cok gelismis hisseden (hisseden, ama gelismis degil mi?)
...entelektuel duzeyi cok yuksek olmasa da okumus yazmis, ( ben yaklasik 15 yildir yurtdisinda yasayan bir Turk olarak soyleyebilirim ki Turk entellektuellerinin kultur duzeyi, batili entellektuallerinin kultur duzeyinden asla asagi kalmaz. Galiba bu makalenin yazari entellektuel batililarla entellektuel olmayan Turkleri karsilastirinca ortaya boyle carpik bir sonuc cikmis.
..bati standartlarina yakin bir grup var.(Burada unutulmamasi gereken birsey bizim batili olmayip Turk oldugumuz. Bence Turkiye'de bir cok kisi bati standartlarini yakalamaya calisirken Turk oldugunu unutup Turk degerlerini gozden kaciriyor. Batinin bizden bekledigi de bu ya. Varsa yoksa bati standardi. Bence bati stardini birakip Turk standardini yukseltmeli boylece dunya standardini yakalamaliyiz. Herseyin en iyisi batida degil hanimlar, beyler.
Mevlana batidan degil dogudan cikti. Hemde Afganistan'da dogmus. Biz batili degiliz ki batili gibi yasayalim. Devir globallesme devri. Biz de globalleselim. Dunyada Turk olarak -bati kopyasi olarak degil-saygin bir yer alalim. Turklugumuzden , dinimizden, kulturumuzden utanmayalim, kimligimizden odun vermeyelim. Dunyaca gelismis Japonya' da Japonlar ozel gunlerde kimonolariyla sokaga cikmaktan, dugunlere , partilere gitmekten utanmiyor, aksine gurur duyuyorlar.
Bunlar benim naciz fikirlerim. Amacim kimseyi kotulemek degil, sadece Turklere , Turk entellektuellerine , Turk yasam tarzina yapilan asagilamaya dikkat cekmek. Bati medyasinda Turkiye'den tarafsiz bir sekilde bahsedildigini yaklasik yirmi yildir hemen hemen hic gormedim. Goren varsa beri gelsin.
Saygilar
Ender Tan