Hukukçular sucuk reklamını şikayet etti
Hukukun Egemenliği Derneği, çeşitli televizyon kanallarında gösterilmekte olan bir sucuk reklamının, reklamlara ilişkin ulusal ve uluslararası etik kurallara uymadığı gerekçesiyle şikayette bulundu.
Hukukun egemenliği Derneği Başkanı Avukat A. Erdem Akyüz, bu ve benzeri reklamların kaldırılması için Reklam Özdenetim Kurulu ile Sanayi ve Tecaret Bakanlığı Reklam Kurulu’na başvurduklarını söyledi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Akyüz, söz konusu reklam filimini eleştirdi. Akyüz şunları söyledi:
"Reklamda, insanların, burunlarını havaya dikip havayı koklamakta ve sokaklara fırlayarak bir istikameye doğru tazılar gibi koşmaktadırlar. Ayrıca çocukların veya yetişkinlerin, durduk yere burunlarını havaya kaldırarak, bir başka canlı gibi havayı koklamaları ve daha sonra koku almış yaratıklar gibi aynı istikamete koşmaları toplumu yaralayıcı ve aşağılayıcı bir görüntü yaratmaktadır.
Kaldı ki söz konusu reklam maddesinin oldukça pahalı bir gıda maddesi olması, dar gelirli kesimlerin ve ailelerin ulaşamaması halinde bir yoksunluk ve hüzün yaratacağı ve ayrıca yayınlandığı saat ile içinde bulunduğumuz Ramazan ayının ve toplumsal duyguların da birlikte göz önüne alınması halinde reklamın, söz konusu etik kurallara uymadığı görülecektir.”
www.haber7.com
Değerli Hukuki. Net üyesi arkadaşlar (hukukçu veya değil) bu konu hakkında ne düşünüyorlar acaba?
Teşekkür ederim
Re: Hukukçular sucuk reklamını şikayet etti
Açıkçası bu "sucuk" takıntısını anlamıyorum. Daha öncede bir sucuk reklamı yoksul halkı özendireceği gerekçesiyle konu olmuştu. Sanki reklamlara yansıyan en pahalı gıda maddesi sucuk. Yayınlandığı saat ve ramazan itirazına gelince mahkemeye başvuranlar sadece ramazanda ve o saatlerde aç olsa gerek diye düşünüyorum. Şu sucuğun reklamını değil kendisini tümden yasaklayalım olsun bitsin. Memlekette aç vatandaş kalmaz o zaman!
Belki farkında değiller ama bırakın sucuğu herhangi bir katık maddesini ekmek görüntüsü bile yeterince hüzün yaratabiliyor hiçte azımsanamayacak bir grup vatandaş üzerinde. Hem de 12 ay ve yirmidört saat. Onların zaten televizyonu yoktur gerçi.
Tazı benzetmesine itirazlarını da anlamadım. Biraz düşünün biz daha neler için tazı gibi koşarken gördük insanları. Koltuk, buzdolabı, detarjan hatta banka. Her dört reklamdan üçünde insanlar zeka özürlü gibi gösteriliyor. Mesela ben dişçi olsaydım şu an yayınlanmakta olan macun reklamını dava ederdim. Ya zavallı ev kadınları ne hallere düşürülüyorlar. Bu bir reklamcılık geleneği olsa gerek.
Özetle mahkemeye başvuran huklukçulara hiç katılmıyorum. Keşke sucuk reklamını değil, o sucuk reklamından rencide olacaklarını düşündükleri vatandaşları o hale düşürenleri, dava etselerdi. Hukukun Egemenliği Derneği aç vatandaşı aç bırakanları dava etti derdik. Derneğin reklamı da daha çarpıcı olurdu.
Sn. gecem1970,
Bence sorun; şikayette bulunan hukukçuların da artık aç vatandaşlar sınıfına dahil olmaları ve o mamüllere uzaktan bakmaları ile ilintili...:o
İleride ben de acaba pireyi deve yapacak mıyım ?
Alıntı:
Aydın Alber Yüce rumuzlu üyeden alıntı
İleride ben de acaba pireyi deve yapacak mıyım ?
Sn. Yüce,
...çok eski zamanlarda pire tellal olmuştu. Ama "deve" olur mu? Bilemem.:o
Teşekkür ederim arkadaşlar..
Acaba ben mi yanılıyorum diye düşünmüştüm ama görüyorum ki aynı fikirdeyiz. Belki reklam konusunda insan profiline daha özen gösterilmesi gerektiğini savunmaktır niyetleri fakat sucuk vb. gibi yiyecekleri bahane göstermek , ki Sevgili gecem1970 arkadaşımızın belirttiği üzere bunun bilhassa Ramazan ayına denk gelmesini de bayağı düşündürcü bulmuştum.
Saygılarımla,
reklamın amacı bu değilmi zaten...talebin yoğun olacağı dönemlerde kendi markasını yerleştirmek....
sucuk pahalı o nedenle insanları imrendirmeyelim mantığı bence çok doğru değil...
araba reklamlarını veya diğer reklamları ne yapacağız.....
hukukçuların reklama bi şekilde yasak koydurmaya çalışması ise ayrı bir konu elbet..
sucuğa sıra gelinceye kadar hukukçuların yapması gereken o kadar çok şey varki...
liste çoooook uzun...
saygılarımla
:)
bu işte biraz kıskançlık kokusu var sanki.Malum hukukçulara reklam yasağı var ama sucukçulara yok.
saygılar
Alıntı:
ekircali rumuzlu üyeden alıntı
:)
bu işte biraz kıskançlık kokusu var sanki.Malum hukukçulara reklam yasağı var ama sucukçulara yok. saygılar
Doğrusu aklıma gelmişti amma hukukçuların hışmına uğramıyayım diye yazmamıştım, :p da...
Anlamış da değilim, belki de anlayabileceğim bir durum değil, ama herkes kendi işinin reklamını boy boy verirken neden hukukçulara yasak ki? Her işin reklam ölçüsü farklı olabilir, bunu anlarım ama şu reklam kapsamına girer bu da reklam vb. gibi durumlar da can sıkıcı gibi geliyor bana. Bu açıdan da hak vermiyor değilim!
Alıntı:
Anlamış da değilim, belki de anlayabileceğim bir durum değil, ama herkes kendi işinin reklamını boy boy verirken neden hukukçulara yasak ki? Her işin reklam ölçüsü farklı olabilir, bunu anlarım ama şu reklam kapsamına girer bu da reklam vb. gibi durumlar da can sıkıcı gibi geliyor bana. Bu açıdan da hak vermiyor değilim!
Tek celsede boşarım
İlk duruşmada tahliye eder, ipten adam alırım
ilk hacizde tüm alacağı tahsil ederim
Av.milo
Oldumu?:o
çok da güzel olmuş yani bir an davaların sana geldiğini görebilir gibiyim reklamlar hayatımızda bu kadar etkili olduğu sürece
Salamdan sonraki en kansorojen madde içeren üründür sucuk. ( Et türevlerinde.) Kaldıki Sucuk mu pahalı araba mı? Araba reklamıda yapılıp duruyor. Hatta sayın milo çok özel bir jeep almaya karar vermiş. Ama malikanesinin garajında 8. arabaya henüz yer olmadığından düşünüyor idi son bildiğimde.
Tek celsede boşarım - Kiralık Katil
İlk duruşmada tahliye eder, ipten adam alırım - Rüşvetçi sahtekar
ilk hacizde tüm alacağı tahsil ederim - Çek senet mafyası
Sayın Milo görüldüğü gibi reklamda kullanmayı düşündüğünüz sloganlar başka '' meslek gruplarına'' aittir. İşte bu yüzden haksız rekabet yasağı ortaya çıkmış Avukatlara reklam yasaklanmıştır.
Evet, sucuğa gelene kadar nice pahalı ürün reklamları var.
Alıntı:
milo rumuzlu üyeden alıntı
Tek celsede boşarım
İlk duruşmada tahliye eder, ipten adam alırım
ilk hacizde tüm alacağı tahsil ederim
Av.milo
Oldumu?:o
Olmadı :o reklam yapmaya yapmaya nasıl yapılacağını da bilemiyorsunuz!
Hangi İP? çamaşır bile astırmıyorlar, adamın ipte ne işi var ki...
Sayın Tangör Evren sıralamış sağ olsun, tekrara gerek yok... :p