Re: Mutemet Ücreti Yasal mı?
Alıntı:
nilaygocmen34 rumuzlu üyeden alıntı
Ben Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir devlet okulunda sınıf öğretmeniyim. Maaş bordrolarımızı okulun müdür yardımcısı ve memuru hazırlamamakta, bordrolarımız okul dışından emekli bir memura yaptırılmakta ve bu memura ödenmek üzere maaşlarımızdan her ay Mutemet Ücreti adı altında 12,50 şer YTL kesilmektedir. Bazı arkadaşlar bu işin müdür yardımcısının görevi olduğunu ve mutemet ücreti alınmasının yasal olmadığını söylemektedirler. Bu kesinti yasal mıdır? Değilse hakkımızı nasıl arayabiliriz? Yanıt yazan herkese şimdiden çok teşekkürler.
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
SAYI :
KONU : Mutemetlik Ücreti
................VALİLİĞİNE
(Milli Eğitim Müdürlüğüne)
Bakanlığımıza bağlı her derece ve türdeki okul ve kurumlarda görevli personelin aylık ve diğer parasal haklarının, hak sahiplerine gerek bankalar yoluyla gerekse nakdî olarak ödenmesi işlemleri, görevli mutemetler vasıtasıyla yapıldığı bilinmektedir.
Ancak Bakanlığımıza gelen yazılı ve sözlü şikayetlerde; öğretmenlere ödenen parasal haklarından mutemediye ücretinin kesildiği bildirilmektedir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 146 ncı maddesinin 2 nci fıkrasında “Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla sağlanan haklar dışında ücret ödenemez, hiçbir yarar sağlanamaz...” hükmüne yer verilmiştir.
Bu itibarla, okul ve kurumlarımızda mutemet olarak görevlendirilen memur veya müdür yardımcılarının; tahakkuk ve ücret ödemelerinde, Maliye Bakanlığının bu konudaki görüşleri de dikkate alınarak, öğretmen veya diğer personelden söz konusu ödemeler karşılığında para almaları (mutemediye ücreti) mümkün değildir.
Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.
Sayın Tolg, Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ediyorum ancak bu yazı bizde de mevcut. Okul idaresi buna karşı şöyle bir savunma getirmektedir: "yazıyla okul bünyesinde halen aktif olarak çalışan memur ya da müdür yardımcılarının bu parayı alması yasaklanmıştır, biz ise bunu dışarıdan bir kişiye yaptırıyoruz bu nedenle bu yazı bizi bağlamıyor" diyorlar.
Burada merak edilen bu işin dışarıdan bir kişiye yaptırılması suretiyle bu ücretin yasal hale gelip gelmeyeceği konusudur. Değerli hukukçularımızdan bunun yorumunu bekliyoruz.Yanıtınız için tekrar çok teşekkürler.
dışardan yada içerden hiç bir şekilde mutemetlik ücreti yasal değildir..
Bu sorunu kendi okulunuzda halledemezsiniz...
Yapılacak şey şudur:
dilekçe ile okul müdürlüğüne başvuracaksınız..diyeceksiniz ki bugüne kadar maaşımdan ne kadar ne adına toplam ne kadar kesinti yapılmıştır..ikincisi şu tarihden itibaren şu şu yönetmeliğe göre maaşımdan kesinti yapılmasını istemiyorum...Bu başvurunuza olumsuz cevap gelirse veya 60 gün içinde cevap alamazsanız idare mahkemesine dava açacaksınız....
saygılarımla
Sayın klmakn, mutemet ücreti alınmasını yasaklayan veya bu konuyu düzenleyen bir mevzuat var mı? Eğer varsa vereceğimiz dilekçede bunlardan da söz etmek ya da dilekçeye bunları eklemek daha etkili olur diye düşünüyorum. Ayrıca bu konuda elinde yargı kararı olan arkadaş varsa buraya eklemesini rica ediyoum. Cevabınız için çok teşekkürler.
Sayın nilaygöcmen34;
http://personel.meb.gov.tr/upload/mutemetlik_ucret.pdf adresindeki yazıyı bir inceleyin.Okullarda eğer memur varsa görev onundur,yoksa müdür yardımcısınındır.
Hukukçu olmadığımı belirtir,saygılarımı sunarım.
sayın alikara
yukarda sayın tolg nin bize sunduğu bakanlık yazısını lütfen okuyunuz.....
orda sizin istediğiniz döküman var...
saygılarımla
Halen arkadaşlardan bu konuda elinde net bir yargı kararı olan varsa bekliyorum.
Henüz mahkemeye düşen olmamış demek ki....
Mutemet ücretinin alınmasının iptali ve daha önce alınmış olan tutarların iadesi için İdare Mahkemesine dava açmayı düşünüyorum.
1- İdareye bu isteğimle ilgili yazılı bir başvuru yapmadan doğrudan doğruya dava açma hakkım var mı?
2- Yürütmenin durdurulmasını isteyebilir miyim?
İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Yanıt yazacak arkadaş yok mu?
Lütfen birisi çıkıp da cevap versin artık. Dava açma süresi doluyor.
Sorumu güncelleştiriyorum.
Sorunuzu güncelleştireceğinize sitede araştırma yapsaydınız hem forum kurallarına uymuş olurdunuz. Bu şekilde sorulan sorulara yanıt almanız zor.
Yürütmeyi durdurma kararının niteliği ve hangi zamanlarda istenebileceği hususunda bir sürü yazı yazıldı. İptal davasından önce idari başvuru yollarının tüketilmesi gereği genel bir kuraldır. Ancak bu yine de dava açmanıza engel olmaz
Anayasa'da kamu hizmetlerinin memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceği hüküm altına alınmıştır. (128 nci madde) Bu hükme göre, okul müdürlüğünüz "memur" sıfatı taşımayan bir kişiye mutemetlik görevi veremez...
Son yıllarda "hizmet satın alınması" şeklinde, bazı görevlerin ihale yoluyla özel şirketlere yaptırılması yoluna gidilmiştir. Velev ki, okulunuz böyle bir "mutemetlik hizmeti satın alma" yoluna gitmiş olsa bile, satın alınan hizmetin ücretini genel bütçeden yada döner sermaye vb. yasal bir kaynaktan ödemek zorundadır.
Sonuç olarak, sizden "mutemetlik ücreti" adı altında kesinti yapılması yasal değildir. Siz bu uygulamayı yasaklayan "yasal bir dayanak" arayacağınıza; sizden bu kesintiyi yapanlar kendilerine yasal "yasal dayanak" arasın....
yasal değil .İnat ederlerse kaymakamlığa şikayet edin.Bakın neler oluyor.Ama önce okul idaresine dilekçe ile başvurup cevebını bekleyin