2006 haziranda evimizi kiraya verdik, fakat kiracımız o zamandan bu zamana kadar bir türlü kontrat yapmaya yanaşmıyor, kontrat yapmaya zorlamak için veya kontrat yaptırmak için neler yapmamız gerekir????
Printable View
2006 haziranda evimizi kiraya verdik, fakat kiracımız o zamandan bu zamana kadar bir türlü kontrat yapmaya yanaşmıyor, kontrat yapmaya zorlamak için veya kontrat yaptırmak için neler yapmamız gerekir????
cevap yokmu???? kontrat yapmaya zorlamak için ne yapmak gerekir???
Kontratın yazılı olması gerekmez. Kiracı kirasını zamanında ödemezse icra takibi yapar, ardından tahliye sürecini başlatırsınız.
ev sahibi olarak yapmak istiyoruz, kiracı yapmaya yanaşmıyor,, özel şartlar koymak istiyoruz, sözleşme özğürlüğümüz var, bu konuda hiçbir yaptırım yokmu??* bu ne biçim yasa,, bu kadarda kiracıları korumak olmaz ki... ev sahibinin kiracısıyla sözleşme yapma hakkı en doğal hakkı...
lütfen hukukcu arkadaşlar bir yol gösterin
Sayın kaptanspark;
Siz yazılı sözleşme yapmadan kiralananı kiracının kullanımına sunmuşsanız hukuk buna ne yapsın? Hukukumuza göre kira sözleşmelerinin yazılı olması şart değil... Esasen sizin aranızda bir kira sözleşmesi kurulmuş ama yazılı değil...
Kolay gelsin.
tamam, kanuna aykırı bir hüküm koyma niyetim yok sadece kira kontratı yapmasını istiyorum.. kiracıyı buna zorlayıcı bir hüküm olmalı
Öyle bir hüküm yok. Kira sözleşmesi yapmadan eve, kiracı almışsınız, bu sizin hatanız.
Zaten siz kiracıya, evi teslim etmiş olduğunuz anda aranızdaki kiralayan-kiracı ilişkisi başlamış durumdadır. Özel şartlar ekleme talebiniz, ilk sözlü kira sözleşmesi dışında yeni bir kira sözleşmesi sayılır. Buna da zorlayamazsınız.
peki kontrat olmadan kira stopajını nasıl ödeyecem bir yol gösterebilirmisiniz. veya kira geliri elde ediyorum bunun vergisini vermesemde olur ozaman öylemi???
Kontrat ve vergi arasına bir bağlantı yok. Konratınız olmasa da her yıl mart ayında, geçmiş yılın kira gelirleri ibraz edilir ve hesaplanan tutarda vergi ödenir.
Ayrıca, işyeri olarak kiraya verilen yerlerin kiraları ve 500 TL' den fazla olan konut kiraları evsahibinin banka hesabına yatırılmalıdır, bu işleme ait dekontlar zaten sizin evsahibi-kiracı ilişkinizi kanıtlar. Eğer elde ettiğiniz kira bu rakamın altındaysa, veya yasaya karşı gelerek kirayı elden alıyorsanız, en azından ''.... tarihinde ... adresindeki konut/işyeri için şu yılın x ayı için y tutarında kira verdim/aldım'' yazan bir belgeyi imzalatmalısınız. Kiracınız kendini korumaya niyetli değil anlaşılan, bari siz kendinizi koruyun.
Kira sözleşmeleri sözlü olarak da yapılabiliyor.
Bir avukata danışmanız Hak kaybetmemek açısından sizin lehinize olur.