Dedem Şuan hayatta ve 2 Oğlu var.Ve torunu olarak bana noterden miras düzenledi. İleride bu mirası bozabilirlermi ?
Miras'a sağlık belgeside ekli.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Printable View
Dedem Şuan hayatta ve 2 Oğlu var.Ve torunu olarak bana noterden miras düzenledi. İleride bu mirası bozabilirlermi ?
Miras'a sağlık belgeside ekli.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Dedem torunu olarak bana satışla 3 tane arsa verdi.
İleride bunlar mahkeme ile bozulabilirmi ?
yardımcı olursanız sevinirim.
mirasçıların tenkis ve iptal davası açma hakları var.Bu arsaları alacak maddi gücünüz var mı?
dedeniz şağ iken kendisi yeni ve geçerli bir vasiyetname ile size noterden düzenlediği mirası bozabilir,sağlığında bu işlemi bir tek o yapabilir fakat vefat ettikten sonra yasal mirasçılarının saklı payları zarar görmediği sürece size düzenlenmiş olan vasiyetname geçerli olacaktır ve bozulamaz,ancak dedenizin yasal mirasçılarını saklı payları ihlal edilmiş ise tenkis davası açılarak saklı pay oranında düzenleme yapılır...
Cevabınız için çok teşekkürler.
Tabiki dedem sağlığında değiştirebilir ama Saklı paylar derken ne demek istediniz. Dedemin üzerindeki gayrimenküllerin tümünün miras olarak öncelikli kişilerin pay oranımı ?
Yani 20 dönüm arsası varsa 10 dönümünü miras yoluyla bana bırakmış olsa açılan mahkeme ile bozulabilirmi ? bozulma ihtimali % kaç ?
Yardımlarınız için teşekkürler
cevabınız için çok teşekkürler.
Bu arsaları alacak maddi gücüm yok ama bu arsalar belirli zaman aralıklarında alındı ve Tapudaki görünen değeri (1-2 milyar ) okadar yüksek değil. Şuan satmış olsam 1 tanesinin bedeli 30 -40 milyar civarında. 1 Tanesi arsa 341 m2 diğerleri tarla 1437 m2 ve 341 m2.
Sayın uzman 67
dava açılmadan, kanıtlar değerlendirilmeden bir şey diyemeyiz. Ancak bu tür soruların yanıtını kendiniz de verebilirsiniz.
Siz diğer mirasçıların yerinde olduğunuzu düşünün. Aynı durumda ne düşünürdünüz?
Forumlarımızda arşatırma yaparsanız, mirastan mal kaçırmaya ve iptale ilişkin pek çok yanıt bulursunuz
Sn. Av.Ragıp bey ;
Öncelikle sorumu yanıtladığınız için teşekkür ederim.
Belki söylediklerinizde haklısınız. Ama ben hiç bir zaman mal kaçırmak için almadım. Dedem kendi isteğiyle verdi ve ben şuan dedemle bereber yaşıyorum ve manen ona destek oluyorum diğer çocukları yanında yok. Başka şehirlerde oturuyorlar. Bana torunu olduğu için benim ona verdiğim değeri oda bana verdiği için gayrimenkül verdi.
Ben sadece öğrenmek istemistim.
Peki ya siz olsaydınız size dedenizden veya ailenizdeki birinden bir gayrmenkül verilmiş olsaydı siz ne yapardınız. Beni yanlış anlamayın ama ben yiyemedim buyrun siz yiyin mi derdiniz. Tabiki o insanlardan herşeyi para ve maddiyat için olanlar için bu lafım.
Tamam yazdıklarımdan dolayı sizde haklısınız peşin hüküm verebilirsiniz.
Umarım yazdıklarımı yanlış anlamazsınız.
Saygılarımla
slm ;
Dedeniz eger mallarının diğer mirasçılara kalmasını istemiyorsa onları mirascılıktan çıkarabilir.Medeni kanun madde 510/2-511-512
Gerekli prosedürün nasıl işleyeceği veyahut nasıl yapılması gerektiği hususunda avukatla görüşüp dedenizin nasıl belge hazırlaması gerektiğini ögerenebilirisniz.
Dedemden torunu olarak kardeşim ve bana 11 dönüm tarla miras kaldı. Amcam ve babam mirası bozmak için mahkemeye vermedi. dedem amcam ve babama 4 dönüm arsa ve geride kalan paylaşılmamış 10 dönüm arsa var. Amcama avukatlar mirasın bozulmasının zor olduğunu söylemişler. Şimdi babam ve amcam 10 dönümlük yeri aralarında anlaşarak paylaştılar. Miras içinde Bozamadıklarına istinaden kardeşim olmadığı ve şu an asker olduğu için Vasiyeti kullanmadan satış yoluyla bana verecekler ben daha sonra kardeşimin hakkını askerden gelince vereceğim.
Acaba satış yoluyla Amcam ve babamın bana verdiği sonradan bozulabilirmi?
daha sonra Bozulursa tekrar vasiyeti mahkemede geçerli kılabilirmiyiz.
Yazdıklarınızdan hiç bir şey anlaşılmıyor dedenizden size kaldığını söylediğiniz arazi kanuni mirasçılıktan mı yoksa vasiyet yolu ile mi sizin oldu anlaşılmıyor babanız ve amcanız hala sağmı ? sorunuzu sormadan önce durumunuzu net olarak izah etmeniz ve sorunuzu da aynı şekilde net bir şekilde sormanız icab eder
Dedem ölmeden önce bana ve kardeşime vasiyet yoluyla 11 dönüm tarla bırakmış. Dedemin 2 oğlu var Amcam ve babam. İkiside şuan hayattalar.
Kardeşim şuana askerde babam ve amcam aralarında anlaşarak vasiyet harici yerleri paylaştılar. (10 Dönüm)
Amcam ve babam;
Şimdi bana vasiyetten feragat edip (yokmuş gibi davranıp) bahsi geçen 11 dönüm tarlayı sanki bana satış yapılıyormuş gibi vermek istiyorlar.Yani tarlayı bana tamamını satış yapıp kardeşim askerden gelince de benim kardeşime hakkını (11 dönümlük tarladan ) vermemi istiyorlar.
sonuç olarak ben vasiyetten feragat edip 11 dönümlük yerin tamamını satış yoluyla aldığımda bu satışın daha sonra bozulma ihtimali varmı ? (Amcam ve babam daha sonra bu yer babamızın yeriydi en fazla hakkı benim aldığımı ve usülsüzlük yapıldığını idda edip satışa müdahele edebilirlermi ? )
Ve ne gibi ihtimaller var.
BENİM VE KARDEŞİMİN BU 11 DÖNÜMLÜK DEDEM TARAFINDAN VASİYET EDİLEN TARLAYI NE ŞEKİLDE ALMAM UYGUN OLUR:
VASİYET YOLUYLAMI
SATIŞ YOLUYLAMI
Not : Vasiyet haricinde dedem sağ iken satış yoluyla bana 341,341,1371 m2 olan 3 adet arsa verdi. Dedem ayrıca Hayatta iken babama 3 dönüm amcama 1,5 dönüm anlaşılarak satış yoluyla vermişti.Ayrıca dedem 2 nisan 2007 de vefat etti.
öncelikle mirasınız hayırlı olsun.
mirasın kazanılması iki yoldan kazanılır 1. yasal mirasçı olarak ki bu halde aynı babanız ve amcanız gibi herhangibir şey yapmadan miras doğrudan intikal edecek.2. olarak da sizin durumunuza uygun olan ATANAN MİRASÇI olarak; yasal mirasçı gibi mirasbırakanın ölümü ile mirası kazanırlar fakat buradaki en önemli fark doğrudan miras size kalmaz yasal mirasçılar size teslim eder yani babanız ve amcanız size teslim edeceklerdir.
sizin dediğiniz gibi vasiyetten feragat etmek mümkün değildir burada anlatmak istediğüinzi ancak mirasın reddi olabilir bunu da atanan mirasçılar kendileri mirasbırakanın ölümündün itibaren 3 ay içinde yapabilirler dedeniz de nisan ayında vefat ettiğine göre bu süre geçmiş bulunmaktadır bu halde mirası reddedemezsiniz. bunun tek istisnası önemli bir sebep göstererek bu 3 aylık süre miras bırakanın son yerleşim yeri sulh mahkemesi tarafından uzatılabilir. fakat bu da anlaşıldığı kadarıyla sizin olayda mümkün değildir. keza bu süre dolmasaydı da kardeşiniz adına reddedemezdiniz kişi ancak kendisi reddedeilir. reddedemeyeceğinize göre satım da söz konusu olmayacaktır.
Öncelikle bu konuda yaptığınız açıklamalar için çok teşekkür ederim.
Açıklamanızda ;
2. olarak da sizin durumunuza uygun olan ATANAN MİRASÇI olarak; yasal mirasçı gibi mirasbırakanın ölümü ile mirası kazanırlar fakat buradaki en önemli fark doğrudan miras size kalmaz yasal mirasçılar size teslim eder yani babanız ve amcanız size teslim edeceklerdir.
demişsiniz.
Peki bu teslim nasıl olacak Mahkeme yoluylamı açıklarsanız sevinirim.
şöyle ki yasal mirasçılar, atanmış mirasçılara düşen mirası zilyetlik hükümlerine göre teslim ederler yani taşınır mal ise teslim suretiyle, taşınmaz mal ise tapuda tescil ile bu mallar size intikal eder herhanibir nahkemeye gitmenize gerek yok tabi ki bu şekilde bir intikal gerçekleşmezse mahkemeye gitme hakkınız saklıdır vasiyet belgesi ile ispat ederek dava açabilirsiniz. burada size uygun taşınmaz mal söz konusu olduğu için tapuda baba ve amcanız birlikte giderek kardeşiniz ve sizin adınıza tescil etmesi gerekir.
Yaptığınız açıklamalar için çok teşekkür ederim.
rica ederim iyi günler
Uzman 67 bu konuda en az üç forum açmışsınız yetmemiş bir de yöneticilere aynı soruyu tekrar sormuşsunuz. Banlanmak üzeresiniz forum kurallarını tekrar okuyun
SELAM ÖNCELIKLE NEREYE YAZACAHGIMI BILMIYORUM O YUZDEN BURADAN YAZDIM BNM BIR SORUNUM VAR ...
babamın babasından kalan braz tarla var ve satmak ıstıyo ama karsı cıkanlar vardı yanlız sımdı karsı cıkan yok ama budefada dedm hala yasıyo görunuyo ama yasamıyo ve tarla satısımız zorluga gırdı..
bu durumda bızım ne gıbı bı yol ızlemem gerekıyo cunku memlekette tarla ve bız bursadan mersıne gıdıpte orada uzun zamanımızı almasını ıstemıyoz herseyı bılerek hazırlıklı gıtmek ıstıyoruz bız orada ılk önce ne yaparak bu ıse baslamamız gerekıyo lutfen yardımcı olursanız sevınırım .saygılar...