İzin tecavüzü suretiyle Firar
Merhaba; ben k.k.k lığnda görev yapan muvazzaf bir subayım. Ancak kendime göre nedenlerle 3 Eylül 2006 tarihinden itibaren izin tecavüzü yolu ile firar ettim. Bazı sorularım var:
1-Dönüş günüm 365 iş günü mü yoksa normal gün mü?
2-Bu yasal sürenin sonunda neler yapmalıyım ve ne gibi kanuni problemlerle karşılaşacağım?
3-Dönüş günümde neler yapmalıyım nereye teslim olmalıyım?
4-Tekrar devlet memuru olmak da sorun yaşayacak mıyım?
5-Tavsiyeleriniz var mı?
Sorularımı yanıtsız bırakmazsanız çok sevinirim. Ayrıca tüm bu olayları yaşayıp bitirmiş biri kronolojik sıra ile yapmam gerekenleri sıralarsa çok sevinirim. Teşekkürler.Saygılar....
Re: Firarın son günleri (mi?)
365 gün uygulaması Askeri cezadan kaldırıldı. Askeri mahkemeler resen bu ihraca karar verebildikleri gibi ilgili Kuvvet Komutanlığının Personel sicil işleride sicilen ihrac edebilmekte.
Ne gibi kanuni problemlerle karşılaşacağınızı tam olarak bilinmesede en azından yorum yapabilmek için görev sürenizin bilinmesi gerekmektedir. Ancak şunu kesin söyleyebiliriz ki işlediğiniz suçtan dolayı yargılanacak ve eğer ihraç edilirseniz sivil edilmezseniz askeri hapishanede cezanızı çekeceksiniz.
Muvazzaf subay olmanız nedeniyle birliğinize katılmanızda büyük yarar bulunmaktadır.
Askeri memur olmanız yasaktır. Devlet memuru olmanız için mahkemece fer i ceza verilmemesi gerekir.
Son durumunuzu öğrenmeden teslim olmayınız.( İhraç istiyorsanız.) Mutlaka birliğinize teslim olunuz ( gerekçelerini açıklamak istemiyorum. ) Görev sürenize göre diğer işlemler yapılacaktır. Bir avukat kanalı ile işlemlerinizi takip etmenizde yarar vardır.
Alıntı:
Tangör Evren rumuzlu üyeden alıntı
....yorum yapabilmek için görev sürenizin bilinmesi gerekmektedir.....
4 ayı kıtada olmak üzere toplam 13 aylık hizmet sürem vardı. Ama hizmet süresinin bana etksini anlayamadım?
Emeklilik hakları için sordu herhalde.Asgari 1 yıl hapis,duruşmada iyi hal 10 ay hapis,3 te 2 sini yatarsınız.Bu suç ve alınacak ceza başka yerde devlet memuru olmanızı engellemez.Sırf askeri bir suç olduğu için adli sicile işlenmez.
Evet hem emeklilik hakları hem de ödeyeceğiniz tazminat için sormuştum. Malumunuz mecburihizmet süresi bitmeden firar eden ayrılanlar eğitim süresince yapılan masrafları öderler oranlamaya göre.
Alıntı:
Evet hem emeklilik hakları hem de ödeyeceğiniz tazminat için sormuştum. Malumunuz mecburihizmet süresi bitmeden firar eden ayrılanlar eğitim süresince yapılan masrafları öderler oranlamaya göre.
Böyle bir bilgiyi ilk defa sizden duyuyorum. benim bildiğim memuriyet başladıktan sonra tazminat kalkar. Böyle bir seçenek varsa verelim parasını ayrılalım bizimle hiç uğraşmasınlar.
Re: Firarın son günleri mi?
Muvazzaf bir subay olarak yüklenme senedi imzalamadınız mı siz ? TSK dan mecburi hizmet süresi bitmeden ayrılanlar eğitim süresince kendilerine harcanan parayı faziyle birlikte vede belli oranında fazlasıyla geri ödeme yükümlülüğündedir.
Alıntı:
Muvazzaf bir subay olarak yüklenme senedi imzalamadınız mı siz ? TSK dan mecburi hizmet süresi bitmeden ayrılanlar eğitim süresince kendilerine harcanan parayı faziyle birlikte vede belli oranında fazlasıyla geri ödeme yükümlülüğündedir.
Böyle bir senet sadece okula başlatırken imzalatılır onun da içeriği sadece okul süresince ayrılırsam para ödeyeceğim şeklinde. Subay olduktan sonra zaten zorunlu hizmet şekline dönüyor. Bir çok arkadaşım böyle ayrıldı her hangi bir para ödemediler... Ama okuldan ayrılanlardan kuruşuna kadar aldılar...
olay soyle hesaplanıyor.eger devletın sıze verdıgı egıtım suresı kadar calısmıs ısenız 4 yıl harp okulu mesala .4 .yıldan sonra ayrılıyorsanız tazmınatınız olmayacaktır.bır arkadasım 5 yıl dolduktan sonra ayrıldı ve odemedı.
mrb.bende 3,5 ay önce firar etmiş bir astsubayım.benim firar ederken izlediğim yol şuydu,30 günlük iznim duruyordu ve planlı izin zamanıma gelmiştim.bende 10 günlük iznimi istedim.ben o sırada birliğimle birlikte şırnakta görevdeydik.aslen bolu komando tugayında calısıyorum.bana 10 günlük oda hapsi cezam oldugunu ve bunu cekmem için boluya gönderileceğimi sölediler.bende bunun üzerine boluya gittim.oda hapsine girmeden pskiyatriden10 gün sağlık raporu aldım ve hapse girmedim.bu sırada birliğime telefon ettim.faks ve telgraf cektim yılıık iznimin verilmesi konusunda ama verilmedi.bende firar ettim.şimdi ordudan ilişiğimin kesilmesi için 18 ay mı kacmam gerekıyo.bide bu süre dolmadan teslim olsam yaklasık kac ay ceza alırım.eger yardımcı olursanız cok sevınırım , çünkü kafam çok karısık.
Alıntı:
yld19sm rumuzlu üyeden alıntı
Emeklilik hakları için sordu herhalde.Asgari 1 yıl hapis,duruşmada iyi hal 10 ay hapis,3 te 2 sini yatarsınız.Bu suç ve alınacak ceza başka yerde devlet memuru olmanızı engellemez.Sırf askeri bir suç olduğu için adli sicile işlenmez.
Yukarıda yazılanları bile okumaya üşeniyorsunuz.
bildiğim kadarıyla firar eden kişinin iş gününü hesaplamasına gerek kalmadan personel şube'den TSK'dan ilişiğinin kesildiğine dair haber geliyo.bundan sonra teslim olunuyo ki zaten bu esnada şahıs sivil olmuş oluyo.bu yüzden birliğin bağlı olduğu askeri mahkemeye değilde verilecek hapis cezasını nerde çekmek istiyosa oraya en yakın cumhuriyet savcılığına teslim olması tavsiye ediliyo.bu konuda bi bilgisi olan var mı?ayrıca firar ederken silah ve kimlik teslim edilmek zorunda mı?teslim edilecekse ve kişi eğer izninden dönmeyerek firar edicekse bunları nereye teslim etmesi gerekiyo?
teşekkürler...
Alıntı:
çıldırmayaazkaldı rumuzlu üyeden alıntı
olay soyle hesaplanıyor.eger devletın sıze verdıgı egıtım suresı kadar calısmıs ısenız 4 yıl harp okulu mesala .4 .yıldan sonra ayrılıyorsanız tazmınatınız olmayacaktır.bır arkadasım 5 yıl dolduktan sonra ayrıldı ve odemedı.
Bu bilgi doğru mudur?? Yani tazminat 4. yıl sonunda kalkar mı? Zaten senet askeri okula girerken okul bitimine kadar olan süre için imzalanıyor, okul bitip de hizmet başladıktan sonra nasıl buna dayanarak tazminat istenebiliyor anlamıyorum...
Benim bildiğim tazminat mecburi hizmet bitmeden kalkmaz.Okul için ödenen para farklıdır.Kalan hizmete orantılı olarak hesaplanır.Ama nasıl bir hesap yapılıyor onu bilmiyorum.
Alıntı:
Recidivist rumuzlu üyeden alıntı
Bu bilgi doğru mudur?? Yani tazminat 4. yıl sonunda kalkar mı? Zaten senet askeri okula girerken okul bitimine kadar olan süre için imzalanıyor, okul bitip de hizmet başladıktan sonra nasıl buna dayanarak tazminat istenebiliyor anlamıyorum...
Sayın ilgili askeri okuldan ayrılma durumunda tazminat davasının hukuki dayanağı yüklenme senedi;okulu ikmal edip subay veya astsubay çıkıp mecburi hizmet süresini tamamlamadan ayrılma durumunda ise davanın dayanağı 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 112.maddesidir.
Saygılarımla,
Av.Harun YÖNEL,
Kadıköy/İstanbul