-
Cumhurbaşkanı kim olabilir?
1. Anayasa ile belirlenmiş olan şartları taşıyan herkes Cumhurbaşkanı olabilir. Ancak, sizce sırf bu koşulları taşımak Cumhurbaşkanı olabilmek için yeterli midir? ( Oylama ve oylamanın nasıl yapılacağından bahsetmiyorum )
2. Cumhurbaşkanı ne gibi özellikler taşımalıdır?
3. R.Tayyip Erdoğan ya da Bülent Arınç bu özelliklere sahip midir?
4. Sizce kim Cumhurbaşkanı olmalıdır? Ülkemizde bu onura layık olabilecek olan kişiler kimlerdir?
Değerli üyeler;
Oylamanın nasıl yapılacağı tartışıla dursun, hiç kimsenin açıkça "Ben adayım" demediği şu dönemde, aday olmayı kafalarından geçirenlerin kimilerinin akıllarını başlarına devşrimeleri, kimilerinin de cesaretlerini arttırmaları için siz objektif, ileri görüşlü, ülkemizin menfaatlerini düşünen değerli üyeler, görüşlerinizi yazın ve bu konuda biz de elimizden gelen ve üzerimize düşen kamu oyu baskısını yaratmış olalım.
Saygılarımla
-
-
1- Cumhurbaşkanı yakışıklı olmalıdır.
2- Yazılı ve sözlü iletişim yeteneği olmalıdır.
3- İş Kanunu'ndan biraz anlamalıdır, diğer Kanunlardan anlayan dostları olmalıdır.
4- Sevimli ve zeki olmalıdır.
5- Altın gibi bir kalbi olmalıdır.
6- Evli ve çocuklu olmalıdır.
7- Evi, arabası ve dürüst kalmasını sağlayacak kadar parası olmalıdır. Parası olmasa da dürüst kalacak mayası olmalıdır.
8- İnsanları, doğayı ve denizi sevmelidir. En sevdiği renk mavi olmalıdır.
9- Lider burç, Aslan burcundan olmalıdır.
Cumhurbaşkanı kim olmalıdır? Sen anladın sen[:I]
Şaka bir yana, Cumhurbaşkanı Atatürk gibi bir idolün oturduğu koltuğa yakışan, yaraşan bir adam/kadın olmalıdır.
-
ben... ben...
9. madde esasen oğlak burcu olup, önceki ileti bu tahrifat nedeniyle maluldür.
-
Yetkisi var yok önemli olmadan en önemli husus Cumhurbaşkanının bir sembol olmasıdır. Sembolü olduğu şey ise Bizzat Türkiye Cumhuriyetidir. Yani Cumhurbaşkanı Türkiyedir. Bu özellik çok iyi bilinmelidir. Dikat ediniz SANCAK sadece CUmhurbaşkanı nı selamlar başka hiç bir makam veya kurumu selamlamaz... Buda Cumhurbaşkanının manevi değerinin yüksekliğini göstermek için en güzel örnektir.
Cumhurbaşkanının geçmişinde hiç bir şekilde Anayasal düzenin gölgesi olmamalıdır. Yani Cumhurbaşkanı hukukun üstünlüğünü bilmeli kabul etmeli daha önemlisi tesis etmelidir.
Cumhurbaşkanı Kurumlarla kavgalı olmamalıdır. Tam tersine kurumlar arası uyumu sağlayıcı Yasama Yürütme Yargı arasında ki köprü olmalıdır.
Cumhurbaşkanı hiçbir şekilde Ticari çıkar yüzünden yargılanıp ceza almış olmamalıdır. Şahsi çıkarı için kamu alanını veya başka bir şeyi yok etmiş olmamalı tam tersine başta ormanlar olmak üzere doğayı ve çevreyi koruyucu olmalıdır.
Cumhurbaşkanı asla ve kata ciddi bir taraf olmamalı tek taraf gücünü anayasadan alan Türkiye Cumhuriyeti olmalıdır.
Cumhurbaşkanı ailesiyle birlikte Türkiyenin aydınlık yüzünü temsil etmeli Temel ilkelerden olan Laikliğin MUTLAK SAVUNUCUSU olmalıdır.
Cumhurbaşkanı hiç bir şekilde daha önce herhangi bir sıfatından dolayı dokunulmazlık zırhı altında kalmamış hakkında şaibe dokunulmazlıktan dolayı bekleyen dosya olmamalı Hukuk karşısında pırıl pırıl olmalıdır...
Cumhurbaşkanı servetinin kaynağını veya malvarlığının kaynağını hiç bir şüpheye yer vermeden açıklayabilmeli insanları hayrete düşürmemelidir.
Cumhurbaşkanı asla ve kata dini bir sembol ve savunucusu olmamalı LAİKLİĞİN KALESİ olmalıdır.
Çok önemli bir telefonum geldiği için sonra devam edeceğim... özür...
-
Cumhurbaşkanı , üstün vasıflara sahip bir hukukçu olmalıdır.
"İnsanları, doğayı ve denizi sevmelidir. En sevdiği renk mavi olmalıdır." bunlara bir de yeşili eklersek, ben olabilirmiyim acaba?! :)
-
1. Hayır, salt Anayasa'da belirlenen şartlara sahip olmak Cumhurbaşkanı olmak için yeterli olamaz,olmamalıdır.
2. ATATÜRK'ün taşıdığı liderlik özelliklerini taşımalıdır,Atatürkçü olmalıdır.
3. Bu ikisi Atatürk'ün tırnağı bile olamaz,yanındfan dahi geçemez.
4. Bilmiyorum,Ahmet Necdet Sezer'in bayrağını devralıp,görevini layıkıyla yerine getirecek,Atatürk düşmanlarının karşısında dimdik durabilecek çok kişi tanıyorum ama onlar da Anayasa'da belirtilen şartlara sahip değiller.
Hay Allah,kaldık mı şimdi Cumhurbaşkansız,bence en güzeli Ahmet Necdet Sezer ömrü yettiğince Cumhurbaşkanımız olsun...
-
Bakın Bekir Coşkun kunuyu ne güzel açıklamış...
29 Aralık 2006
Bekir COŞKUN bcoskun@hurriyet.com.tr
Niye sevindim?..
TAYYİP Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı yapmamak için aralıksız "formüller" geliyor.
Diyelim ki bu bir formüldü:
"Muhalefetin sine-i millete dönmesi..."
Tabii ki hazır "formülü" bulunca sevindiniz.
Ben de sevindim.
"Muhalefetin sine-i millete dönmesi" formülü uygundu ya, bir tek "muhalefetin sine-i millete dönmesi" kısmı yoktu.
Çünkü; daha bir yıl oturup maaş almak varken, tekrar seçilip seçilmeyeceği belli olmayan bir "sineye" kendini atmak istemez milletvekili.
Neyse ki bir başka "formül" yetişti:
"Halkımızın Çankaya'ya çıkan yollara oturması..."
Birinci formülün tersidir bu; siyasetçinin sine-i millete dönmesi yerine, milletin sine-i siyasete dönmesi.
Elbette sevindiniz.
Ben de sevindim...
Bu "formül" iyi olmasına iyiydi de, tek eksiği vardı:
Halkımız...
Çünkü; halkımızın çıkıp yola oturmak yerine, TV'nin karşısındaki koltuğa oturmayı tercih ettiği anlaşıldı.
Tam bu sırada, bu son formül geldi:
"AKP 367'yi bulamazsa cumhurbaşkanı seçemez..."
Yine sevindiniz.
Ben de...
Bu "formül" tutar tutmasına da, tek eksiği; uygulanamaz.
Çünkü; Özal, muhalefetin katılmadığı bir Meclis'in 263 oy'u ile cumhurbaşkanı seçilmişti, bir... Meclis her zaman üçte bir (183) sandalye ile toplanır, iki...
*
Elbette gelecek başka "formüller" de olacaktır.
Bu gelecek "formüllerin" tek eksiği ise; henüz aklımıza gelmemiş olmasıdır.
*
Sonuç olarak:
Tayyip Erdoğan eğer isterse çıkıp Çankaya'ya oturacaktır.
Türbanı, tesettürü, uleması, haremi, El Kadı'sı, tarikatı, imam kadrosu, cemaati ve dokunulmayan dosyaları ile...
Bu ülke layık olduğu cumhurbaşkanını bulacaktır.
Tıpkı layık olduğu Başbakan'ı bulduğu gibi.
Siz sevinirsiniz...
Ben sevinirim..
-
Re: Cumhurbaşkanı kim olabilir ?
Gazeteci ve televizyon programcısı Metin Uca, Cumhurbaşkanlığı'na aday olduğunu açıkladı.
Gazeteci ve televizyon programcısı Metin Uca, 110 milletvekili konusunda umutlu olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığına adayım" dedi.
Uca, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanının "ortak akıl ve uzlaşmayla" seçilmesi gerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu söyledi.
Metin Uca, "Bu, bir cüret, bir kalkışma ya da eğlenceli bir girişim değil, sadece demokratik hakkı kullanma girişimi hiç değildir. Bu, çözümsüzlüğe ve Türkiye’nin hızla gitmekte olduğu tıkanmaya karşı duyarlı bir girişimle yeni arayışlara kapı açma çabasıdır. Bu nedenle ben ciddi ve umutluyum" dedi.
Adaylığı için "ciddi bir maddi güç" de ayırdığını anlatan Uca, masraflar için Ankara’daki evini satışa çıkardığını kaydetti.
Uca, "Meclis’te liberal milletvekillerinden olumlu tepkiler aldığını" dile getirerek, "110 milletvekili konusunda umutluyum. İktidar partisi dahil, görüştüğüm kişiler var" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı makamının "kara mizah konusu yapılamayacak kadar önemli olduğunu" anlatan Metin Uca, "Başarısız olsam dahi, sonucu her neyse göze alıyorum. Önümde siyasi bir engel yok" dedi.
-
Alıntı:
Harun Gür rumuzlu üyeden alıntı
1- Cumhurbaşkanı yakışıklı olmalıdır.
2- Yazılı ve sözlü iletişim yeteneği olmalıdır.
3- İş Kanunu'ndan biraz anlamalıdır, diğer Kanunlardan anlayan dostları olmalıdır.
4- Sevimli ve zeki olmalıdır.
5- Altın gibi bir kalbi olmalıdır.
6- Evli ve çocuklu olmalıdır.
7- Evi, arabası ve dürüst kalmasını sağlayacak kadar parası olmalıdır. Parası olmasa da dürüst kalacak mayası olmalıdır.
8- İnsanları, doğayı ve denizi sevmelidir. En sevdiği renk mavi olmalıdır.
9- Lider burç, Aslan burcundan olmalıdır.
Cumhurbaşkanı kim olmalıdır? Sen anladın sen[:I]
1-Gençliğimde mevcut 3 magazin dergisinden birinin açtığı "Artist Yarışması" na katılıp elemeleri kazanmıştım. (gerçi akabinde dergi kapandı ama ossun bu benim suçum değil)
2-Evelallah! Kültür Bakanlığına bağlı besteci ve söz yazarıyım.
3-Sizlerin varlığı bana güç verecektir.
4-Zekamdan hiç kuşkum yok, sadece "AMPUL" ışığında pek sevimli olamayabilirim.
5-Hem de SAF ALTIN
6-Evliyim, 2 çocuğum var.
7-Hepsi var çok şükür (Sayın Fırat Bayındır şahidimdir.)
8-Yeminle en sevdiğim renk mavidir. Deniz kenarında ve doğada yaşıyorum. İnsanları çok severim.
9-Burcum ASLAN, yükselenim de AKREP üstelik.
Yani uyum ancak bu kadar olur.
Ama ben olmayacaksam bile, Fırat Bey'i desteklemeye hazırım.
-
Sn. KASIMAN, bu kadar çok ortak özellikten sonra beni değil, niye Sn. Bayındır'ı destekleyeceğinizi anlayamadım. Yoksa şıracının şahidi bozacı durumu mu mevcut? Bu kırmızı urbalıyı kıskanmaya başlayacağım bu gidişle ona göre... Size de teessüflerimi fışkırtıyorum.:o
-
Sayın Gür,
Ne demek efem.... Size çok cazip bir teklifim var.
Fırat Bey, siz ve ben 3lü bir koalisyon olarak Cumhurbaşkanlığına aday olsak
nassolur aceba? Kırmızı, yeşil ve mavi nin süper karışımı.
Anayasamız buna engelmidir?
Engel ise çok yazık. Ülkemiz bu tarihi fırsatı kaçırdı demektir.
Bu arada anlamadığım bir şekilde ayarlarım yine bozuldu. (Fırat Bey ile daha yeni yapmıştık):o
-
Anayasayı bir kereliğine deleriz efenim, dert ettiğiniz şeye bak.Yalnız okey oynarkene 4. ye ihtiyacınız olacaktır. Hani diyorum aranıza kırmızı urbalı, boğa burcu, genç (!), zeki ve hisli bir hukukçuyu da alsanız dört dörtlük bir koalisyon olmaz mı? Bence olur. ;)
-
:) Şeref verirsiniz Dilek Hanım.:)
Şu andan itibaren 4 lü bir koalisyonuz.
Bekle bizi Çankaya, AMPUL'e inat geliyoruz.:o
-
Yaşasınnn,Köşk'e gidiyoruz...:p
-
OKTAY ŞİNANOĞLU. olmalıdır
-
Sayın Mehmet Emin Sezen,
Alıntı:
mehmet emin sezen rumuzlu üyeden alıntı
OKTAY ŞİANOGLU olmalıdır.
OKTAY SİNANOĞLU mu demek istediniz?
-
Beni Türk doktorlarına emanet edin diyen olmalıdır, çocuklarımı Amerikada okuturum diyenler olmamalıdır.
Geçmişe değil geleceğe taşıyan, şirket hisselerini değil ülkesini düşünen olmalıdır.vs.
-
Cumhurbaşkanı kim olmalı?
Abdullah Gül'ün veya bir AKP'linin cumhurbaşkanı adayı olmasını istemiyoruz.
Cumhurbaşkanı toplumsal uzlaşma ile seçilsin istiyoruz.
AKP içinde bile değişik isimler üzerinde beyin fırtınası yapılırken Deniz Baykal'dan, CHP'den, MHP'den, DP'den, ANAP'tan ciddi bir aday ismi duyamadık.
Bir ara Baykal ve Erkan Mumcu, yarım ağızla Abdüllatif Şener demişti ama bugün ona da olmaz diyor.
Deniz Baykal, Devlet Bahçeli, Mehmet Ağar'ın cumhurbaşkanı adayı kim?
Bunu seçimler öncesinde bilmek hakkımız değil mi? Kaliteli güven veren bir cumhurbaşkanı adayı ismi onlara oy kazandırmaz mı?
Bu arada sizin gönlünüzdeki cumhurbaşkanı aday(lar)ı kim? Ve neden?
-
Re: Cumhurbaşkanı kim olmalı?
Böylesine ciddi bir forumda dahi, ciddi bir cumhurbaşkanı adayının adı telaffuz edilmediğine göre, demek ki Abdullah Gül alternatifsiz.
Seçimlerden sonra forum üyelerine tekrar sormak istiyorum.
Sizin cumhurbaşkanı olarak görmek istediğiniz aday kim?
Alıntı:
ma_cera rumuzlu üyeden alıntı
Abdullah Gül'ün veya bir AKP'linin cumhurbaşkanı adayı olmasını istemiyoruz.
Cumhurbaşkanı toplumsal uzlaşma ile seçilsin istiyoruz.
AKP içinde bile değişik isimler üzerinde beyin fırtınası yapılırken Deniz Baykal'dan, CHP'den, MHP'den, DP'den, ANAP'tan ciddi bir aday ismi duyamadık.
Bir ara Baykal ve Erkan Mumcu, yarım ağızla Abdüllatif Şener demişti ama bugün ona da olmaz diyor.
Deniz Baykal, Devlet Bahçeli, Mehmet Ağar'ın cumhurbaşkanı adayı kim?
Bunu seçimler öncesinde bilmek hakkımız değil mi? Kaliteli güven veren bir cumhurbaşkanı adayı ismi onlara oy kazandırmaz mı?
Bu arada sizin gönlünüzdeki cumhurbaşkanı aday(lar)ı kim? Ve neden?
-
Cumhurbaşkanı kesinlikle hukukcu olması gerekiyor kanunu iyi bilen ve taraf tutmayan biri şuanki Cumhurbaşkanımız gibi bence sayın sezerin bir dönem daha Cumhurbaşkanı olarak görev yapması taraftarıyım
-
Re: Cumhurbaşkanı kim olabilir?
Cumhurbaşkanının hukukçu olması gerekmiyor. Sayın Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığına da itirazım var.
-
Bir zamanlar Süleyman Demirel'in görev süresinin uzatılması da gündeme gelmişti. Aynı şekilde bugün de Ahmet Necdet Sezer için benzer istekler yapılıyor. Sezer daha şanslıydı, anayasa mahkemesindeki arkadaşları en azından 4-5 ay uzattı.
Ama unutmayalım ki, mezarlıklar vazgeçilmez insanlarla doludur.
Avrupa'nın hasta adamı Osmanlı, bir Mustafa Kemal Atatürk yetiştirmişken, genç ve dinamik Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci bir Atatürk çıkaramamış olması gerçekten üzücü.
Türkiye'de cumhurbaşkanı olmaya layık kimse yok ki, daha iyisini bulamadığımız için statüko devam etsin, Sezer cumhurbaşkanı kalsın, diyorsunuz. İşte asıl tehlike bu.
Enteresan bir site buldum. Abdullah Gül'ün adaylığı konusunda bir de tartışma devam ediyor.
http://www.abdullahgulcumhurbaskanio...m/yorumoku.php
-
Cumhurbaşkanı'nın hukukçu olmasından ziyade Türkiye'yi dünya çapında temsil etme kapasitesine sahip dil bilen biri olması gerekiyor..
-
Ben olsam Rıza Türmen i Cumhurbaşkanı yapardım. Harikada yakışır.
-
Yada bu hükümet başta olduğu sürece commodore1tr ı Cumhurbaşkanı yapalım yaşıda tutuyor sonra seyreyleyelim gürültüyü... Vallahi Sayın Ahmet Necdet Sezer e geri dön diye yalvarmazlarsa yuh olsun...
-
Sayın ÖZTÜRK sizinle aynı fikirdeyim.
Cumhurbaşkanı'nın en az bir yabancı dili ana dili gibi konuşan, kitap okumayı seven, sanatla yakından ilgilenen, entellektüel, çağdaş, demokrat, vizyon sahibi, siyasi fikirlere eşit mesafede durabilen, her zaman ve her yerde saygı gören, hürmet edilen, konuştuğunda can kulağıyla dinlenen, varlığı huzur veren, bilge, hırs ve ihtirastan uzak, geçmişi tertemiz, lekesiz, saygın, saygıdeğer birisi olmasını isterim.
-
Sayın Abbas Bilgili
İtirazınızın nedenini öğrenebilirmiyim bana göre en doğru kişi şu anki cumhurbaşkanımız ondan daha iyi birisi varsa buyursun yapsın gelen gideni aratır derler...
-
Müstakbel Cumhurbaşkanımızda aradığımız özellikler üzerinde çok konuştuk, sanıyorum hemen hemen hepimiz aynı özellikleri arıyoruz. Sayın Tunga da bu özellikleri çok güzel özetlemiş, katılmamak mümkün değil.
Peki Abdullah Gül, bu özellikleri taşıyor mu? Burada polemik yaratmak, konuyu başka yerlere çekmek niyetinde değilim ama madem şimdilik tek aday Abdullah Gül, tabi ki tartışma o noktada yoğunlaşacaktır. Bence, Abdullah Gül bu özellikleri taşımıyor. Ama kimilerine göre halkın %47 si bu makamı hak ettiğini düşünüyormuş, ben de halkın iradesine saygı duyuyorum.
Yalnız ben başka bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Bence, eğer seçim sonuçları böyle çıkmasaydı, Abdullah Gül adaylığının devam ettiğini açıklamayacaktı, hatta (hiç sanmam ama) partisinin karşı çıkmasına rağmen açıklamak isteseydi dahi buna bir şekilde engel olunacaktı. Çünkü ülkeyi bir kez daha geren parti, siyasetçi pozisyonunda bulunmayı göze alamazlardı.
Abdullah Gül'ün mağduriyet politikası işe yarayınca (Buna kendileri bile şaşırdılar.) halkın Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına onay verdiği düşüncesiyle, yeniden adaylığı konusunda karar kılındı. Eğer bu mağduriyet politikası işe yaramasaydı ve AKP seçimlerde bu başarıyı elde edemeseydi bence -halihazırda dahi bir sürprizle karşılaşılması durumunda devreye sokmak için bir kenarda bekletilen- Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığında yapılan eleştirilere konu olan unsurlardan uzaklaştırılan, arındırılan veya derhal arınmaya müsait olduğunu kendi söylemleriyle dahi destekleyen, daha doğru bir deyimle bunun için her türlü zemini hazırlayan bir başka isim aday gösterilecekti.
O isim, ikinci bir olası Cumhurbaşkanlığı krizinde bence yine gündeme gelecek tek isim. Seçimlerden çıkardığım sonuçlardan biri AKP'nin daima planlı, programlı çalıştığı, her hal ve şartta devreye girecek yedek planlarının bulunduğudur. Yalnız seçim sonuçları onlar için de sürpriz oldu, yedek planlar devreye giremezse, buna gerek kalmaz ise kenarda bekletilen ismin tepkisi ne olur merak ediyorum. Böyle bir durumda ya o ismi bir şekilde ikna ederek tepkisiz bırakacaklar, ya da bunu başaramayıp Abdullah Gül'ü devreden çıkarıp yedek planı uygulamaya devam edecekler. Seçim sonuçlarından çıkardığım bir diğer sonuca göre de, tüm bunlar gene müthiş bir gizlilik ve uyum havası içerisinde yapılacak. Şu anda nabızlar yoklanıyor, edinilen izlenime göre de bir sonraki hamleye geçilecek.
Bakalım yorumlarım, tahminlerim doğru çıkacak mı? Bekleyip göreceğiz...
-
Alıntı:
Tangör Evren rumuzlu üyeden alıntı
Yada bu hükümet başta olduğu sürece commodore1tr ı Cumhurbaşkanı yapalım yaşıda tutuyor sonra seyreyleyelim gürültüyü... Vallahi Sayın Ahmet Necdet Sezer e geri dön diye yalvarmazlarsa yuh olsun...
Fikrimi değiştirmeseydim eğer, evet Sayın commodoretr1 favori Cumhurbaşkanı adayım olurdu :)
Nimet Çubukçu diyorum.
-
Peki tersten bir şey diyeyim . Şuanda Abdullah Gül ün Cumhurbaşkanı olması önündeki tek engel Recep Tayyip Erdoğan olduğu gerçeğine ne diyorsunuz. Konuşmalara dikkat edin evet adayımız o diyemiyor her türlü oluşuma rağmen . Peki neden ?
-
Sakın bunun nedeni Dolmabahçe Sarayında yapılan Erdoğan-Büyükanıt görüşmesi olmasın?
-
Olamaz. Çünkü o konuşma basından çok saklanmasının nedeni içinin boş olmasıdır. Gizli görüşme böyle mi yapılır ? basına haber vereceksin durduk yere Ankaradan genel kurmay başkanını getirteceksin ve boş olacak gizli diyeceksin. Şahitte Allah olacak. Allah ın her şeyi bildiğini şahit olduğunu kabul ettiğimize göre anlamsız olarak o sözü ettiler.
O toplantının tek amacı vardı. Başbakan RTE millete ve basına ben istediğimde Genel Kurmay Başkanını çağırırım mesajı varmek.
Ha diyeceksiniz ki o zaman iki saat başbaşa ne konuştular. Muhtemelen Genel Kurmay başkanı TSK da özellikle Alt rütbelerden gelen sıkıntıyı irtica ve teröre karşı hükümetin duyarsız kaldığı görüşünü dile getirdi. Bunu dile getirirken bir duble whisky ile destekledi. Başbakansa paşam bir konuştun borsa yüzde 12 çöktü biz Atatürk ün güvencesiyiz ne derdiniz varsa söyleyin çözeriz. Siyasete fazla ordu olarak müdahale etmeyin sıkıntı oluyor ABD arkamızda asla irtica devleti olmayız çünkü aslında bizim dinle ilgimiz yok gibi laflar etti. Bunları söylerkende nane ruhu çayından yudumladı. Böylece laik dindar sentezini güçlendirdiler.
-
Alıntı:
Peki tersten bir şey diyeyim . Şuanda Abdullah Gül ün Cumhurbaşkanı olması önündeki tek engel Recep Tayyip Erdoğan olduğu gerçeğine ne diyorsunuz. Konuşmalara dikkat edin evet adayımız o diyemiyor her türlü oluşuma rağmen . Peki neden ?
Bu sorunun cevabını ben yukarıdaki iletimde verdim Sayın Evren. Seçim aslında onlar için de sürpriz oldu, bir taraftan halkın tercihini Abdullah Gül'den yana kullandığına dair yorumların baskısı ile adaylığına hayır diyemiyorlar, diğer taraftan kenarda bekletilen isme karşı mahcup oluyor ya da tepkisinden kaçınıyorlar. Bu nedenle Abdullah Gül'e ne evet ne de hayır demiyorlar, halkın, muhalefetin nabzını yoklayarak zaman kazanıyorlar. Ben bunu böyle yorumluyorum.
-
Alıntı:
Bence "Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olması önündeki tek engelin Recep Tayyip Erdoğan olduğu" kulis çalışmasıdır, dedikodudur, dezenformasyondur.
Bu iddialar gerçek değildir.
Ben bunu ilk Vatan gazetesinde Mehmet Tezkan'da okudum.
Basın ve bazı odaklar Erdoğan, Gül ve Arınç'ın arasını açmaya çalışmaktadır. Ama tam tersine üçü koordineli olarak Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olması için çabalamaktadır. Abdullah Gül'ün bir önceki adaylığını açıklayan Erdoğan'dı, bu adaylığını da yine o açıklayacak.
Nasıl Abdullah Gül "ben adayım" dememiş, ama her türlü sözüyle adaylığını ima etmişse, Tayyip Erdoğan da aynı şekilde Abdullah Gül'ün adaylığını ima etmiştir. Geçen cumhurbaşkanlığı sürecinden dersler çıkarılmış, MHP'nin meclise gireceği garantiye alınmadan, meclisteki partilerle müzakereler yapılmadan isim açıklanmaması tercih edilmiştir. Yoksa geçen sefer olduğu gibi "yine bize isim dayattılar" suçlamasına maruz kalacaklardı.
-
Alıntı:
Av.Dilek Kuzulu Yüksel rumuzlu üyeden alıntı
Eğer bu mağduriyet politikası işe yaramasaydı ve AKP seçimlerde bu başarıyı elde edemeseydi bence -halihazırda dahi bir sürprizle karşılaşılması durumunda devreye sokmak için bir kenarda bekletilen- Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığında yapılan eleştirilere konu olan unsurlardan uzaklaştırılan, arındırılan veya derhal arınmaya müsait olduğunu kendi söylemleriyle dahi destekleyen, daha doğru bir deyimle bunun için her türlü zemini hazırlayan bir başka isim aday gösterilecekti.
O isim, ikinci bir olası Cumhurbaşkanlığı krizinde bence yine gündeme gelecek tek isim.
Yedek planlar devreye giremezse, buna gerek kalmaz ise kenarda bekletilen ismin tepkisi ne olur merak ediyorum. Böyle bir durumda ya o ismi bir şekilde ikna ederek tepkisiz bırakacaklar, ya da bunu başaramayıp Abdullah Gül'ü devreden çıkarıp yedek planı uygulamaya devam edecekler.
Kenarda bekletilen bu isim kim? Merak ettim. Bir tahmin: Abdüllatif Şener? Ama onun da eşinin başı örtülü. Yoksa Reyhan Gürtuna gibi açacak mı?
-
Bana kalırsa, aslında ilk Cumhurbaşkanlığı seçiminde yapılanlar düzmeceydi.
- Bülent Arınç ile Abdüllatif Şener arasında suni bir çekişme yaratıldı. Bülent Arınç’ın “Dindar cumhurbaşkanı seçeceğiz.” söylemleri dahi bilinçliydi. Çünkü, Abdüllatif Şener’in aday olarak gösterilmesi durumunda, buna en çok karşı çıkan (!) isim Arınç olacaktı, dolayısıyla Arınç’ın karşı çıkışıyla toplumda “Demek ki Şener, Arınç’ın dillendirdiği özellikleri taşımıyor. Dolayısıyla Şener’den korkmamız, çekinmemiz yersiz.” düşüncesi yaratılacaktı.Aynı düşünce muhalif partilerde de yaratılacaktı.
- Şener, öncelikle AKP’den uzaklaştı, çünkü cumhurbaşkanlığı seçimi arefesinde konuşulan ve muhaliflerin üzerine basa basa vurguladığı en önemli husus, adayın AKP’den uzak bir isim olması gerekliliğiydi.
- Abdüllatif Şener, tam da cumhurbaşkanının eşi türbanlı olmamalı tartışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde “Eşinin türbanına kadar konuşulduğu” için AKP’den ayrılacağını ifade etti ve ayrıldı. Ama eşinin türbanının konuşulmasından bu kadar rahatsız olan Şener, her röportajında bu konuda kendisine yöneltilen soruları büyük rahatlıkla cevapladı, hatta ayrıntıya girerek eşinin daha önce türbanlı olmadığını, dilediği zaman başını açabileceğini, kızlarının arada bir örtünüp arada bir açtığını, kayınvalidesinin dahi evlilikleriyle türban takmaya başladığını, kayınpederinin çok da dindar olmadığını, alkol kullandığını açıkladı. Özel hayatının siyasete karışmasından rahatsız olan Şener, ne hikmetse her ayrıntıya girerek özel hayatını açıkladı. Eşinin başını açması gibi bir durumda yöneltilecek muhtemel eleştirileri dahi bu zeminde önlemiş oldu.
- Bazı show programlarına çıkarak, ne kadar sosyal bir insan olduğunu, içki masalarının kendisi için en keyifli anlar olduğunu, içmeyi çok istemesine daha doğrusu merak etmesine rağmen içemediğini, sigara tiryakisi olduğunu, marksizmden ne kadar etkilendiğini, dini görüşlerinin marksizmi tanıdıktan sonra çok değiştiğini vurguladı.
- AKP’yi eleştirmesine rağmen, daha önce bünyesinde bulunduğu, hatta bakanlık dahi yaptığı Refah Partisi’ni hiç eleştirmemesine yönelik sorulara “Ben Refah Partisi’nde misafirdim, oysa AKP’yi kuranlardan biriydim. Bırakın da kendi partimi eleştireyim.” diyerek cevap verdi. İnsan kendi kurduğu emek verdiği bir partiyi nasıl bu kadar kolay bırakır, üzerinde düşünülmesi gereken bir noktadır. Makul bir insan tam tersini yapar, kendi kurduğu partiye daha gözü gibi bakar, partisine zarar vermemek düşüncesiyle attığı adımlara daha dikkat eder. Makul bir insan, asıl misafir olduğu partide daha rahat eleştiride bulunup, daha kolay rest çekip ayrılabilir.
- Ben asla “Adil düzenci” “Milli görüşçü” olmadım dedi. Bunun böyle olmadığını partiye yakın kaynaklar dahi dile getirirken, Şener bu söylemiyle de, benim özümde milli görüş yok, beni laiklik için tehlike olarak görmenize neden yok mesajı verdi.
Kısacası Şener, Abdullah Gül’ün adaylığına karşı çıkan kesimlerin yönelttiği eleştirilerdeki tüm unsurlardan arındırıldı, uzaklaştırıldı. Kenara çekilip zamanın gelmesini bekledi.
AKP seçimlerden bu başarıyla çıkamasaydı, cumhurbaşkanı adayı olarak ileri sürülen tek isim Abdüllatif Şener olacaktı. İşte burada topluma verilmek istenen mesaj şuydu. “Bakın Abdullah Gül dedik, şunları şunları eleştirdiler, bu sebeplerle cumhurbaşkanı olamaz dediler. Biz de Abdullah Gül’e yöneltilen eleştirilerden uzak başka bir aday gösteriyoruz, Abdüllatif Şener.” Böyle bir durumda muhalefet partileri bu isme de karşı çıkamazlardı, çıktıkları an toplum tarafından samimiyetsiz, ortam geren partiler olarak değerlendirilecek, muhalefet partileri de toplum baskısı ile itiraz edemeyeceklerdi, etseler kendileri kaybedeceklerdi.
Peki şimdi ne oldu? Seçim sonuçları ortada, AKP’nin üstünlüğü ortada ama eminim kafaları çok karışık. Halk iradesini ortaya koydu, bunu Abdullah Gül’ün adaylığının da desteklendiği yönünde yorumlayanların sayısı oldukça fazla. Böyle bir durumda RTE, Abdullah Gül’ün adaylığına karşı çıkarsa, halkın iradesini görmezlikten gelmiş olur. Abdullah Gül’ e evet deyip desteklese, diğer tarafta Abdüllatif Şener var. Yani RTE’nin eli ayağı şu anda bağlanmış durumda. Abdullah Gül, halkın sempatisini kaybetmemek için üstü kapalı bir şekilde adaylığını ima etti. RTE de gene üstü kapalı yorumlar yaptı, ne evet ne de hayır demedi, diyemedi. Şimdi zaman kazanıp bu sorunu çözmeye uğraşıyorlar kanımca.
Allah aşkına, aklınız allıyor mu ki, bu seçimden böyle bir sonuç almış AKP, üstelik çoğu yorumlara göre cumhurbaşkanlığı konusunda dahi halkın desteğini kazanmış bir parti halkın istediği ismi aday olarak göstermekten çekinsin? Muhalefet partilerinin de uzlaşmacı tavırlar sergilediği, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığının neredeyse garanti olduğu bir ortamda böyle bir fırsatı kaçırmazlar, hiçbir parti kaçırmaz.
Yukarıda anlattıklarımı dikkatli okursanız, AKP’nin medyayı ne kadar güzel kullandığını anlarsınız. Seçimlerden çıkardığım bir diğer sonuç da bu, AKP elindeki tüm imkanları kurnazca, zekice kullandı.
Yinelemek istiyorum, bunlar benim gözlemlerim, yorumlarım, tartışmak isterseniz doğruluğunu yanlışlığını tartışmaktan ziyade mantıklı olup olmadığını tartışmak isterim.
-
Bana kalırsa ilk baştan beri AKP'deki herkes sırasıyla Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül veya Bülent Arınç'tan birinin cumhurbaşkanı adayı olmayı hak ettiğini düşünüyordu. Bir dördüncü ismin gündeme gelmesi halinde parti içinde pek çok kişi "O aday oluyorsa, benim neyim eksik?" diye soracaktı.
Bu hak eden kişilerden Erdoğan önce bir nabız yokladı. Hem kendisinin adaylığı hem de partinin kimi isteyeceği konusunda. Arınç yıpratılmıştı, ya kendisi ya da Gül cumhurbaşkanı olacaktı.
Kendisi aday olmaktan iki nedenle vazgeçti:
1. En az 3 dönem iktidar olabilmek için partinin başında kalmalıydı. Tayyip Erdoğan bir sonraki seçimleri tek başına kazanırsa eminim ki 12. cumhurbaşkanlığına aday olacaktır.
2. Deniz Baykal'ın sıkı muhalefetinin yanı sıra devleti temsil eden elitler, Erdoğan'ın aday olacağını düşünerek olmaması için baskı yaptılar. Böylelikle aday sayısı teke indi.
Daha Fazilet Partisi'ndeyken yenilikçi hareketin başını çeken isim Arınç'tı, ama o geride durdu, Abdullah Gül FP başkanlığına aday oldu. Yine Erdoğan yasaklı iken Gül'ün başbakanlığını destekledi. Arınç her ortamda Gül için fedakarlıkta bulunacak bir isim. Erdoğan-Gül ikilisinin istediği herşeyi destekler. Zaten bu sefer meclis başkanlığına aday olmayacak.
Gelelim Abdüllatif Şener'e... Ona göre partiyi kuran 4 isimden biriydi. Diğer 3 isim kadar onun da cumhurbaşkanlığı hakkıydı. Kendi çapında sevimli görünmek için bazı açıklamalar yaptı. Bu açıklamaları zaten Dilek Hanım yazmış. Bu Arınç ile Şener arasında suni bir çatışma değildi.
Şener partinin tek başına iktidar olamayacağını düşünüyor, bu yüzden CHP ve MHP'den destek aramaya çalışıyordu. Eğer AKP'nin oy oranı bu kadar yüksek olmasaydı adaylığı yine gündeme gelecekti. Ama Şener'in bütün planları AKP'nin dışındaydı. Şener Çerkes, asker ve bürokratlar arasındaki Çerkes lobisinin desteğini almıştı.
Ama AKP içinde cumhurbaşkanlığına destek olan yoktu. Bu yüzden aday olmayarak AKP'nin başarısızlığını beklemeye başladı ama işe yaramadı.
AKP içinde Abdullah Gül'ün eşinin başörtüsü problem olduğu takdirde mecburen yedek olarak bekletilen isimler olabilir. Ama bu isim Şener değil, Beşir Atalay, Vecdi Gönül veya Mehmet Aydın olabilir. Bunlar da Abdullah Gül olamadığından aday gösterileceklerini bilirler.
Hatta bir ara Nimet Çubukçu'nun sadece 6-7 aylığına cumhurbaşkanı olması bile gündeme geldi. Bu arada cumhurbaşkanını halkın seçmesi için referanduma gidilecek, referandumdan sonra istifa edecekti.
Gerçek resim budur. Gerisi, meşru yollardan AKP iktidarına engel olamayanların ortaya attığı spekülasyonlardır. RTE, AG, BA üçlüsü birbiri için fedakarlıkta bulunabilirler, şahsi hırsları yoktur. Abdüllatif Şener ise bir kumar oynamış ve şu an için kaybetmiştir. İleride bir daha şansını deneyebilir, ama normal yollardan aday gösterilmesi ve seçilmesi mümkün değildir.
Yönetim: "irem80, ma_cera, kareem, jarkin, bak81" rumuzlu üyeler aynı kişi olup, site kuralları ve Avukatlık Kanunu'na aykırı tutumları tespit edildiği için tüm üyelikleri askıya alınmıştır.
-
Başbakan hiç istemese de AKP nin Cumhurbaşkanı adayı Abdullah GÜL olacaktır. Aksi bir durumda parti içerisinde sıkıntı başgösterir. GÜL'ün Cumhurbaşkanlığı ise sıkıntılı geçecektir.
-
Dilek Hanım'a aynen katılıyorum.
Tamamen manipüle edilmiş bilinçler oluşturuldu ve Şener, herkesin kabul edeceği, itiraz edilemeyecek tek Cumhurbaşkanı adayı kılındı.
Ayrıca; seçimlerle ilgili olarak yapılan diğer manipülasyonları saymıyorum (çooook önceden, Erkan Mumcu'nun AKP'den ayrılarak, ANAP'ın başına geçmesi ve merkez sağ oylarını bölecek mainpülasyonların öncüsü olması gibi?!!)
Cumhurbaşkanı'nın kim olacağından çok, kimlerin olamayacağı üzerinde durulmasını, tekraren ve önemle belirtirim.
Ayrıca; "Cumhurbaşkanı'nı kim seçecektir" sorusu da, halen aydınlatılmayan bir sorudur (galiba, bu konuda ayrı bir forum açmakta fayda var).