5620 Sayılı Kamu Personeli Kanunu
İyi akşamlar
Ben kamuda çalışıyorum ve 46 yaşındayım.Geçen sene emekliliğim doldu ama halen çalışmaya devam etmekteyim.
Bugün Personel Müd.beni yanına çağırarak '' 15 Temmuz 2007 tarihine kadar emeklilik dilekçenizi vermemeniniz halinde iş aktiniz fesih edilecektir ''dedi.Resmi Gazeteyi okumadığım ve bu konuda bilgim olmadığı için pekii deyip çıktım.
Eve geldiğimde internetten Resmi Gazetelere girip okuyup, anlamaya çalıştım.Ama hukuki terimleri anlamadığım için pek anlayamadım.
Geçici işçilerden, tasarının kanunlaştıktan sonra yayımı tarihi itibariyle, bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanmasına hak kazanmış 56 yaşını dolduran kadınlar, 58 yaşını dolduran erkekler sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçirilmeyecek. Bu kişilerin iş sözleşmeleri, tüm yasal hakları ödenerek sona erdirilecek. (04.04.2007 tarih ve 5620 sayılı kanun)
Acaba bu kanun beni ne derecede kapsıyor?
Emekli olmam için zorlamada bulunabilme hakları var mı?
Emekli olmayacağım demeye hakkım olacak mı?
Sözleşmemi fesih etmeye hakları var mı?
Emekliliğimin dolmuş olması benim için avantaj mı dezavantaj mı olacak?
Bu kanuna göre eğer emekli olmam gerekiyorsa, bunun tarihi resmi gazetede belli midir.
Çalışmaya ihtiyacım olduğundan dolayıda işimi kaybetmemek adına siz saygı değer hukukçuların tavsiyesi ve doğru bilgilendirmesine ihtiyacım var.Bana tavsiyeniz doğrultusunda da hakkımı arama yoluna gideceğim.
Lütfen beni bu konuda çok acil aydınlatabilir misiniz?
Saygılarımla
Re: 5620 Sayılı Kamu Personeli Kanunu
Kanunda sayılan kamu kuruluşlarındaki geçici işçiler 2006 yılında en az 6 ay vizeli statüde çalışmış iseler daimi kadroya alınacalar, bazı koşullarda olanlar 657 sayılı Yasa'nın 4-B kapsamında sözleşmeli olabilecekler. Ancak emekliliği hak etmiş olup da bayanlarda 56, erkeklerde 58 yasşını dolduranların yasal hakları ödenerek iş akitlari feshedilebilecek. Siz henüz 58 yaşını doldurmadığınızdan sizin işinize son verilemez. Verilirse işe iade davası açmanızı öneririrm. Selamlar.
Sayın Av.Abbas Bilgili
Sorunuma çözüm getirici ve beni hukuksal anlamda aydınlattığınız için çok teşekkür ederim.
Size başarılar diliyorum.
Saygılarımla.
iyi günler.bizler kamuda(belediyede) geçici işçi statüsünde çalımakta olan teknikerleriz.bize idare tarafından sözleşmeli personel olarak istihdamı uygun gördüklerini ve 15 gün içinde yazılı yanıt olarak sözleşmeli olarak ve mevcut statümüzle çalışmak istediğimize dair yanıt vermemizi istediler.Sormak istediğim şu bilindiği gibi 5320 sayılı kanunda:Sözleşmeli personel statüsüne geçirilenlere iş mevzuatına göre herhangi bir tazminat ödenmez. Bu personelin önceden kıdem tazminatı ödenmiş süreleri hariç, kıdem tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasında belirtilen iş sonu tazminatına hak kazanmada ve hesabında dikkate alınır.denmektedir.Bizler iş kanununa tabiiydik ve tazminatlarımız ona göre hesaplanıyordu.Sözleşmeli olursak yeni statüye göre hesaplanacak yoksa işçi olarak çalıştığımız o kanuna göre yeni çalışma sürelerizde sözleşmeli personel statüsüne göremi hesaplanacak?çalışma sürelerimiz şu an 10-15 yıl arasında değişmektedir.birde izinlerimiz nasıl olacak?kafamız karıştı valla.teşekkürler
Sözleşmeli personelin özlük hakları işçilere göre daha geridir. Bu nedenle işçi olarak kalmak daha avantjlıdır diye düşünüyorum. Sözleşmeli personelin "iş sonu tazminatı" işçilerin "kıdem tazminatına" göre daha azdır. Selamlar.
11 yıldır belediyede gecici işci konumunda calışmaktayım ziraat muhendisiyim sözleşmelş personel olmak için teklif aldım burda benim avantaj ve dezavantajlarım nelerdir cuma son gün en kısa zamanda bilgi verirseniz sevinirim saygılarımla
Selam.Diyelim ki sözleşmeli personel olmayı tercih etmedik.doğrusuda bu bence.Ama işveren bizi bu yüzden işten çıkardı.yani kanunun verdiği bir hakkı kullandık diye.Bizim iş kanunun verdiği dava açma hakkımız haricinde işveren aleyhine maddi ve manevi tazminat açma hakkımız olabilirmi böyle bir durumda.teşekkürler.
İşçilikten Memuriyete Geçişte Kıdem tazminatı alınabilirmi.
Merhaba sayın site avukatları size bir sorum olacaktı. Orman Mühendisiyim .1999 yılında mevsimlik işçi satatüsünde Orman Bakanlı Ağaçlandırma Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatında işe başladım.2001 yılında mevsimlik işçilere verilen kadrodan faydalandım ve 2006 yılına kadar bu şekilde çalıştım. 2006 yılı kpss sınavı sonucu Orman Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatına şef olarak atanarak memuriyete başladım. İşçi kadrosunda ayrılırken veriğim dilekçede 2006 yılı kpss sınavı sonucu Orman Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına atandığımı bildirerek işten ayrıldım. Acaba Kıdem tazminatımı alabilirmiyim.Bazı bölgelerde alan arkadaşlar olduğunu biliyorum.Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
cevap veren yokmu arkadaşlar.
İşçi iken memurluğa geçenlerin kıdem tazminatı alamayacaklarına dair Yargıtay kararları var. Bu nedenle sizin de kıdem tazminatından yararlanamayacağınızı düşünüyorum. Ancak, memurluktan emekli olurken işçilikte geçen sürenin de dikkate alınarak emekli ikramiyesi (veya tazminatı) hesaplanması gerekir. Selamlar.
Teşekkürler Abbas bey.Fakat şöyle bir yargıtay kararı buldum.
İş statüsünden memur statüsüne geçirilmesi durumunda kıdem tazminatının ödenip ödenmeyeceği konusunda kanunda bir hüküm bulunmamakla birlikte Yargıtay bir kararında bu durumdaki kimseye kıdem tazminatının ödenmesine karar vermiştir. Ancak daha sonra verdiği bir kararla, Yargıtay, yasal düzenlemeyle memur statüsüne geçirilen işçinin sözleşmeyi feshetmeyerek memur statüsünde çalışmasını sürdürmesi durumunda kıdem tazminatı hakkının doğmadığını, fakat eski kıdemin memur statüsünde değerlendirileceğini kabul etmiştir. Buna karşılık, Yargıtaya göre iş sözleşmesi fesih edilen işçinin kısa bir süre sonra memur olarak işe girmesi durumunda ihbar ve kıdem tazminatı hakkı doğacağına karar vermiştir 35.
35 Y9HD, 21.2.1983-1982-7634/1378; Tekstil İşveren, Ağustos 1983, s.17; Y9HD, 24.3.1983-1973/4883; (Tuhis,EylüL1983,s.19-22
merhaba.benim babam da 1982 de girdiği Turhal Şeker fabrikasında geçici işçi olarak bu sene 25. yılını çalışıyor.Bilindiği gibi Geçici işçilerin kadroya geçirilmelerinde '2006 yılı içerisinde 6 aydan az çalışmamak' koşulu getiriliyor.maalesef babamın önceki senelerde birçok kez 6 aydan fazla çalışmasına rağmen 2006 yılında 6 aydan 6 gün eksik çalıştığı bildirildi ve dolayısıyla kadro alamadı.aynı yerde babamla aynı durumda birkaç kişi daha var.kadro alan geçici işçilerin ise babamdan statü olarak hiçbir farkları yok.bence burda bir hukuka aykırılık söz konusu.hakkımızı aramak için ne yapabiliriz.avukat arkadaşlar yardımlarını esirgemezlerse sevinirim.
merhabalar..ben bir belediyede 14.07.2006 dan beri çalışmaktaydım.benim 2006daki sigorta prim gün sayım 180 gün..5620 sayılı kanunda istenen 180 günlük sigorta prim gün sayısını karşılıyorum.sadece işçi vizemizde bir sorun var.İş yerim bizim çalışma vizemizi onaylatmamış ama encümen kararında bütün işçiler için çalışma vizesi alınması uygun bulunmuş. 5620 sayılı kanun gereği 2006 da 180 günüm olmasına rağmen,vizemin yapılmamasından dolayı daimi işçi veya sözleşmeli işçi statüsüne geçirilmem uygun bulunmamıştır.bundan dolayı belediye 5620 sayılı kanunu gerekçe göstererek iş akdimi 01.11.2007tarahinde fesh etti...acaba bu haklı bir fesih nedenimidir.bundan sonra ne gibi yasal haklarım var.nelerden yararlanabilirim.bide benim kadro talep etme hakkım halen sürüyormu ve neler yapabilirim?beni bu konuda ayrıntısıyla bilgilendirirseniz çok sevinirim...saygılar hamza serçe(tc no:55111288854) malatya
selam; sayın Bilgili benim bir sorum olacak eğer beni aydınlatırsanız memnun olurum.Geçici işçilerin daimi veya sözleşmeli pozisyonlara geçmeleri belli bir zamana göremi oluyor mesela yeni girmiş geçici işçilerede daimi veya sözleşmeli pozisyona geçmeleri mümkünmüdür, yani böle bir şanstan bundan sonra girmiş veya gireceklerde faydalanabilirmi. Teşekkür ederim..
Herkese Merhaba
Sayın yetkili ben durumum hakkında forumda bazı yazılar yazdım ama net bir cevap alabilmiş değilim.Durumumu şöyle özetlemek gerekirse; 8/8/2006 tarihinde Kültür Bakanlığında geçiçi işçi olarak göreve başladım.Ancak 5620 sayılı yasa gereği 29/06/2007 tarihinde iş aktimize son verildi ve tazminat hak edemediğim için para ödemeside yapıladı.Daha sonra bu yasaya ek madde eklenenerek kanun dışında kalan benim gibi personelin sözleşmeli personel olması yönünde bir bakanla kurulu kararı alında ve idare beni 19/07/2007 tarihinde sözleşmeli personel olarak tekrar istihdam etti.
Daha sonra ben başka bir kamu kurumunda göreve başlamak için 14/10/2008 tarihinde dilekçem ile 14/12/2008 tarihinde istifa edeceğimi kurumuma bildirdim.
Çalışma süresi olarak ne işçi iken nede sözleşmeli personel iken tazminat hakedemiyorum.Ancak işçilik ve sözleşmeli personel olarak çalıştığım süre toplamda dikkate alınırsa sözleşmeli personel olarak tazminat almayı hak ettiğimi düşünüyorum.
Son olarakta bilgi edinmeden kurumuma yazdığım forma cevap olarak sözleşmeli personel olarak tazminat hakketmediğimi bildirdiler.
Bu durumda nasıl hareket etmeliyim.
Cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim.
5620 nin 2006 yılında 6 ay dan aşağı olmamak üzere usulüne uygun vizesi yapılmış....
ibaresi için 09.06.2009 tarihinde yasa teklifi verilecektir. bu konuda tanıdık bildik bütün milletvekilleriyle irtibata geçip destek sağlanırsa işten çıkmış 20.000 belediyeci işine geri dönebilecektir.
Saygılarımla
Cevap: 5620 Sayılı Kamu Personeli Kanunu
Merhaba bende bir soru sormak istiorum ben belediyede geçici işçi statüsünde çalışıorum kadrolu işçi olmak için hangi yollar gerekli personel müdürümüz çok zor olduğunu söyledi kadroya geçirmek belediyelerin elindemidir meclis kararı yeterli olurmu acil cevap lütfen??