-
İcra dosyasından evrak kaybolması
Senet borcu yüzünden icraya verildim.Kanuni süresi icersinde mal beyanında bulundum.memur onaylı bir nushayı bana verdi.Daha sonra mal beyanı bulunmadıgım gerekcesiyle karşı tarafın avukatı dava acmış.Dosyaya baktıgımda mal beyanı evragımın olmadıgını gördüm.Memur bendeki nushadan fotokopi aldı ve dosyaya koydu.ilk verdigimdede dosyaya koymuştu.Bu benim kafama takıldı ve şıkayet dilekcesiyle icra hakimine gittim.Dosyaya bakıldıgında benim ilk beyan verdigim tarihde kabul zaptı tutuldugunu gördüm ve hakim bir sorun olmadıgını söyledi.Ama benim verdigim fotokopiden geriye dönuk bir evrak hazırlanmıştı.icra kendini aklamış oldu.Benim dosyamdan mal beyanını avukatın cıkardıgını düşünüyorum ve şikayetci olmak istıyorum.Ama icra gibi oda kendini aklayabilirmi bunun bir cezası yokmu hapis yatırma şantajıyla alacaklarını tahsil etmeye calışıyorlar.ben burada bir kasıt oldugunu düşünüyorum hakkımı nasıl arayabilirim ve avukata nasıl davalar acabilirim.şimdiden yardımlarınız icin teşekkürler ederim.
-
Re: İcra dosyasından evrak kaybolması
1-bunu avukatın yaptığı konusu net kesin değildir...yani ispatı zordur
2-elinizdeki örneğin tekrar bir örneğini icra dairesi memuruna vermeniz doğru olmamış..sizin yardımınızla aklanmışlar..kabul zaptında yazılmış evrak dosyada olmalı idi...madem yoktu siz oraya tekrar konmasına sebep olmuşunuz..
mantık gereği ya icra dairesinden birisi yada size göre alacaklı avukatı...lakin yapacak bişeyiniz yok artık...
saygılarımla
-
Dosyadakinin asıl belge olması gerekmiyormu,fotokopi asıl yerine geciyormu ve evragın geriye dönük hazırlandıgını ispat edecek adli bir kurum yokmu teşekkürler.
-
elbette fotokopi asıl yerine geçmez...madem bu konuda ısrarlısınız profosyenel yardım ile bunu dava konusu yapabilirsiniz...icra müdürlüğü aslını mahklemeye sunmak zorundadır...ayrıca icra müdürlüğü dosya içeriğini muhafaza etmek zorundadır da....
lakin bir gün boş olduğunuzda özellikle sabahları icra müdürlüğüne gidin..orası çarşamba pazarı gibidir...10 kamu çalışanı varsa 50 diğer iş takibi yapan insanlarla doludur..bunların kimi avukat kimi ofis çalışanıdır. o kargaşada da evrakınız kaybolmuş olabilir..ama sonuç olarak da bunlar icra dairesinin sizin mal beyanının aslını kaybetmesine neden teşkil edemez..
saygılarımla
-
Profosyonel yardım icin iki avukatla görüştüm onlar icra dairesiyle ugraşmamam gerektigini ve karşı tarafın avukatını baroya şıkayet etmemizi böylece disiplin cezası aldırabilecegimizi söylediler.Ama yaklaşimları meslektaşlarını zora sokmak istememekten yana.Ben nasıl hakkımı arayacagım konusunda hala tatmin olamadım.Teşekkürler.
-
Avukatlar insandır ama salak değildir. Avava nın dediği gibi müvekkilinin üç kuruşluk alacağını tahsil etmek için kendi mesleğini tehlikeye atmaz. Ayrıca zaten görüştüğünüz avukatlar size yapmanız gerekeni söylemiş onların söylediklerinden başka bir yol var mı diye soruyorsanız. Yani baroya şikayet etmek dışında bir yol varmı diye düşünüyorsanız hiç gecikmeden savcılık kanalı ile suç duyurusunda bulunun. Tabii olarak neticelerine de katlanın
-
Alıntı:
tersan rumuzlu üyeden alıntı
avava nın yazdıklarından sonra kendimden utanc duydum. ben meger ne kadar ulu ve mukaddes bir kişiligi sucladıgımı düşündüm.Kardeşim komiksin hemde cok komik.Avukatlarda insandırlar ve karakterleri elverdigi her şeyide yaparlar.biz burada borclu haklımı haksızmı diye konuşmuyoruz ve borc benim degil ve bunu ödemeyecegim demedim.Hırsla hareket etsem alacaklının avukatıyla degil kendisiyle ugraşırdım.Siz konuyu anlamadan borclu sucludur gibi hakimden bile öte bir davranış sergiliyorsunuz.Ama ben sizin seviyenizde size yazılar yazmayacagim bu tür bir diyaloga girmeyecegim üzgünüm.
Avukatın kendi icra dosyasından evrak alması mantıksızdır. Sayın avava'nın komik olduğunu düşünmüyorum, ayrıca sayın kumru'nun her kelimesine katılıyorum.
-
Kart borcumdan dolayı icraya verildiğimde yasal süresi içinde yine bir avukattan yardım alarak usulüne uygun mal beyanında bulundum. Avukatımın bana sıkı sıkı tembihlediği konu ise, icra dairesinden onaylı ikinci nüshayı mutlaka saklamam gerektiği oldu. Çünkü bazı meslektaşlarının mal beyanında bulunmamaktan dolayı disiplin hapsi cezası çıkartarak borçluyu ödemeye zorlamak için dosyadan bu dilekçeyi alabildiklerini söyledi. Disiplin hapsi cezası çıkmadı fakat bazı avukatlar üç kuruşluk borç için bile seni hapislerde süründürürüm diyerek tehdit telefonları açabilmekteler.
-
Alıntı:
KARTZEDE2007 rumuzlu üyeden alıntı
Kart borcumdan dolayı icraya verildiğimde yasal süresi içinde yine bir avukattan yardım alarak usulüne uygun mal beyanında bulundum. Avukatımın bana sıkı sıkı tembihlediği konu ise, icra dairesinden onaylı ikinci nüshayı mutlaka saklamam gerektiği oldu. Çünkü bazı meslektaşlarının mal beyanında bulunmamaktan dolayı disiplin hapsi cezası çıkartarak borçluyu ödemeye zorlamak için dosyadan bu dilekçeyi alabildiklerini söyledi. Disiplin hapsi cezası çıkmadı fakat bazı avukatlar üç kuruşluk borç için bile seni hapislerde süründürürüm diyerek tehdit telefonları açabilmekteler.
Eğer avukatınızın meslektaşlarını kötülediğini düşünmüyorum. Ama bu riski alan avukat mesleğinden olmayı göze almış demektir. Ancak dosyayı asıl muhafaza etmekle sorumlu olanların icra müdür ve memurlarının olduğunu unutmayın. Dosyaya sunduğunuz belgelerin onaylı suretlerini almak iyi bir şeydir. O avukatlar o dairelerde sürekli iş yaparlar. Bir an için Böyle bir işe yeltenen avukat dahi olsa eğer yaptığı iş ispatlamasa bile söz konusu avukatın o dairede işleri hiç düzgün gitmez. Sadece bu nedenle dahi avukatlar bahsettiğiniz suçlamaya konu eylemi yapmazlar.
-
Dosyanın içinden evragı avukatın almadıgını ve icra dairesinin geriye dönük mal beyanını zapta gecirmedigini kabul edelim.Benim hakkımda mal beyanı bulunmama yüzünden acılan davada bir şekilde sonuclanacak.Avukat mal beyanım oldugu halde [süresinde verilmiş ve icra dosyasında onaylı olarak bulunan]beni nasıl mahkemeye verebiliyor.Hakime ben görmemişim diyebilirmi bunun hiç bir yaptırımı cezası yokmu.Teşekkürler
-
Avukat arkadaşlar niye cevap yazmıyorlar.Yanlış bir soru mu sordum.Sayın kumru'nun savcılıga suç duyurusunda bulun neticelerine katlan ifadesi ne anlama geliyor teşekkürler.
-
eğer birileri birilerini dolandırır ve daha sonra bu borç icra takibine konu olduğunda "ben mal beyanında bulundum haczedeceğiniz bir malım da yok" der gibi pişkin pişkin gülerse birileri de (kimi zaman avukatlar da olabilir) kahramanlığa soyunur ve bu kanundaki boşluktan kaynaklanan adaletsizliği başka yollarla gidermeye çalısır.. ben de bir alacağı tahsil edemediğimde (kanuni haklarımı kullanarak) borçluyu borcunu ödemediğine bin pişman ediyorum.. ama hiçbir zaman kanunsuz bir yola başvurmadığım gibi, hiçbir avukatın da böyle bir yola başvuracağını zanntmiyorum.. sayın tersan, nasıl ki kanunlar siz borcunuzu ödemiyorsunuz diye sizi cezalandırmıyorsa dosyadan evrak kaybedeni de aynı şekilde cezalandırmıyor.. bence çok adaletli bir düzen.. sizce de değil mi ???
-
Sayın mükremin cevabınız çok hoş...
icra dosyalarından alacağa konu belgenin kaybolduğunu duydunuzmu hiç...
mesela senedin kaybolduğunu ve bu nedenle dolaylıda olsa alacağın mesnetsiz kalmasını...
saygılarımla
-
Evet ben bazı borçluların icra dosyasını alıp icra dairesinden çıkarken durdurulduğunu, dosyanın içinden evrak almaya kalkarken engellendiğini gördüm.
-
Feyz Bey....
icra dosyasının borçlu tarafından alınması:kaçırılması:çalınması icranın devamına engel değildir.....çünkü alacağa bahse evrakın aslı icra müdürlüğünde kasada saklanmaktadır...borçlu bahsettiğiniz eylemi cahilliğinden yapmaktadır yani zannetmektedir ki dosya kayıp olursa alacakta yok olacak...
ama yokluğu 10 gün hapis cezasını gerektiren mal beyanı sizce kasadamı yoksa o malum herkesin rahatlıkla ulaşabileceği raflarda ki dosyalardamı durmaktadır....
diyeceğim şu ki......
mal beyanı borçlu için son derece önemlidir tıpki alacağa bahse konu senet vb evrağın alacaklı için değerli olduğu gibi .....
lakin uygulamada mal beyanları alacağa bahse konu belge gibi korunmamaktadır.....ve buda malesef suistimal edilmektedir...
siz hukukçular bu konuyu kanunda açıklık olarak değerlendirirmisiniz acaba....yani alacağa bahse konu kasada emin ellerde mal beyanı çabuk ulaşılabilir dosyada muhafaza edilmesi..birincinin kaybolma ihtimali sıfır diğer kaybolunca 10 gün hapis.....
saygılarımla.....
-
sn kemal bey,, bırakın icra dairelerini, mahkeme kalemlerinde yaptığımız ve tarafımız açısından önemli olduğunu düşündüğümüz işlerde birer örnek alıyoruz bizler de.. yani bir anlamda kendimizi güvene alıyoruz.. icra dairesine mal beyanında bulunanlar da kendilerini güvene almak adına birer örnek alırlar, hatta bu konuda memur tarafından uyarılırlar.. bu anlamda oturmuş bir düzen var zaten.. dediğiniz gibi icra kasasına konulabilse çok daha iyi olurdu elbette ancak bu konudan çok daha vahim ve çözüm bekleyen bir çok husus var adliyelerde.. o yüzden belki bu konunun üzerine gidilmemiş henüz.. umarım bir gün mal beyanları da kasaya girer :) saygılarımla
-
avukat arkadaşlar ben borcumu ödemeyecegim yada mal beyanımda hiç bir şey yok degildir bunlarıda pişkin pişkin söylemiyorum konu hep farklı noktalara cekiliyor.Bana sordugum sorularda yardımcı olacak avukat arkadaş yokmu.
-
Alıntı:
klmakn rumuzlu üyeden alıntı
Feyz Bey....
icra dosyasının borçlu tarafından alınması:kaçırılması:çalınması icranın devamına engel değildir.....çünkü alacağa bahse evrakın aslı icra müdürlüğünde kasada saklanmaktadır...borçlu bahsettiğiniz eylemi cahilliğinden yapmaktadır yani zannetmektedir ki dosya kayıp olursa alacakta yok olacak...
ama yokluğu 10 gün hapis cezasını gerektiren mal beyanı sizce kasadamı yoksa o malum herkesin rahatlıkla ulaşabileceği raflarda ki dosyalardamı durmaktadır....
diyeceğim şu ki......
mal beyanı borçlu için son derece önemlidir tıpki alacağa bahse konu senet vb evrağın alacaklı için değerli olduğu gibi .....
lakin uygulamada mal beyanları alacağa bahse konu belge gibi korunmamaktadır.....ve buda malesef suistimal edilmektedir...
siz hukukçular bu konuyu kanunda açıklık olarak değerlendirirmisiniz acaba....yani alacağa bahse konu kasada emin ellerde mal beyanı çabuk ulaşılabilir dosyada muhafaza edilmesi..birincinin kaybolma ihtimali sıfır diğer kaybolunca 10 gün hapis.....
saygılarımla.....
Sayın Feyz bey; 20.000 civarı dosyanın hangi birinin mal beyanlarının kasaya konulabileceğini düşünüyorsunuz ? İcra dairelerindeki sıkıntıları göz ardı etmeyelim. Bir dairedeki eleman sıkıntısı nedeniyle icra memurunun yapacağı işleri avukat katipleri yapıyor, hizmetliler şoförler yapıyor. İsteyen istediği gibi elini kolunu sallayarak (!) icra dairelerine girip kalabalıktan faydalanıp istediği dosyanın içindeki mal beyanlarını alabiliyor.. Bunda ne borçlu, ne alacaklı, ne alacaklı vekili ne de icra dairelerinin bir suçu var.. Borçlunun yapması gereken onlara verilen mal beyanı nüshalarını güvenli bir yerde saklamaları. Hiçbir avukat küçük bir dosya için illegal işlere girmez.
Saygılarımla.
-
sayın d.umut..
20.000 dolayındaki icra dosyasının 20.000 adet alacağa konu belgesi nerde ve nasıl muhafaza altına alınıyorsa işte orada mal beyanlarıda muhafaza edilir....
Alacaklının hakları elbet korunacaktır ve korunuyorda...senedin veya başka alacak belgesinin kasada saklanması gibi..ama aynı dairede yokluğu hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren belge raflarda duruyor...bu sizce uygunmu...
bana lütfen bir tane senedi veya çeki vb alacağa bahse konu belgesi kaybolmuş dosya örnekleyin....
saygılarımla....
-
Alıntı:
Av.Feyz Pazarbaşı rumuzlu üyeden alıntı
Evet ben bazı borçluların icra dosyasını alıp icra dairesinden çıkarken durdurulduğunu, dosyanın içinden evrak almaya kalkarken engellendiğini gördüm.
slm bende bir avukatın icra dosyasından evrak çalarken yakalandığını ve tutulan zabıt sonucu şikayet edildiğine bizzat tanık oldum.Saygılarımla.
-
borclular icra dosyasını komple alıp gitse:çalsa alacaklı bundan hiç bir zarar gormez...bunun altını cok iyi cizmek gerek sevgili arkadaslar.....ayrıca dosyanın borçlu tarafından fiziksel anlamda yok edilmesi icra dairesindeki bilgisayar kayıtlarınında yok olması anlamına gelmez....bunun aksini bilen soyleyen varsa lütfen bizi aydınlatsın......
amaaaaa: dosyadan mal beyanı kaybolduğunda ne olur....sadece 10 güncük hapis yatılır....hepsi bu kadar basit.....
özetin özeti: alacağa konu belge nasıl özenle saklanıyorsa mal beyanlarıda özenle korunmalıdır.....Alacaklanının yasal hakları nasıl varsa ve sınırsızca kullanılmalı ise borçlununda yasal hakları vardır ve bunu icra müdürlükleri özenle korumalıdır.....
saygılarımla
-
İlk iletiyi okursanız, mal beyanıverildiğine dair dosyada tutanak tutulduğu ve onaylı örneğinin borçluya verildiği yazıyor.
Bu nedenle, borçlunun süresinde mal beyanında bulunduğu sabit ve kendisine ceza verilemez.
Ancak, borçlu avukatı suçlamayı tercih ediyor. Avukat icra dosyasındfan evrak almaz mı? Elbette alan avukat çıkabilir. Hatta Danıştay'a girip adam öldüren avukat da gördük.
Ancak bu olay farklı. Mal beyanından dolayı ceza verilemeyeceğini, soruyu soran da biliyor. Zira hakimle de görüşmüş.
Burada ikinci bir olasılık var. Nasılsa ceza almayacağını bilen borçlu, evrakı dosyadan almış. Sonra avukata tazminat davası açarak, borcu avukata ödetmeyi amaçlamış.
-
bence bu tazminat mümkün olmazki...yani dosyadan mal beyanı kayıp olması onu alacaklı avukatın aldığını belgelemez...
bu arada dosyadan evrak alan avukatlar da olduğunu ve hatta danıştay katilleri olduğunuda söylemeniz güzel tespitti...her meslekte olabileceği gibi kamusal görev icra eden avukatlar arasında da malesef böyle şeyler yaşanıyor...
saygılarımla
-
Sayın av Ragıp Atay ilk iletiyi okursanız tutanagın geriye dönük hazırlandıgını yazmıştım.Ayrıcana borcumu karşı tarafın avukatına ödetmek gibi bir niyetim yok.Bu forumda daha evveldende yazmıştım ben borcumu inkar etmiyorum ödemeyecegim de demiyorum.Konunun o kısmı cok uzun ve hukukun ilgi ve konusu degil benim karşı tarafın avukatıyla ve alacaklı tarafla yaptıgım görüşmelerde kayıt ve tutanak olmadıgı için ispatıda yok.ve mal beyanını karşı tarafın avukatının aldıgıda kesinlikle ispat edilemez.sadece meslegine ve meslektaşlarına ihanet eden bir bireyin cezalanması gerekmiyormu niye bu konuda hiç yazmıyorsunuz ve bana yol göstermiyorsunuz anlamıyorum Teşekkürler.
-
Alıntı:
tersan rumuzlu üyeden alıntı
Sayın av Ragıp Atay ilk iletiyi okursanız tutanagın geriye dönük hazırlandıgını yazmıştım.Ayrıcana borcumu karşı tarafın avukatına ödetmek gibi bir niyetim yok.Bu forumda daha evveldende yazmıştım ben borcumu inkar etmiyorum ödemeyecegim de demiyorum.Konunun o kısmı cok uzun ve hukukun ilgi ve konusu degil benim karşı tarafın avukatıyla ve alacaklı tarafla yaptıgım görüşmelerde kayıt ve tutanak olmadıgı için ispatıda yok.ve mal beyanını karşı tarafın avukatının aldıgıda kesinlikle ispat edilemez.sadece meslegine ve meslektaşlarına ihanet eden bir bireyin cezalanması gerekmiyormu niye bu konuda hiç yazmıyorsunuz ve bana yol göstermiyorsunuz anlamıyorum Teşekkürler.
Arkadaş ya yazılanları okumuyorsun ya işine gelmiyor. Sana deniyor ki baroya şikayet et savcılga suç duyurusunda bulun daha ne diyelim
Konu yeteri kadar cevaplanmış gereksiz polemikler yaratılmıştır. Bu nedenle kilitlenmiştir. Aynı konuda ikinci konu açan üyemizin üyeliği son buldurulacaktır.