Üniversitede mescit yapmak suç mu?
Üniversitemizde hali hazırda bir mescidimiz vardı. dekanımız emekli olunca yerine vekaleten bakan dekan yardımcısı mescidi yaptıran öğrencileri araştırmaya başlamış ve haklarında soruşturma açmış. üniversitemizin mescidini yaptıran öğrenciler bu yıl mezun olma durumundalar. hatta mezun oldular sadece diplomalarını almaları kaldı.
Diyelim bu öğrenciler tespit edildi. bunlar hakkında yapılacak eylem nedir? ve üniversitede mescid yapmak yasak mı? hatta vekaleten bakan dekan yardımcısının bu soruşturma açma yetkisi var mı?
Ne kadar özgür bir ülkede yaşayan müslümanlarız dimi...
hadi baş örtüsüne bişey demiyoruz. ama namaz kılmamıza bari engel olmasınlar ya.
Re: Üniversitede mescit yapmak suç mu?
Özür dileyerek sormak istiyorum, amacınız soru sorup, gerçekten anılan öğrenciler hakkında yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını öğrenmek mi, yoksa bu olaya tepkinizi göstermek mi?
Yaptırıma gelince, öğrenciler bu mescidi izin almaksızın yaptılar ise kanımca elbette yaptırım uygulanabilir. Buradaki kıstas öğrencilerin namaz kılma özgürlüğü olmayacaktır, izin alınmaması olacaktır.
Sayın sertan8181
ülkemizde namaz kılmak yasak değildir...
aynı ülkemizde toplumsal yaşamın kuralları diye tabir edebileceğim hukuk kuralları vardır..hepsi bu..
siz yemeden içmeden ömrünüzün sonuna kadar namaz kılsanız emin olun yargılanmazsınız..
dilerim anlatabildim...
saygılarımla
Alıntı:
kronikyorgun rumuzlu üyeden alıntı
Özür dileyerek sormak istiyorum, amacınız soru sorup, gerçekten anılan öğrenciler hakkında yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını öğrenmek mi, yoksa bu olaya tepkinizi göstermek mi?
Yaptırıma gelince, öğrenciler bu mescidi izin almaksızın yaptılar ise kanımca elbette yaptırım uygulanabilir. Buradaki kıstas öğrencilerin namaz kılma özgürlüğü olmayacaktır, izin alınmaması olacaktır.
ama bu mescid daha önce vardı. yani bu ateist (kendisi Söylüyor) dekan vekili gelmeden öncede bu mescid vardı. ozaman bu sizin yorumunuz geçersiz olacaktır.
lakin benim anlamadığım namaz kılan bir dekan geldiğinde mescid serbest kılmayan ve karşı olan bir adam geldiğinde yasak mı olacak. niye olan hep biz öğrencilere oluyor...
biz mezun olma durumundayız. bize verilecek bir atılma cezası 4 yılımıza maal mi edilecek. nerede bu özgürlük yaaa. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum.
mescit yapmak okuldan atılmak cezasınımı gerektiri...lütfen üniversitenizin öğrenci disiplin yönetmeliğini okuyunuz...(internetten bile bulabilirsiniz..google'a x üniversitesi öğrenci disiplin yönetmeliği yazın yeter)
saygılarımla
Sayın sertan8181;
Bazen mevzu hukuk içinde yer almayan konular ideolojik sebeplerle var olan hukuk kuralı veya uygulamalar olarak ortaya çıkmaktadır.Ülkemiz buna hala müsait durumdadır.Bunun en genel ve somut örneğini cumhurbaşkanlığı seçiminde gördük.Aslında yasal,ahlaki,insani,vicdani olan eylemlerin ülkemizde çeşitli girişimlerle vede hukuku da zorlayara tam tersine dönüştürülebildiğene ve saçmalıklar üretildiğine hepberaber şahit oluyoruz...
Sayın Stj.Av.Ali Erdem,
Sayın sertan8181 tarafından bir soru sorulmuş ve siz hukukçu kimliğiniz ile soruya yanıt vermişsiniz.
Ne var ki ben yanıtınızın hiçbir noktasında hukuki bir yan göremedim.
Acaba bu yanıtı vermeden önce, hukukçu olmayan Sayın klmakn kadar dahi araştırma yapmadınız mı?
Eğer ki ortaya hukukçu kimliğinizi koyuyor iseniz, (ki hukukçu ünvanınızı kullanıyorsunuz) öncelikle konu hakkında gerekli araştırmayı yapmanız, konu hakkında yeterli bilgiyi edinmeniz, ondan sonra ve yine hukuki temelde eleştirilerinizi yapmanızı daha doğru bir yaklaşım olacaktır kanısındayım.
Böyle bir gerekçe ile okuldan atılacağınızı idda etmeniz komik. Üstelik hiçbir yönetici böyle bir gerekçe ile soruşturma açmaz. İzinsiz olarak belli bir bölümü mescid olarak kullanmaya başladıysanız dekanlık orayı gerçek amacına uygun tanzim eder sadece. Ama eğer derslik yada büro olarak düzenlenmiş yeri israrla işgal ediyorsanız, dekorasyonu değiştiriyorsanız başkalarının kullanımını engelliyorsanız tabiki gereği yapılır. Sonuçta orası okul. Ve eğitim öğretim faaliyeti için kullanıllır. İsteyen istediği gibi istediği amaçla kısım kısım kapatırsa sonu ne olur. Birileride dersliklerin birini barınma amacıyla kullanmaya başlayabilir o zaman. O öğrenciye ne diyoruz? Git ev tut yurt bul vb.
Alıntı:
kronikyorgun rumuzlu üyeden alıntı
Sayın kronikyorgun;Sizin ki pek mi hukuki bir cevap da bu şekilde eleştiri de bulunuyorsunuz.Ben yazdıklarımı hukuki bir yanıt olsun diye yazmadım.Ama gerekli araştırmayı yapıp yazadabilirim.Kullandığım ünvan ile ne alakası var bunun.Eğer siz hukukçu iseniz "Yaptırıma gelince, öğrenciler bu mescidi izin almaksızın yaptılar ise kanımca elbette yaptırım uygulanabilir.."ifadenizin neresi hukuki de bu ifadeyi yazdınız..."kanımca..." ifadesi hukuki bir yanıt mı oldu yani.Bu da benim yazdığım gibi bir yorum değil mi...
Bana eleştiriler yaparken eğer hukukçu iseniz ve sayın sertan8181'in sorduğu sorulara sizin ifadenizle hukukçu kimliği ile yanıt verilmesini istiyorsanız en başta sizin yazdıklarınızda hukuki bir yan görülsün sonra hukuki bir yan ararsınız...
Siz bir yorum yapmışınız ve bizde bu konuyla ilgili olarak yorum da bulunduk.Belki ortada hukuki bir durum yoktur ve hukuki bir yanıt yerine daha genel bir yanıt verilebilecek bir durum vardır.
Öncelikle tartışmaları kişiselleştirmeden konuya odaklanalım diyorum. Fikrimiz varsa beyan edelim, yoksa birbirimizle atışacağımıza susalım...
Üniversitede mescid konusunda fikirler beyan edilmiş. Ben de bazı fikir sahipleri gibi düşünüyorum;
Üniversitede yönetimin izni alınmaksızın herhangibir yerin mescide çevrilmesi veya izin verilmiş alanın dışına çıkılması, izin verilmiş alanda izinsiz tadilatlar yapılması işgal demektir. Buna göz yumulması düşünülemez. Ancak bunun şartlarının ne kadar gerçekleşmiş olduğunu bilmeden yorum yapmak doğru olmamakla birlikte, böyle bir fiilin okuldan ihraç ile cezalandırılmasının da ağır bir karar olacağı açıktır. Dinimizce ibadet edilebilecek yerler Bayram namazı vb. istisnalar hariç sınırlandırılmamıştır. Üniversite kampüsünde veya yakın bir yerde cami olmaması nedeni ile böyle bir yer tahsis edilmiş olabilir, az önce de belirttiğim gibi Dinimizde ibadet cami ile sınırlandırılmadığı gibi, kaza namazı gibi bir müessese ile namaz farzını yerine getirmek isteyenlere kolaylık da sağlanmıştır.
Zaman zaman çevremde rastlıyorum. Nerede ise her Devlet Dairesine ve hatta her apartmana bir mescid kurma çılgınlığına ve amacı ibadetten çok "dostlar namazda görsün" noktasına giden uygulamanın da "Dinimizin katolikleş mesi/tirilmesi" gayesine hizmet eder hale geldiğini düşünüyorum. Kendimize dürüst olmamız gerekir, eğer bu uygulamayı dini özgürlükler çerçevesinde insanın en doğal hakkı ve demokrasinin gereği olarak algılıyorsak, apartman dairelerinde misyonerlik faaliyetinde bulunanlara niye kızıyoruz ve hatta Malatya'da olduğu gibi onları boğazlıyoruz.
Doğru olan her ikisinde de radikalizme saplanmadan insanın Allahla arasındaki o uhrevi ilişkiye gereğince saygı duymak ama bunu açık bir dostlar alışverişte görsün havasından sıyırmak ve sakınmaktır.
Selamlar,
Alıntı:
Stj.Av.Ali Erdem rumuzlu üyeden alıntı
Ben yazdıklarımı hukuki bir yanıt olsun diye yazmadım.Ama gerekli araştırmayı yapıp yazadabilirim.
Sayın Stj.Av.Ali Erdem,
Sanırım evladım yaşındasınız. Burada size aslında üzerinde düşüneceğinizi umduğum bir eleştiri-nasihatde bulundum ama sizden "sen önce kendi yanıtlarına bak" gibi bir yanıt aldım. Tebrik ederim, ağzımın payını vermişsiniz evladım.
Bunun benim hukukçu kimliğimle ne ilgisi var derken, bana değil, kullandığınız unvana ve hukukçu kimliğinize saygısızlık etmişsiniz. Umarım bir gün bunun farkına varırsınız.
Bu ülkenin geldiği noktada, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup, bu dayanaksız fikirlerini ortaya atan insanların sorumluluğu büyüktür.
Bizlerin siz genç hukukçulardan beklentisi ise, okumanız, araştırmanız, bilgi sahibi olmanız ve toplumu aydınlatmanızdır.
Genelde herkez mescidin izin alınarak yapılıp yapılmadığımı, her hangi bir yeri işgal ediyor mu gibi sorulara takılmış. üniversitemizde yapılan bu mescid bodrum katında bayanlar tuvaletinin altında küçük bir oda. kışın kısalan günlerin nedeni ile camiiye gitme gibi imkanımız olmadığı için oraya bir halı attık ve ilahi kitabımız olan Kuran-ı Kerimi koyduk. Bunların dışında herhangi bir yayın, yada herhangi bir cemaate bağlı bir derği, kitap vb yok. sadece namazımızı kılmak için bir oda olarak orayı tahsis etmiştik. bu mescidin daha önceki dekanlarca bir sorun teşkil etmiyordu. fakat başımıza gelen bu ateist dekan irticai faaliyet yapıyorlar diye okulu verveleye vermiş. bu adamı başımıza eğer dekan olarak atarlarsa way bizim halimize. benim anlamadığım bu kadar değersiz bir odanın hatta tuvaletin altındaki bir odanın neden önemi bu kadar arttı. içimden beddua etmek geliyor bu adama ama o onu bile haketmiyor. ona buna yalakalık yaparak prof. olmuş. bilimsel hiç bir araştırması yok .ingilizce dahi bilmiyor. işte bu adam prof. ve dekan adayı. acaba nasıl prof oldu düşünüyorum. ingilizce konuşabilseydi dersimizde o bile bana yetecekti.
Allah ım herşeyi bilir, herşeyi görür.
Dekanınızı bilemem ama , siz tuvaletin altında bir odada hem de buna Dinen zorunlu değilken ibadet etmeyi doğru buluyorsanız, diyecek birşey kalmıyor...
Selamlar,
Alıntı:
sertan8181 rumuzlu üyeden alıntı
başımıza gelen bu ateist dekan irticai faaliyet yapıyorlar diye okulu verveleye vermiş. bu adamı başımıza eğer dekan olarak atarlarsa way bizim halimize. benim anlamadığım bu kadar değersiz bir odanın hatta tuvaletin altındaki bir odanın neden önemi bu kadar arttı. içimden beddua etmek geliyor bu adama ama o onu bile haketmiyor. ona buna yalakalık yaparak prof. olmuş. bilimsel hiç bir araştırması yok .ingilizce dahi bilmiyor. işte bu adam prof. ve dekan adayı. acaba nasıl prof oldu düşünüyorum. ingilizce konuşabilseydi dersimizde o bile bana yetecekti.
Allah ım herşeyi bilir, herşeyi görür.
Sayın sertan8181,
Yanıtlar açık. İzin almaksızın bir üniversite (kamu) binasına, mescid, cafe, disco, kütüphane, dinlenme odası vs vs vs, niteliği ne olursa olsun bir mekan açamazsınız. Son derece net bir kural. Ancak sizin tepkileriniz hukuki soru-yorum olmaktan çıkmış, ne yazık ki hakaret boyutunu almış.
Ek bir sorunuz yok ise, lütfen konuya bu şekilde devam etmeyiniz.
Sayın stajyer avukat,hukuki yön yok diyorsunuz, anayasa mahkemesinin ve avrupa insan hakları mahkemesinin verdiği kararlara bakın türban ile ilgili olarak,laiklik ilkesinin ne demek olduğunu okuyun ders kitaplarından, anayasa hukuku kitaplarından, belli ki anayasa hukukunu notlardan geçmişsiniz.Bir de şu var:
Hukukun uygulanması ve kaynakları
Madde 1.- Kanun, sözüyle ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır.
Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa, hâkim, örf ve âdet hukukuna göre, bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir.
Şimdi mevzuatta bir hüküm yoksa,örf adet hukuku da mevcut değilse hakimin yarattığı hukuk hukuki olmuyor sizin mantığınıza göre, ama hakim hukuk yaratabiliyor işte medeni kanunumuza göre bu da hukuki oluyor.