-
Vatanı olmayanın dini olmaz...
Sayın forum katılımcıları,....Özgürlüğünü kaybeden toplumların herşeylerini kaybetmiş oldukları yadsınamaz bir gerçektir..Müslümanlığın en özgür yaşandığı ülke Türkiye'dir...Bazıları vatan sevgisini küçümseyerekve ırkçılık etiketi ile süsleyerek kötücüllüyorlar...Sorarım size....Bugün işgal altında ki Irak, Afganistan,müslümanlığı yaşayabiliyorlar mı? Amerikan askerlerinin kafamıza çuval geçirmesini bekleyip ondan sonra ne kadar müslüman olmamıza müsade ederse o kadar müslüman olmayı beklememeliyiz....Önce Vatan diyerek bağımsızlığımızın ve Cumhuriyet'in ve onun kutsal değerlerinin aç kaalma pahasına değerini bilmeliyiz. İhtiyacımız sadece NUTUK'TUR...Saygılarımla...
-
Re: Vatanı olmayanın dini olmaz...
Sanmıyorum ki hiç kimse VATAN sevgisini küçümsesin! Müslümanlık için mi vatanı korumaya çalışacağız? Vatan sevgisi her şeyden üstündür, dinden bile önce gelir, bana göre tabi ki... Müslüman ülkeleri değil de ABD ye karşı Orta Doğu birlik olmalı derseniz anlarım, aksi taktirde ben söylediklerinizden hiç bir şey çıkaramıyorum?!
:rolleyes:
-
Sayın Deniz02...meramımı şöyle anlatayım...din ve vicdan özgürlüğünün ileri derecede yaşanabilmesi için ...önce özgür bir vatanınızın olması lazım...özgür bir vatanınız yoksa eğer,hegomonlar ne kadar müsade ederse o kadar ibadet edebilirsiniz dedim...Bunu niçin söyledim..Ülkemizde bazı kesimler vatan sevgisini....."bırakın bu işleri "deyip sakarya kelimesini eklemek suretiyle irrete etmekte...bizi birbirimize bağlayan bağın sadece din olduğunu ileri sürmektedirler....Bense Önce özgür bir VATAN diyenlerin safında olduğumu belirtmek istemiştim....Saygılarımla.....
-
Anladım, teşekkür ederim Sayın mancipatio;
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır parlayacak!
O benimdir, o benim milletimindir ancak!
Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül... ne bu şiddet, bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal.
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal.
http://www2.mkutup.gov.tr/i-mars.html
-
Rûhumun senden İlahî, şudur ancak emeli:
Değmesin ma' bedimin göğsüne nâ-mahrem eli!
Bu ezanlar-ki şehâdetleri dinin temeli-
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.
Marşın bu kıtası durumu daha güzel açıklıyor bence...
Selamlar,
-
-
eviniz yoksa misafirsinizdir. eğer ev sahibi size yatak vermezse yerde yatarsınız. önüne ne koyarsa onu yersiniz. çanakkale savaşında dedelerimiz ne diye bağırmışlar " yetiş Ya Muhammed (sav) Vatan elden gidiyor, din elden gidiyor" yetiş, yetiş. bu aşk ile bu mısraları bizimde söylememiz gerekiyor diye düşünüyorum.
-
Bu aşk ile bağıranlar önçe birbirlerini öldürmeyi bir bırakşalarda topraklarındaki düşmanları görseler(Irak ta filistin de lüblanda)olanları görmezden gelemeyiz.ATATÜRK faktörünüde görmezden gelmek için kör almak gerekir sanıyorum.NUTKU okuyun saygılar.
-
"Vatanı olmayanın dini olmaz..."
Tersini düşünelim;
Dini olmayanın "vatanı" olur mu?
-
Alıntı:
deniz02 rumuzlu üyeden alıntı
Tersini düşünelim;
Sanırım,konu farklı mecraya kayıyor...Kimsenin dini, imanı ile sorunumuz yok... Sadece ibadetlerin birçoğunun (örn:Cuma namazı...)...özgür insanlara farz olduğunu düşünürsek, vatanın değeri daha iyi ortaya çıkar...
Filistin, Irak ve Lübnan'a gelince kendi özgür ve tam bağımsız vatanımızı ortaya çıkarmadan yapabileceğimiz çok şey yok...
Saygılarımla...
-
Vatanı olmayanın dini "ılımlı" olur.
-
Dini kullananın bol parası olur.
-
Dini olmayan bir toplum yoktur ki zaten....Ama dini zayıf toplumlar vardır onlar da zaten ezilmiş toplumlardır...Örneğin; ilkel dinlere inanan yerliler kızılderililer gibi..Eğer dinden kasıt yaşam tarzı değil de sadece kültürse o zaman gelenekleri olmayan toplum yoktur denebilir..Ama bana göre Yaşam tarzı ve hayat felsefesi olan din anlayışı modern dinlerden biriyle zaten yaşanıyor..O da kapitalizmdir...Her türlü "izm" ise artık bu kapital dinin mezhepleridir ancak...
-
Alıntı:
Av.Mehmet Aydın rumuzlu üyeden alıntı
Sayın forum katılımcıları,....Özgürlüğünü kaybeden toplumların herşeylerini kaybetmiş oldukları yadsınamaz bir gerçektir..Müslümanlığın en özgür yaşandığı ülke Türkiye'dir...Bazıları vatan sevgisini küçümseyerekve ırkçılık etiketi ile süsleyerek kötücüllüyorlar...Sorarım size....Bugün işgal altında ki Irak, Afganistan,müslümanlığı yaşayabiliyorlar mı? Amerikan askerlerinin kafamıza çuval geçirmesini bekleyip ondan sonra ne kadar müslüman olmamıza müsade ederse o kadar müslüman olmayı beklememeliyiz....Önce Vatan diyerek bağımsızlığımızın ve Cumhuriyet'in ve onun kutsal değerlerinin aç kaalma pahasına değerini bilmeliyiz. İhtiyacımız sadece NUTUK'TUR...Saygılarımla...
Uluslararası sermayenin vatanı yoktur ama dini vardır : $
Yeşil sermaye ümmetçidir, vatanı yoktur ama dini vardır : $
İsrailoğulları' nın vaadedilmiş toprakları vardır ama neresi olduğu konusunda rivayet muhteliftir ama dini vardır : $
Mafya' nın vatanı yoktur ama dini vardır : $
İster ezoterik ister siyasi ister sözde milliyetçi olsun, Gizli örgütlerin vatanı yoktur dini vardır : $
Vatan sadece yoksullarındır onu da "bir avuç dolar için" satmaya hazırlardır.
Anımsamak isteyenler için http://www.radioblogclub.com/open/59...w_Dollars_More
-
Alıntı:
Av.Fırat Bayındır rumuzlu üyeden alıntı
Uluslararası sermayenin vatanı yoktur ama dini vardır : $
Yeşil sermaye ümmetçidir, vatanı yoktur ama dini vardır : $
İsrailoğulları' nın vaadedilmiş toprakları vardır ama neresi olduğu konusunda rivayet muhteliftir ama dini vardır : $
Mafya' nın vatanı yoktur ama dini vardır : $
İster ezoterik ister siyasi ister sözde milliyetçi olsun, Gizli örgütlerin vatanı yoktur dini vardır : $
Vatan sadece yoksullarındır onu da "bir avuç dolar için" satmaya hazırlardır.
Anımsamak isteyenler için
http://www.radioblogclub.com/open/59...w_Dollars_More
Doğru söze ne denir?
İmza atılır!
-
Alman Mahkemasinin kararını açıklamakta gecikmesi vereceği karar üzerinde şaibe doğurmaz mı?
-
değerli yorumculara ve hukukçulara saygılarımı sunuyorum . açılan bu forum konusu ile tam uyuşan bir HADİS vardır :
ARAPÇASI : HUBBULVATAN MİNEL İMAN dır. bunun TÜRKÇESİ ise :
" VATAN AŞKI İMANDANDIR " demektir. yani kişi , vatanı olan topraklara bir aşk seviyesine adeta uğrunda ölürcesine bağlı olmalıdır. ifadeye bakıldığında , vatan aşkının İMANIN ŞARTLARINDAN birisi olarak dahi görüldüğünü düşündürüyor , din alimleri hadisi daha iyi anlatabilir . fakat zannımca bu böyle kabul görmüştür.
-
Alıntı:
erenalp rumuzlu üyeden alıntı
değerli yorumculara ve hukukçulara saygılarımı sunuyorum . açılan bu forum konusu ile tam uyuşan bir HADİS vardır :
ARAPÇASI : HUBBULVATAN MİNEL İMAN dır. bunun TÜRKÇESİ ise :
" VATAN AŞKI İMANDANDIR " demektir. yani kişi , vatanı olan topraklara bir aşk seviyesine adeta uğrunda ölürcesine bağlı olmalıdır. ifadeye bakıldığında , vatan aşkının İMANIN ŞARTLARINDAN birisi olarak dahi görüldüğünü düşündürüyor , din alimleri hadisi daha iyi anlatabilir . fakat zannımca bu böyle kabul görmüştür.
Sn. erenalp,
Keşke bunu hortumculara anlatabilsek!
-
sayın Avukat Mehmet AYDIN , osmanlı döneminde bir uygulamadan bahsediliyor : MÜSADERE SİSTEMİ.. eminim ki siz bunu çok iyi biliyorsunuz... bildiğim kadarıyla ve özetle , bu sistem , devlet görevlerinde buluna fakat adı yolsuzluğa veya şaibeye karışmış devlet görevlilerinin ve akrabalarının tüm mallarına ve sahip oldukları tüm haklara el konulması , hatta zaman zaman da idam edilmeleri idi..
günümüzde uyguladığımız sistemimizde bu uygulamayı devam ettirebilecek bir kanun maddesi var mıdır ? ( belki idam hariçtir , böyle demekle bir suç işlememeyi temenni ederim fakat bence idam olmalı )
uygulanması bu tip hadiseleri belki azaltır?
-
Eğer Filistin lilerin özgür bir vatanı olsaydı dinlerini daha sağlıklı yaşamayacaklar mıydı? Su yok. Elektrik yok. Gıda yok. Camiler bombalanıyor. Önce vatan lazım. Vatanınız yoksa dininizde yok.
-
Alıntı:
deniz02 rumuzlu üyeden alıntı
Tersini düşünelim;
Evet olabilir illa bir devlet düzenini ve vatandaşları dini bir temele dayandırmaz zorunda değiliz T.C nin hiçbir maddesi dinsel öğreler dayanmıyor dinsizide bu ülkenin vatandaı dindarıda
konuşyla ilgili şu soruyu sorabiliriz
Önce vatanmı din mi?
-
Alıntı:
serdarizm rumuzlu üyeden alıntı
Evet olabilir illa bir devlet düzenini ve vatandaşları dini bir temele dayandırmaz zorunda değiliz T.C nin hiçbir maddesi dinsel öğreler dayanmıyor dinsizide bu ülkenin vatandaı dindarıda
konuşyla ilgili şu soruyu sorabiliriz
Önce vatanmı din mi?
Kuşkusuz TC laik demokratik ve sosyal hukuk devletidir. Tercih yapmak zorunda değilim. Ben "vatan" diyorum.
-
Tersini düşünelim;
deniz02 hangi "mahalle"nin sorumlusususunuz?
Bu şaheser soruyu sorarak kaç "bonus puan" kazandınız?
Eğer puandan memnun değil iseniz bizden "bonus" olmasa da epey bir puan kazandınız...
Mustafa Kemal'in ülkesinde harcayacak zamanı bulamasanız da
vizesiz seyahat edebileceğiniz ve
harcayacağınız bir çok ülke olduğuna şüphe yok!
İyi yolculuklaaaarrr!...
-
Dini olmayanın vatanı olabilir.
-
Alıntı:
Dini olmayanın vatanı olabilir.
Doğru...
Vatanı olmayanın da dini olabilir, ancak; özgür yaşayamama olasılığı da vardır.
Peki vatansız insan var mıdır?
Bay horasan beni ne tarafa uğurladı acaba! Dinim, imanım , bir de vatanım var ama yabancı dilim yok malesef, o ülkelere nasıl faydalı olabilirm ki? Hem üzerime de vazife değil...
Şurada bir yorum yaptım diye beni kırkkatır ve satırla o kadar da uzağa göndermesi gerekmiyordu. İllaki gitmek gerekiyorsa da yerime kendilerini tayin ediyorum.
Fazla da uzatmak istemem, hatasız kul olmaz çünkü...
O zaman vecd ile bin secde eder-varsa-taşım,
Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruh-ı mücerred gibi yerden na'şım;
O zaman yükselerek arşa değer belki başım.
Saygılarımla, bu son dörtlük de benden Sayın horasan'a armağan olsun.
-
Sayın deniz02,
Bana bir din gösterin ki
'kutsal kitapları' (*), kendilerinden gayri diğer insanların inanışlarını 'din' olarak kabul etsin...
Buradan alacağımız yanıtla "dini olmayan" deyiminin anlamını yenilediğimizde karşımıza oldukça ilginç bir tablo çıkıyor...
Bu durumda sizce İNSANLIK ne yapmalı sayın deniz02? :)
(*) :İnananları her ne kadar siyasal, ekonomik ve sosyal zorunluluklar gereği başkalarının dinini kabul edebilir... Bu dinin temelleri olan ayetlerin anlamını bırakın değiştirmeyi yumuşatmaz bile...
-
Alıntı:
horasan rumuzlu üyeden alıntı
Sayın deniz02,
Bu durumda sizce İNSANLIK ne yapmalı sayın deniz02? :)
Din-inanç anlamında kimse kimseye karışmasın, "gölge etmesin, başka ihsan istemez" Sayın horasan, işte bu kadar basit...
-
a)
Vatansız insan olur mu?
Evet olur ve bunlara "Haymatlos" denir. Herhangi bir ülkenin vatandaşı olmayan insanlar için kullanılır. Çok pis bir durumdur. Vatandaşlık hukuku dersinde hocamızın "Allah kimseyi haymatlos yapmasın, Çok kötü birşeydir" demişti. Gerçekten çok kötü bir durum.
b)
Vatan sevgisi imandandır.
Bildiğim kadarı ile İmam-ı Rabbaninin "Mektubat"ında ve Mevlana'nın "Mesnevi"sinde de geçen bir hadistir. Burada söylenmek istenen imanlı insanların vatanını sevdiğidir. Bu ise hiçbir zaman inançsız insanların vatanını sevemeyeceği şeklinde anlaşılmamıştır ve anlaşılamaz.
c)
Vatanı olmayanın dini olmaz...
Dini olmayanın vatanı olur mu?
Burada bir vurgu sözkonusudur. Vatana sahip çıkma anlatılmak istenir. Vatanına sahip çıkamazsan en doğal hakkın olan dini inancını bile yaşayamaz hale gelirsin. Bu nedenle vatanına sahip çık denilmek istenir. Almanya'da yaşayan bir Türk vatandaşını ele alalım. Şimdi bu adam vatanında olmadığı için dinsiz mi sayılacak. Elbette hayır.
Kelimelerin birebir anlamına bakmak yerine ne anlatmak istediğine bakarak daha sağlıklı sonuçlara ulaşılabilir (zarfa değil mazrufa bak derler ya, işte öyle).
Örneğin; "soba yanıyor" dediğimiz zaman sobanın aslında yanmadığını, yananın sobanın içindeki, odun, kömür, kağıt vs. olduğunu kastederiz.
"Öğretmen sınıfa soru sordu" dediğimizde ise aslında sınıfa değil, sınıftaki öğrencilere soru sorulduğunu kastederiz.
Bu nedenle bu sözden vatansızların dinsiz olacağı ya da dinsizlerin vatanının olamayacağı sonucunu çıkarmak doğru olmayacaktır.
Bu vesileyle şunu da belirtmek isterim. Tartışma ortamlarında, gazetelerde ya da TV Programlarında sıkça şahit olmuşsunuzdur.
- İnsanlar laik olmaz, devletler laik olur, o yüzden ben laik değilim der, bazıları.
Bana göre tam bir laf cambazlığı. Bir insan ben laik'im derken, laisizm yanlısıyım yani din ve devlet işlerinin karıştırılmadığı sistemi savunuyorum demek istemiştir.
Not: Forum başlığı ile Filistin'de meydana gelen olaylar arasında nasıl bir bağ kurulabilmiş anlamış değilim. Orası savaş durumunda bir coğrafyadır (Bana göre İsrail'in haksız işgali altında kalan bir yerdir). Filistinlilerin başına gelenlerin vatansızlıkla, dinsizlikle, dini inanışlarının zayıf olması ile bir ilgisi yoktur.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında Anadolu işgal edilmiştir. Biz vatansız ya da dinsiz miyidik de öyle odu. Hayır. Tam aksine, biz bu vatanı çok sevdiğimiz için ve kimseye al senin olsun demeyeceğimiz için işgal edildi ve yine çok sevdiğimiz için Milli Mücadele başarıya ulaştı.
Peki, şimdi durum nedir? Ülkenin milli serveti diyebileceğimiz kurumlarını, topraklarını, parayı verene babalar gibi satma devrindeyiz. Satışlar ise "Kurbanlık Koç Pazarlığı" seviyesinde bile değil.
Neyse lafı fazla uzatmayayım. Yenikent'te yaşıyorum. Ergenekonun cephaneliği dibimizdeymiş. Yarın bir krokiye bakıp bizim bahçeyi de kazmaya gelirler.:)
-
Bizim dinimizde ruhban sınıfı yoktur. Din insanın içinde yaşar. Laik karekterli toplumda dinsel figürler toplum yaşamına dayatılamaz.
-
Alıntı:
Eğer Filistin lilerin özgür bir vatanı olsaydı dinlerini daha sağlıklı yaşamayacaklar mıydı? Su yok. Elektrik yok. Gıda yok. Camiler bombalanıyor. Önce vatan lazım. Vatanınız yoksa dininizde yok.
Önce şunu sorgulamak gerek. Filistinlilerin dinlerini doğru yaşayamadıklarını nereden biliyorsunuz ? ve ya siz dini doğru yorumladığınıza eminmisiniz ? Kendine müslümanlık tehlikeli birşeydir. Evet vatanı olmayanın dini olabilir. İslam herkes içindir. Vatanı olsun olmasın bu Allah ın varlığını değiştirmez. İslami açıdan bakarsak eğer müslüman toprağı kabul edilen her ülke müslümanların toprağıdır. Ha filistin ha mekke ha bağdat ha ankara. Her yer bizim toprağımızdır içinde yaşayan kardeşlerimizden dolayı. Kuran da direk olarak vatandan bahsedilmez. Şehitlik Allah yolunda söz konusu olur vatan uğrundu değil. Eğer ülke müslümansa ve müslüman toprağı ise bu durumda vatan için ölüm şehitliğe tekabül eder. Kuran'da bu kitap vatanı olanlar için denilmediğine göre vatanı olmayanında dini olabilir.
Not : Bir arkadaşımız vatan dinden önce gelir demiş. Herkesin görüşü kendinedir. Görüşünüz ne olursa olsun sorgulanacağımı gerçeğini değiştirmiyor. Bu durum da dinden(Allah'a iman) daha önemli hiç bir şey olamaz...
-
Şimdi yanlış anlamaları düzeltelim. Din ile vatan arasında kıyaslama yapmıyorum. Diyorum ki vatan önemlidir. Özgür vatan. Dininizi yaşayabilmeniz için önemlidir. Rahatça ibadetlerinizi yapabilmeniz için önemlidir. Anlatabiliyor muyum? Bilmiyorum. Yoksa esaret altında yaşayan insanların dinsiz olduklarını söylemiyorum.
-
Bizim dinimizde ruhban sınıfı yoktur. Din insanın içinde yaşar. Laik karekterli toplumda dinsel figürler toplum yaşamına dayatılamaz
.
Çok haklısınız, aynı düşüncedeyim.
Gelin de bu durumu toplumun kabul etmesini bekleyin...
Dinsel konulara girmek istemiyorum ama; artık bu konuda toplum olarak düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum.Ne gibi mi?
Tabu haline gelmiş takıntılı düşünceleri bırakmamız gerektiği gibi....
-
3 senedir üye olmam'dan sanırım;" Kıdemli üye" sıfatını almışım..
Teşekkürler; "Hukuki.net" yönetimi....
-
Alıntı:
FUTURE rumuzlu üyeden alıntı
3 senedir üye olmam'dan sanırım;" Kıdemli üye" sıfatını almışım..
Teşekkürler; "Hukuki.net" yönetimi....
3 senedir üye olduğunuzdan değil mesaj sayınız belli sayıyı geçtiği için bu mesajı yazmadan az önce de "hukuksever" oldunuz. :)
Bu da onbaşıdan sonra çavuş olmak gibi bir şey.
Ama stajyer avukat olarak gerçek isminizle kaydolursanız daha fazla terfi almanız mümkün :p
-
Para olmazsa hiç bir şey olmaz. Vatan da olmaz, egemenlik de olmaz.
Ekonomi olmadan vatan vatanlıktan çıkar, Eşekten düşmüş karpuza dönersiniz.
Askere gitmesem olmaz mı başlığında da yazdığım gibi herkes o ülkeden "kaçmaya" ,"kurtulmaya" bakar.TC 'nin hal tercümesi budur.
Burada dillendirilen görüşler klasik milliyetçi / mukadessatçı.. vb söylevlerdir. Ama ne din, ne iman insanların karnını doyurur.
TC'nin devasa bir işsizlik sorunu vardır. TC'nin devasa dış borç açığı vardır. TC' de sosyal sigorta sistemi çökme noktasına gelmiştir. TC'nin sanayisi fason üretime dayanmaktadır.
TC'nin diplomatik alanda ağırlığı yoktur. (bakınız: son nato genel sekreteri seçimleri) TC pasaportunun yurtdışında tuvalet kağıdı kadar kıymeti yoktur.TC pasaportuna dünyanın hemen hemen tüm ülkeleri vize uygulamaktadır.
Milliyetçilerin, mukaddesatçıların, dincilerin , 1930 kemalistlerinin ekonomi hakkında görüleri nelerdir?
Milliyetçiler mukaddesatçıların işsizlik konusunda bir fikri var mıdır?
Dincilerin devasa dış borç açığı hakkında bir çetelesi bir planı var mıdır?Kemalistlerin sosyal sigorta sistemini düzeltmek için ne gibi adımları atacaktır?
Bunların hiç birinin cevabını bulamazsınız. Üstte saydıklarım politik grupların fikir kitaplarını bu konusunda herhangi bir fikri tartıştıklarını göremezsiniz. Çünkü tartışacak bir fikirleri yoktur , kusura da bakılmasın. Keçi boynuzu kabilinden , bilinen argumanları papağan gibi tekrar eder, kendilerini tatmin ederler.İşin kötüsü farklı düşüncelere, farklı açılımlara da hiç bir şekilde beyinlerinde yer vermezler.
Bu ülke kurtulacaksa ancak AB yanlısı, liberal kadrolarca kurtarılır. Ne 85 yıl ne de 1400 yıl öncesinin dogmaları ile değil.
-
Cevap: Vatanı olmayanın dini olmaz...
Başlığın cevabını bugünkü Irak'a baktığımızda görebiliyoruz kanımca.
-
Bu söylediklerini en iyi yaşayan vatan sevgisi dolu milli şairimiz M.Akif ERSOY'dur. Üstad şiirinde derki;
İşte çiğnetmedi nâmusunu, çiğnetmiyecek.
Şühedâ gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar...
O, rükû olmasa, dünyâda eğilmez başlar,
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi...
Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
Sana dar gelmiyecek makberi kimler kazsın?
'Gömelim gel seni tarihe' desem, sığmazsın.
Herc ü merc ettiğin edvâra da yetmez o kitâb...
Seni ancak ebediyyetler eder istiâb.
'Bu, taşındır' diyerek Kâ'be'yi diksem başına;
Ruhumun vahyini duysam da geçirsem taşına
-
Kuşkusuz arkadaşlarımın fikrine saygı duyuyorum....Ama iyi ki Atatürk vardı....Ve bugün ulus devlet, üniter yapı......................