Re: Yıllık İzin Hesaplama
İş Kanunu 56.maddesi hükmü açıktır."Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz." der.Muhasebecinizin pazar günlerini katarak hesap yapması yanlış.Ama cumartesi iş günü olduğu için yıllık izin hesabında dikkate alınması gerekir.
hafta tatilleri yıllık ücretli izinden sayılmaz.ancak cumartesiler iş günü olarak kabul edilebilir. eger izne dediğiniz tarihte çıkarsanız işe başlama tarihiniz 27 haziran olur.
esenlikler
Her ikinize de teşekkürler.
merhaba benim sorum. 7 temmuz tarihinde izne çıkmak isteyen bir kişi iznin 10 günün kullanmak istiyor diğer 4 gününü de başka tarihlerde kullanabilir mi?hak ettiği toplam yıllı izin günü 14 gün.
Kanunen bir sakıncası yok.
Alıntı:
serife8520 rumuzlu üyeden alıntı
hafta tatilleri yıllık ücretli izinden sayılmaz.ancak cumartesiler iş günü olarak kabul edilebilir. eger izne dediğiniz tarihte çıkarsanız işe başlama tarihiniz 27 haziran olur.
esenlikler
Merhabalar,
Soruya bu sekilde nasil cevap verebildiniz cok merak ettim?
Kac gun izin kullanacagini bile belirtmemis soruya soran arkadasimiz... :)
SSK odemesinin 30 gun uzerinden yapilmasinin yillik izinler acisindan bir etkisi yoktur. SSK zaten 30 gun uzerinden odenmektedir. 31 ceken ay icin de Subat ayi icin de SSK odemeleri 30 gun uzerinden yapilir. ( Sozlesmeyle ilgili bir fark yoksa tabi, kismi sureli is sozlesmesi gibi...)
Merhaba,
Ben toplu iş sözleşmesine bağlı bir iş yerinde işçi statüsünde çalışmaktayım. Normal şartlarda işyerinde 6 gün çalışılmakta idi ve senelik izinler hesaplanır iken haftada bir gün senelik izin gününe eklenmete idi. fakat bazı birimlerin çalışma sistemleri değiştirilerek 45 saatlik çalışma süresi 5 güne sığdırıldı ve haftada 2 gün hafta tatili kullandırılmaya başlandı bazı birimlerde ise günde 7,5 saatten 6 gün çalışılmaya devam ediliyor. senelik izin günleri hesaplanırken haftada 2 gün izin kullanan birimlere senelik ücretli izin kullandırılırken bir hafta 5 günden hesaplanıyor ve çalışanlar arasında bir çelişki doğuyor. Benim sorum şuki; kanunun verdiği hak haftada 1 gün ve bizim toplu iş sözleşmemizdede bize tanınan hak haftada 1 gün hafta tatili olmasına rağmen pesoneller arasında bu çifte standart uygulanabilir mi? ve kanunen buna itiraz etme hakkına sahipmiyiz? örneğin hafta tatil ve genel tatil günlerini belirleyen 2429 sayılı kanuna istinaden Çalışma Bakanlığına şikayet sözkonusu olabilir mi?
Teşekkürler..
Alıntı:
Yasminen rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Ben toplu iş sözleşmesine bağlı bir iş yerinde işçi statüsünde çalışmaktayım. Normal şartlarda işyerinde 6 gün çalışılmakta idi ve senelik izinler hesaplanır iken haftada bir gün senelik izin gününe eklenmete idi. fakat bazı birimlerin çalışma sistemleri değiştirilerek 45 saatlik çalışma süresi 5 güne sığdırıldı ve haftada 2 gün hafta tatili kullandırılmaya başlandı bazı birimlerde ise günde 7,5 saatten 6 gün çalışılmaya devam ediliyor. senelik izin günleri hesaplanırken haftada 2 gün izin kullanan birimlere senelik ücretli izin kullandırılırken bir hafta 5 günden hesaplanıyor ve çalışanlar arasında bir çelişki doğuyor. Benim sorum şuki; kanunun verdiği hak haftada 1 gün ve bizim toplu iş sözleşmemizdede bize tanınan hak haftada 1 gün hafta tatili olmasına rağmen pesoneller arasında bu çifte standart uygulanabilir mi? ve kanunen buna itiraz etme hakkına sahipmiyiz? örneğin hafta tatil ve genel tatil günlerini belirleyen 2429 sayılı kanuna istinaden Çalışma Bakanlığına şikayet sözkonusu olabilir mi?
Teşekkürler..
Onlar sizinle aynı sözleşmeyi imzaladıysa aranızdaki farktan dolayı şikayet edebilirsiniz. Normal uygulama senelik izin hesabında her hafta için 1 tatil günü sayılmasıdır. Yani 5 gün çalışanlar da 1 haftalık izin kullandığında 6 gün izin kullanmış olmalı.
Evet tüm personeller tek sözleşme ile korunmakta. Sözleşmede eşitlik ilkesi unsuruda mevcut. Cevabınız için teşekkür ederim..
Selamlar..
Sayın avukatlarada izin hakkında benimde bir sorum olacak çalıştığım şirkette yıllık izin hesaplamasını nasıl yapıyorlar anlamadım yıllık izniniz 2 hafta diyorlar bende 14 iş günü + 2 gün pazar tatili 16 gün diyorum kabul etmiyorlar
3 yıllık çalışanım bu sene yıllık iznimi kullanırken hesap yaptım 23 haziran 2008 pazartesi izinim başlıyor ve iznimin tamamını kullanacağımı belirttim ve hesaplarıma göre de 9 temmuz 2008 çarşamba günüde iş başı yapmam gerekiyor işverenin dediği ise 23 haziranda izin başlıyor 7 temmuz pazartesi iznin bitiyor dedi
Bende mi bir yanlışlık var işverende mi anlayamadım eğer benim dediğim doğru ise önceki yıllardanda alacaklı duruma düşmüş oluyormuyum oluyorsam bunları bu sene içerisinde kullanma hakkım varmı.
Saygılar..
Merhaba benimde bir sorum olacak..
Çalışmış olduğum iş yerine 16.08.2007 tarihinde girdim. 16.08.2008 tarihinde de izin kullandım. 25.08.2008 tarihinde de iş başı yaptım. Bize tanınan izin süresinin 7 gün olduğunu söylemelerine rağmen pazar günlerini saymadığımda 6 gün izin yaptığımız anlaşılıyor. Çalışma saatlerimiz 09:00-19:00 saatleri arası yani 10 saat. Bu durumda yıllık iznimizin kaç gün olması gerekir? buradan edindiğim bilgilere göre 15 gün deniliyor. 10 saat çalışan içinde aynımıdır? Bunu iş arkadaşlarımla konuştum fakat kimse işten çıkarılma korkusundan bu haksızlığa ses çıkartmıyor. İş yerini şikayet ederek bir sonuç alabilmemiz mümkünmüdür. Mümkün ise nereye şikayette bulunabiliriz? Saygılar...
Alıntı:
shenry rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba benimde bir sorum olacak..
Çalışmış olduğum iş yerine 16.08.2007 tarihinde girdim. 16.08.2008 tarihinde de izin kullandım. 25.08.2008 tarihinde de iş başı yaptım. Bize tanınan izin süresinin 7 gün olduğunu söylemelerine rağmen pazar günlerini saymadığımda 6 gün izin yaptığımız anlaşılıyor. Çalışma saatlerimiz 09:00-19:00 saatleri arası yani 10 saat. Bu durumda yıllık iznimizin kaç gün olması gerekir? buradan edindiğim bilgilere göre 15 gün deniliyor. 10 saat çalışan içinde aynımıdır? Bunu iş arkadaşlarımla konuştum fakat kimse işten çıkarılma korkusundan bu haksızlığa ses çıkartmıyor. İş yerini şikayet ederek bir sonuç alabilmemiz mümkünmüdür. Mümkün ise nereye şikayette bulunabiliriz? Saygılar...
15 gün değildir.
1 ila 5 yıl hizmetini dolduranlar için 14 günden,
6 ila daha fazla yıl hizmetini dolduranlar için 20 günden az olamaz.
Sözleşmeyle işçi lehine arttırılabilir.
Hafta tatili olan gün (çoğu iş yerinde pazardır, ama başka bir gün de olabilir.) yıllık izin hesabında sayılmaz.
Yani çarşamba günü izne başlayıp 1 sonraki çarşamba işbaşı yapan kişi, (iş yeri hem cumartesi hem pazar tatil olsa da) yıllık izninden 6 gün kullanmış olur.
Haftalık çalışma saati 45 saattir. Fazlası halinde mesai ücretine hak kazanılır. 9-19 arasında sürekli çalıştığınızı zannetmiyorum. Öğle yemeği ve çay molası düşülünce günlük çalışmanız 9 saat haftalık 45 saat olmalı.
evet yemek saatini içinden çıkartacak olursak 9 saat çalışıyoruz ancak haftalık 45 saat değil 53 saat çalışıyoruz. (C.tesi 09:00-18:00 arasıda çalışıyoruz.) Ancak asıl öğrenmek istediğim yıllık iznimi yasal olarak nasıl elde edebilirim. yada İş yerini nereye şikayet edebilirim.
Yıllık ücretli izin hakkı 5 yıl(dahil)a kadar lan çalışma süresi için 14 iş günüdür.
İzin planını yapmak işverenin yönetim hakkıdır.Yani işveren bir izin planı yapar ve uygular.Bu plan sırasında çalışanların taleplerine göre plan yapılsa da bu talebe uyma zorunluluğu yoktur.
Yasal olarak izin,çalışanın da kabul etmesi şartıyla bir bölümü 10günden az olmamak üzere en fazla 3 e bölünebilir.
Hertürülü işyeri ile ilgili şikayet edilebilecek kurum Bölge Çalışma Müdürlüğü dür.
Merhaba,
Kamuda işçi statüsünde olupta büro personeli olarak görev yapan ve cumartesi, pazar günlerinin yapılan puantajlarda hafta tatili olarak göründüğü halde senelik izinler hesaplanırken cumartesi gününün iş gününden sayılmasının tam olarak hangi kanuna dayandığını öğrenmek istiyorum. Yapılan açıklamada kanunen iş gününün haftanın 6 günü olduğu ve sadece bir günün tatil olarak kabul edildiği söylendi.
Bu konuda ayrıntılı açıklama yapabilirmisiniz?
7 günlük bir zaman dilimi içinde yasal çalışma saatleri kadar çalışan kişi 1 günlük ücretli hafta tatiline hak kazanır.
Hafta tatili, çalışılmış gibi kabul edilen sürelerdendir.Yani çalışmazsınız ama o güne ait ücret ödenir.
Yıllık ücretli izin hesabında hafta tatili genel tatil bayram günleri hesaba dahil edilmez.
Hafta tatilinin 1 gün olduğu,bu günün izin hesabında izin süresinden düşüleceği 4857 sayılı iş kanununda belirtilmiştir.
Hafta içinde kaç gün çalışıldığına bakılmaksızın sadece 1 günlük hafta tatilinin izin süresinden sayılmayacağının belirtildiği 4857 sayılı iş kanununun 53.54.55.56.57.58.59.60. maddeleri ile ve Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu "Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği" ile uygulama düzenlenmiştir.
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=5
https://www.hukuki.net/kanun/25391-2.35.text.asp
Yıllık izin ile ilgili cumrtesi pazar çalışılmıyor ve cuma günü yıllık izin kullanılmışsa yine cumartesi günü dahil edilir mi?
Evet.Cumartesi günü çalışma olup olmadığına bakılmaz.