Av.Mehmet Nedim Yaz rumuzlu üyeden alıntı
Soruyu soran ilk forum üyesinin anlatımları itibariyle;Yolculuk esnasında hiç tanımadığı yolcunun biriyle çıkan tartışmada failin attığı tokadın maktulün ölümüne sebebiyet verebileceğini “bilebilmesi ya da düşünebilmesi “hayatın normal akışına aykırıdır. Bence fail istediği kadar TCK 22/2 anlamında attığı tokatta“dikkat ve özen göstersin böyle bir olayda bir tokat neticesinde adamın ölebileceğini öngörebilmesi mümkün değildir.(Tabi fail şayet “bir dövüş ustasıysa ve attığı tokadın vücudun neresine gelirse adamın ölümüne neden olabileceğini tahmin (öngörebiliyorsa) edebiliyorsa olaydaki bilinçli yada bilinçsiz taksirden de belki o zaman ya da benzer şekillerde söz edilebilirdi.)
Ancak olayda failin öngörüsü yok,attığı tokadı atarken de (müessir fiilde bulunurken)dikkatsiz ve özensiz davranmasından da bahsedilemiyorsa o zaman burada taksirin varlığını nasıl açıklayabiliriz?
Bence olayı ;Kanundaki taksir tanımıyla karşılaştırdığımızda anlatıldığı gibi şayet “şablon oturmuyorsa” o zaman taksir de yok demektir.
TCK 23/1 ye göre de yani netice sebebiyle ağırlaşmış suç tanımında da; “Bir fiilin, kastedilenden daha ağır veya başka bir neticenin oluşumuna sebebiyet vermesi halinde, kişinin bundan dolayı sorumlu tutulabilmesi için bu netice bakımından en azından taksirle hareket etmesi gerekir.
Demektedir.Bu suçta da önemli olan failin “en az taksirle hareket etmiş olması”dır.
Forum üyesinin anlatımları itibariyle failin taksiri yoksa o zaman failin “neticesi itibariyle ağırlaşmış suçtan dolayı” mahkumiyetine karar verilebilmesinin de mümkün olmadığı sonucu çıkmaktadır.
Diğer forum üyesi sn.elvançetinkaya’nın bildirmiş olduğu Yargıtay kararının kesinleşip kesinleşmediği kesinleşmiş olsa bile başka bir Yargıtay kararı ile çelişip çelişmediği çelişmekteyse bu konuda içtihadı birleştirme kararı bulunup bulunmadığı önem taşımaktadır.
Tabi bildirilen Yargıtay kararının %100 emsal kabul edilebilmesi için karardaki olayla forumdaki olay arasında “sebep sonuç ve eylemler itibariyle” kanaatimce %99 benzerlik tanıması da önem taşır..
Forumdaki olay nedeniyle çıkacak karar emsal gösterilen Yargıtay kararının aynısı olsa gösterdiğim nedenlerden dolayı tashihi karar yoluna giderdim...