Miras davası nasıl açılır?
sorumu en özet şekilde ifade etmeye çalışıcam.
malın sahibi vefat etti. 4 çocugu bir de evi var. ve bu ev doğal olarak miras kaldı. evde bu vefat eden kişinin 4 oğlundan biri oturuyor ve evi boşaltmıyor evin miras olarak paylaşılmasınada yanaşmıyor. bu işin mahkemyle çözülmesini istiyor diğer 3 kardeş. izleyeceğimiz yol nasıl olmalı?
Re: miras davası nasıl açılır?
Öncelikle hemen diğer çocuklardan bir tanesi en yakın sulh hukuk mahkemesine başvurup veraset ilamı çıkarsın ilamda çocukların o taşınmaza ilişkin hisse oranları gösterilecektir taşınmazın bağlı bulunduğu tapu dairesine götürülsün tapu müdürü o oranları tapu kütüğüne kaydedicektir. Daha sonra izale i şuu davası ile taşınmazın satılıp paraların bölünülmesi safhasına geçirilebilir, tabi bunlar bir süreçtir.
Aynı zamanda evin hissedarı olarak evde oturan kardeşten payınız oranında kira (ecrimisil) talep edebilirsiniz. Vermezse dava açarak talep edersiniz.
merhaba bir sorunum var yardımcı olursanız çok sevinirim. Benim annem 2001 yılında vefat etti annemden miras olarak 2 adet ev kaldı biz dört kardeşiz dörrt yıldır diğer kardeşlerim evler ile hiç ilgilenmiyor aynı bina olduğu için tüm sorunlar ile ben ilgileniyorum. iki evde şimdiye kadar kiracı vardı şuan kiracı yok. 3 kardeşim bana karşı bir dava açmış evlerin satılması ile ilgili fakat ben hiçbir zaman evlerin satılmaması konusunda birşey demedim hatta son avukat uzlaşmasında satılsın dedim. fakat gelen mahkeme kağıdında evlerin satılması ve tüm dava masraflarının benim tarafımdan ödenmesi diye mahkeme açılmış bu durumda davayı kaybetme durumum varmı ve ne yapmam gerekiyor.
Bir avukat tutup izale_i şuyu davası açacaksınız.
Alıntı:
osmanrecep rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle hemen diğer çocuklardan bir tanesi en yakın sulh hukuk mahkemesine başvurup veraset ilamı çıkarsın ilamda çocukların o taşınmaza ilişkin hisse oranları gösterilecektir taşınmazın bağlı bulunduğu tapu dairesine götürülsün tapu müdürü o oranları tapu kütüğüne kaydedicektir. Daha sonra izale i şuu davası ile taşınmazın satılıp paraların bölünülmesi safhasına geçirilebilir, tabi bunlar bir süreçtir.
cevap için teşekkürler. veraset ilamı vefat gerçekleştiğinde (10sene) önce çıkarılmış ama şu an elimizde değil belge kayıp. ama çıkarıldığına eminim. bu durumda bu belgeyi tekrar nasıl edinebiliriz yada edinmesekde dava açılabilir mi?
cevap verimiş. Sanırım siz okumayı unuttunuz.
ragıp bey soruma cevap aldımda daha sonra ufak bir detayı hakkında bir soru daha sordum onu kastetmiştim
Merhaba babam 1980 yılında vefat etti oturduğumuz ev babamın babası üzerine orduda fındık bahçelerimiz var.Bundan yaklaşık 6-7 sene önce amcalarım oturmuş olduğumuz evi müteahhite sattılar onlar paralarını aldılar.bize müteahhit noter onaylı 1 yıl içerisinde evi teslim edeceğine dair antlaşma yaptı.ama aradan yıllar geçti 3 kız kardeşiz hepimizde evliyiz.annem imam nihaklı olarak bir başkası ile evlendi.ev hala dedemin üzerine tapuda tapu intikal olmadı ben bu işlerden anlamıyorum ablarımında umrunda değil.Ama ben artık bu miras olayını halletmek istiyorum müteahhit evi yıktı temel attı ortadan kayboldu şu an ne ev nede başka birşey var.memlekette ise daha önce bahçeler için annem dava açmıştı onlardanda bir sonuç alamadık.bu işin içinden nasıl çıkmam gerek.Ben bababmdan kalan haklarımı istiyorum bugüne kadar annem önümüzde olduğu için sustuk.şunu belirteyim bende tapu yada başka hiçbir evrak yok hepsi annemde ve o müteahhitte bana yardımcı olursanız sevinirim.Çok acil cevap bekliyorum.Birde bu olay için dava açtığım takdirde ne kadar sürede sonuçlanır.Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Re: miras davası nasıl açılır?
Merhabalar benim bir sorum olacak 3 kardeşiz 2 erkek bir bayan var babamı kaybederi 6 ay oldu annem sag bize 6 daire 2 arsa var ancak benim en buyuk abim hasta oldugundan anlaşamıyoruz bir türlü kendi aramızda bölemiyoruz ne yapmam lazım hukuk yönden başvuru yapsam birader onada razı degil ve bize her gün huzursuzluk yapıp ve kirada kalan aileri icip icip cok rahatsız ettiginden dolayı şu an kiracıların hepsi daireri boşatmak zorunda kaldı ve ne kiraya vermeye lazı nede satmaya boş kalmasını istiyor gece gündüz cok düşünüyorum bir cözüm bulamıyorum sizofren hastası tersili koyundu bu 1 yoldan yoldanda yaparım ancak vijdanım izin vermiyor sadece ben hukuk yönden başvuru yapsam kendime düşen payı sadece ben alsam böyle bir şey yapma şansına sahipmiyim yoksa evdeki herkezin razı olmasımı lazım lütfen bana yardımcı olun
Cevap: Miras davası nasıl açılır?
Iyigunler. Yardimci olanlara cok tesekkur ederim. Biz 5 kiz 1 erkek kardesiz. Babamin adina 3 ev 1 dukkan annemin adina ise 2 ev bulunmaktadir. Babam dolayli yoldan (once yabanci birine satip ardindan da o yabanci kisi mulkleri kardesime satarak) 3 ev ve 1 dukkanini erkek kardesimizin adina yapti. Annemin uzerine olan 2 daireyi de ayni yontemle erkek kardesimizin uzerine yapacakti ki annem ansizin vefat etti. Cok surmeden babam da vefat edince annemden kalan o 2 eve mirasci olmus olduk. Annem öleli on yil oldu ve babam ölmeden önce erkek kardesimizin karisina bir daire daha almisti. On yildir erkek kardesim bu dairelerden kira aliyor ve bize miras olarak 3 er 5 er bin tl gibi komik rakamlar teklif ediyor. Hatta isi zorlarsam beni ustu kapali tehdit bile ediyor.Artik bu ise bir dur demek zamani geldigini dusundugumden sizlerden bana yol gostermenizi rica ediyorum. Babasi anasi tarafindan kiz oldugu icin evlat yerine bile koyulmayan biri olarak artik hakkimi almam lazim diyorum. Ayriyeten en masrafsiz haliyle bu isi nasil halledicem lutfen bana yardimci olun. Ihtiyacim var ama onceligim para olmaktan cikti. Benim cocuklarimin yasayamadigi imkani erkek kardesimin cocuklarinin yasamasi ustelik benim cocuklarimin hakkiyla yasamasi zoruma giden. Yardimci olan olmayan herkese tesekkuru bir borc bilirim.iyigecelrr