-
Boşanmada şahitlik hakkında
Eşimin açtığı boşanma davasında 3. celseye gireceğiz. 2. celsede hakim ''delillerin ve şahit listesinin verilmesi, şahitlerin davetiye masrafı 4 ytl ve ücret olarak da 15 ytl yatırılmasını bunun için 10 günlük kesin süre verilmesine karar verdi. Süre dolduktan sonra dosyaya baktığımda delil göstermediğini, 2 şahit gösterip hiçbir masraf da yatırmadığını gördüm.Ben tabiki delillerimi,şahitlerimi ve masrafları gibi işlemleri usulüne uygun yaptım.
1-Şahitlere masraf ve ücret yatırmak zorunlumudur?
2-Bu durumda hakim şahitleri dinlermi? yoksa 2. celsede belirttiği halde masraf yatmadığı için red mi eder?
Vereceğiniz tatminkar yanıtler için şimdiden teşekkür ederim.
-
Re: Boşanmada şahitlik hakkında
eger taraf masrafı yatırmamıs ise o zaman sahit dinletme hakkından vazgecmiş sayılır ve tanıkları dinlenilmeden yargılamaya devam edilir
-
Duruşma tarihinde, karşı taraf tanıklarını hazır eder ise, tanıklar dinlenecek, aksi takdirde tanık dinletme hakkı düşecektir.
-
Sayın Esin hanım,
Verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.Fakat o zaman hakimin bir önceki duruşmada ''davetiye gideri 4 ytl ve şahit ücreti 15 ytl yatırıldığı takdirde'' demesinin hiç bir önemi yokmudur?Teşekkürler.
-
Ale Mahkemelerİnde Tanik Dİnletme Cok Önemlİdİr...sonucu Önemlİ Sekİlde Etkİler...eger Taraflar O 4 Ytl Den Kacip Bu Haklarini Kaybederlerse,, Bazi İddİalarİnİ Da İspattan VazgecmİŞ Olurlar..sİddetlİ Gecİmsİzlİk Ve Zİna Gİbİ Durumlarda Belge İle İspat Olmayacagina GÖre Mecburen Tanikla İspat Yoluna Gİdİlİr...bu Hakkini Kullanmayan Tarafin İddİalari Da Temelsİz Kalacagi İcİn Mahkeme Ona GÖre Karar Verecektİr
-
Kesin süre verilmesinin amacı, yargılama sürecinin uzatılmasına engel olmaktır. Taraf, tanığını o celsede hazır ederek, bu amacın yerine gelmesini temin etmiş olur.
-
Sayın anwalt_cem ve Sayın Esin hanım, özür dileyerek biraz kafamın karıştığını belirtmek istiyorum.Bana söyledikleriniz arasında çelişki var gibi geldi.Şöyle ki;Ara kararda belirtildiği üzere masraf yatırılmadığı için şahit dinletme hakkını kayıp mı ediyor?Yoksa masraf yatırmadığı halde şahitler celsede hazır edilirse dinlenebilir mi?Teşekkür ediyorum.
-
Yazdığım gibi, kesin sürenin verildiği celsenin sonrasındaki celsede tanıklar hazır edilmiş ise, tanıklar dinlenecek, hazır edilmemiş ise dinlenmeyecek ve tanık dinletme hakkı düşecek.
-
bende sayın avukatımın dediginin aynısını belirttim..sadece farklı cümlelerle olunca karısık gibi göründü
-
Her ikinizede verdiğiniz doyurucu yanıtlar için teşekkür ederim.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
-
Mahkemenin bir talebin yerine getirilmesinden vazgeçilmiş sayılmasına karar verebilmesi için sürenin kesin olduğunu belirtemesi yeterli olmayıp ayrıca verilen sürede yapılması gereken işlemin yapılmaması halinde yaptırımını da belirtip ilgili tarafa ihtaratını yaptıktan sonra tutanaga yazdırması gerekir.
-
Sayın Av. Tayfun bey,
Öncelikle verdiğiniz yanıt için teşekkür ederim.Bugün mahkemenin ara kararını inceledim.Şahitler için 4 ytl davetiye masrafı ,15 ytl şahit ücretini kesin süre olarak 10 gün içinde yatırılmasını, kesin sürede yapılması gerekenlerin yapılmadığı takdirde sonuçlarının anlatıldığı ara kararda belirtilmiştir.Bu durumda şahitler mahkeme günü hazır edilse dahi dinlenirmi?Zira davetiye ve şahit ücretleri yatırılmamıştır.Benim bu durumda şahitler dinlenirse nasıl bir yol izlemem gerekir. Yoksa şahitlerin dinlenmesi kesin olarak red mi edilir?Bununla ilgili yargıtay içtiatı varsa yazarsanız sevinirim.Şimdiden çok teşekkürler.
-
peki arkadaşlar bir boşanma davasında şaidin önemi nedir.mesela zina olayında foto.vidyo vs bir şey yok sadece şait var.bu yeterlimi.kanunlar ne kadar şaidi dinleyebilir.
-
Alıntı:
hasangoksu1 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Av. Tayfun bey,
Öncelikle verdiğiniz yanıt için teşekkür ederim.Bugün mahkemenin ara kararını inceledim.Şahitler için 4 ytl davetiye masrafı ,15 ytl şahit ücretini kesin süre olarak 10 gün içinde yatırılmasını, kesin sürede yapılması gerekenlerin yapılmadığı takdirde sonuçlarının anlatıldığı ara kararda belirtilmiştir.Bu durumda şahitler mahkeme günü hazır edilse dahi dinlenirmi?Zira davetiye ve şahit ücretleri yatırılmamıştır.Benim bu durumda şahitler dinlenirse nasıl bir yol izlemem gerekir. Yoksa şahitlerin dinlenmesi kesin olarak red mi edilir?Bununla ilgili yargıtay içtiatı varsa yazarsanız sevinirim.Şimdiden çok teşekkürler.
Konu hakkında yanıtlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
-
Eğer bu konuda bilgisi olmayan ilgili yada ilgisiz kişiler varsa;
Hakim, kesin sürede yapılması gerekenleri yapılmadığında doğacak yükümlülükleri anlatıp zapta yazdırdığı halde tebligat giderleri ve şahit ücretleri yatırılmadığı halde şahitleri dinledi. İlgili yerlere yazılması gereken yazıların tebligat ücretleri de yatırılmamıştı. Onların istenmesi içinde tekrar süre verdi.Biz avukatımla bu duruma muafakat vermediğimizi söyleyip zapta geçirttik.
1-Eğer kesin süre yaptırımlarına uyulmayacaksa niçin kesin süre verilir?
2-Bu durum temyiz aşamasında BOZMA nedeni olurmu?
İlgililerin vereceği yanıtlara şimdiden teşekkür ederim.
-
Alıntı:
Av.Esin Kılıç Erdoğan rumuzlu üyeden alıntı
Kesin süre verilmesinin amacı, yargılama sürecinin uzatılmasına engel olmaktır. Taraf, tanığını o celsede hazır ederek, bu amacın yerine gelmesini temin etmiş olur.
Sayın üyemiz,
Sorularınızın yanıtını çok net yazmıştım. Şahitlere yapılacak tebligatın ücretinin KESİN SÜREde yatırılmasının istenmesinin amacı nedir? Şahitlerin bir sonraki celsede dinlenmesi böylece yargılama sürecinin uzatılmaması.
Karşı taraf bu ücretleri yatırmamış olmakla birlikte, şahitlerini o celsede hazır etmişse, ücretin yatırılmamış, tebligatın yapılmamış olmasının hiçbir ehemmiyeti kalmamıştır çünkü tanıklar o celsede dinlenmek sureti ile kesin süre ile amaçlanan durum yerine getirilmiştir. Buna itirazınız BOZMA nedeni olmaz.
-
Herkese iyi günler.Geçenlerde eşimden hayatında başka birinin olduğunu, çocukları istemediğini, üstü kapalı olarak şahitleri nasıl ayarladığını, boşanma dilekçesinde istediği 15.000 ytl manevi tazminatı istediğini gibi konuları içeren bir mail aldım.Bu mailin çıktısını alarak mahkemede kullanabilirmiyim?Maili kendisine ait hotmail adresini kullanarak yazmış. Daha önce de bana ve oğlumun mail adresine yazdığı normal mailler var. Bu mailin davaya etkisi ne olur? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.
-
çıktısı yetmez..
elektronik kayıt da gerekir..
yani cd ye yazılması lazım...
bu mailleri asla silmeyin..
davaya etkisi olur..ama ne derece bilinmez..
sevgi ve saygılarımla...
-
Alıntı:
Eşimin açtığı boşanma davasında 3. celseye gireceğiz. 2. celsede hakim ''delillerin ve şahit listesinin verilmesi, şahitlerin davetiye masrafı 4 ytl ve ücret olarak da 15 ytl yatırılmasını bunun için 10 günlük kesin süre verilmesine karar verdi. Süre dolduktan sonra dosyaya baktığımda delil göstermediğini, 2 şahit gösterip hiçbir masraf da yatırmadığını gördüm.Ben tabiki delillerimi,şahitlerimi ve masrafları gibi işlemleri usulüne uygun yaptım.
1-Şahitlere masraf ve ücret yatırmak zorunlumudur?
2-Bu durumda hakim şahitleri dinlermi? yoksa 2. celsede belirttiği halde masraf yatmadığı için red mi eder?
Vereceğiniz tatminkar yanıtler için şimdiden teşekkür ederim.
Sayın Hasangoksu,herşeyi usulüne uygun yaptığınızı söylemişsiniz,ancak masrafların dosyaya yatırılmadığı görülüyor.Bu durumda Hakime ortada bir yanlışlığın olduğunu dilellerle birlikte masrafları da yatırdığınızı ,söylerseniz,size masraf yatırmak üzere yeniden süre vermesi ya da gelecek celse dinletilmek üzere hazır edilmeleri için tekrar bir süre verme ihtimali bulunmaktadır.Bu karışkılık ve yanlışlığın giderilmesi için hakimle görüşmenizde fayda var.
-
Sayın mistrall,
Sanırım yanlış anladınız.Ben kendi şahit ve diğer masraflarımı yatırdım.Yatırmayan davacı eşimdir.
-
Boşanma ve alacak davalarında karşı tarafın getirdiği yalancı şahitler yani tanımadığımız bilmediğimiz kimseler ifade veriyor ...ve onların verdikleri ifade bir şekilde bizim yaşantımızı etkileyebiliyor...verilen çelişkili ifadelerden şahitlerin yalancı şahitlik yaptıklarını ispat edebildiğim takdir de kanunen bu yalancı şahitler için ne yapılabilir ? onlara ne gibi bir ceza verilir ya da verilir mi...hem adaleti yanılttıklarından hem de insanların hayatlarını etkilediklerinden dolayı bilgilendirirseniz sevinirim..
teşekkürler..
-
Ceza verilmez, ama hakim bunları yutmaz. Çoğunun yalan olduğu zaten aşikardır.
Ayrıca tazminat davası açılabilir mi, suç duyurusunda bulunulabilir mi, hukukçu arkadaşlar aydınlatırsa sevinirim.
Alıntı:
Reyyan rumuzlu üyeden alıntı
Boşanma ve alacak davalarında karşı tarafın getirdiği yalancı şahitler yani tanımadığımız bilmediğimiz kimseler ifade veriyor ...ve onların verdikleri ifade bir şekilde bizim yaşantımızı etkileyebiliyor...verilen çelişkili ifadelerden şahitlerin yalancı şahitlik yaptıklarını ispat edebildiğim takdir de kanunen bu yalancı şahitler için ne yapılabilir ? onlara ne gibi bir ceza verilir ya da verilir mi...hem adaleti yanılttıklarından hem de insanların hayatlarını etkilediklerinden dolayı bilgilendirirseniz sevinirim..
teşekkürler..
-
Hakimler tabii ki yutmuyor..ama bazıları öyle bir rol yaparak konuşuyor ki neredeyse kendimden şüpheye düşecektim.... yalancı şahitliğe cesaretlerini kıracak kanunda bir içerik bir ceza var mıdır.. zira birileri ceza vermese benzerleri çoğalacaktır..
Bu konu da bilgisi olanlardan rica edebilir miyim..şahitlerin ifadelerini hakim inanmadı ama başlarda çok etkilendi taa ki benim şahitlerimin verdiği ifadeye kadar.. bu insanlar yemin ederek şahitlik yapıyorlar ama yalanları ortaya çıktığı zaman en azından adaleti kandırma yanıltma teşebbüsü olmuyor mu..?
-
Eşimin açtığı boşanma davası büyük ihtimalle red edilecek.Red kararının kesinleşmesinden sonra çocuklarım için nafaka ve kendi adıma kişilik haklarıma saldırı, bu boşanma davası süresinde çocuklarımla birlikte duyduğumuz üzüntünün tazmini için 20000ytl manevi tazminat davası açacağım.
1- Nafaka ve manevi tazminat davalarını ayrı ayrı mı açmam gerek?
2- 20000ytl için yatırmam gereken harç net olarak kaç YTL dir?
Değerli ilgililerin vereceği yanıtlara şimdiden teşekkür ederim.
-
Alıntı:
Eşimin açtığı boşanma davası büyük ihtimalle red edilecek.Red kararının kesinleşmesinden sonra çocuklarım için nafaka ve kendi adıma kişilik haklarıma saldırı, bu boşanma davası süresinde çocuklarımla birlikte duyduğumuz üzüntünün tazmini için 20000ytl manevi tazminat davası açacağım.
1- Nafaka ve manevi tazminat davalarını ayrı ayrı mı açmam gerek?
2- 20000ytl için yatırmam gereken harç net olarak kaç YTL dir?
Değerli ilgililerin vereceği yanıtlara şimdiden teşekkür ederim.
Galiba erkek tarafı olduğum için cevap verilmeyecek.Yine de teşekkürler.
-
Cevap: Re: Boşanmada şahitlik hakkında
Sn Kılıç;
Yeni HMK için de Tanık ve delil gösterme işlemi aynı mıdır?
Ön duruşmaya kadar herhangi bir liste verilmedi, acaba davacı tarafın bu hakkını kullanamaması gibi bir iddiam olabilir mi?
HMK 194 de ben fazla bir şey anlayamadım.