Memurluktan önce siyasi partiye üye olma
merhaba
Bu sorunun cevabı benim için hayati önem arzetmekte. 2002 senesinde bi partiye üyelik formu doldurdum. o gündür bu gündür beni ne arayan var ne de soran. partinin il teşkilatı yok hatta öğrendiğim kadarıyla merkezi teşkilatı bile yok. seyyar bi parti olmuş yani. Bu partiye üyeliğim gerçekleşmişse bu partiden nasıl kurtulabilirim. Elimde istifa dilekçesi yollayabileceğim bi adres yok. Devlet memurluğunu kazandım ve bu durumun sorun çıkarmasından korkuyorum. Bu partiden en kolay nasıl kurtulabilirim. Notere gittim fakat noterlik benden adres istedi ama elimde parti adresi yok. Yardım lütfen. Bi de devlet memurları siyasi partiye üye olamıyolar o zaman benim memur olduktan sonra üyeliğim otomatik olarak düşer mi
Re: Memurluktan önce siyasi partiye üye olma
2- DEVLETMEMURLUĞUNDAN ÇIKARMA CEZASININ VERİLMESİNİ GEREKTİREN FİİL VE HALLER
a- İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak (md. 125/E-a).
Ansiklopedik anlamda ideoloji; “bir konudaki fikir manzumesi,siyasi ekonomik veya sosyal konularda bir bakış ve değerlendiriş,bir düşünce manzumesi” olarak tanımlanmaktadır.129 İdeolojiler bilimsel eleştiriyi ve geleneksel siyasal çalışmayı ortadan kaldırmak suretiyle tartışmasız kabul ister.
Anayasamız herhangi bir ideolojik sisteme kapılarını kapatmıştır.
Siyasi amaç ise kişilerin siyasi kanaatları üzerinde etkili olacak davranışlar şekilnde tanımlanmıştır.130
Fıkrada çeşitli hareketler söz konusu edilmiştir:
- Memurlar ,siyasi,ideolojik veya başka amaçlarla boykot yapamazlar:
- Memurların işgal eyleminde bulunmaları yasaklanmıştır.
- Memurların işi yavaşlatmaları da yasaklanmıştır.
- İdeolojik veya siyasi amaçlarla grev131 de yasaklanmıştır
- İdeolojik veya siyasi amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek
- Yukarda sayılan suçların işlenilmesini tahrik ve teşvik eden veya yardımda bulunanlara da aynı ceza uygulanacaktır.
b- Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak,çoğaltmak , dağıtmak veya bunların kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek(md.125/E-b)
Konuyu ikiye ayırarak incelemek daha uygun olacaktır
- Yasaklanmış her türlü yayını basmak,çoğaltmak,dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek :Burada mühim olan nokta; gerçekten yayının yasaklanmış olup olmadığıdır.
- siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak , dağıtmak veya bunların kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek :Burada ise siyasi ve ideolojik amaçlı bildiri,afiş ve benzerlerinin olması kafi gelip ayrıca bunların yasaklanmış olması şartı aranmamalıdır.
c- Siyasi partiye girmek(md.125/E-c)
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunun 11/a maddesine göre "... kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri yaptıkları hizmet bakımından isçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri siyasi partilere giremezler "
DMK'nun 7 inci maddesinde Devlet memurlarının siyasi partilere üye olamayacakları belirtildikten sonra buna uymamanın müeyyidesi de incelediğimiz fıkrada gösterilmiştir.
Yönetimin Notu: Sayın üyemiz, alıntı yaptığınız makalenin orjinalinde, 133 kalem dipnot dizini, yaklaşık 30 kalem kaynakça dizini verilmiştir. Kaynak sahibini belirtmezseniz hem bu kişilerin hem de orjinal kaynak sahibinin telif hakkını çiğnemiş oluyorsunuz. Lütfen ya alıntı yapmaktan vazgeçin, kendi fikirlerinizi yazmakla yetinin, ya da kaynağı belirtin.
(Yukarıdaki metin turkhukuksitesi.com'dan alıntıdır.)
Konu ile ilgili bi tecrübem yok..sadece kanun maddesini söylemek istedim..
YANLIZ;
DMK'nun 7 inci maddesinde Devlet memurlarının siyasi partilere üye olamayacakları belirtildikten sonra buna uymamanın müeyyidesi de incelediğimiz fıkrada gösterilmiştir.
dedigine göre memurların siyasi partiye üye olamayacakları belirtildikten sonra buna uymaz iseler, cıkarma işleminin uygulanacagını söylüyor...siz memurluktan önce üye olmussunuz..acaba bunun bir etkisi olur mu.arkadaslar cevap verirken buna da dikkat eder ve bizi aydınlatırlarsa sevinirim
daha fazla detaylı bilgi lütfen
Yahu arkadaşımız daha memur olmadan hemen defteri dürülmüş.
Sayın tugra01 devlet memuru olmadan önce tüm siyasi partilerle ilişkinizi kesmeniz gerekmektedir.Aksi takdirde memur olma şartlarını taşımadığınız öne sürülerek memuriyetten çıkarılmanız söz konusu olabilir.Bunun için bahse konu parti yöneticiliğinin bilinen en son adresine noter aracılığıyla tebligat göndermeniz gerekir.Anılan partiye ulaşılamıyorsa noter tebligatının ulaşmadığına dair elinize geçen bildirime takiben 7 gün içerisinde tiraji yüksek bir gazetede ilan vasıtasıyla belirtilen adreslere ulaşmadığı gerekçesiyle ilanen tebligat yoluna gidebilirsiniz.
Alıntı:
elvancetinkaya rumuzlu üyeden alıntı
Yahu arkadaşımız daha memur olmadan hemen defteri dürülmüş.
Sayın tugra01 devlet memuru olmadan önce tüm siyasi partilerle ilişkinizi kesmeniz gerekmektedir.Aksi takdirde memur olma şartlarını taşımadığınız öne sürülerek memuriyetten çıkarılmanız söz konusu olabilir.Bunun için bahse konu parti yöneticiliğinin bilinen en son adresine noter aracılığıyla tebligat göndermeniz gerekir.Anılan partiye ulaşılamıyorsa noter tebligatının ulaşmadığına dair elinize geçen bildirime takiben 7 gün içerisinde tiraji yüksek bir gazetede ilan vasıtasıyla belirtilen adreslere ulaşmadığı gerekçesiyle ilanen tebligat yoluna gidebilirsiniz.
Dostum elimde partiyle ilgili hiç bir adres yok. Üstelik partinin web sitesinde istifa için notere gidip tek taraflı istifa edebilirsiniz diyo. Ben böyle yapsam olur mu. Partiden istifa etme ile ilgili açık bir kanun hükmü var mıdır.
Sn.Tugra, Bir kere şunu acıklıga kavuştur bu parti legal mi,il legalmi? ilk önce hangi memuriyet,Asker,polis Mit gibi kurumlarda memurluk yapacaksan sakıncası vardır.12 Eylül.1980'de kapatılmış ise üye listesi kayda alınmıştır.
evet partinin sakıncası yoksa ismini verirseniz bizde arastırma yapabiliriz
adliyede memurluk içn başvurdum. parti liberal demokrat parti. imdaaat :(
Sn.Tugra,Devlet memurluguna atanmadan önce bir güvenlik tahkikat'ı yapılmaktadır,kendi kurum'un bu tahkikat'ı istemektedir.Burada ast olan senin legal olsun, il legal olsun yasa dışı bir olay ve eyleme katılıp kolluk tarafından yakalanıp resim ve parmak izi alınıp,arşivlendi isen veya yargılandıysan memuriyetine engel olur.Ayrıca yüz kızartıcı bir suçtan (1)gün dahi ceza alsan
memuriyetini engeller.(Kabahat nev'inden )suçlarda (1)yıl'a kadar,(trafik sucu) diger suçlarda(6)ay'dan fazla ise memuriyetin engeller.Gerisi hikayesi.
Alıntı:
ekremiyican rumuzlu üyeden alıntı
Sn.Tugra,Devlet memurluguna atanmadan önce bir güvenlik tahkikat'ı yapılmaktadır,kendi kurum'un bu tahkikat'ı istemektedir.Burada ast olan senin legal olsun, il legal olsun yasa dışı bir olay ve eyleme katılıp kolluk tarafından yakalanıp resim ve parmak izi alınıp,arşivlendi isen veya yargılandıysan memuriyetine engel olur.Ayrıca yüz kızartıcı bir suçtan (1)gün dahi ceza alsan
memuriyetini engeller.(Kabahat nev'inden )suçlarda (1)yıl'a kadar,(trafik sucu) diger suçlarda(6)ay'dan fazla ise memuriyetin engeller.Gerisi hikayesi.
Durumu biraz daha açar mısın dostum. legal illegal farketmez mi? Hikaye olan ne?
emniyeti suistimal yüz kızartıcı suçlaramı girmektedir devlet memurluğunu engellermi
Partinin genel merkezinin adresini aldım ve parti genel sekreteriyle görüştüm. Notere git genel merkez adresini yazarak noterden istifa ettiğin anda senin sorumluluğun biter dedi bana. tek taraflı istifa edilebiliyomuş noterden.
Şimdi benim partiye üyelik kaydım yargıtaydan zamanında parti tarafından silinmezse ve güvenlik arşiv araştırmasında bu durum çıkarsa ben napcam. Noterlikten yarın alacağım kağıtla dava mı açmam gerekiyo. Yarın partinin genel merkezine noterlikten istifa ettiğime dair bi yazı yollayacam.
Bende 2003 yılında bir partiye üye olmuştum şimdi hatırladım.
1 aylık memurum ,Asaletimin tasdik edilmesine çok var acaba asalet tasdikinde sorun çıkarmı? . şu an üye olduğum partinin bulunduğu şehre çok uzaktayım ve istifa etmek için izin alıp gitmem lazım .
Göreve yeni başladım ama dediğim gibi üye olduğumu bu yazıyı okuyunca hatırladım.
Eyvah ne yapacağım şimdi?
bu konu ile ilgili detaylı bilgisi olan hukukçu arkadaşlar lütfen acil yardım edin çok önemli.
Arkadaşlar bu çok büyütülecek bir olay değil. Siyasi partilerle ilgili iç işleri bakanlığının web sitesinde siyasi parti genel merkezlerinin adresleri bulunmaktadır bu adreslere buradan ulaşabileceğiniz gibi, iç işleri bakanlığına bilgi edinme kanunu çerçevesinde dilekçe (mektup) ile sorabilirsiniz. size verilecek olan adres partinin resmi adresidir ve noterden çekeceğiniz ihtarla üyelikten istifanızı belirtiniz. Bu adresin bulunmaması durumunda noter tastikli istifa dilekçeniz elinizde olduğundan yarında sonra oluşacak soruşturma için istifanızı istediğiniz ve herhangibir siyasi partiye üye olmadığınız açıkça ortaya çıkacaktır.
Başka illerin il başkanlıklarınada aynı sistemde ihtar çekiniz, yada direk genel merkezleri yeterli olacaktır. ama noter tastikli onayınızı sakın kaybetmeyiniz.
bu konuyla ilgili ayrıca cevdetsezer.com forum sayfasında ayrıntılı yazışmalar mevcuttur.
ben de bu konuyla ilgili bişey soracağım. bu sene kpss'ye girecem. üye olduğum bir siyasi parti var. bir kaç ay önce direkt il bürosuna istifa dilekçesi verdim.(öyle noterli filan değil ama) il yönetiminde onaylanmasını bekliyorum. öğretmenlik başlangıcı için bir sorun teşkil eder mi bu durum? eğer üyelik iptal edilmesi geç olursa filan ilk başta sorun yaşar mıyım?
cevaplarsanız sevinirim teşekkürler...