-
Satın Aldığım Dairenin Elektrik Borcu Kimi Bağlar?
:( 1 Martta bir ev aldım.bilgizsizlikten dolayı herhangi bir araştırma yapmadım...
evi bana satan kişi henüz dairede oturuyor.ve elektrik aboneliği bu kişi üstüne ancak yaptığım araştırmada dairenin 14 bin ytl elektrik borcu olduğunu öğrendim....
evin eski sahibi çıktığında ben yeni bir abonelik anlaşması yapıp yeni bir saatle yaşamıma devam ederim diye düşünüyordum ama bugün bedaşa bilgi almaya gittiğimde oradaki yetkili evi satın aldığınıza göre borcu da siz üstlenmişsiniz demektir dedi ve borç sıfırlanmadan yeni abonelik yapılamayacağını söyledi...
malsahibi 2003 den beri hiç ödeme yapmamış ve son 4 faturada da kaçak yazıyor...
sizce bu durumda ne yapmalıyım bu tip durumlarda borç evin borcumudur yoksa saat kimin üstüneyse onun mu borcudur...
yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
-
Re: Satın Aldığım Dairenin Elektrik borcu Kimi Bağlar?
Tapunuzun fotokopisi ile ilgili elektrik kurumuna dilekçe ile başvurunuz. 14 bin ytl lik borç olması ve elektriğin hiç kesilmemiş olması başka usulsüzlüklerinde olduğu izlenimini vermektedir.
Dilekçenizde evi aldığınız kişinin hala evde oturduğunu ve çıkacağı tarihi bildiğiniz kadarıyla bildiriniz.
Tapu sizin üzerine geçtiği andan itibaren eğer yasal bir kontratınız yoksa borçlar sizin de sorumluluğunuzda olacaktır. Bundan dolayı tapu tarihi itibarıylada kontrat yaparak bu yükümlülükten de kurtulunuz.
Bu dilekçeleri saklayınız. Muhtemelen ilgili kurum harekete geçene kadar eski ev sahibi çıkıp gidecektir. Bu belgelerle başvurunuzu yaparsanız size bir yükümlülük çıkmadan yeni abone olursunuz. O saat te kaçak la birlikte gerek ikinci adreste gerekse çevrede aranır.
-
2003 den beri yatırılmayan ama hala elektriksiz kalınmayan durum bile oldukça ilginç...bence siz elektrik idaresini bile vatandaş olarak görevlerini yapmadıkları nedeni ile şikayet edebilirsiniz..
-
Sayın ersyno,
Sayın Tangör Evrenin açıklamalarına birkaç hususu ilave etmek istiyorum.
Elektrik idaresinden, "işaret mukavele" talebinde bulununuz. Yani, ya mevcut sayacın işaretini zapta alarak size bu işareti referans alarak yeni mukavele yapıp aynı sayaçla devam ettirecekler ya da, yine işaret tespiti yapıp eski yasal abonelerine yansıtıp sizi yeni sayaçla devam ettireceklerdir.
Evi satın almakla, elektrik borcunu satın almış olmuyorsunuz.
Mevcut borcun nasıl bu kadar süre tahsil edilmediği başlarını ağrıtabileceği için sizden zorlama ile alma yoluna gidiyorlar.
Kesinlikle kabul etmeyin. Ya borcu asıl sahibinden tahsil edecekler (depozitoyu da mahsup ederek) ya da o şahısla ilgili hukuk servisleri devreye girecek.
"borç kapatılmadan yeni mukavele yapılmaz" lafı bir safsatadır. Kabul etmeyin.
Esenlikler,
-
Hepinize inanmak istiyorum ama bedaştaki şefin beni bir dövmediği kaldı...
ben borçlar kanununa bakarım o borç sıfırlanmazsa yeni abonelik olmaz deyip nerdeyse odasından kovdu beni...
ona gösterebileceğim bir kanun vs var mı caba yani belli ki bu adam işi yokuşa sürecek...
bu arada zahmet edip cvp yazan tüm arkadaşlara teşekkürler...
-
Sayın ersyno,
Lütfen hakkınızı arayın. Size birkaç yol önereceğim.
Önce tapunuzun fotokopisini de ilave ederek, Elektrik İdaresine yazılı başvuru yapın. Başvurunuzu kayıttan geçirin ve saklayın. Dilekçenizde evin yeni sahibi olarak eski tesisatla ilgili hiçbir yükümlülüğü kabul etmediğinizi, yasal hakkınızı kullanarak yeni abonelik başlatmak istediğinizi, dilekçenize yazılı cevap istediğinizi, aksi taktirde yasal yollara başvuracağınızı belirtin.
Mümkünse iki nüsha olarak hazırlayacağınız dilekçenize (dilekçenin altında yeterince boşluk olsun) "derkenar" alın. Yani sıkıyorsa hemen cevaplayıp borç kapanmadan yeni mukavele yapamayız diye yazsınlar. (sıkmadığını göreceksiniz)
Elektrik İdaresinde alışılmış bazı gayrıyasal uygulamalar vardır.
Bunlardan birisi de "borcu en kestirmeden ve en kolay kimden alabiliyorsan, hakka hukuka bakmadan, ondan al" dır.
Genelde de bunda başarılı olurlar.
Baktınız olmuyor noterden ihtarname çekersiniz ama ondan önce gerekirse şefin üstüne (amirine) gidin oraları biraz dağıtın.
Pabucun pahalı olduğunu anlayınca diretmezler.
Ev sahibinize de dikkat... Siz mukaveleyi üstünüze çevirdikten sonra kullandığı elektrik size ait olacaktır.
evi tahliye edene kadar elktriği bağlatmayın.
(sessiz düşünüyorum. Mesela birisi (meçhul?) sayacın bağlantı ve kulak mühürlerini koparmış olsa da, siz de safiyane bir şekilde Elektrik İdaresinin Frod (kaçak) servisine ihbarda bulunsanız ne olur....(ihbar internetten isim vermeden bile yapılabiliyor)
Bildiğim kadarı ile, froddan gelip zabıt tutarlar, elektriği keserler, sayacı incelemeye alırlar, tesisat kimin üzerine ise canına okurlar......tabii bunları size önermiyorum. sadece bir an hayal kurdum.....;) .....)
Esenlikler,
-
BAŞVURUDA İSTENİLECEK BELGELER:
Perakende satış sözleşmesi yapacak gerçek veya tüzel kişiler, aşağıda (A) bendinde belirtilen ve tüm abone gruplarını kapsayan ortak belgelerden durumlarına ilişkin olanlar ile birlikte abone grubuna ilişkin olarak (B) bendinde yer alan belgeleri verecektir.
A) Tüm Abone Gruplarını Kapsayan Ortak Belgeler
a) Adı, soyadı veya unvanı, adresi, T.C. kimlik (vatandaşlık) numarası, vergi kimlik numarası ( tüzel kişilerde tüzel kişiliğin vergi numarası ile yetkilinin T.C. kimlik ve vergi kimlik numarası) kullanıcı numarası ve dahil olmak istenen abone grubunun açık olarak belirtildiği bilgileri içeren dilekçe
b) Mülk sahibi ise; tapu kaydı veya mülkiyeti belirleyen belge
Mülk sahibi değilse; kira sözleşmesi
c) Nüfus cüzdanı fotokopisi ( tüzel kişilerde yetkilinin)
d) Adına kayıtlı aboneliği varsa; son endeksi de içerecek şekilde ilişik kesme belgesi veya borcu olmadığına dair belge
e) Tüzel kişilerde;
- Tüzel kişiliğin vergi numarasını gösterir belge
- Son durumuna ilişkin yayımlanan Ticaret Sicil Gazetesi aslı veya noter onaylı örneği
- Şirket yönetim kurulundan yetki belgesi veya noter onaylı vekaletname ve imza sirküleri
- Faaliyetlerine ilişkin olarak ilgili resmi kurumlardan alınacak belgelerden herhangi birisi (işyeri açma izin belgesi, kuruluş yeri belgesi, vergi levhası vb.),
f) Kullanıcı numarası;
- Yeni bir kullanım yeri için; bağlantı anlaşmasında belirtilen kullanıcı numarasıdır.
- Bağlantısı mevcut olan kullanım yerlerinde; o kullanım yerine ait tesisata ilişkin olarak plakalarda yazılı olan tesisat numarasıdır. Müşterinin bu numarayı veya yakın kullanıcı tesisat numarası getirememesi halinde kullanım yerine ait kullanıcı numarası Şirketçe tespit edilir.
g) Müşterinin dahil olacağı abone grubu ve/veya tarifesine esas olacak (B) bendinde sayılan belgeler
h) Müşterinin özelliğine göre ilgili mevzuatın gerektirdiği diğer belgeler
B) Müşterinin dahil olacağı abone grubu ve/veya tarifeye esas olacak belgeler
Mesken Aboneliği:
Ortak belgeler
Burada, "Adına kayıtlı aboneliği varsa; son endeksi de içerecek şekilde ilişik kesme belgesi veya borcu olmadığına dair belge" istenmesine rağmen, abone değişikliği yapılacak meskene tesis edilen sayaca ait borç olup olmadığına dair belge istenmemektedir. O borç, sayacın tahsis edildiği kişiye ait bir borçtur, gayrimenkul ile ilişkilendirilmesi gereken bir borç değildir. Zira, bazı mülk sahipleri, mülklerini kiraya verirken elektrik,su,doğalgaz vs sayaçlarını kiracının üzerine alması şartı öngörmektedirler ki, böylece borçtan sorumluluktan kurtulurlar.
Yukarıdaki belgelerle birlikte Bedaş'a başvuruda bulunmanız halinde, abone değişikliğinin yapılması gerektiğini düşünüyorum.
-
Yasadışı hiçbir şey yapmayınız. Siz dilekçe ile başvurunuz. Hatta sayın klmakn'ın belirttiği hususuda dilekçenizde belirtiniz.
''....... tarihinde almış olduğum tapusu ekte bulunan taşınmazın yaptığım inceleme sonucunda 2003 ten beri elektrik borcu olduğunu öğrendim. Elektrik kaçak kullanımda değilse halendaha idarenizce kesilmemiş olmasının ciddi bir idari hata olmasına karşın borçlu halen daha aynı evde ikamet etmektedir. ...'' gibisinden bir dilekçe vermeniz yeterli olacaktır.
Bedaştaki şefe görevi ihmal ciddi suçtur de o anlar...
-
Sayın site üyeleri verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum...
dediklerinizi uygulayacağım...
olumlu veya olumsuz gelişmeleri aktarırım...
ilginiz için hepinize sonsuz teşekkürler...
bu arada zaten sayaç şu anda mühürsüz yani kaçak kullanıyor...
Ev sahibinin bugün bana dediği; sen o şefe bakma ben geçenlerde ona aracı ile 500 ytl verdim dedi...
sanırım o yüzden duruma göz yumuluyor umarım sonunda kabak başıma patlamaz...
hayırlısı bakalım bindik bir alamete...
-
Alıntı:
ersyno rumuzlu üyeden alıntı
Ev sahibinin bugün bana dediği; sen o şefe bakma ben geçenlerde ona aracı ile 500 ytl verdim dedi...
Bence, bu bir ihbar.
-
iyi de inkar edeceklerdir...
benim derdim olayı karıştırmak değil ki, borçsuz yeni bir abonelik...
-
Alıntı:
ersyno rumuzlu üyeden alıntı
:( 1 Martta bir ev aldım.bilgizsizlikten dolayı herhangi bir araştırma yapmadım...
evi bana satan kişi henüz dairede oturuyor.ve elektrik aboneliği bu kişi üstüne ancak yaptığım araştırmada dairenin 14 bin ytl elektrik borcu olduğunu öğrendim....
evin eski sahibi çıktığında ben yeni bir abonelik anlaşması yapıp yeni bir saatle yaşamıma devam ederim diye düşünüyordum ama bugün bedaşa bilgi almaya gittiğimde oradaki yetkili evi satın aldığınıza göre borcu da siz üstlenmişsiniz demektir dedi ve borç sıfırlanmadan yeni abonelik yapılamayacağını söyledi...
malsahibi 2003 den beri hiç ödeme yapmamış ve son 4 faturada da kaçak yazıyor...
sizce bu durumda ne yapmalıyım bu tip durumlarda borç evin borcumudur yoksa saat kimin üstüneyse onun mu borcudur...
yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
Doğrusunu isterseniz sizin bu durumda hiç bir şey yapmanız gerekmiyor. Evi size satan kişi evden çıktığı anda Bedaş'a gerekli belgelerle başvurup üzerinize abonelik yaptıracaksınız o kadar. Sizin üçüncü sahıs olarak, Bedaş'ın kendi abonesi ile aralarında olan borç alacak ilişkisini takip etmek gibi bir zorunluluğunuz olmadığı gibi buna hakkınız da yok.
Ne yazıktır ki; hukuku hiçe sayan bazı işletmeler "eski abone artık elimizden gitti, idaremizin alacağını en kolay tahsil etme yolu yeni abone olacak kişiye bu borcu ödetmektir" zihniyetini Yargıtay kararlarına rağmen terk etmemektedirler.
Yani işletme olarak kendi yasal abonenizden tahsil edemediğiniz alacağınızı borçla hiç bir alakası olmayan yeni abonenize hizmet vermemekle tehdit ederek bu borcu ödeteceksiniz, buna da hukuk diyeceksiniz, öyle mi?
Ya abone dişli çıkar da, kardeşim sizin kendi abonenizle aranızda olan borç, alacak ilişkisinden benim üçüncü şahıs olarak sorumluluğum nedir diye soracak olursa ne diyeceksiniz? Kem küm edip laf kalabalığına getirerek ödetmeye çalışacaksınız değil mi?
Bu itibarla bu durumdaki vatandaşlarımızı bir kez daha buradan uyarmayı kendime görev addediyorum; ister yeni ev satın almış, isterse kiralamış olun HİÇ BİR ŞEKİLDE BAŞKASININ ADINA OLAN SÖZLEŞMEDEN DOĞAN BORCU ÖDEMEYİN, BU BORÇLA İLGİLİ BİR ARAŞTIRMAYA GİRİŞMEYİN, BORÇLA İLGİLİ SORUŞTURMADA TARAF OLMADIĞINIZI AÇIKÇA BELİRTİN.Saygılarımla.
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
-
Borç sizin değil ödemeyin. Elektriği açmazlarsa yasal yollara başvurun. İdare ben alacağımı tahsil edeyim de kim öderse ödesin mantığında. Benzer durum bir yakınımın başına gelmişti. Tedaş nuh dedi peygamber demedi ve elektriği açmam diye tutturdu. Baktilar ki, karşılarında kolay yutulur lokma yok mecburen açtılar. Üstlerine gidin derim.
-
arkadaşlar durumda herhangi bir değişiklik yok bedaş hala direniyor ve evi aldığım kişi de evi boşaltmıyor....
ama beni en çok düşündüren elektrik borcu .Elektrik kaçak kullanılmaya devam ediliyor ve her ay 300-400 ytl gibi büyük faturalar geliyor...ama ne hikmetse hala yasal bir uygulama yapılmıyor...
sizlerden ricam benim durumuma uygun yeni sözleşme yapabilmem için bana örnek bir dilekçe yazabilir misiniz ve bir de örnek mahkeme kararları yayınlayabilir misiniz?
şimdiden teşekkür eder iş hayatınızda başarılar dilerim...
-
Re: Satın Aldığım Dairenin Elektrik Borcu Kimi Bağlar?
arkadaşlar lütfen bir yardımmmm...
-
Konu ile ilgili olarak acaba herhangi bir Yargıtay kararı mevcut mu? Bir üstat olduğunu belirtmiş acaba söz konusu kararı buraya ekleyebilir mi ?
-
aslında ben internetten araştırmalarımda şöyle bir yargıtay kararı buldum ama işe yarar mı , yani bunu dilekçeye ekleyip kardeşim böyle bir karar var sen nasıl yeni sözleşme yapmazsın dersem sonuç alabilir miyim?
değerli hukukçular bir okuyup yorumlar mısınız?
T.C.
YARGITAY
3. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/5997
K. 2004/6790
T. 14.6.2004
• BAŞKASINA AİT BORCU ÖDEMEK ( Davacının Davalı Kurumun Dürüstlük Kuralı Dışı Davranışı Sonucu İstemeyerek Kiracısına Ait Elektrik Borcunu - Ödediği Meblağı Geri İsteyebileceği )
• ELEKTRİK BORCU ( Davacının Davalı Kurumun Dürüstlük Kuralı Dışı Davranışı Sonucu Kiracısına Ait Elektrik Borcunu İstemeyerek Ödemesi - Ödediği Meblağı Geri İsteyebileceği )
• SÖZLEŞME YAPILMASININ ZORUNLU KILINDIĞI DURUMLAR ( Elektrik Abone Sözleşmesi - Bir Başkasının Borcunu Ödeme Şartına Bağlanmasının Dürüstlük Kuralına Aykırı Düşeceği )
• ELEKTRİK ABONE SÖZLEŞMESİ ( Bir Başkasının Borcunu Ödeme Şartına Bağlanmasının Dürüstlük Kuralına Aykırı Düşeceği - Ödenen Meblağın Sebepsiz Zenginleşme Yolu İle Geri Verilmesinin Dava Edilebileceği )
• SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME ( Elektrik Abone Sözleşmesinin Bir Başkasının Borcunu Ödeme Şartına Bağlanması - Dürüstlük Kuralına Aykırı Düşeceği/Bu Yol İle Geri Verilmesinin Dava Edilebileceği )
818/m.61,62
ÖZET : Kural olarak borçlu olmadığı şeyi rızasıyla ifa eden kimse ancak bu ifanın hataen yapıldığını kanıtlaması koşuluyla iadesini isteyebilir. Somut olayda ise davacı davalı kuruma dava dışı üçüncü kişinin borcunu davalının dürüstlük kuralı dışı davranışı sonucu ödemiş olması bu kuralın istisnası teşkil eder. Bunun sonucu olarak da davacı ödediği meblağı geri isteyebilir.
DAVA : Dava dilekçesinde 1.043.470.000 lira alacağın faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
KARAR : I ) İDDİA, SAVUNMA VE YEREL MAHKEME KARARININ ÖZETİ:
Davacı, kiracısına ait elektrik borcunu ( istemeyerek ) ödemek zorunda kaldığını iddia ederek sözü edilen bedelin tahsilini istemiş, davalı taraf; davacının kendi kiracısı olan eski aboneye karşı rücu davası açabileceğini savunmuş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı kurum tarafından temyiz edilmiştir.
II ) YASAL DAYANAKLAR
Borçlu olmadığı şeyi rızasıyla ifa eden kişi, ancak yanılarak bu ifada bulunduğunu ispat ederse, iadeyi sağlayabilir. ( BK. mad. 62 ).
Borç olmadan ifa edilen şeyin hata ile ifa şartı gerçekleşmediği takdirde BK. mad. 62 uyarınca geri istenemediği durumlarda BK. mad. 61 uyarınca da iade talep edilemez. O halde:
BK. mad. 62'ye göre, istirdat ancak borçlu bulunulmayan bir şeyin iradi olarak tediyesi ( ifası ) halinde hataya tabi kılınmıştır. İradı olmayan bir tediye, hatta edada bulunan kimse edada bulunduğu zaman borcun olmadığını bilse bile, istirdat edilebilir ( Andreas von Tuhr: Borçlar Hukukunun Umumi Kısmı, c.1-2, çev. Cevat Edege, Ank. 1983, sh. 425; Oğuzman Kemal/Öz, Turgut: Borçlar Hukuku, Genel Hükümler, İst. 1995, sh, 719; Öz Turgut; Öğreti ve Uygulamada Sebepsiz Zenginleşme, İst. 1990, sh. 91 vd; Reisoğlu Seza: Sebepsiz iktisap Davasının Genel Şartları, Ank. 1961, sh. 158 ).
III ) GEREKÇE VE SONUÇ
Burada davacı taraf, davalıya ""kendi çıkarı için"" dava dışı üçüncü kişinin borcunu eda etmiştir. O halde davalıya ( alacaklıya ) ""edim zenginleşmesi"" istemi yöneltebilir. Zira davacı, borçlunun borcunu, ona karşı herhangi bir kişisel edim borcunu yerine getirme niyeti olmaksızın ve onun açık ya da varsayılı oluru bulunmaksızın, kendi isteğiyle kapatmıştır. Alacaklıya, ""kendisi için"" bir borç ödememiştir. Edim ( ifa ) ile izlediği amaç, alacaklıya ( davalıya ) yöneliktir. Zira iktisap, davacının ( fakirleşenin ) ifa amacıyla yaptığı işten değil de davalının ( zenginleşenin ) davranışından kaynaklanmıştır ( Öz, sh. 94 ).
Kamu hukuku kuralları uyarınca kamu hizmeti görmekte olan kamu idareleri veya müesseseleri veya bunlara bağlı teşekküller ya da imtiyaz yolu ile bu hizmetleri yürüten işletmeler ( Devlet Demir Yolları, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, PTT, Belediye Otobüs ve Su İşletmeleri, Türkiye Elektrik Kurumu vs. ) şartlarına uygun şekilde başvuran her kişi ile sözleşme yapmakla yükümlüdürler [/COLOR]( Tekinay/Akman/Burcuoğlu/Altop, Borçlar Hukuku, Genel [/U]Hükümler, c-1, Ank.1991, sh. 373 vd; Tunçomağ Kenan: Türk Borçlar Hukuku, l, Genel Hükümler, 6. bası İst. 1976, sh. 241 vd; Oğuzman/Öz, sh. 133 ). Aksine davranış halinde Kamu Hukuku kurallarına göre şikayet veya dava yollarına başvurulabilir. Kaldı ki, bir çok halde bir tekel durumu da sözkonusu olduğu için özel hukuk esaslarına da dayanılabilir.
Dürüstlük kuralının bir sözleşme yapılmasını zorunlu kıldığı durumlarda, bu sözleşmeyi yapmaktan kaçınma ya da uyuşmazlık konusu olayda olduğu üzere bir başkasının borcunu ödeme şartına bağlamak dürüstlük kuralına aykırı düşer. Bu durumdan zarar gören taraf sözleşmenin yapılması için dava açabileceği gibi, sözleşmenin yapılmaması yüzünden uğradığı zararın tazmin edilmesini ya da ödemek zorunda bırakıldığı meblağın nedensiz zenginleşme yolu ile geri verilmesini dava edebilir. Zira, tekel durumundaki davalı, sözleşme yapma serbestisini kötüye kullanmış bulunmaktadır. O halde yukarıdaki gerekçelerle davalı tarafın temyiz itirazları reddedilmeli ve sonucu itibariyle doğru bulunan yerel mahkeme kararı onanmalıdır.
SONUÇ : Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve kanuna uygun olan hükmün ( ONANMASINA ), 14.6.2004 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
-
Yazi karakterleri (harf)bozuk oldugundan iptal ettim.
-
Sayın Karavelioğlu; dilekçe örneğiniz elime geçti, bu süreçteki yakın ilginiz arkadaşlığınız ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür eder size ve tüm yardımını esirgemeyen diğer site üye ve yöneticilerine teşekkürü bir borç bilir, saygılarımı sunarım...
-
böyle durumlar oldukça sık rastlanıyor.kurum ,borcu ödenmediği halde verilen hizmeti durdurmuyor,sonrada kimi bulursa ona yükleniyor.hukukçu değilim ama abonelikler kişiler üstüne yapıldığına göre, vede borçların şahsiliği ilkesi olmasına rağmen yeni abonelik isteyen kişilere karşı " eski borcu öde sonra abone ol "diyenlerin tutumlarını anlamakda zorluk çekiyorum.benim sorum ;borç ödenmediği halde bu hizmeti durdurmayan ve borç miktarını çok yüksek meblalara çıkmasına neden olan görevli memurlar hakkında ne yapılabilir.herhangi bir dava sonucunda bir ceza almaları mümkün olurmu.birde eğer yeni abone olacak kişi eski borçlardan sorumlu tutulamazsa yeni abonelik bağlantı işlemini yapmayan memurlar hakkında ne yapılabilir.
bazı memur arkadaşlar vatandaşlara "biz burda 111 kişi çalışıyoruz git hepimizi şikayet et" gibi meydan okuyabiliyolar.
-
bugün gittim müdürle ve tahsilat şefiyle görüştüm meseleyi tekrar anlattım gene aynı yaklaşımı sergilediler ben de tapu fotokopisi ve ilgili yargıtay kararlarının bulunduğu ayrıntılı bir dilekçe yazdım bıraktım eğer abonelik yapılmazsa konuyu yargıya taşıyacağımı ve avukat mahkeme masraflarını kuruma ödeteceğimi falan belirttim.bir de elektriksiz geçecek günlerim için tazminat davası ile görevi kötüye kullanma davası açabileceğimi belirttim müdür dilekçeyi okudu ama pek renk vermedi verin dilekçeyi işleme bir tahkikat yapalım dedi...
umarım bir sorun çıkmaz ve bir an önce konu çözülür bende rahat bir nefes alırım...
acaba bu dilekçeye ne zaman cevap verirler ya da dilekçe numarasıyla ben mi takip edeyim...
teşekkürler saygılar...
-
Borç kimin üzerineyse onu bağlar ama; ülkemizde konut sahiplerinden istiyorlar bu borcu.Böylesi daha zahmetsiz ve kolay çünkü...kim uğraşacak borcu takiıp gidenle öyle değil mi?
-
umarım sorununuz çözülür.sonucu burda bildirirseniz iyi olur.
-
Değerli Arkadaşlar
Tedaş'ın bir şöyle bir uygulaması var
bir kaç faturanızı ödemediniz buna zaten faiz ödüyorsunuz
Tedaş elektiriğinizi borcunuzdan dolayı kesti
sizde gidip bir elektrikçi getirdiniz elektiriği yeniden bağladınız kullanmaya başladınız
Tedaş
bundan sonra tahakkuk etirdiği faturaları kaçak kullanımdan dolayı iki misli olarak gönderiyor yani borca hem faiz uyguluyor hemde KW. bedeli 150 kuruşken 300 kuruşa satıyor
bu uygulaması yasalmı ?
buna yönelik yapılabilecek birşey varmı?
tedaşın bu uygulamsası borcu ödemeyi imkansız hale getirdiği gibi borcun çığ gibi büyümesine neden olmakta
Yani kredi kartından daha kötü
-
bugün tedaştan telefon geldi yaptıkları tahkikat sonucu hala sözleşme sahibi olan eski mal sahibinin dairede oturduğunu bu yüzden de benimle sözleşme yapamayacaklarını söylediler...ben bunu zaten dilekçemde belirtmiş ve eski mal sahibinin yani borçlu kişinin yaklaşık 15 gün içinde daireyi tahliye edeceklerini yazmıştım...amacım da borçlu kişi çıkıp izini kaybettirmeden bedaş ne yapacksa yapsındı ama telefondaki yetkili sanki amerikayı keşfetmiş gibi borçlu kişi dairede oturuyor yeni sözleşme yapamazsınız dedi...
ben de bunun üzerine ben bunu zaten dilekçemde belirttiğimi söyledim borcun tahsili için ne yapacaksanız bu kişiler çıkmadan yapın dedim o da pişkin pişkin o bizim işimiz değil biz hukuka sevketmişiz dedi...
bunun üzerine peki dedim madem sorun borçlunun hala dairede oturmasıymış bu kişiler 10 gün içinde daireyi tahliye ettiklerinde ben gelip sözleşmemi yapabileceğim o zaman dedim .yetkili ise gene aynı teraneye döndü ve evi alırken araştıracaktınız evi alan borcu üstlenir masallarına başladı ben yargıtay kararlarından ve borcun 3. kişileri bağlamayacağından bahsedip sesimi yükseltince de sistem bu işinize gelirse deyip telefonu kapattı...
sorum şu olacak usul dilekçelere sözlü cevap verilmesi midir?
yoksa gidip dilekçeme yazılı bir cevap isteme hakkım var mı ve sözleşme yapılmamasına sebep olarak borçlunun hala dairede oturması sebebiyle falan gibi bir yazılı cevap vermek zorundalar mı? bu şekilde bir cevap verirler mi verirler se borçlu daireyi boşalttığı anda bu sebep ortadan kalkacağı için artık sözleşme yapmak zorunda kalırlar mı?
bu artık benim için gurur mücadelesi oldu sizler neler önerirsiniz...
hepinize iyi akşamlar saygılar...
-
özür tedaş yazmışım
BEDAŞ olacaktı...
-
cuma günü bedaştan telefon geldi yaptıkları tahkikat sonucu hala sözleşme sahibi olan eski mal sahibinin dairede oturduğunu bu yüzden de benimle sözleşme yapamayacaklarını söylediler...ben bunu zaten dilekçemde belirtmiş ve eski mal sahibinin yani borçlu kişinin yaklaşık 15 gün içinde daireyi tahliye edeceklerini yazmıştım...amacım da borçlu kişi çıkıp izini kaybettirmeden bedaş ne yapacksa yapsındı ama telefondaki yetkili sanki amerikayı keşfetmiş gibi borçlu kişi dairede oturuyor yeni sözleşme yapamazsınız dedi...
ben de bunun üzerine ben bunu zaten dilekçemde belirttiğimi söyledim borcun tahsili için ne yapacaksanız bu kişiler çıkmadan yapın dedim o da pişkin pişkin o bizim işimiz değil biz hukuka sevketmişiz dedi...
bunun üzerine peki dedim madem sorun borçlunun hala dairede oturmasıymış bu kişiler 10 gün içinde daireyi tahliye ettiklerinde ben gelip sözleşmemi yapabileceğim o zaman dedim .yetkili ise gene aynı teraneye döndü ve evi alırken araştıracaktınız evi alan borcu üstlenir masallarına başladı ben yargıtay kararlarından ve borcun 3. kişileri bağlamayacağından bahsedip sesimi yükseltince de sistem bu işinize gelirse deyip telefonu kapattı...
sorum şu olacak usul dilekçelere sözlü cevap verilmesi midir?
yoksa gidip dilekçeme yazılı bir cevap isteme hakkım var mı ve sözleşme yapılmamasına sebep olarak borçlunun hala dairede oturması sebebiyle falan gibi bir yazılı cevap vermek zorundalar mı? bu şekilde bir cevap verirler mi verirler se borçlu daireyi boşalttığı anda bu sebep ortadan kalkacağı için artık sözleşme yapmak zorunda kalırlar mı?
bu artık benim için gurur mücadelesi oldu sizler neler önerirsiniz...
hepinize iyi akşamlar saygılar...
-
Kasım ayında satın aldığım evde eski ev sahibini iki ay kirasız oturttum. "Kiracın olarak kalayım" teklifinde bulundu iyi ki kabul etmemişim.
Evi teslim ettiğinde 4 aylık elektrik, 8 aylık da su borcu olmak üzere iki kuruma toplam 480 YTL borcu olduğunu öğrendim. Kendisine defalarca ulaştım. Her seferinde ödeyeceğini söyleyerek beni oyaladı durdu. Su borcunu, İSU daki tanıdık bir müdüre eski ev sahibini arattırarak hallettim, geldi yatırdı. Ancak elektrik idaresinde kimseyi tanımadığım için (malum tanıdık varsa çözülüyor memleketimde işler, yoksa ... ) SEDAŞ taki yetkililer borç ödenmeden aboneliği kendi üzerime alamayacağımı söylediler. Defalarca borçluyu aradığımda hep "bu hafta yatırıyorum" oldu cevabı.
En son kuruma gidişimde ilgili mühendis, şahsın yeni adresini biliyorsam bir dilekçeyle bu adresi bildirmemi istedi. Şanslıymışım ki şahıs, evi bana sattığı emlakçı aracılığıyla başka bir ev kiralamıştı ve kolaylıkla evinin adresini buldum. Dilekçeyi yazdım. İki ay boyunca süren sıkıntım bu kadarmış.
Abonelik kendi üzerine kayıtlı olmadığı halde (halen daha evin evvelki sahibi üzerinden kullanıyormuş elektriği) SEDAŞ nasıl aldıysa aldı kendisinden ve ben de evimin elektrik aboneliğini açtırdım.
Demek ki elektrik kurumları arasında farklı uygulamalar var. Sizin şanssızlığınız şahsın hala evde oturuyor olması. Aslında şimdiden kurumu uyarmakta haklısınız çünkü bu karakterdeki bir kişi, sizin bulamayacağınız, adresini tespit edemeyeceğiniz bir yere taşınmayı akıl edecektir.
Sizin evinizden çıktığında yeni taşınacağı adres önemli. O adres için tetikte bekleyin derim. Allah yardımcınız olsun.
-
dairem haftaya inşallah boşalıyor...
geçen görüşmemizde bedaşın şefi sözlü olarak daire boşaldığında gelin yeni sözleşme yapabilirsiniz dedi ama daireyi satın aldığınız tarihten yani 1 marttan itibaren gelen faturaları siz karşılarsınız dedi...
ben elektrik aboneliği için verdiğim dilekçede dairede henüz eski mal sahibinin olduğunu belirtmiştim onlarda yaptıkları tahkikatta dairede henüz eski mal sahibi oturduğu için yeni sözleşme yapamazsınız demişlerdi.Yani dairenin satın alınmış olduğu tarihten temmuza kadar bu kişilerin oturduğu resmi olarak kendilerince de biliniyorken marttan itibaren gelen yaklaşık 2.000 ytl elektrik faturasını bana ödettirmeye çalışabilirler mi?
yeni aboneliğe razı oldular ama bu tapu sonrası borç size ait olacak probleminde haklılık payları var mı?
cevaplayacak arkadaşlar şimdiden teşekkürler saygılar...
-
:o :o :o
arkadaşlar 2 gün önce borçlu şahıs çıktı ben de doğruca bedaşa gittim başvurumu yeniden yaptım.ertesi gün bedaştan ekip tespite geldi ve borçlunun çıktığına ikna oldu.bugün gittim ve 3 aylık sürecin sonucunda adıma yeni sözleşmemi yaptım...
tüm site yönetimine ve üyelerine bu süreç içinde yaptıkları katkılar ve fikirler için teşekkür eder saygılar sunarım...
-
Sayın Ersyno,
Haklı mücadelenizi süreç boyunca hep destekledim ve sonunda başardığınızı duymak beni gerçekten çok mutlu etti. Bu konuda biraz da olsa bir katkım olabilmişse kendimi daha da mutlu hissedeceğim. Ancak önemli olan bireysel kazanımlardan çok işletmeleri bu hukuk dışı uygulamalardan tamamen vazgeçirmeyi başarabilmek. Bu da şimdilik çok zor görünüyor, hakkını aramayı bilmeyen birçok tüketici vatandaş başkalarına ait borçları ödemek zorunda bırakılıyor. Umarım yaptıkları işin hukuk dışı olduğunu çok iyi bilen bu tür işletmeler kendilerine bir çeki düzen verir ve hukuk içerisinde hareket ederler. Yeni evinizde güle güle oturun. Saygılarımla.
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
-
Sayın Karavelioglu biraz geç oldu ama herşey için teşekkür ederim...
Başkalarının borcunu kimse boş yere ödemesin bedaş iski veya benzer kurumlara daha öncden olan borçları yeni abone olmak isteyenler sakın ödemeyin, bu konuda muhakkak haklarınızı zorlayın ve ödeme yapmayın sonunda yumuşadıklarını göreceksiniz...
Bu konularda sıkıntısı olalar varsa sıkıntılarınızı paylaşın ben de deneyimlerimi aktarmaya çalışayım...
-
Kıymetli Arkadaşlar,
Benzer bir sorun bende de var.Satın aldığım dairenin kiracısı elektrik ne de su yaklaşık 2 yıldır hiçbir ödeme yapmamış Ve de her ne hikmetse kesilmeden here ikisini de kullanıyor.Elektrikle ilgili sorunu aboneliği üzerine olduğu için tedaşla görüşerek -sağolsunlar- hallettim. Bendeki asıl sorun su ile ilgili.Suyun aboneliği bina yapıldıktan sonra daireye giren kiracı tarafından alınmamış. Yani su hiçkimsenin üzerine değil.Daireyi boşaltacağına dair tahliye taahhütnamesi verdi. 15 güne kadar daireyi boşaltacağını taahhüt etti.Büyük bir ihtimalle hiçbir ödeme yapmadan çekip gidecek.Suyla ilgili nasıl bir işlem yapmalıyım.
Saygılar...
-
TC.YARGITAY
13. HUKUK DAİRESİ
E. 2003/17444
K. 2004/7862
T. 24.5.2004
• MUARAZANIN MEN'İ TALEBİ ( Su Tekelini Elinde Bulunduran Kamu Kurumunun Borcu Bulunmayan Kişiyle Abonelik Sözleşmesi Yapması Mecburiyeti - Önceki Kiracının Su Borcunun Bulunmasının Yeni Kiracıyla Sözleşme Yapılmasına Engel Olamayacağı )
• SU ABONELİK SÖZLEŞMESİNİ YAPMA MECBURİYETİ ( Su Dağıtım Tekelini Elinde Bulunduran Kamu Kurumunun Önceki Kiracının Su Borcu Nedeniyle Yeni Taşınan Kişiyle Sözleşme Yapamayacağına İlişkin Yönetmelik Hükmünün Geçersiz Olması )
• KİRACININ SU BORCUNU ÖDEMEDEN TAŞINMASI ( Yeni Taşınan Kiracının Su Aboneliği Talebi - Su Tekelini Elinde Bulunduran Kamu Kurumunun Borcu Bulunmayan Yeni Kiracıya Su Vermek Zorunda Olması )
• BORÇTAN DOLAYI SUYU KAPATILAN DAİRE ( Abone Olan Kiracının Tahliye Ettiği Daireye Taşınan Yeni Kiracının Abonelik Sözleşmesi Talebi - Su Tekeline Sahip Kamu Kurumunun Borcu Olmayan Kişiyle Sözleşme Yapması Mecburiyeti )
ÖZET : Su tekelini elinde bulunduran kamu kurumu olan davalının abonelerle yaptığı abonelik sözleşmesi iltihaki sözleşme niteliğinde olup, somut olayda olduğu gibi su tekelini elinde bulunduran kamu kurumu, alacağını kendi abonesinden isteyebilir. Sözleşme yapma tekeli elinde bulunan bu gibi kamu kurumlarının borcu olmayan kişilerle abonelik sözleşmesi yapması zorunludur. Davalı kurumun çıkardığı yönetmelikte aksine bir hüküm bulunması da sonucu değiştirmez. Aksine bir durumun kabulü borcu bulunmayan şahsın, tekeli elinde bulunduran kurumun sözleşme yapmaması nedeniyle mağduriyeti sonucunu doğurur ki bunun da kabulü mümkün değildir. Mahkemece değinilen bu yönler gözetilerek davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır.
DAVA : Taraflar arasındaki muarazanın meni davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : Davacı, 57/A numaralı işyerinin maliki olduğunu, taşınmazın uzun zamandır kirada bulunduğunu ve taşınmazda kullanılan su aboneliğinin de dava dışı 3. şahıs adına yapıldığını, davalının taşınmazda kullanılan suyu abone olan kiracının borcunu ödememesi nedeniyle kapattığını, ancak kiracının taşınmazı tahliye etmesine rağmen davalının önceki kiracının su borcundan dolayı suyu vermediğini ileri sürerek muarazanın meni ile suyun açılmasına karar verilmesini istemiştir.
Davalı, yönetmeliğin 31/3 maddesi uyarınca önceki su borcu ödenmediği için davacının yeni abone olamayacağını savunarak davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece, BUSKİ tarifeleri yönetmeliğinin 31/3 maddesi gereğince abonelik sözleşmesi devam ederken borç tasfiye edilmeden aboneliğin feshi veya yeni bir abonelik sözleşmesi düzenlenmesinin mümkün olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacının dava konusu taşınmazın maliki olduğu hususunda taraflar arasında ihtilaf bulunmamaktadır. Abone olan kiracının mecuru tahliye ettiği kiracının ve ondan sonraki kiracıların su parasını ödemediği davalının da kiracılar aleyhinde icra takibi yapıp bir kısım su bedelini tahsil ettiği ancak taşınmazın suyunun kesik olduğu dosya içindeki belgelerden ve taraf beyanlarından anlaşılmaktadır. Davacı, taşınmazda bulunan kiracılar tarafından kullanılan suyun bedelinin ödenmemesi sebebiyle kendisinin abone yapılmadığını ileri sürerek eldeki davayı açmıştır. Davalının su tekelini elinde bulunduran kamu kurumu niteliğinde bulunduğunda duraksama yoktur. Su tekelini elinde bulunduran kamu kurumu olan davalının abonelerle yaptığı abonelik sözleşmesi iltihaki sözleşme niteliğinde olup somut olayda olduğu gibi su tekelini elinde bulunduran kamu kurumu alacağını kendi abonesinden isteyebilir. Sözleşme yapma tekeli elinde bulunan bu gibi kamu kurumlarının borcu olmayan kişilerle abonelik sözleşmesi yapması zorunludur. Davalı kurumun çıkardığı yönetmelikte aksine bir hüküm bulunması da sonucu değiştirmez. Aksine bir durumun kabulü borcu bulunmayan şahsın, tekeli elinde bulunduran kurumun sözleşme yapmaması nedeniyle mağduriyeti sonucunu doğurur ki bunun da kabulü mümkün değildir. Mahkemece değinilen bu yönler gözetilerek davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır. Bozma nedenidir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün davacı yarama ( BOZULMASINA ), peşin harcın istek halinde iadesine, 24.5.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.
------------------
-
Cevap: Re: Satın Aldığım Dairenin Elektrik Borcu Kimi Bağlar?
Ailem emekliliği gelen memur olarak tokiden bir daire satın alayım dedi sözleşme ziraat bankasıyla yapıldı. Elektik ve su sayaçlarının sıfırlandığına ilişkin tutanak da orada tutuldu.Ertesi gün abonelik sözleşmesi için elektik idaresine gittiklerinde 270 liralık borç olduğunu öğrendiler.Meğer tokide çalışan işçiler aylardır orada yaşıyormuş.TOKİ şantiyesindekiler kendilerinin sayacı sıfırladığını işçilerin mührü bozduğunu ve borcu ödemeyeceklerini söylediler.Bu durumda borç ödenirse dava açılabilir mi?Açılırsa hangi mahkemenin görevine girer?