-
Cep telefonu mesajları
Telekomünikasyon yoluyla iletişimin denetlenmesinde her kesin cep telefonu mesajlarının içerikleri ile birlikte kayıt altına alındığı söyleniyor.Bu doğrumudur?
Alınıyorsada en fazla ne kadar süre alınıyor?
Bir de böyle bir kayıt altına alma olayı delil niteliği taşırmı?
Her şey için sağolun.
-
Re: Cep telefonu mesajları
Sayın yöneticilerimiz ve avukatlarımız cevap verirse sevinirim.Çok sağolun
-
Cevap verirseniz sevinirim.Şimdiden sağolun
-
Alıntı:
damlasu rumuzlu üyeden alıntı
Telekomünikasyon yoluyla iletişimin denetlenmesinde her kesin cep telefonu mesajlarının içerikleri ile birlikte kayıt altına alındığı söyleniyor.Bu doğrumudur?
Alınıyorsada en fazla ne kadar süre alınıyor?
Bir de böyle bir kayıt altına alma olayı delil niteliği taşırmı?
Her şey için sağolun.
Sayın ,damlasu;
Telefon mesajlarının içeriğine adli mercilerce soruşturma ya da kovuşturma safhasında ulaşılabilmektedir.Bunlara geçmişe dönük ulaşılabilmenin süresi hakkında bilgim yok.
Taraflarla,soruşturma,kovuşturma ya da hukuk davaları konusuyla bağlantısı olması kaydı ile ilgililer lehine ya da aleyhine söz konusu mesajların delil teşkil edebileceğini düşünmekteyim...
Telefon görüşmeleri ,yetkili merci kararı olmadığı müddetçe dinlenememekte ve içeriği kayda alınamamaktadır.Ama kim kimle ne zaman ne kadar süre görüşmüş bunlar zaten gerektiğinde geçmişe dönük yetkili mercilerce ulaşılabilecek kayıtlardır.
BU söylediklerimin aksine bir görüşü ya da ek bir görüşü olan varsa sayelerinde ben de bilemediklerimi öğrenmiş olacağım...
-
Sayın mehmet bey mesaj içeriklerinin kayıtı için önceden mahkeme kararı olması gerekmezmi? Telefon görüşmeleri gibi.
-
Birde bir internet sayfasında şunu okudum nedersiz;
" İDDİANAME
İddianamede Erol Köse'nin mesajları, şikayetçi tarafından atılan mesajlara tepki olarak yazdığını, asıl kendisinin mağdur olduğunu ve kendisine gelen mesajların içeriğinin GSM firmasından istenmesini talep ettiği vurgulandı. İddiaları soruşturan savcı Hikmet Usta iddianamede, GSM firmasının SMS kısa mesajların içeriklerini kayıt altına almadığını belirterek Erol Köse'nin başka bir delil ileri süremediğini ifade etti. Savcı, dosya kapsamındaki delillere göre cinsel taciz suçunu birçok kez işlediği iddia ettiği Köse’nin TCK'nin 105/1'inci maddesine göre, cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şik?yeti üzerine, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına veya adl? para cezasına çarptırılması isteniyor."
Cevabınızı bekliyorum...
-
Sayın Hocam cevaplarsanız sevinirim Birde yetkili merci derken mahkemeleri ve savcıları kastediyorsunuz değil mi?
-
Alıntı:
Sayın Hocam cevaplarsanız sevinirim Birde yetkili merci derken mahkemeleri ve savcıları kastediyorsunuz değil mi?
Evet...Soruşturma ve kovuşturma derken mahkemeler ve c.savcılıklarını kast etmiştim...Bahsettiğinizi E.Köse olayında GSM şirketinin cevabına bir anlam veremedim..GSM mesajları hakkında size bir davadaki tecrübemi aktarmıştım..Sizin bahsettiğiniz olayda neden öyle bir cevap verilmiş?Araştırmamız gerekiyor.....Bu konu GSM şirketlerinin keyfiyetinde olan bir mevzuysa o zaman konunun yasal dayanağını araştırmamız gerekiyor demektir....Araştırmaya çalışacağız.....Ardı ardına sitede soru sormanıza rağmen hiç kimsenin sorunuza cevap yazmamış olması beni vicdanen tecrübelerimi sizinle paylaşmaya itti....Konunun yasal dayanağını araştırmaya çalışacağım...Benden önce bir meslektaşım cevap verirse beni bu zahmetten kurtarmış olacak.Ayrıca kendimi sizin hitap ettiğiniz gibi konu hakkında hoca olacak seviyede hissetmiyorum..Her şeye rağmen hakketmediğim bu iltifatınız nedeniyle yine de nezaketen de olsa teşekkür ediyorum..Sonuca hep birlikte en kısa sürede ulaşabilmemiz dileğiyle ...
-
Sayın hocam bu konu ile ilgili net bilgiye nasıl ulaşabiliriz.
Birde sizin başınıza böyle bir olay geldimi?Birde mesajları Gsm şirketi ne kadar süre ile saklıyor.Cevaplarsanız sevinirim.
Hocam araştırıp bir zahmet cevap verebilirmisiniz ? Çok sağolun.
-
Evet o iddianameyi hatırlıyorum.Ancak GSM şirketlerinin artık iletişim yoluyla işlenen suçların büyük bir kısmının iletişim vasıtaları yoluyla olmasından ötürü Ulaştırma bakanlığının bu konu ile ilgili bir genelgesi mevcuttu.Tüm GSM şirketleri çağrı, mesaj ve sinyal bilgilerini yanılmıyorsam ya 2 yada 5 yıl boyunca saklamak zorundalar.Ayrıca bu husus GSM şirketlerinin keyfiyetinde olan bir husus değildir.Sadece dijital santrale geçilmeyen kırsal kesimlerde çağrı ve sinyal bilgilerinin TT Tim tarafından tespit edilememesi Adli makamlar tarafından mazeret kabul edilmekte olup diğer GSM şirketleri için böyle bir keyfiyet hakı bulunmamaktadır.Sonuç olarak hangi GSM firması olursa olsun çağrı, mesaj ve sinyal bilgilerini ya 2 yıl yada 5 yıl tama hatırlamıyorum arşivlerinde bulundurmak zorundalar.Sanırım yukarıda belirtilen iddianamede bir zamanlar telsim olan vodafone nin yapılanma sürecinde olduğundan teknik bir hatadan kaynaklanmış olduğunu düşünüyorum.
-
Sayın elvan bey sayın commodoretr1 şöyle diyor;
" Sistem mesaj ve telefonları kayıt edilir. Yani siz türkcell i aradığınızda o telefon kayıt edilir ki bunu size söylerler konuşma başında 'kalite yükselmesi...'' ile başlayan bir cümle ile. Yoksa kayıt bildiğiniz gibi kayıt cihazı ile yapılıyor 28 milyon abonenin bir biriyle yaptığı görüşmelerin kaydını tutmak ilgili şirketi hem batırır hem yasa dışı iş yapmış olur. Dediği gibi olsa mahkemeler neden dinleme izni versin ki hepsi dinleniyor getirin der biter...
Mesaj ve telefon kayıtları 5 sene geriye dönük olarak kime kime olarak çıkarılabilir. Başkaca bir mahkeme kararı yoksa."
Buna katılıyormusunuz.Cevaplarsanız sevinirim.
-
Sayın damlasu,
Olay dinleme olayı değil, yapılan aramaların kayda geçirilmesidir. Yani hangi numara aramış ne zaman aramış. Telefon dinlemek ayrı bir mevzuudur. Eğer suç işlendiğinde delil mahiyetinde olacaksa hakimin izniyle telefon dinlenebilir ve konuşmalar kayıt altına alınır. Ama suç alameti olacak bir kayda rastlanamazsa da o konuşma kayıtları imha edilir.
Diğer yandan mesajlarda GSM firmaları tarafından belli bir süreye kadar kayıt altına alınmakta ve saklanmaktadır.
-
Peki Hanife hanım Gsm oparatörleri bu mesajları ne kadar süre ile saklamaktalar?Bir bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.
-
Alıntı:
Sayın elvan bey sayın commodoretr1 şöyle diyor;
" Sistem mesaj ve telefonları kayıt edilir. Yani siz türkcell i aradığınızda o telefon kayıt edilir ki bunu size söylerler konuşma başında 'kalite yükselmesi...'' ile başlayan bir cümle ile. Yoksa kayıt bildiğiniz gibi kayıt cihazı ile yapılıyor 28 milyon abonenin bir biriyle yaptığı görüşmelerin kaydını tutmak ilgili şirketi hem batırır hem yasa dışı iş yapmış olur. Dediği gibi olsa mahkemeler neden dinleme izni versin ki hepsi dinleniyor getirin der biter...
Mesaj ve telefon kayıtları 5 sene geriye dönük olarak kime kime olarak çıkarılabilir. Başkaca bir mahkeme kararı yoksa."
Buna katılıyormusunuz.Cevaplarsanız sevinirim.
Sayın commodoretr1 in sistem mesaj ve kayıtlarından kastı sanırım çağrı, mesaj ve sinyal bilgilerinin kaydıdır.Evet katılıyorum.GSM şirketleri yapılan görüşmelerin mahkeme kararı olmaksızın kayda alınması konusunda yetkili değildirler.Sadece çağrı, sinyal ve mesaj bilgilerini saklı tutarlar.Ancak TT TİM için aynı şey söylenemez.
-
TT Tim de yine konuşmaları mahkeme kararı ile konuşma içeriklerini kayıt altına alıyor.Öyle değilmi elvan bey
-
Alıntı:
TT Tim de yine konuşmaları mahkeme kararı ile konuşma içeriklerini kayıt altına alıyor.Öyle değilmi elvan bey
TT TİM de durum farklı mahkeme kararına gerek kalmadan kayıt altına alınır tüm görüşmeler.TT TİM de bu süre 2 yıldır.
-
Elvan bey burada TT Tim derken Türk Telekomun Ev telefonlarını kastettiniz öyle değil mi?
Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim
-
Alıntı:
Elvan bey burada TT Tim derken Türk Telekomun Ev telefonlarını kastettiniz öyle değil mi?
Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim
Evet
-
Sayın elvançetinkaya bu mesajların nekadar süre saklandığını nasıl öğrenebiliriz?
Bana yol gösterebilirmisiniz.Yardımlarınız için sağolun.
-
Damla Su öncelikle merhaba. Soruna vakıfım. Öncelikle şunu söyleyeyim. Cep telefonu görüşmeleri ve mesaj bilgileri kayıt altına alınabiliyor. Soruşturma ve kovuşturma aşamalarında ilgili makamlarca, GSM şirketlerinden istenebiliyor. Zaten senin telefonunda kayıtlı suç unsuru taşıyan bir sms mesajı söz konusuysa bunu delil olarak ileri sürebilir ve suç duyurusda bulunabilirsin. Ama halen bu mesaj cep telefonunde gözükmüyorsa yani silmişsen bu konuyu da şikayetinde belirtmek kaydıyla ilgili GSM şirketinden bu sms kayıtları istenebilir. Bu konuda yeni yürülüğe giren Ulaştırma Bakanlığı'nın bir tüzüğü var. Söz konusu tüzük gereğince de bu şirketlerin her türlü konuşma verileri ve sms kayıtlarını 5 yıl boyunca saklama yükümlülükleri var. Bu konuda içiniz rahat olsun. Sorunsuz günler diliyorum.
-
Sayın ADL4255 burada konuşma içerikleri GSM tarafından saklanmıyor değil mi yani kim kimi ne zaman nereden aramış gibi bilgiler GSM de saklı bunu kastediniz değilmi?Bildiğim kadarıyla önceden mahkeme kararı olması gerekir konuşma içeriklerinin kayıtı için.
Mesajlar ise içerikleri ile saklanıyor dediniz her halde.Cevaplarsanız sevinirim.
-
Sayın ADL4255 cevaplarsanız sevinirim.
-
Tum turkıyede cep telefonundan yapılan konusmalar ve kısa mesajların ıcerigi kayıt altına alınıyormu? Gonderilme zamnları kayıt altında orası apacık bellide
E-postalar kayıt ediliyormu? silinmiş ya da sistemde kayıtlı duranlara savcılık aracılı ile ulasmak mumkun mu?
-
Elvan bey ADL4255 nedemek istedi anlamadım.Kafamı karıştırdı.GSM şirketleri üzerinde yapmış olduğumuz telefon konuşma içeriklerinin zorunlu olarak 5 yıl saklanmasınımı söylüyor yoksa benmi yanlış anladım .
Sayın Elvan bey cevaplarsanız sevinirim.
-
Bütün sitede bulunan telefon ile ilgili bilgileri derledim ve sonuç şu;
2 yıl veya 5 yıl tüm mesaj içerikleri kayıt ediliyor.
GSM operatörlerinde aramalar ve çağrı bırakmalar saati saatine mevcut.( konuşma içerikleri yok)
Telekom ev tel. lerinin 2 veya 5 yıl konuşma içerikleri kayıt ediliyor, ancak dinleme yapılmıyor.Mahkeme tarafından istendiğinde bu kayıtlar dinlenilmek üzere gönderiliyor
diye anladım. Çünkü mevzu oldukça karıştı. Başka türlüyse bilen açıklasın.
-
Alıntı:
myirtici rumuzlu üyeden alıntı
Bütün sitede bulunan telefon ile ilgili bilgileri derledim ve sonuç şu;
2 yıl veya 5 yıl tüm mesaj içerikleri kayıt ediliyor.
GSM operatörlerinde aramalar ve çağrı bırakmalar saati saatine mevcut.( konuşma içerikleri yok)
Telekom ev tel. lerinin 2 veya 5 yıl konuşma içerikleri kayıt ediliyor, ancak dinleme yapılmıyor.Mahkeme tarafından istendiğinde bu kayıtlar dinlenilmek üzere gönderiliyor
diye anladım. Çünkü mevzu oldukça karıştı. Başka türlüyse bilen açıklasın.
Tamamiyle doğru.
Yalnız benimde çelişkide kaldığım nokta şu TT TİM tarafından ev telefonlarının kayıt altına alındığını biliyorum.Çünki bu yetki yasayla bu kuruma verildi.Ancak GSM şirketleride kayıt altına alıyor olsa gerek çünki olası bir faili meçhul cinayeti çözebilecek tek husus geçmişe yönelik görüşmeler.Fakat daha öncede belirttiğim gibi mahkeme kararı olmadan dinlenemiyor.Sadece kayıt altına alınıyor.
-
Yani elvan bey Gsm de konuşma içerikleri kayıt edilmiyor öyle değil mi?
-
Elvan bey cevaplarsanız sevinirim.
-
Elvan bey cevaplarsanız sevinirim.Bir de geçenlerde bir avukatın yanına gitmiştim.Bir tane elinde davası olduğunu ve faili meçhu bir cinayet olduğunu söyledi.GSM şirketinden telefon görüşmelerini istemiler savcılık aracılığı ile daha sonra bana görüşme ayrıntılarını gösterdi avukat .Kalın bir kitap gibi görüşme kayıtları.Bu görüşme kayıtlarında Kim kimi aramış kaç saniye aramış ve hangi baz istasyonundan aramış gibi bilgiler bulunmaktaydı ama görüşme içerikleri yoktu.Bunu sorduğumda böyle bir şey olsaydı bu faili meçhul cinayet çözülürdü dedi.Böyle bir şeyin olmadığını söyledi.
Elvan bey cevaplarsanız sevinirim
-
Alıntı:
Elvan bey cevaplarsanız sevinirim.Bir de geçenlerde bir avukatın yanına gitmiştim.Bir tane elinde davası olduğunu ve faili meçhu bir cinayet olduğunu söyledi.GSM şirketinden telefon görüşmelerini istemiler savcılık aracılığı ile daha sonra bana görüşme ayrıntılarını gösterdi avukat Kalın bir kitap gibi görüşme kayıtları.Bu görüşme kayıtlarında Kim kimi aramış kaç saniye aramış ve hangi az istasyonundan aramış gibi bilgiler bulunmaktaydı ama görüşme içerikleri yoktu.Bunu sorduğumda böyle bir şey olsaydı bu faili meçhul cinayet çözülürdü dedi.Böyle bir şeyin olmadığını söyledi.
Artık yeter! Bu konu "temcit pilavı" gibi uzadı döndü dolaştı önümüze kondu da kondu durdu, önüne gelen, bilen de bilmeyen de ahkam kesti. Yok TIM telekulakla ilgili söyle açıklama yaptı, yok dinlenmeden kayıt yapılıyormuş, yok şöyleymiş, yok böyle demiş vs. İşin gerçeğini çok net ve kesin bir şekilde ifade edeyim; Gerek TT gerekse diğer GSM şirketleri mahkeme kararı olmadan kesinlikle dinleme yapmıyor ve görüşme içeriklerini kayıt altına almıyor.Gerek TT gerekse diğer GSM şirketlerince kayıt altına alınanlar sadece şunlar; arayan, aranan numaralar, arama saatleri, görüşmenin süresi, GSM söz konusu ise hangi baz istasyonunudan sinyal alındığı. Şunu kesin ve net bir şekilde tekrar ifade ediyorum ki; hiç bir şekilde mahkemenin ön kararı olmadan herhangi bir kimse ne dinleniyor ne de görüşme içerikleri dinlenmeksizin de olsa kayıt altına alınıyor! Bu forumda öyle şeyler yazıldı ki, sözde TT tüm görüşmeleri dinlemiyormuş ama kayıt altına alıyormuş, usulüne göre yetkili makamlarca istenmesi halinde de ilgili yargı merciine veriyormuş!! Bunlar yalan ve safsata! Uydurma! Millet burada yazılanlardan paranoyak hale geldi. Son kez söylüyorum mahkeme kararı olmadıkça görüşme içerikleri ne dinleniyor ne de kayıt altına alınıyor. Diğer taraftan bu forumda MİT'in de adı geçiyor. Öncelikle belirteyim ki; MİT 644 ve 2937 sayılı yasalar ile kendisine verilen görevlerin dışında işlerle uğraşmıyor. Sorulanlara bakıyorum;erkek arkadaşı kendisine telefonla hakaret etmişmiş de MİT dinler miymiş diye soruyor! Yediği halta bak şunun! İnsaf artık! Kürtçü-bölücülükle alakanız yoksa, istihbarata karşı koyma ve yabancı istihbarat örgütlerinin ağlarına düşmemişseniz ve ülkenize ihanet içinde değilseniz MİT sizi dinlemiyor emin olun! Bu temcit pilavını da yiyip bitirin artık!
-
Alıntı:
Elvan bey cevaplarsanız sevinirim.Bir de geçenlerde bir avukatın yanına gitmiştim.Bir tane elinde davası olduğunu ve faili meçhu bir cinayet olduğunu söyledi.GSM şirketinden telefon görüşmelerini istemiler savcılık aracılığı ile daha sonra bana görüşme ayrıntılarını gösterdi avukat .Kalın bir kitap gibi görüşme kayıtları.Bu görüşme kayıtlarında Kim kimi aramış kaç saniye aramış ve hangi baz istasyonundan aramış gibi bilgiler bulunmaktaydı ama görüşme içerikleri yoktu.Bunu sorduğumda böyle bir şey olsaydı bu faili meçhul cinayet çözülürdü dedi.Böyle bir şeyin olmadığını söyledi.
Sayın damlasu, daha geniş bilgi almak için lütfen özelden mesaj gönderiniz
-
Sayın zeynep hanım verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.Size mesaj gönderdim.Hukuki.net te gönderdim içerisinde e-mail adresimde var ilgilenirseniz sevinirim.
-
Şu ana kadar konuyla ilgili Damlasu rumuzlu arkadaşımızın başlattığı tartışma platformunu öncelikle olmulu bulduğumu bildirir ama bazı yanların eksik ve hatalı anlaşıldığını söylemek isterim. Benim söylemek istediğim şu. Önüme gelen olaylardan ve mesleki bilgi ve tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim. Her türlü telefon görüşmesine geçmişe dönük olarak ulaşılamaz. Yani görüşmeler kayıt altına alınamaz. Çağdaş dünyada böyle bir uygulamayı, hangi amaçla yapıyor olursa olsun görmek mümkün değildir. Çünkü böyle bir uygulama açıkça devlet tarafından özel hayatın gizliliğini ihlal, kişilerin kişilik haklarına saldırı oluşturur. Başta Anayasa olmak üzere diğer kanunlar ve özel nitelikteki düzenlemeler kişilerin özel hayatına ancak yoğun suç şüphesinin bulunması, kanunun emrerttiği hükümlere aykırılık ve telafisi güç ve imkansız zararlı sonuçların önlenmesi amaçlarıyla müdahaleyi mümkün kılmaktadır.
Yukarıda da detaylı bir şekilde açıkladığım gibi Sayın Damlasu arkadaşımız şunu bilmelidir;
1- Cep telefonlarından içerikleriyle beraber transfer edilen her türlü kısa mesaj içerikleriyle GSM Şirketlerince 2 yıl boyunca saklanır.
2-Ev telefonları ve cep telefonları aramaları sonucu yapılan görüşmeler mutat olarak ilgili kurumca kayıt altına alınır. Bu konuda C. Savcılıkları ya da Mahkemelerce talep edildiği takdirde hazır edilmek üzere ARŞİV KAYITLARI tutulur. Söz konusu kayıtlarda konuşma zamanı, arayan numara, aranan numara ve aranma sırası, kronilojik olarak belirtilir. Tüm bu arşiv kayıtları 5 yıl boyunca ilgili ukrumca saklanır.
3- Her türlü ev, iş yeri ve cep telefonu hatlarından yapılan görüşmeler bire bir içerikleriyle kayıt altına alınamaz. Aksi durum zaten ceza hukuku bağlamında suç teşkil eder. Çünkü esasen acil hallerde C. Savcısının, diğer hallerde Hakimin kararı olmaksızın hiç kimsenin telefon görüşmeleri kayıt altına alınamaz ve dinlenemez.
Sanırım bir önceki mesajımla ilgili kafalardaki soru işaretleri çözülmüştür. herkese sevgi, barış, adalet ve huzur dolu günler dilerim. İnsanca yaşam ve insanca adalet düsturunuz ve şiarınız olsun. İyi günler...
-
Alıntı:
elvancetinkaya rumuzlu üyeden alıntı
Tamamiyle doğru.
Yalnız benimde çelişkide kaldığım nokta şu TT TİM tarafından ev telefonlarının kayıt altına alındığını biliyorum.Çünki bu yetki yasayla bu kuruma verildi.Ancak GSM şirketleride kayıt altına alıyor olsa gerek çünki olası bir faili meçhul cinayeti çözebilecek tek husus geçmişe yönelik görüşmeler.Fakat daha öncede belirttiğim gibi mahkeme kararı olmadan dinlenemiyor.Sadece kayıt altına alınıyor.
Sayın Elvan Çetinkaya,
Ev telefonlarının görüşme içeriğinin kayıt altına alınması HANGİ YASA İLE HANGİ KURUMA VERİLDİ? Bunu buradan yasanın sayısı, Resmi Gazete'de yayınlanma tarihi ile çok açık ve net şekilde açıklamanızı rica ederim.
-
cep telefonundan ve internet üzerinden gonderilen tüm kısa mesajlar (sms) sistemde kayıt altına alınıyormu? Yoksa savcılık inceleme baslattıgındamı kayıt altına alınıyor?
yahoo hotmail gmail gibi e-posta iceriklikleri kayıt altına alınıyormu? Yoksa savcılıga basvurduktan sonra mı kayıt altına alınıyor?
-
cep telefonundan ve internet üzerinden gonderilen tüm kısa mesajlar (sms) sistemde kayıt altına alınıyormu? Yoksa savcılık inceleme baslattıgındamı kayıt altına alınıyor?
yahoo hotmail gmail gibi e-posta iceriklikleri kayıt altına alınıyormu? Yoksa savcılıga basvurduktan sonra mı kayıt altına alınıyor
Sayın Arkun Proje,
Günlerdir hiçbir telefonun mahkeme kararı olmadan dinlenmediği konusunda tabiri caiz ise davul dövüyoruz ancak sayın hukuk sever üyemiz E. Ç.'nın olayı karıştırması nedeniyle konu uzadı da uzadı temcit pilavı gibi önümüze kondu durdu. Kendisinden konu ile ilgili yasanın sayısı ve hangi Resmi Gazete'de yayınlandığı bilgisini sorduk ve bu forumdan aynen şöyle dedi; "sizin için oturup da gecenin bu saatinde resmi gazete mi karıştıracağım?" Tabi ki bu deyiş boşuna değildi, çünkü telefonların mahkeme kararı olmaksınızın dinlenmesi konusunda bir yasa olmadığı gibi olmayacaktır da..
Yine bu forumda ileri sürülen 2006 tarihli savcılık yazısıyla 2005 yılına ait dökümün nasıl elde edilebildiği konusundaki kafaları karıştıran yazısına da yanıt veriyorum. İddiasında şöyle diyor; "Eğer telefon dinlenmiyorsa nasıl oluyor da bu görüşme içeriği kayıt savcılığın istemi üzerine hemen temin ediliveriyor?" Temin ediliyor çünkü işin evveliyatı var!! Tehdit edilen şahıs telefonunu önceden hakim kararıyla dinlemeye aldırtıyor da ordan elde ediliyor yoksa kendisinin ileri sürdüğü gibi Türkiye genelinde milyorlarca telefonda konuşulanlar bire bir kayıt altına alınmıyor.
Bu vesile ile bir kez daha tekrar ediyor ve teminatını veriyorum ki; Türkiye'de hiç bir telefon yargı kararı olmadan ne dinlenmekte ne de dinlenmeksizin görüşme içerikleri kayıt altına alınmaktadır.
Yönetimin Notu: Üyemizin üyeliği, 1-diğer üyelerimize karşı saldırgan tavır sergilemesi, 2-Bu husustaki uyarılarımızı dikkate almaması 3-Yönetim olarak, iletisinin içine tıpkı bunun gibi yazdığımız uyarıları, kurallara aykırı olarak silmesi nedenleri ile askıya alınmıştır.
-
Artık bu konuya cevap vermek dahi istemiyorum.Kimseye birşey ispat etmek zorunda değilim.
-
Sayın damlasu,
Neden panik bir vaziyette sms kayıtlarının kayıt altında olup olmadığını öğrenmeye çalışıyorsunuz anlamış değilim. Ancak sanırım daha evvel birine gönderdiğiniz mesajlar dolayısıyla bir sıkıntınız var.
Ben boşanma davamda karşı tarafın sms kayıtlarının icelenmesini talep ettim. Mahkeme reddetti. Sadece ceza davalarında gsm operatörleri döküm (sms içeriği9 veriyorlarmış. Bir sonraki celse de bu konu hakkında ısrarcı olucağız hakime. Bakalım ne çıkacak. Bazı hukukçu dostlarımız ısrarcı olursak kabul edilebileciğini söylüyorlar.
Yani özetle mesajlar kayıt ediliyor ( bunu turkcell de çalışan bir muhendis aracılığı ile de teyid ettim) ama onlara ulaşmak oldukça zor.
-
BU ARADA GSM SIRKETININ telefon gorusmleri ve kisa mesaj iceriklerinin kayitlarini tutup tutmamalari hakkinda sordugum soruya verilen cevap aşagıdadır!
Alıntı:
Anayasa 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanununa ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca Şirketimiz, GSM hizmeti sunduğu müşterilerinin hatlarını dinlememekte, konuşmalarını kayıt altına almamaktadır. Sistemimizde kısa mesajların içeriklerine ilişkin kayıt da tutulmamaktadır.
Mahkeme kararı olduktan sonra icerik kaydı yapıldıgından bahsediliyor!!!
Bu arada silinmiş gönderilmiş e-mail kayıtları gmail yahoo, hotmail gibi servis sagliyicilarda tutuluyormu?
-
Sayın Arkunproje tabiki Gmail hotmail veya yahoo sizi özel mesajlarınızı tutmaya hiç bir şekilde hakkı yoktur ve yasal bir suçtur.Kesinlikle böyle bir şey yapma hakları bulunmamaktadır.Rahat olun.
Sayın arkun proje bu sorduğunuz hangi GSM oparatörüdür cevaplarsanız sevinirim.Yoksa hepsi için anladığım kadarıyla geçerli.