Re: Hakkımı Nasıl Ararım?
İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
- İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
- İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17 nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74 üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.
1- Şirketi temsil ve imzaya yetkililerin imzasını haiz fesih yazıları geçerlidir. Tüm yetkililerin imza atması gerekmez. Örneğin bir anonim şirkette 2 imza ile bu yetki kullanılabilir.
2- Raporlu iken fesih bildirimi yapılabilir, ancak fesih rapor sonu ilk çalışma günü hüküm doğurur.
3- 25. maddeye göre fesihlerde işveren savunma almak zorunda değildir.
4- SGDP tabi olarak çalışmaya başladığı tarihten itibaren 1 yıl sonra izin hakeder, tartışmalı da olsa kıdemine bağlı izin hakedişi ilk işe girdiği tarihten bu yana kıdemine göre belirlenir.
5- Fesih durumunda kullanmamış olduğunuz bakiye izinlerin ücretinin tarafınıza ödenmesi gerekir.
6- Fesih bildiriminin yazılı olarak yapılması ve tarafınıza verilmesi gerekirdi.
7- Hoş bir davranış değil ancak yasal.
8- İş Kanunu 18. maddesinde belirtilenler yöneticiler, temelde Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları ile sınırlıdır. Siz bu şartları taşımıyorsanız işe iade davası açmanız mümkündür. Öte yandan iş akdinizin feshinin 25. maddenin hangi fıkrasına uyduğunu da kontrol edin, uyan bir fıkra yoksa işvereniniz sizi ancak 18. madde hükümlerine göre işten çıkarabilir, bu durumda da yazılı savunmanızı alması gerekir. Bunun yapılmamış olması başlıbaşına bir işe iade nedenidir.
Geçmiş olsun, selamlar,
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim, ben yanıtlarınız arasında işçinin hiç bir zama hiç bir şekilde haklı olmadığını görüyorum ve bu beni fazlasıyla üzdü. Ama ben hakkımı aramak ve işten çıkartıldığım günden beri yaşadıklarımın, sıkıntılarımın hesabını sormak istiyorum.
Bunu nereye ve nasıl yapacağımı bilemiyorum
Teşekkürler
Yardımlarınızı beklemekteyim
Alıntı:
8- İş Kanunu 18. maddesinde belirtilenler yöneticiler, temelde Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları ile sınırlıdır. Siz bu şartları taşımıyorsanız işe iade davası açmanız mümkündür. Öte yandan iş akdinizin feshinin 25. maddenin hangi fıkrasına uyduğunu da kontrol edin, uyan bir fıkra yoksa işvereniniz sizi ancak 18. madde hükümlerine göre işten çıkarabilir, bu durumda da yazılı savunmanızı alması gerekir. Bunun yapılmamış olması başlıbaşına bir işe iade nedenidir.
Sayin elif1_buse1
dikkat ederseniz ise iade davasi acma sansiniz var denilmis.
Gecmis olsun.
Davayı nereye açmam gerekiyor, Fatih ilçesindeyim iş avukatına ihtiyacım var mıdır?
selam
ben hollandada calismaya baslyan bir gurbetciyim. hollandada calistigim yillar SSk da sayilir mi? yada ilerde eger vatandasliga gecersem turkiyede calistigim yillari hollanda emekliligime saydirabilir miyim? bununla ilgili bilgileri nerde edinebilirim? bilgi edinme konusunda bana yardimci olabilir misiniz?
Merhaba;
sn.cengizsimsek sorularınızın cevaplarını aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.
http://www.ssk.gov.tr/sskBilgiBankas...531_020719.doc
saygılar
Sn. elif1_buse1,
Davayı iş davaları konusunda deneyimli bir avukat ile takip etmenizde sayısız yarar var. Davanın işyerinizin bağlı olduğu yerin İş Mahkemesi'nde açılması gerekir. İlk mesajımda belirttiğim gibi işe iade şartları varsa , işe iade davasını iş akdinizin feshiinin size tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde açmanız gerekir, aksi halde bu haktan yararlanamazsınız.
Konuyu zaman geçirmeden bir avukat ile görüşün derim.
Selamlar,
Harun bey ilginiz ve desteğiniz için öncelikle teşekkür ederim, inanın bana iş avukatını nerden bulabileceğimi bilemiyorum, yardımınıza ihtiyacım var
Teşekkürler
Sitemiz üzerinden böyle bir yardım almanız mümkün değildir. Çevrenizden veya Baro'dan yardım alabilirsiniz.
Selamlar,
Merhaba,
İş akdinin feshi için zannedrim ki işverenin işçiye en geç 2 ay içerisinde iş sözleşmesi yapması gerekli. 3 yıldır çalışmama rağmen iş sözleşmem yok. Olmayan birşeyin feshinin doğruluğu ne kadardır.
Teşekkürler
Sayın elif1_buse1,
Yazılı bir iş aktinizin olmaması, iş aktinizin olmadığıanlamına gelmez.
Çalışmanızın fiilen başladığı tarihte iş aktiniz de fiilen başlamıştır.
Esenlikler,
ben 01,08,2001 sigorta başlangıçlı bir işçiyim.üç vardıya çalışıyorum işe girerkern sözlü olarak sadece gece servisimiz var fakat evinizden alıp evinize bırakıyoruz denilerek başladım.ve bugüne kadar da bu şekilde devam etti.şimdi ise belli bir durağa inmem isteniyor yol çalışması bahanesiyle..(oysa evime gelinmesi için başka bir yol kullanılıyor fakat 10dk farkettiği ve fazla mazot harcandığı için durağa inmem gerekiyormuş)
1-bu onları ilgilendiren bir durum değilmi,kendi sözlerinin ihlali değilmidir?
04,06,2003 de aynı işyerinde çalışırken ve aynı işi yaparken sebebini bilmediğimiz bir gerekçeyle bize hiçbir hakkınız kaybolmayack denilerek girdi-çıktı yapıldı ve ustabaşımızı işveren olarak gösterdiler kağıt üzerinde(ama maaşımızı aynı kişiden alıyoruz hala bordrosuz olarak)
31,12,2006 hala aynı işyerinde çalışırken ve aynı işi yaparken yine sebebini bilmediğimiz bir gerekçeyle ve yine hiç bir hakkınız kaybolmayacak denilerek girdi-çıktı yapıldı (6aylık viziteyide verdiler )ve işveren olarak başka bir firmayı gösterdiler (ama maaşımızı yine aynı kişi ödüyor fakat yeni firma çalışanı tarafından.üstelik bugüne kadar bankadandı şimdi ise elden ve bordromuzla)
bundan 1,5 -2 sene önce işyerinde ufak iş kazası denilebilecek bir kaza geçirdim ama olayın sıcaklığıyla bişey anlamadım umursamadım(sırtıma demir darbesi aldım)iki gün sonra ağrı yapınca doktora gittim ezik olduğunu öğrendim ilaçlarla geçti fakat zamanla boyun kemiğinde düzleşme oluşmuş..
8 martta bu yoğun ağrılarımdan dolayı visiteye çıktım film mr vs.. sonucu boyun kemiğinde düzleşme ve kireçlenme teşhisi konuldu ve rapor verildi. halada aralıklı olarak raporlarım devam ediyor..
bu sağlık kuruluşlarındaki işlerimde verilen vizite geçersiz olduğunu söyleyip işlem yapmıyorlar öyle ya 3 aylık işçi görünüyoruz..6aylık vizite fotokopisini verince işlem yapıyorlar..hani hiçbir hakkımız kaybolmayacaktı...?
şimdi sağlığım hala kötü doktorum işimi değiştirmem gerektiğini söylüyor 2 kilodan fazla ağır kaldırmam boyun fıtığı riskini artırır diyor..
ŞİMDİ BENİM HAKLARIM NELERDİR? BUNCA YILLIK EMEĞİMİN KARŞILIĞINI ALMADAN ÇIKMAK İSTEMİYORUM(çünkü işe girdiğimde küçük bir işyeriydi ve çok az çalışanı vardı günden güne büyüdü çalışan sayısıda arttı YANİ BU İŞYERİNE EMEĞİM ÇOK)
HAKKIMI NASIL VE NEKADAR ALABİLİRİM LÜTFEN YARDIM EDİN...
Sayın tuba_82,
Kelimenin tam anlamı ile KABAK TADI VERDİNİZ.......:kızgın:
29-30-31.03.2007 tarihlerinde "işten ayrılma" başlığı altında aynı konuları gündeme getirdiniz ve Sayın Harun Gür ve bendeniz size cevap verdik.
Yine 31.03.2007 tarihinde, bu kez "8 yıl üzeri çalışanın istifa etmesi ve tazminat hakkı" başlığı altında aynı konuyu gündeme getirdiniz ve Sayın ekircali tarafından uyarıldığınız halde yılmayıp devam ettiniz. Sayın Abbas Bilgili size cevap verdi.
Yine 31.03.2007 tarihinde, bu kez "kıdem tazminatı" başlığı altında aynı konuyu gündeme getirdiniz ve Sayın Av. Abbas Bilgili sabırla gerekli açıklamaları yaptı.
Şimdi pilavı yine ısıtıp masaya koydunuz.
Temcit pilavı bile buna isyan eder........
Siz burada, dayanışma amacı ile özveriyle yardımcı olmaya çalışanları BAŞIBOŞ İNSANLAR mı sanıyorsunuz.:kızgın:
:( çok teşekkür ederim sayın KASIMAN çok nazik ve kibarsınız,ve ne kadar iyi niyetli olduğunuzuda kanıtladınız.
tatmin edici ve gerçekten yol gösterici bir yardım alabilseydim her defasında daha açıklayıcı bi şekilde derdimi anlatmazdım bende insanları boş yere meşgul edip oyalamaya bayılan biri değilim..
ama ne yazık ki hala nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum ..
Son çare olarak çalışma ve sosyal sigorta başkanlığına şikayette bulunacağım..
BU ARADA ÖZVERİNİZDE ÇOK İÇTENMİŞ...:kızgın:
Sorununuza 2 site yetkilisi ve kıymetli 2 üyeden yanıt almışsınız. Dava dilekçelerinizi yazıp adınıza vekillik yapamayacağımıza göre, bundan sonra yapmanız gereken bir avukattan profesyonel destek almaktır.
aile hukuku hakkında kaynak
.................................................. .................................................. ......Yönetim tarafından silinmiştir....................................... ...
Forum kurallarına uyunuz ve ilgisiz iletileri ilgisiz başlıklar altına açmayınız . Aksi halde iletileriniz silinecek ve üyeliğiniz askıya alınacaktır.
Sayın fuofre,
İşyerinizde kaç çalışan var.
Daha önceki maaşlarınızı elden mi alıyordunuz, bankaya mı yatıyordu ?
Bordroya imza attınız mı?
Yazışmalara ilişkin belgeler elinizde mevcut mu?
Çalıştığınızı kanıtlayabileceğiniz başka hangi belgeler veya şahitler var?
İşyerinden nasıl ayrıldınız? vs.
Biraz detay verirseniz yardımcı olmaya çalışırız.
Esenlikler,
vergi iadelerimiz taksitle veriliyor ilk taksidimizi aldık fakat işten ayrılma durumunda kalan taksitleride alma hakkımız olurmu?
Size ödenmesi gereken vergi iadesinin işten ayrılıp ayrılmamakla bir ilgisi yoktur. Çalışmaya deavm da etseniz veya işten ayrılsanız hakkınız olan iadenin size ödenmesi gerekir. Selamlar.
Sayın fuofe,
Şunu anlamakta güçlük çekiyorum.
İnsanlar işe girdikten sonra, en doğal ve yasal hakları olan sigortayla zerre kadar ilgilenmiyor, iş çıkmaza girdikten sonra da hakkımı nasıl alırımın derdine düşüyorlar.
Anlattığınız kadarı ile işi terketmiş, fiili olarak istifa etmişsiniz.
Bu durumda işverenin (olağan koşullarda) 2 haftalık ücretiniz karşılığı, ihbar tazminatı talep etme hakkı doğmuş oluyor.
Sirortanız için işyerinin bağlı bulunduğu SSK Bölge Müdürlüğüne, maaşlarınız ve diğer haklarınız için de Bölge Çalışma Müdürlüğüne, elinizdeki delilleri ve şahit isimlerini de belirterek, müracaat edebilirsiniz.
Esenlikler,