-
İşten Ayrılma
Merhaba!
Ben 01 Şubat 2007 tarihinde işe girdim. İşe başlarken brüt ücret üzerinden bir sözleşme yaptık. Sözleşmede sadece A şahsı B şirketinde brüt ??YTL ücretle çalışacaktır şeklinde idi. Ancak alacağım ücret sözleşmedeki ücretten fazla idi. Dün bir anlaşmazlık yüzünden işten çıkarılacağım sözlü olarak söylendi. Şu ana kadar hiç maaş almadım. SSK işe giriş tarihim 01 Şubat 2007.
Şimdi işime son verilmesi için sözlü olarak bildirilmesi yeterli midir. İş kanunudan anladığım kadarı ile 14 gün önceden yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Ve ben de bu süreyi kullanmak istiyorum. Ayrıca pazartesi işe gelme dediler. Aslında ben de yüzlerini görmek istemiyorum ama yarın işe gitmezsem mazeretsiz işe gelmemek olarak sayabilirler sanırım. Sağlık raporu alsam nasıl olur. Vizite kağıdı almamam için muhasebeciye de talimat vermiş olabilirler. Vizite kağıdı olmadan doktora gidersem raporu kullanabilir miyim. Bu 14 günlük süre içinde sigortamı durdurursalar ne olur.
Ben ücretimi tam alıp problemsiz ayrılmak istiyorum. Eğer bu olmazsa burunlarını nasıl sürtebilirim.
-
Re: İşteen Ayrılma
İş sözleşmenizde "deneme süresi" ile ilgili bir hüküm varsa (2 ay gibi), bu süre içerisinde taraflar birbirlerine ihbar öneli tanımaksızın ve tazminat ödemeksizin iş akdini feshedebilirler.
Selamlar,
-
Deneme süresi yok. Sözleşme yukarıda yazdığım gibi kısa bir sözleşme.
-
Ya 14 gün önceden yazılı bildirimde bulunacaklar ya da 14 günlük ihbar tazminatı ödeyecekler. İş sözleşmenizin feshedildiği size yazılı olarak bildirilmeden işe gitmemezlik etmeyin. İşten ayrılışınızda ihbar tazminatı ödenmezse bunun için dava açmanız gerekir.
Selamlar,
-
Re: İşten Ayrılma
Sözleşmenizde deneme süresi belirlenmişse, deneme süresi içindeki fesihlerde ihbarsız fesih yapılabilir. İşten ayrıldığınız güne kadar olan ücretinizin ödenmesi gerekir. Ancak gerçek ücreti kanıtlamakta zorlanacağını için muhtemelen işveren size sözleşemede yazılı olan ücreti ödeyecektir. Vizite kağıdı alamazsanız bir devlet hastanesinin acil servisine giriş yaparak rapor alabilirsiniz. Selamlar.
-
Sayın Gür, sizin cevabı görmeden yazdım, kolay gelsin.
-
İlginiz için teşekkür ederim.
Yarın işe gideceğim ama inşallah bir tatsızlık çııkmaz.
-
ben 01,08,2001de işe girdim şuanda hala çalışıyorum fakat çalıştığım sürece işin yoğunluğundan ve ağırlığından dolayı artık çalışamaz duruma geldim (oysa işe girdiğimde gayet sağlıklıydım). ve işten çıkmak istiyorum fakat tazminatımıda almak istiyorum..kendim çıkmak istersem bi tazminat hakkım olmayacağını söylüyorlar,oysa 6senedir bu işyerinde çalışıyorum tazminat için çıkarılmamımı bekleyecem..beni bilgilendirirmisiniz ne yapmam gerekli..
-
Sayın tuba_82,
İşyerinde kaç yıldır çalışıyor olduğunuz önemli değil. Maalesef kendi isteğiniz ile ayrılmanız halinde tazminat alamazsınız. Ayrıca ihbar öneline uymazsanız, ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Esenlikler,
-
sayın KASIMAN,doktordan bu iş yerinde çalışamaz durumda olduğuma dair heyet raporu alırsam sağlığımdan dolayı işten çıkmak zorunda olduğumu belireterek çıkış istersemde tazminat hakkım olmazmı?çünkü ben işe girdiğimde sağlıklı biriydiim fakat bu iş koşullarında çalışmaktan dolayı boyun fıtığı oldum ve doktorum işini değiştirmek zorundasın dedi..yeni cevap yazabilirseniz sevinirim..teşekkürler..
-
doktordan bu iş yerinde çalışamaz durumda olduğuma dair heyet raporu alırsam sağlığımdan dolayı işten çıkmak zorunda olduğumu belireterek çıkış istersemde tazminat hakkım olmazmı?çünkü ben işe girdiğimde sağlıklı biriydiim fakat bu iş koşullarında çalışmaktan dolayı boyun fıtığı oldum ve doktorum işini değiştirmek zorundasın dedi..ayrıca işe girdiğimde servis için gece vardıyalarında evinden alınıp evine bırakılmak şartıyla işe girmiştim,oysa şimdi yol bahanesiyle evimden uzak bir yerden servise binmek zorunda olduğumu söylüyorlar..bu iki sebebi gerekçe gösterip ayrılmak istesem tazminat hakkım olurmu..hukuk yetkilisi cevaplayarak beni aydınlatırsa sevinirim..
-
İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 24. - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I. Sağlık sebepleri:
- İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa. .................................................. .......................................
yaptığınız işi tam olarak bilmemekle birlikte "boyun fıtığı" olmanıza yaptığınız işin niteliği neden olmuşsa ve bunu heyet raporu ile açıkça kanıtlar, işi sürdürmeniz halinde sağlığınızın daha da kötüye gideceği raporda belirtilirse 24/I- a maddesi uyarınca iş akdinizi haklı nedenle fesheder, kıdem tazminatına hak kazanırsınız veya ;
İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 25. - Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
- İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
- İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
böyle bir durumu içeren Sağlık Kurulu Raporu'nu işvereninize verir , onun haklı nedenle iş akdinizi feshetmesini istersiniz.
KADIN İŞÇİLERİN GECE POSTALARINDA ÇALIŞTIRILMA KOŞULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Kadın İşçilerin Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından
Resmi Gazete Tarihi: 09/08/2004
Resmi Gazete No: 25548
.................................................. .................................................. ................................................
İşyerine Götürüp Getirme
Madde 6 - Belediye sınırları dışındaki her türlü işyeri işverenleri ile belediye sınırları içinde olmakla beraber, posta değişim saatlerinde alışılmış araçlarla gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın işçileri, sağlayacakları uygun araçlarla ikametgahlarına en yakın merkezden işyerine götürüp getirmekle yükümlüdür.
İş sözleşmenizde evden alınıp eve bırakılma hususu bulunuyorsa veya yıllardır bu uygulama yapılırken, şimdi bu uygulama ortadan kaldırıldıysa, bu durumu önce bir ihtarname ile işvereninize bildirmeniz, uygulama devam ederse iş akdinizi feshedeceğinize ihtarnamede yer vermeniz ve uygulama devam ederse iş akdinizi haklı nedenle feshetmeniz de mümkün görünüyor.
Selamlar,
-
sayın HARUN GÜR çok teşekkür ederim..fevkalade aydınlattınız beni..İhtarnameyi nasıl hazırlayacağımıda öğretirseniz(:mahcup: )..Gerçi ben bu tür uygulamalarla işverenimin karşısına çıkmak istemiyorum çünkü hep yüzyüze konuşuyoruz müdüremizle ama olumsuz cevap alırsam bu yola başvurmak zorundada kalabilirim..:) tekrar çok teşekkür ederim..