İştirak nafakası neye göre belirlenir
Hakim iştirak nafakasını belirlerken
1-Talep edenin istediği miktara göremi
2-Verecek kişinin maaşına göremi
3-Nafakayı belirlerken hakim maaş bordurosuna bakıyormu ,mal varlığınamı bakıyor nafakanın alt veya üst sınırı varmı
4-Yıllar sonra ben bu davayı açarsa kişi verdiğine dair bir belge yoksa elimizde hepsini toptanmı ödemek durumundayız.
Re: İştirak nafakası neye göre belirlenir
Hakim söylediklerinizin hepsine bakıp takdir yetkisini kullanır.
Belirlenen iştirak nafakası davanın açıldığı tarih yani nafakanın talep edildiği tarihten itibaren işler.
Dileyim ki, Aralık 2000'de boşandınız, karar Temmuz 2002'de kesinleşti, dava 20 Ocak 2007'de açıldı, ilk celse için 26 Mart 2007'ye gün verildi.
İlk celsede muhtemelen tarafların maddi durumlarının araştırılması kararı çıkar.
İkinci celsede araştırmanın neticesine göre iştirak nafakasına karar verilirse 20 OCak 2007'den itibaren hesaplanan iştirak nafakası ödenir.
ma_cera cevap için teşekkür ederim .
Asgari ücret alan biri için ne kadar nafaka kararı çıkar hiç böyle bir dava örneği varmı ,standartı bellimi yani miktar bellimi ?
Bir soru da ben yoneltmek isterim. Gelir duzeylerinin esitligi halinde (veya farkli da olsa) velayet sahibi olmayan taraf istirak nafakasi odemekle mukellef midir?
Gelirler eşit dahi olsa yoksulluk ve iştirak nafakası ödenebilir.
Diyelim ki eşlerin her birinin 500 YTL geliri var, kadın boşanmasa 1000 YTL gelirle yaşayacak durumda olacaktı, dolayısıyla cüzi de olsa bir tedbir nafakası ve eğer erkek kusurluysa cüzi de olsa kadına yoksulluk nafakası çıkabilir.
900 YTL'nin üzerinde geliri olana yoksulluk nafakası ödenmez.
Asgari ücret alan biri için ne kadar nafaka kararı çıkar hiç böyle bir dava örneği varmı ,standartı bellimi yani miktar bellimi ?[/QUOTE
Tamamen hakimin takdirindedir. Standardı yok. Takdir edilecek nafaka da temyiz sınırının altında olacağından temyiz de edilemez.
Takdir edilecek nafaka da temyiz sınırının altında olacağından temyiz de edilemez.[/QUOTE]
Temyiz sınırı ne demek ?
Sayın huseyinsengul,
İştirak nafakasında nafaka ödemeye mahkum edilecek kişinin net kazancına, aylık gelirine ve sahip olduğu malvarlıklarına bakılır.
Eğer asgari ücretle çalışıyorsanız ve tek yaşıyorsanız, başkaca hiçbir geliriniz ve bakanınızda yoksa bence hakim nafakaya hükmetmeyedebilir. Nafaka isteniyor diye bu konuda illakide hüküm verilecek diye bir kaide yoktur. Siz karşı tarafın nafakaya ihtiyacı olmadığını ispatlayabilirseniz nafaka ödemek zorunda kalmazsınız. Konuyla ilgili olarak aşağıdaki Yargıtay kararlarına bakabilirsiniz. Asgari ücretli biri için çıkacak iştirak nafakası çok fazla olmayacaktır. Bu nedenle yıllık toplam nafaka miktarı da temyiz sınırının altında kalacağından verilen karar kesin karar olacak ve bu karar temyiz edilemeyecektir. Temyiz sınırı eğer nafaka miktarının yıllık toplamı belli bir meblağın altında kalırsa o takdirde yerel mahkemenin verdiği karar kesin karardır ve bu karar temyiz edilemez demek. Aşağıdaki linklerden de bilgi sahibi olabilirsiniz. Saygılar.
http://www.yalovabarosu.org.tr/yk/yk...D2E12D44157%7D
teşekkür ederim ilginizden ve vermiş olduğunuz cevaptan dolayı
2005 yilinda anlasmali olarak bosandigim eski esime 2007 yilinda istirak nafakasi davasi actim. Dava henüz sürmekte ancak iki ay önceki durusmada hakim 100ytl tedbir nafakasina karar verdi. Henüz bu para ödenmedi, avukatim da hapis cezasi istemi ile basvurdu. Tedbir nafakalarinda cezai yaptirim mutlaka uygulanir mi, nafaka davasinin bu kadar uzun sürmesi dogal midir? Ben calismadigim halde eski esim su andaki esimin maddi durumunun iyi oldugunu öne sürerek nafaka vermekten kacinmaktadir. Nafaka vermemesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Saygilar...
Nakafayı kendiniz için mi istediniz?
Alıntı:
meraklicadi2000 rumuzlu üyeden alıntı
2005 yilinda anlasmali olarak bosandigim eski esime 2007 yilinda istirak nafakasi davasi actim. Dava henüz sürmekte ancak iki ay önceki durusmada hakim 100ytl tedbir nafakasina karar verdi. Henüz bu para ödenmedi, avukatim da hapis cezasi istemi ile basvurdu. Tedbir nafakalarinda cezai yaptirim mutlaka uygulanir mi, nafaka davasinin bu kadar uzun sürmesi dogal midir? Ben calismadigim halde eski esim su andaki esimin maddi durumunun iyi oldugunu öne sürerek nafaka vermekten kacinmaktadir. Nafaka vermemesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Saygilar...
birincisi evlenmekle nafaka alma olayı ortadan kalkar. Tabiki ödemeyecek. Ayrıca eski eşinize açmış olduğunuz davanın anlamı nedir. siz evlenmişsiniz daha neden nafaka talebinde bulunuyorsunuz anlayamadım??
Öncelikle saldirgan tavrinizi yadirgadigimi belirtmeliyim. Istirak nafakasini tabii ki kendim icin degil babasinin üc yildir hic bir maddi destekte bulunmadigi oglum icin istedim. Benim yeniden evlenmis olmam babanin cocugu üzerindeki sorumlulugunu da mi yok etmektedir? Saygilar...
Nafaka Kararlarına Uymayanların Cezası
Nafaka vermeye hükümlü olan borçlu kararda gösterilen ödeme şartlarına uymadığı takdirde, alacaklının şikayeti üzerine 10 günden 3 aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılır. Mahkemece ara kararı ile hükmedilen nafakayı ödemeyen borçlular hakkında da yine aynı ceza verilir.
Amaç nafaka alacaklısının haklarının korunması, alacağının alınmasının sağlanmasıdır.
Ancak borçlu nafakanın kaldırılması veya indirilmesi hakkında dava açarsa, bu davanın sonuna kadar, nafaka kararına uymayan borçluya ceza verilmez, alacaklının şikayeti bu davanın sonuna kadar bekletilir.
Açılacak bu davada nafaka alacaklısı şikayetçi, nafaka borçlusu ise sanık olacaktır. Bu konuda şikayetçi olabilmek için, nafakanın ödenmesi hakkında kesinleşmiş bir mahkeme kararı ya da ara kararı olmalı, bu karar icra memurluğuna verilmeli, icra memurluğunca nafaka borçlusuna icra emri bildirilmiş bulunmalı, bu bildirim gününden itibaren bir aylık nafaka işlemeli, borçlu icra emrine rağmen nafaka borcunu ödememiş olmalıdır.
İcra takibinden önce işleyen nafaka alacağının ödenmemesi suçun işlendiğini göstermez. Borçlunun cezalandırılabilmesi için nafaka alacağı için yapılan icra takibine rağmen borcun ödenmemiş olması gerekir.
Alacaklı nafaka borcunun ödenmemesinden itibaren 3 ay içinde şikayette bulunmalıdır.
Bahsettiginiz durumlarin hepsi gerceklesti. Eski esim ödemesi gereken 18 ayik tedbir nafakasini ödemedi ve ödemeyecegini de acikca belirtti. Biz sikayetimizde bulunduk ve dava günü bekliyoruz. Benim ögrenmek istedigim ödemekten kurtulmasinin bir yolu var mi? Benim simdiki esimin cocuga bakiyor olmasi onu nafaka sorumlulugundan kurtarir mi? Mahkemede üvey babasinin yeterince parasi var benim verecegim nafakaya ihtiyaclari yok seklinde ifade verdi. Kanimca esas olarak alinmasi gereken kisi benim ben de calismiyorum.
Alıntı:
Bahsettiginiz durumlarin hepsi gerceklesti. Eski esim ödemesi gereken 18 ayik tedbir nafakasini ödemedi ve ödemeyecegini de acikca belirtti. Biz sikayetimizde bulunduk ve dava günü bekliyoruz. Benim ögrenmek istedigim ödemekten kurtulmasinin bir yolu var mi? Benim simdiki esimin cocuga bakiyor olmasi onu nafaka sorumlulugundan kurtarir mi? Mahkemede üvey babasinin yeterince parasi var benim verecegim nafakaya ihtiyaclari yok seklinde ifade verdi. Kanimca esas olarak alinmasi gereken kisi benim ben de calismiyorum.
Bu çocuğun yasal anne ve babası ikiniz olduğuna göre bu çocuğun bakımı konusunda ikiniz sorumlusunuz. Sizin yeniden evlenmiş olmanız, öz çocuğunun yetişmesine katkı sağlamasına engel değil. ÖDEMEYECEĞİM demesi de bir şey ifade etmez.
Mahkeme günü geldiğinde gerçekleştirdiğiniz icra ile ilgili yasal işlemlerini ve sonuç alamadığınızı, çocuk için verdiğiniz nafakayı hiç almadığınızı beyan edin.
Avukatınız ne diyor bu konuya?
Avukatim dava basindan beri olumlu bakiyor ancak bana iki celsede biter dedigi dava yaklasik birbucuk yildan beri sürmekte ve ben karsi tarafin davayi uzatmak icin bitmek tükenmek bilmeyen isteklerini karsilamaya devam ediyorum. Sürekli suclamalarda bulunduklari icin elimde bulunan tüm belgeleri baska ülkede yasadigimiz icin tercüme masraflarini da karsilayarak göndermek durumunda kaliyorum. Simdiye kadar alacagim nafaka miktarinin iki katini zaten ödemis bulunmaktayim. Cocuguma iki kurus faydasi dokunsun diye actigim dava icin fazlasiyla masraf ettim ben calismadigim icin tabii ki bu ücretleri de esim karsiladi. Benim de anlayamadigim nokta sorumlulugunu yerine getirmeyen bir babaya karsi acilan son derece basit bir davanin neden bu kadar karmasik hale gelip uzadigi. Cocugumun bakimi sadece bu gelecek paraya bagli olsaydi ne kadar zor durumda kalacagimizi düsünmek bile istemiyorum. Saygilar...
Alıntı:
Avukatim dava basindan beri olumlu bakiyor ancak bana iki celsede biter dedigi dava yaklasik birbucuk yildan beri sürmekte ve ben karsi tarafin davayi uzatmak icin bitmek tükenmek bilmeyen isteklerini karsilamaya devam ediyorum. Sürekli suclamalarda bulunduklari icin elimde bulunan tüm belgeleri baska ülkede yasadigimiz icin tercüme masraflarini da karsilayarak göndermek durumunda kaliyorum. Simdiye kadar alacagim nafaka miktarinin iki katini zaten ödemis bulunmaktayim. Cocuguma iki kurus faydasi dokunsun diye actigim dava icin fazlasiyla masraf ettim ben calismadigim icin tabii ki bu ücretleri de esim karsiladi. Benim de anlayamadigim nokta sorumlulugunu yerine getirmeyen bir babaya karsi acilan son derece basit bir davanin neden bu kadar karmasik hale gelip uzadigi. Cocugumun bakimi sadece bu gelecek paraya bagli olsaydi ne kadar zor durumda kalacagimizi düsünmek bile istemiyorum. Saygilar...
Desenize astarı yüzünden pahalıya geldi.
Peki başka ülkede yaşarken çocuğu nasıl görüyor öz baba?
Alıntı:
Öncelikle saldirgan tavrinizi yadirgadigimi belirtmeliyim. Istirak nafakasini tabii ki kendim icin degil babasinin üc yildir hic bir maddi destekte bulunmadigi oglum icin istedim. Benim yeniden evlenmis olmam babanin cocugu üzerindeki sorumlulugunu da mi yok etmektedir? Saygilar...
evt doğru özür dilerim ben iştirak kısmını okumamışım. birde anlaşmalı boşanma sırasında cocuk için olan nafaka karara bağlanmamışmıydı?
Bosanma anlasmali oldugu icin herhangi bir nafaka baglanmadi. Ancak babasi sözlü olarak cocukla ilgilenecegini söylese de maddi manevi bir destegi olmayinca bu dava gündeme geldi. Yurtdisi konusuna gelince acikcasi babasi pek bir caba harcamiyor görüsme icin. Bir kac kez karsilikli gidis gelisler sirasinda görüstüler ama ne bir telefon ne bir mektup aliyoruz dogruyu söylemek gerekirse. En son iki yil önce aramisti kendisi. Sorumluluk almaya gönüllü bir baba degil anlayacaginiz.
Merhaba. Benim de bir sorum olacak. Kiz kardesim babamin vasisi olmus. Benim bundan haberim yoktu taa ki nafaka davasi actigina dair yaziyi alana kadar. Kendisinin ve eşinin herhangi bir geliri yok. Babama cok uzun yillardir ben bakiyorum. Her turlu saglik giderini ben karsiliyorum. Kendisi alzheimer hastasi. (hatta yapilan tedaviler neticesinde ilerleme durdu.) Yiyecek, icecek, yakacak, faturalari vs. herseyini ben oduyorum. Benim tuttugum bakiciyi kardesim cikarip kendisi yeni bakici tutmus. Ben tuttugum bakiciyla ucret konusunu anlasmistim. Simdi kendisi yeni bakici tutunca ben odemeyi reddettim tabii. Kardesim de nafaka davasi acmis. Kardesimin babama bakamayacagini biliyorum. Sahitlerim de var. Mahkemede bunu aciklamaya calisacagim. Benim 3 tane sorum olacak:
1. Kardesim dava masraflarini benim odememi talep etmis. Odemek zorunda kalirmiyim? Odememek icin ne yapabilirim?
2. Nafaka odemek durumunda kalir miyim? (Zaten benim babama baktığım aşikar. Sadece bakıcı parası vererek bir insana bakılmaz çünkü. Bu durumda bile nafaka ödemek durumunda kalır mıyım?)
3. Saglik giderlerini ben karsiliyorum, memurum. Bunlari da vasi olan kardesimin karsilamasi söz konusu mudur?
Yardımlarınız için şimdiden tesekkurler