Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
Selamlar,
Birçok kaynaktan ve forumlardan okumama rağmen hala tam bir açıklığa kavuşturamamış olduğum kiracının ortak giderlerdeki katılımını neye göre belirleniyor sorusunun cevabını arıyorum.
Genel hükümler genellikle;
1)Kiracı ile Kat maliki arasındaki kira sözleşmesi
2)Demirbaş ve veya daimi gideri olması hali
Bu hükümlere göre nasıl belirlenebilinir.Mesela Asansör giderini ele alalım.Eğer asansör aylık bakım bedeli ise kiracı,asansör motorunun değişmesi ise kat maliki mi ödüyor?Kazanın değişmesi kat maliki ödüyor ama kazanla ilgili bir parçası ise kiracı mı ödüyor?
Gerçekten zor bu işler.
Saygılarımla
Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
Sayın orkankey;
geniş hatlarıyla şu şekilde bir ayrım yapılanılır;
ana binanın kendisi ve eklentileri ile ilgili olarak mülk sahibi;
Anabinanın ve eklentilerinin kullanımından ötürü oluşan masrafları kiracı öder.
Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
İyi bir genelleme ve açıklama oldu.
teşekkürler
Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
Öncelikle bu hususta, kira sözleşmesinde yer alan hükümler dikkate alınır. Sözleşmede apartmana ait giderlerin kiracıya ait olacağı hususu kararlaştırılmış ise, sorumluluk kiracıda olacaktır. Ancak bunun da bir sınırı vardır.
Kiralananın alelade kullanımı için yapılan giderler kiracıya aittir. Ancak örneğin apartman dış cephe gideri, doğalgaza geçiş ve sair gibi -demirbaş olarak nitelendirilebilecek- giderlerden dolayı kiracıyı sorumlu tutmak mümkün değildir.
Daha da açık bir anlatımla, aidat diye isimlendirdiğimiz apartman giderlerinden (su, elektrik, doğalgaz, kapıcı ödemesi, vs.) kiracı, ortak gider diye isimlendirdiğimiz, tadilat, tamirat, vs. giderler kiralayana aittir.
Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
Nisan ayında taşındığım ev için gider ödemesi yaptım. Apartmanın ana su borularından birinin tamiratı ve asansör tamiratı için de ödeme yaptım. Yeni taşındığım için (Nisan) ev sahibiyle durumu paylaştıp o herhangi bir dayanağı olmayarak uygulamalar bugune kadar böyleydi diyerek her ay ödenen kıdem tazminatı ve boru tamiratı ve asansör tamiratını da benim ödemem gerektiğini söyledi. Hatta kalorifer kazanı tamirat ve merdiven boşluğu boyası olsa idi bunları da siz ödeyecektiniz dedi. Kontratı inceledim. Yakıt, su parası, kapıcı, elektrik için madde var ki bunları kabul ediyorum. Ancak diğer bakım onarım giderleri ve kıdem tazminatı için ödediğim parayı Haziran ayı kirasından düşersem (ev sahibi kabul etmese de) bir sorun olur mu? ya da neleri düşebilirm.
teşekkürler
Re: Kiracı kontrat bitiminden önce çıkmak isterse
Merhaba,
Kasım 2006 tarihinde evimi kiraya verdim. 1 senelik ücreti de peşin aldım. Şubat 2007 tarihinde kiracım evden çıkacağını ve geri kalan parayı da kendisine iade etmemi istedi. Bu arada girdiğinden beri aidat borcunu da ödememiş. Bu durumda ne yapmam gerekli? Bana bilgi verebilirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim
Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
Sayın bel1982,
Bu ödemeleri kira borcunuzdan düşebilirsiniz.
Sayın kestelci,
Kiracınızın borçlarını, peşin ödemeye mahsup edebilirsiniz. Kiracınızın evi erken tahliye etmesi halinde, sizin daireyi yeniden kiraladığınız tarihe kadarki kira bedellerinden kiracı sorumlu olur. Yeniden kiraya verebileceğiniz süreyi öngörerek, bakiye bedeli kendisine iade edebilirsiniz.
Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
örneklere ragmen tam olarak anlayamadigim bazi konular var,yardimci olursaniz cok sevinirim:mahcup:
apartmanimizda aidat ödemesi bulunmamakta.fakat kullanima bagli olarak,posta kutusu,apartman giris kapisi ve apartman ici badanasi yenilemeleri yapmak istiyoruz.
bu durumda ödeme tamamen apartman sahibine mi aittir,yoksa apartman sakinlerinin de ödeme yapmasi gerekir mi?
Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
Sayın cherry,
Aslında aşağıda verilmiş cevaplar sizin sorunuz için de geçerli.
Kiracı sadece kullanımdan ötürü ortaya çıkan günlük basit onarım ve tadilatlara muhatap olabilir. (kira sözleşmesindeki özel maddeler hariç)
Kapı, posta kutusu demirbaştır ve kiracı bu masraflardan sorumlu değildir.
Aynı şekilde boya badana da mal sahiplerini ilgilendirir.
Esenlikler,
Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
cok tesekkür ederim ilginiz icin:)
Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
Alıntı:
Av.Duygu Tekay rumuzlu üyeden alıntı
Sayın orkankey;
geniş hatlarıyla şu şekilde bir ayrım yapılanılır;
ana binanın kendisi ve eklentileri ile ilgili olarak mülk sahibi;
Anabinanın ve eklentilerinin kullanımından ötürü oluşan masrafları kiracı öder.
peki, mesela apartmanda logarda yapılan bir tamiratla ilgili bir harcamaya ev sahibi mi?yoksa kiracı mı katılmali? tesekkurler
Cevap: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
slm apartman giris kapisi ve apartman ici badanasi yenilemeleri ve ayrıca kapi otamatiği yapılacak bu yenilemeler üçreti ev sahibimi karşılayacak kiracımı bizim yöneticimiz kiracı karşılayacak diyor yardımcı olursanız sevinirim
Cevap: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
sevgili site yöneticisi
ben 6 daireli bir apartmanda kiracı olarak ikmaet ediyorum.
apartman sahibinin apartmanda 5 tane dairesi var, diğer 1 daire ise kardeşine ait.benim oturduğum daire apartman sahibine ait.
ev sahibimiz kışın almanya ya gidiyor ve buradaki kalorifer yakıtı, bina ortak kullanım elektriği, bina temizliği gibi masraflara söz konusu dönemde burada oturmadığını gerekçe göstererek katılmak istemiyor. bu giderlerin tamamını kiracı olarak oturanlar karşılıyor. aynı şekilde kardeşi de bina da ikamet etmediği gerekçesiyle aynı ortak giderlere katılmıyor. apartmanımızda bir yönetici yok. söz konusu kişilerin ortak giderlere katılması gerekir mi? bu konuda neler yapabiliriz? yasal haklarımız nelerdir?
Cevap: Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
kolay gelsin,
benimde bie sorum olacaktı. binanın iç cephesi tamamen bouandı 3-5 yılda bir yapılan işlemmiş. masrafları kiracı mı öder yok sa ev sahibi mi öder lütfen acilen cevap verirseniz sevinirim.
syg.
Cevap: Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
Oturduğunuz dairenin içi değil de diğer ortak kullanılan (merdiven boşluğu v.b.) alanların boyanması nedeni ile yapılan harcamalar (sözleşmede aksi yönde bir hüküm yoksa) kiraya verene aitdir.
Cevap: Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
Esin hanım merhaba, ben Ankarada yaşıyorum, ismin Çağlar.
Sizin hukuki nette bir kaç tane soruya verdiğiniz cevaplardan dolayı rahatsız ediyorum.
Bir konuda aydınlatırsanız sevinirim.
17 daireli apartmanımızda apartmanın hidrofor tesisatındaki problem dolayısıyla bir tadilat gerçekleşti.
(Daireler hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum, bizim dairemiz 120 m² iken, çoğu daire 160 m² ve en üst dubleks daireler 320 m² civarında)
Şimdi internetten araştırdığım kadarı ile size bir iki sorum olacak,
1) Apartmandaki giderleri m² bazında kat maliklerine paylaştırmaları mı gererkir ? Kat malikleri kanununda bu şekilde bir ibare vardı.
2) Emlak kulisinde okuduğum kadarı ile kiracılar apartmanın günlük giderlerine katılımından doğacak aidatı (yani kapıcı, bekçi, ortak kullanımdan su ve elektrik gibi) ödemekle yükümlüdür diyor.
Hidrofor tamiri uzun vadeli bir yatırım olduğu için kiracının sorumluluğunda olmaması gerektiğini düşünüyorum.
Sizin de değerli bilgilerinizi paylaşmanızı rica ederim.
Saygılarımla
Çağlar
Cevap: Re: Kiracı ve Ortak Yerlerin Giderleri
Evet, yönetim planında aksi bir hüküm yok ise(eşit paylaşım gibi) giderler arsa payı oranında dağıtılır( m2 olarak değil) Hidrafor yenilenmesi işleri sabit demirbaş gideri olduğundan bunu kat malikinin üstlenmesi gerekir.
Ancak bu konu bina yönetimini ilgilendirmez Kiracıda bu gider borçlarından ödediği kira bedeli ile sınırlı olmak üzere kat maliki ile birlikte müştereken sorumludur. Bu tür giderleri ödeyen kiracı, bunları ev sahibinden talep eder yada kiradan düşer. Bununla ilgili itilaflar kiralayan ile kiracı arasındadır.