İşe alınırken imzaladığım sözleşme ve iş akdim
merhaba
2 ay önce bir bankada işe başladım. adını forum kurallarına aykırı olabılır dıye vermıyorum. ancak şuan bu uygulamayı yapan tek banka var.
banka işe alırken;bir sözleşme imzalatıyor ve nüshasını bize vermiyor;
3 yıldan once işten ayrılmam durumunda çalışmadıgım her ay ıcın 150 usd tazmınat ve egıtım masraflarımı odeyecgıme şeklınde yukumluluk altına sokan ıbareler var.
ancak bankada şöyle bir uygulama da var. 3 ayda ADAY MEMUR,snrakı 9 ayda
STAJYER MEMUR diye unvanınız degısıyor. ve ılk 3 ayda ve 12. ay sonunda hakkınızda degerlendırmeler var. eger 12.ayın sonunda onaylanırsanız memur kadrouna gecıyorsunuz. suan ben ılk 3 ay ıcındeyım ve kadro adım adamy memur
merak ettıgım; gercekten bana suan ayrılmam durumunda boyle bır tazmınat odetebılırler mı?
acl yardımlarınızı rıca ederım.
detaylar yetersızse detay verebılırm
ayrıca aynı durumdakı arkadaslarımda yardımcı lursa sevınırım
tesekkurler
Re: işe alınırken imzaladığım sözleşme ve iş akdim
Bu konuda forumda benim hatırlayabildiğim en az 10 soru ve buna karşılık çok tatmin edici yanıtlar oldu. Lütfen forumda biraz araştırma yapınız, yine de aklınıza takılan sorular olursa seve seve yanıtlarız.
Selamlar,
Re: İşe alınırken imzaladığım sözleşme ve iş akdim
merhaba
bır saattır forumu aradım ancak 500 uzerınde sayfa var.
tazmınat olarak aradım ancak bulamadım
bana yardımcı olur musunuz en azndan nerde buacagımı daha detaylı yazarsanız sevınırım
cunku vaktım kalmdı. tesekkurler
Tek taraflı cezai şart içeren sözleşme maddelerinin hiçbir geçerliliği yoktur. Ancak bankacılık sektöründe , uzun süreli ve masraflı eğitimlere bağlı olarak cezai şart maddelerine Yargıtay'ın geçerlilik tanıdığını görüyoruz.Konu detaylarda gizli olduğundan, tüm bilgi ve belgeleriniz ile birlikte bir avukatla görüşmenizde fayda var. Buradan size önereceğimiz çözümler, bu detayda yanıltıcıolma riski taşıyor...
Selamlar,
merhaba
oncelıkle donus ıcın tesekkurler
ıstıfa dılekceme tarafıma tazmınat odetılmeksızın ıstıfa dılekcemın kabulunu seklınde yazı ekledım
bunun bır gecerlılıgı var mı? buna ragmen odetme hakları var mıdır?
tesekkurler
O tarz bir dilekçe ile siz yazılı bir talepte bulunuyorsunuz, işvereninizin talebinizi kabul ettiğine dair yazılı bir beyanı yoksa, talebiniz karşılıksız kalmıştır ve talebinizin geçerliliği yoktur.
Selamlar,
ancak dılekceyı ınsan kaynaklarına gonderdıkten sonra bana artık gıdebılecegımı soyledıler..
bu durumda ıstıfa dılekcemı kabul etmıs olmuyorlar mı?
bır mahkeme oldugunda ıstıfa dılekcemı beyan etmek zorunda degıller mı? yardımcı olursaız sevınırım
Merhaba,
sn.Harun bey'in de belirtmiş olduğu gibi,sözleşmelerdeki tek tarflı cezai şartlarım bir hükmü yoktur.Bu sebeple sözleşmenizde geçen 150usd/ay tutarındaki cezai tazminatı ödemenizi ancak mahkeme kararıyla sizden alabilirler.ki sözleşmede tek taraflı şartın hükmü olmadığından çok yüksek ihtimalle bu konudaki sonuç sizin lehinize olur.
Ancak işletme sizin için eğitim masrafında bulunmuş ise gene mahkeme kanalıyla,sizin için yapmış olduğu eğitim giderlerini alabilir.
sözleşmenizi siz ve işletmeniz 2 ayrı taraf olarak imzalamışsınız.Vermiş olduğunuz istifa dilekçenizde tazminat ödemeden istifa talebinizi işletme kabul etti ise size bunu yazılı olarak bildirmesi gerekir.Aksi durumda işletmeniz sırf siz öyle istediniz diye tazminatsız istifanızı onaylamak zorunda değildir.
Bir mahkeme durumunda istifa dilekçenizi beyan ettiklerinde zaten kendi isteğinizle işinizden ayrıldığınızı belgeleyebileceklerdir.bu durumda ihbar tazminatı ve belgelediği eğitim giderlerini sizden talep edebilecektir.
umarım bir dava açmayı düşünmüyorsunuzdur bu konuda!!!
saygılarımla
merhaba
dava acmayı dusunmuyorum. tek ıstedıgım 150 lık tazmınattan muaf olmak oncelıklı olarak...
1 dun dolmasına ragmen bankadan herhangı bır cevap tarafıma ıletılmedı.
o halde yarın kendılerını arayarak kararlarını yazılı olarak bıldırmelerını talep etmekm gerekıyor anladıgım kadarıyla
tesekkurler
4 aylık deneme surem de olsa ıhbar tazmınatı odemek durumunda mıyım?
bankanın baglı oldugu toplu ıs sozlesmesınde 4 ayın deneme suresı oldugu yazıyor.
Arkadaşın elinde sözleşme yok cezai şartin tek taraflı olup olmadğını dahi bildiğini sanmıyorum ya cezai şart karşılıklı düzenlenmiş ise ?
merhaba tayfun bey,
banka toplu ıs sozlesmesıne/sendıkaya baglı
ve orada 4 ay ıcınde deneme suresı oldugu ve memnun kalınmaması durumunda ısverenın tazmınatsız ve bıldırımsız fesıh hakkı oldugu yazıyor
karşı tarafın eğitim veya imzalattıgı sozlesme ıle ılgılı tazmınat hakkı var ıse bunun ıcın hak dusurucu sure nedır yardımlarınızı rıca ederım
saygılar
Eğitim giderleri ile ilgili olarak meslektaşlarımın vermiş olduğu cevapları iyice incelemenizi rica ederim. Hizmet akdinin tek taraflı feshi halinde diğer tarafa ödenecek olan tazminatın geçerli olabilmesi için bu yükün her iki taraf içinde düzenlenmiş olması gerekir. Meslektaşlarımın izah etmeye çalıştığı sadece işçi aleyhine düzenlenmiş olan cezai şartların geçersiz olduğudur. Sözleşmenizin feshi halinde tazminat yükü her iki tarafa yüklenmiş ve miktar açısından da oransızlık yok ise geçerli olabilecektir.
Kıymetli arkadaşların görüşlerine ek olarak, Toplu İş Sözleşmesi ile artırılmış 4 aylık bir deneme süresi mevcutsa, bu size bu süre içerisinde iş akdinizi fesh etmeniz durumunda sadece ihbar tazminatı ödememek konusunda muafiyet sağlar.
Selamlar,
teşekkür ederim
saygılarımla,