Yeniden evlilik nafakanın iptaline sebep olur mu?
2002 yılında eşimden ayrılmış bir bayanım..Boşanırken kendi rızası ile ayda 250 dolar yoksulluk nafakası bağlandı bana.1 sene sonra ödediği nafakayı kaldırmak için yeniden dava açtı.Ancak karar benim lehime sonuçlandı ve nafakanın devamına karar verildi.Benim maddi durumumda ve hayatımda boşandığım günden bugüne hiç bir gelişme ya da değişme olmadı.Kendisi şimdi yeniden evleniyor.Onun yaptığı bu evlilik bana bağlanan yoksulluk nafakasını ödemesini kanunen engeller mi?Kendisi bundan önceki davayı kaybettiği halde şimdi nafakayı ödememek için evlendiğini ileri sürerek yeniden dava açma hakkını elde eder mi?Nafakayı ödememe hakkı doğar mı bu durumda?Cevap verirseniz çok sevinirim.Teşekkür ederim.İyi Çalışmalar...
Re: Yeniden evlilik nafakanın iptaline sebep olur mu?
SLM LAR;
Eski eşinizle tekrar evlenirsenizseniz alacaklı olan eşiniz tekrar evlendiği için (sizle yada başkasıylada olabilir)nafaka hakkı kendiliğinden ortadan kalkar.Ayrıca suç teşkil etmez.
Ama siz arzu ediyorsanız kendi cebinizden eşinizin cebine para transferi yapabilirsiniz.
Eğer yoksulluk nafakası ödeyen eş yeniden evlenirse (önceki eşten çocuk yok) ve yeni eşi de çalışmıyorsa bu durum doğal olarak ekonomik durumunu menfi yönde etkilemez mi? Bu gerekçe ile nafakanın kaldırılması ya da azaltılması için dava açılamaz mı? Nafaka alan eşin ekonomik durumunun iyileştiğini, aynı şehirde yaşamıyorsak, nasıl ispatlayacağız? Memur maaşıyla nasıl iki eve birden bakma gücümüz olabilir?
slm lar;
siz nafakanın azaltılması yönünde dava açarsınız.Şartların değiştiğini vs gibi sizin lehinize olan deliller ileri sürebilirsiniz.Eski eşinizin mahkeme kanalıyla sosyo -ekonomik durumu incelenir.
Amac ;sosyo-ekonomik durumu yerinde olmayan kadının kendisine bağlanan bu nafakayla hayatını idame edebilmesidir..Böylelikle kadının magduriyetinin önüne geçilmiş olunuyor.
Cevap: Yeniden evlilik nafakanın iptaline sebep olur mu?
Ben asgari ucretle calisan birisiyim basimdan bir bosanma gecti anlasmali nafaka olarak 750 tl oduyorum evde ki esyalarimi dahil hic bir seyim kalmadi arti kart borcu kredi borcu ev kirasi gecim sartlari beni baya zorluyor ve yeni bir evlilik dusunuyorum dakat maddi yonden yanasamiyorum yeni evlik yaptigim da nasil olacak nafaka verilecek biliyorum ama bunda dusme yapabilirmiyim
Alıntı:
Taknisyen rumuzlu üyeden alıntı
Ben asgari ucretle calisan birisiyim basimdan bir bosanma gecti anlasmali nafaka olarak 750 tl oduyorum evde ki esyalarimi dahil hic bir seyim kalmadi arti kart borcu kredi borcu ev kirasi gecim sartlari beni baya zorluyor ve yeni bir evlilik dusunuyorum dakat maddi yonden yanasamiyorum yeni evlik yaptigim da nasil olacak nafaka verilecek biliyorum ama bunda dusme yapabilirmiyim
Evlenmeniz, ödediğiniz nafakayı azaltmanız için sebep değil. Nafaka birinci önceliktedir. Ödemezseniz hapse girersiniz. Bu yüzden eski eşiniz evlenene dek evlenme fikrinizi ertelemeniz daha mantıklı görünüyor.
Yine de isterseniz nafakanın yeniden belirlenmesi için dava açabilirsiniz ama kazanmanız bana pek mümkün görünmüyor.
Merhabalar,
5 yıl evli kaldığım eşimden 2006 yılında boşandım ve o zaman 5 yaşında olan oğlumuza 200 ve annesine de 200 Lira nafaka bağlandı. Kendisi yıllar önce vefat etmiş babasından yetim maaşı alıyor ve çok iyi biliyorum ki bu yetim maaşın kesilmemesi için de yıllardır sigortasız çalışıyor. Boşandığım eşimden olan oğlum da bu ara 18 yaşını doldurup Lise son sınıftan terk edip okumaya devam etmedi. Ben 2015 yılında tekrar evlendim ve bu evlilikten 2017 ve 2019 yılında iki tane çocuğum oldu. 13 yıl süresince kavga gürültü bu nafaka benden alındı ve alınamayan kısmı için de icraya verildi. Bugün itibarı ile aylık 1080 TL nafaka ödemem gerekiyor. Beenim net maaşım 4286 TL (Agi ile birlikte) ve maaşıma yine bir haciz gönderildi ki işler nafaka olan 1080 lira ödenecek ve kalanın da 4/1 i kesilip icra takibinde bulunan ve yıllardır faizlenen nafaka borcu için kesilecek. Bu da mevcut maaşımın yaklaşık yarısını eski eşime vermem demek. Bu durum da benim ailem ile geçinebilmemi neredeyse imkansız kılıyor. Ben evli ve biri 2 yaşını doldurmamış ve diğeri henüz 2 aylık iki çocuğun ve eşimin sorumluluğunu taşırken bu nafaka ve haciz bana çok ağır geliyor. Bu durum beni, eşimi vede çocuklarımı son derece etkiliyor. Zira nafaka haczinden dolayı eski işverenlerim ile sorunlar yaşadım ve buda bir kaç kez işten ayrılmama bile sebep verdi. Eğer dava açıp nafakanın yeniden değerlendirilmesini ve düşürülmesini talep edersem ne derecede başarılı olur.
Bilgi verirseniz memnun olurum. teşekkürler.
Borcunuzun adının nafaka borcu olması belki bu kadar rahatsız ediyor ama bir başka borç için aynı miktar haczediliyor olsaydı da aynı zorluklar sözkonusu olacaktı. Kesinleşmiş olup ödemediğiniz birikmiş nafaka borcunun indirilmesi sözkonusu değil.
Güncel aylık ödemeniz gereken aylık nafaka miktarı için indirim talep etme hakkınız elbette var ama bir sonuç alabileceğinizi hiç sanmıyorum.