Çalışma koşullarında değişiklik İş.K. m.22
Bu konuda sitede içtihat aradım ancak bulamadım.
Yargıtay Çalışma Koşullarındaki Hangi değişiklikleri İş Akdinin haklı nedenle işçi tarafından feshi sebebi olarak görmektedir?
Benim bulabildiklerim:
1-Yrg. 9. HD 7.12.1995, 95/20913-35276: "Gece vardiyasında çalışan işçilere iş yerinde üç saat istirahat verilmekteyken bu uygulamanın işveren tarafından tek yanlı olarak bir saate indirilmesi, iş şartlarının işçi aleyhine değiştirilip ağırlaştırılması olarak kabul edilmektedir."
2-İşyerinde usta olarak çalışan işçinin bulaşıkçılığa verilmesi üzerine işi bırakıp hizmet akdini ... haklı kabul edilmektedir." 6.11.1995, 95/12937-33424.
Yargıtay'ın esaslı değişiklik sınırları içinde gördüğü kararları paylaşırsak memnun olacağım. Özellikle elinde yeni tarihli kararlar olan arkadaşların paylaşımlarını bekliyorum.
Saygılarımla...
Re: Çalışma koşullarında değişiklik İş.K. m.22
Merhaba,
Umarım sorumu bu başlığa yazmam sorun olmaz.
Bir şirkette yurt dışı prim uygulamasıyla işe başladım. Prim esasları sözlü olarak bana bildirildi. Bu esaslar:
1- Yurt dışında çalışılan süre ay içinde 25 günden fazla ise o aya ilişkin 1000 $ ek ücret verilir.
2- Yurt dışında çalışanın barınması şirket tarafından sağlanır ve ulaşımı için araç verilir.
Bu esaslar sözleşmede ve personel yönetmeliğinde bulunmamaktadır.
S1. Bu durumda, ileride bir gün, herhangi bir sebepten dolayı işverenin bu ek kazancı ve barındırma faydasını elimden almaya yetkisi var mıdır?
S2. Söz konusu prim esasları İş Kanunu 22. Md. ilk cümledeki "işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşulları"ndan mı sayılır?
S3. İşveren bu olanakları elimden alarak beni yurt dışında çalışmaya zorlarsa iş sözleşmesini bildirimsiz fesh etme hakkım doğar mı?
S4. İşveren bu olanakları elimden alarak beni yurt dışında çalışmaya zorlarsa ön bildirim yaparak yahut yapmaksızın iş sözleşmesini fesh ettiğimde, sözleşmede yer alan "iş sözleşmesi süresi dolmadan yapılan fesihlerde kalan sürenin ücret karşılığı karşı tarafa ödenir" maddesi uygulabilir mi? (İşverene sözleşme fesih tazminatı öder miyim?)
S5. Prim esaslarında yer alan 1000 $ ek ücret için iş görüşmesi esnasında "1000 $ ama 1000 Lira'ya düşürülme ihtimali var" denmiştir. Bu ücretin tarafıma Lira biriminden ödenmesi halinde bu durum yine 22. Md. kapsamında iş koşullarında değişiklik sayılır mı?
Fazla soru sordum. Yanıtlarsanız minnettar olacağım.
Teşekkür ederim.
Re: Çalışma koşullarında değişiklik İş.K. m.22
Kadro ünvanım daimi işçi vasıflı
Kadro atama yazımda vasfımım ne olduğuna dair hiç bir açıklama da yok.
Yalnız bize imzalatılan matbu sözleşmede her türlü ormancılık faaliyetleri demekte..
Fazla mesai ücreti talep ettiğimde işveren 6 yıldır görev yaptığım bilgi işlem merkezinden, üniversite diplomam ve çeşitli bilişim sertifikalarım olmasına rağmen vasıfsız işçi kadrosundaki personelin hizmet verdiği orman yangınları söndürme işçisi olarak çalıştırmak ile tehdit ediyor.
Bunu da sözleşmede ki her türlü ormancılık faaliyetleri cümlesine dayanarak yapıyor.
Yıllardır fiilen çalıştığım bilgi işlem bürosundaki görevimi, vasıflı işçi olmamı ve üniversite diplomam ile bilişim kurslarında aldığım sertifikaları öne sürerek böyle bir pozisyon değişikliğinde konusu edilen İş.K M.22 den faydalanmam mümkün olur mu ?
Saygılar sunuyor şimdiden teşekkür ediyorum.