Günümüz Türkçesinde sıkça kullanılan " Sana Ne?" nin aklıma takılma ve forum açma nedenim; iki akşamdır çok güzel sohbetlerin yaşandığı dost meclisine gündem yaratmasıdır.
Kısaca "SANA NE?" hangi hallerde kullanılır?
Printable View
Günümüz Türkçesinde sıkça kullanılan " Sana Ne?" nin aklıma takılma ve forum açma nedenim; iki akşamdır çok güzel sohbetlerin yaşandığı dost meclisine gündem yaratmasıdır.
Kısaca "SANA NE?" hangi hallerde kullanılır?
Sevgili Pınar;
ben annemden öğrendiğim bir şeyi anlatayım bu hususta.
Efendim 1950 ve 1970 yılları arasında mini etekler cok moda ve bugunki trendy tabiri ile süper miniler var.
Eğer etek boyu diz üstünden bıraz daha kısa ise bu mininin adı "bana ne" imiş.Yani biri bu boyda ki bir hemcinsimize bu eteğin boyu ne kız dendiğinde kız eteğin boyuna soyle bir bakıp "bana ne" dermiş.
Etek boyu çok çok kısa ise buna da "sana ne" derlermiş.
Yanı bu kızın aileden biri arkadası veya sevgilis vesair
- Kız bu eteğin boyu ne böylee diye sorduğunda bu hanım kız
şöyle omuzunun üstünden bakıp , baktığı omuzunu sadece rasta için kullanmayıp birde soyle silkeleyip soranın gözünün içine bakıp
SANA NE dermiş.
Bu etek boyu ve bu cevaba ragmen ne bu kızlar dayak yemiş, ne adamlar psikopos pardon psikopata bağlanıp bu kızları dövmemişlerdir.
Amma geriye gitmişiz yahu..
BANA NE BANA NE ...
Ben o yılları yaşamak istiyorum.
Sayın Av.Pınar Dündar ;
Sana ne ?
Kime ne ben mutluysam...
sanane sanane sanane sanane
hiç rahat yokmu bana şu yalancı dünyada
kimin ne hakkı varki karışır hayatıma
hesap soramaz bana kim çıkarsa karşıma
kimin ne hakkı var ki karışır hayatıma
sanane sanene sanane
hür doğdum hür yaşarım kime ne kime ne
kölemiyim sana ben sanane sanane
zararım kendime kime ne kime ne
sen bak kendi derdine sanane sanane
sanane sanane sanane
bu kalp benim değilmi severim severim
canım nasıl isterse gezer eğlenirim
her günüm mutlu benim kim ne derse desin
canım nasıl isterse gezer eğlenirim
sanane sanane sanane sanane sanane
hür doğdum hür yaşarım kime ne kime ne
kölemiyim sana ben sanane sanane
zararım kendime kime ne kime ne
sen bak kendi derdine sanane sanane
Arkadaşlar;
Bu siteyi herkesin her konuda söyleyecek bir şeyleri olması ve yazmasından dolayı sevdiğimi söylemek isterim.
Duygucum;
Bu yazdığın olayı bende duymuştum.Bayanların 50-60 larda giyimlerini resimlerden de görüyoruz. Şıklık ve modernlik üzerlerinden akıyor. Zaten onların bakışlarında da zaten sana ne ve bana ne kelimelerini taşıyan bir güven yok mu?[:tbp]
Sayın Commadoretr1;
Valla hi sizi tebrik ediyorum kökten çözümcü bir yaklaşımız var .:) Ayrıca şimdi anlıyorum ki; sana ne ise banada o lafı duygu hanımın yazdıkjları ile bağlantılı olarak ortaya çıkmış olabilir. Sonuçta etke boyları aşağı yukarı aynı:D
Dilekcim;
Mutluluk tekil yaşandığında anlamsız, mutluluklar paylaşıldığında güzel ama yinede kime ne :D:D:D
Birde tabii olayın şarkı hali var ki; hepimizin bir dönem dilinden düşmeyen bir şarkı Sayın Rita yazmış. Sana ne sana ne...[:ppl]
Ama ben de şarkı mırıldanıyordum. [:sg] (Özlem Tekin - Kime Ne)
Benim kime nem, mutluluğuma ya da kederlerime ortak olunmasına değil, beni yargılamaya, sorgulamaya kalkanlara. Pınar Hanım sormuşsunuz ya hangi hallerde kullanılır sana ne diye, işte ben burunlarını herşeye sokanlara sana ne derim, hatta daha da genelleştirir kime ne derim...
Kime ne kardeşim ben mutluysam ya da mutsuzsam da kime ne... ;)
What is yanii...??[8)]
Sana ne ise bana da o yane [:o)]
Commoodoorreeeeeee nerdesiinn Pınar bana "SANA NE " dedi.
.............
Sen sana ne sanırsan,
Ayruga da onu san,
Dört kitabın manası,
Budur eğer var ise
..........
YUNUS EMRE
Kime ne
Ben melamet hırkasını kendim giydim eynime
Ar u namus şişesini taşa çaldım kime ne
Gah çıkarım gök yüzüne seyrederim alemi
Gah inerim yer yüzüne seyreder alem beni
Sofular haram demişler bu aşkın badesine
Ben doldurur ben içerim günah benim kime ne
Nesimi#8217;ye sormuşlar yarin ile hoş musun
Hoş olayım, olmayayım o yar benim kime ne
Nesimi
Kutsi diye bir insan var sana ne adlı albüm yapmış ilk şarkı sana ne? çıkış 11.08.2005 ;););)
bana ne bir yana da keşke sana ne denebilecek bir mesleğim olsaydı herkes bana bak diyor, bana bak diyor evde bile rahat yok. Bir şeyi yapmaktan kaçınmak dert, yapıp beklenmedik sonuçlar olması dert. Ade kolay gelsin.
Bir gün Nasreddin Hoca eve doğru yürüyormuş, bir arkadaşı arkadan seslenmiş "aman hoca gördün mü biraz önce geçen helva kazanı ağzına kadar doluydu". Hoca istifini bozmadan "bana ne" demiş. Arkadaşı, "ama hoca helva kazanı sizin eve gidiyordu, buna ne dersin?" demiş; hoca yine istifini bozmadan "o zaman sana ne?" demiş.:D:D:D:D
ben nasılım..kimim..neyim..nerdeyim..sananeee :p
http://nedir.antoloji.com/sana-ne/
Sana ne anlayatim?
Ben sana tutkundum..Senin için yazdigim senin için söyledigim bütün sarkilar hep hüzündü... Ben sana tutkundum..Elimi tutan ellerine beni öpen dudaklarina acina sevgine gittikçe baglanan kalbime tutkundum..
Ben sana tutkundum bakislarina öfkene ruhuna hep sana tutkundum..Izlerdim seni uzaktan uzaga... Damarlarimda dolasan sevgine beni içten içe bitiren askina tutkundum... Dipsiz karanlik gecelerde sana söyledigim sarkilar sana yazdigim siirler hep seni anlatan hayaller sana çikan yollar sana baglanan umutlar...
Hersey sen kokuyordu..Düslerim acilarim sevgim ellerim vücudum hepsi sen kokuyordu... Gittigim yerlerde baktigim gözlerde hep seni görüyordum..Sen olmustum ben tamamen... Sana ne anlatayim? içimdeki aciyimi? Kalbimdeki biçagimi? Yoklugunda duvara astigim kanli gözyaslarimimi? Söyle sevgili sana ne anlatayim?
Terketmisti beni yüregin bunu farkediyordum....Sen dokunmadanda hissediyordum...Senle konusmadan da anlayabiliyordum...Illaki senin bana sözlerle anlatman gerekmiyordu bunu.. Bunu sen söylemedende biliyordum...
Her nefes alista senin boslugunun doldurulmaz oldugunu anliyordum..Terketmisti beni yüregin..sessizce gitmisti bir haber bile vermemisti..
Simdi herseyi sadece yüregimdeki seninle yapiyorum...Onunla avutmaya çalisiyorum kendimi..Onunla gidiyorum heryere...
Senin bedenin olmus olmamis ne farkederki...
28/10/2000
Ebru Yilmaz
adem#8217;i balçıktan yoğurdun yaptın
yapıp da neylersin bundan sana ne
yarattın insanı saldın cihana
salıp da neylersin bundan sana ne
bakkal mısın teraziyi neylersin
işin gücün yoktur gönül eğlersin
kulun günahını tartıp neylersin
geçiver suçundan bundan sana ne
katran kazanını döküver gitsin
mümin olan kullar didara ersin
yılana ermeyle tamuyu yutsun
söndür şu ateşi bundan sana ne
sefil düştüm bu alemde naçarım
kıldan köprü yaratmışsın geçerim
şol köprüden geçemezsem uçarım
geçir kullarını bundan sana ne
kaygusuz#8217;um aydur cennet yarattın
nice kullarını ceh#8217;neme attın
nicesin ateş-i aşk ile yaktın
yakıp da nelersin bundan sana ne
Kaygusuz Abdal
Allamya gerçekten Allah Akıl dağıtırken nedense ben oraya uğramamışım anlamıyorum.....
Yazılanları okuyunca açıkçasu sonuç ortaya çıkıyor....
Sayın Duygu TEKAY o kadar eveleyip gevelemesinin özünde MİNİ etek giymek istemesi bunacesaret edememesi yatıyor... Okuyun bakın... 1950-1970 arası en önemli konu MİNİ etekmiş... bugün giyemiyormuş.... Öncelikle banane 50 lerde giyenlerden SANA ne ?
Sayın Pınar DÜndar #8217 ye takmışbanane ? Elalemin yazılarından SANA ne ? Duygu hanımınyazısınıdesteklediğinizden sizde mini giymek isteyipte giyemeyenlerdensiniz... BanaNE? Kökten Çözümcülüğümden SANA ne ?
Sayın Dilek Sizin mutluluğunuzdan kime neyse ne SANA NE?,
Sayın Commodore1tr;
Akıl dağıtımı sırasında neredeydiniz biz ne bilelilim Allahım yarebbim.
Evet belki cesur değilim ama bakın nedenleri aşağıda. Saygılarımla arz ederim. :) :) :)
Cesaret iyi bir şeydir ama ölülerin işine yaramaz.
Aristophanes
Aşırı cesur olmak aşırı ölçülü olmaktan daha iyidir
Niccolo Machiavelli
Erkek cesaretini emretmekle ,kadın itaat etmekle gösterir.
Aristotales
Uzaktan cesur olmak kolaydır.
Demosthenes
Cesaretin ölçüsü ölmek değil, yaşamaktır.
Vittoiro Alfieri
Cesaret on kısımdır, biri korkmamak, dokuzu dikkat ve ihtiyattır.
Hz. Ali
Boş ver ne derse desin
ister atsın ister tutsun
isterse bir parmak balı
çerçevesiyle yutsun
nasılsa artık her şey sarı ve siyah
ağlaşır kandil ve Süreyya
dövdüğün tokmak değil kafan
oda kapı ardında
bir baş bir karış patiska
düşün sen giderken çıkar mı bir ah
yüreğin küfrederken olur olmaz
canımlı cicimli cümleler kur
ve sıcak buseler koy üstüne
insanlığın iki yüzüyle
günahkar duygular da senin değil
şeytan aldı götürdü
satamadan getirdi
ama aldırma ve dönüp ardına bakma
yasal çerçeveye koyduk
yada belli belirsiz bir iddiaya
çokça da aymaz bir idealde
hadi yine iyisin
rüzgar da senden yana eser istediğin yöne
biz
bizi sorma
hayıflanarak söyleniriz
ah gelse cana cesaret
ve olsa öze kısa bir avdet
ama nerde
bin can, bir pul için yaşar esaret!...
Sayın Commodoretr1;
At binenin kılıç kuşanannın, mini etek giyenin sana ne? Düzgün olmayan bacak neylesin mini eteği giyenden giymeyenden sana ne? Kökten Çözümcülüğünüzden bana ne? Cesaret bir hissi kabl el vuku bu olaydan sana ne?
Sayın Duygu; mini etek boyunun sana ne ve bana nesinden bize ne?
Sayın Dilek senin mutluluğundan kime ne ise kime ne ayrıca bana ne?
Sayın Dündar!!!!!
Bu kadar............ :)
Sayın Tekay;
Anladığım kadarıyla "SANA NE" nin sesiz versiyonunu yazmışsınız tebrik ediyorum daha önce bu halini düşünmemiştim. Sana ne = Sol Omuz üzerinden bakarak kafa silmek = Sayın Tekay'ın son yanıtır.;)
Sevgili Pınar;
biliyorsun ki bu aralar kafam başka bır konu ile fazlasıyla mesgul o nedenle sadece omuz silkip goz suzmnin yanında bırde someoneelse moduna gecmiş durumdayım.
Tınnnn yaniii. Buda bir nevi "Bana ne" demektir. Ve sanırım hakikaten tınnnnnnnnnnnn.........
Anladın sen onu.......
Güzelim Türkçemizin katledilişinin bir örneği olan someone else ve de nothing else modu denilen modlar, Sana ne ve bana ne 'nin argolaştırılmış hatta deformasyona uğratılmış hali olup bu konuda herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum.
Ayrıca Sayın Tekay Modunuzu ve diğer halleri anladığımı bildirir, " siz onu beğenmiyormusunuz" diye sorarım.
Kanımca....
Anladın sen onu..................
Sanırım saçmalama modu var insanların nereden aklıma geldi anlamam ama sorarsanız yanıtım hazır sana ne ?
Sayın Commodore1tr;
Umarım rahatsızlık hissi vermıyordur varlığımız?
Ne haddimize efendim ne münasebet ...
ya arkadaşlarmı desem acaba benden büyükleri abla abimi desem artık siz nasıl uygun görürüseniz o şekilde kabul ediniz
bu sana ne bana ne anlamı ne acaba biraz aydınlatınız
gerçi sizde bana sana ne bana ne diyeceksiniz ama
demeden ben diyeyimmmmmmmmmmmmmmmm
Yine çok iyi balık tutuluyor...
Sazan tatlı su balığı olarak bilinsede Irmakların denize yada okyanusa kavuştuğu yerlerde de vardır ve orada sular tuzludur.
Böyle akla zarar bir bilgiyi durduk yere neden verdi ki diye soran varsa yanıt belli sana ne ?
Peki bir ayı dere ağzında yakaladığı tuzlu su sazanını yerse susar mı? Bana ne ?
Sazanın aynalısı ve de aynasızı vardır. Aynalı olanlar tatlı, olmayanlar tuzlu sularda yaşar. Aynasız olanlardan korkmak; tutsuz olanları koklamamak lazımdır. Malum Balık baştan kokar. Birde ister sazan ister hamsi olsun balık kaygan olur elden çabuk kaçar, tutamayandan bana ne?
Hiza ve yok nizam, her şey şaka gibi sanki 1 nisan, kapı gibi açılmış bütün özentilerin ağzı, bunu yazacam bir çoğuna kitliycem
sokaklar kimin acep, kimin elinde rifle, ben yoldayım plakam yerli yana kaykıl, tüm yollar çıkmaz, zaman çok geç oldu ayrıl, şaşkın teenager özenti laf atma sen yardır, bilinçsizce bakan gözler bir düşünsün, rap mi, rock mı yada punk mı, jazz mı, bol pantolon mu yoksa uzun saç mı, golü atmak mı yoksa golü kurtarmak mı, belki eşit değiliz ama hepimiz dengiz, çatışmaya hiç gerek yok özgür düşün özgürce gez, biz aynı havayı soluyoruz, biz aynı suları içiyoruz, biz aynı sistemlerde ezildik ki bunu da biliyoruz, nedenler aynı farklı olan bedenler ve renkler tartışılmaz, zaten farklı zevkler ve farklı renkler, önce saygı göster ondan sonra saygı gör, herkesin bir hakkı var elinde görmeyense kör
hiza ve yok nizam, her şey şaka gibi sanki 1 nisan, kapı gibi açılmış bütün özentilerin ağzı, bunu yazacam bir çoğuna kitliycem
çalmaktan, haram kazanmaktansa reklam, tanrımdan isterim ve sunarım hep ikram, kim kime dumduma, sözünün eri kim ama, dört bir yana dağılmış insanoğlu, farkımız ne aynıyız, aynı trene binmişiz, sallanır yer, gökte inler milyar insan birbirimize girmişiz, siz dertsizler saldırmaktan çekinmezsiniz, hep dertliydik biz zaten bunu siz bilmezsiniz, herkes kendi peşinde bir çoğu çoban ararken, bir çoğu da kaybolmuş tam benliğini bulmuşken, kendisine hiç bakmadan, ve başkalarına laf atansa asla ileri gidememiş, nedense belli buyrun, kar kapatmış yolları, buz tutmuş, donmuş her bir su, kancıklaşmış millet iyice yavşaklaşmış doğrusu, korkmuş millet benden online olmuş bu g... korkusu ve bugün de gök karanlık zaten yok aydınlık olgusu
hiza ve yok nizam, her şey şaka gibi sanki 1 nisan, kapı gibi açılmış bütün özentilerin ağzı, bunu yazacam bir çoğuna kitliycem
istediğin buysa eğer buysa istediğin, keşmekeş yaratmak çok kolay beyinsiz embesil, ben beşte beş vurdum sen neredesin, tahsil dediğin müshil, İstanbul mu bitti, sen mi karşılıksız hiçbir iş yok, kıstırılmış sesler tek duyulan gıybet ve vesvese, kışkırtılmış keşler baş kaldırmış her bir boş şeye, siz beni de boş verin ve bana bir yol verin, siz benden önce sesi kısılmış şaşkın oğlanlarsınız, yağında üstüne çıkmaya hazır programlanmışlarsınız, yağında görelim hadi çağlasın tüm ırmaklar, ben dünde buradaydım, bugünde buradayım, yarında, bir yerden başlamakta şarttır artık sizin içinde, ayırırsan ayrılırsın, bölünürsün hep bölersen, yenilirsin hep döversen, rezil olursun hep söversen, sokaklar herkesin ve herkes özgür her bir müzik hür, her bir kültür farklı renk ve her fikirse farklı tür
Söz-Müzik: Ceza
mrb arkadaslar konu cok dagilmis toparlayayim dedim.
1- sana ne turkce de bir konunun sizi ilgilendirmedigini belirtmek icin kullanilir
2- annesi kucuk murtaza'yi ilk defa markete yollar. "git marketten bir kucuk sana al" der. kucuk murtaza konuya vakif olmadigindan ve market bilgisinin yetersizliginden "sana ne?" der. boylece annesinden ilk samarini da yemis olur.
3- sana ne arapcada karides anlamina gelir
4- sana ne almancada tuzlugu uzatirmisiniz demektir.
5- san-ane - sahane nin bir harfinin yanlis yazilmis halidir ki konuyla ilgisi yoktur bu durumda sahane sanane denilebilir.
6- ilk mesajinda bu kadar geyik yapan birinin bu forum sitesinde kalma olasiligina verilebilecek cevaptir.
Mürteza Bey;
Sana ne kanada da ne anlama gelmektedir.
Mesela Pınar Kanada da olsa sana ne dese ona derler?
kendi kendine sana ne diyene deli derler.
E ozaman deli derlerse o da "sana ne " demeye hak kazanır ki bu durumda Pınar yine haklı olacaktır.
elbetteki sana ne demenin sekli burada onemli olan ... kendi kendine ucuncu sahislarin duyamayacagi sekilde sana ne demis ise bu durmda pinar hanim hakli sayilabilir. fakat "sana ne" nin tonlamasi ve ses seviyesi iki veya daha cok kisi tarafindan duyulabiliyorsa bu durumda hukuki sorumluluklar dogar ve hakkinda kamu davasi acilabilir. zimbabve ceza kanununda bu acikca belirtilmistir.
Ama üzerinde kur pratık yaptıgımız fiilin gerçekleşme yeri Kanada .
Orada da bu tür eylemlerin cezai sorumluluğu varsa Pıanr hanımın azılı bir suçlu olduğu savını ileri sürebiliriz.
Ne dersiniz.