Zamanı gelmeden istenen zamlar hk.
Herkese merhaba, 2022 Şubat ayında kiraladığım konutta 2023 Şubat ayı itibariyle enflasyon oranında zam yapıp oturmaya devam etmekteyim. Ev sahibi kendisinin tayin dönemi olduğunu, çıkacağı semtte kiraların çok fazla olduğunu ve şu an verdiğim kirayı minimum %400 civarında arttırmak istediğini söylüyor. Bunu kabul etmediğim taktirde kendi evine yerleşeceğini ve evden çıkmamız için 1 ay gibi bir süre vereceğini belirtti. Kiralarım eksiksiz bu zamana kadar banka üzerinden ev kirası olarak gönderildi. Sorum şu olacak; Herhangi bir zamanda ihtarname çekerek evden çıkartılabilir miyiz? Bu olmuyorsa tahliye davası açarak çıkartılabilir miyiz? Eğer gelip kendisi de oturacaksa bildiğim kadarıyla 3 yıl boyunca başkasına kiraya veremiyor, aksi bir durumda ben tazminata hak kazanmış oluyorum. Konu ile ilgili bilgili arkadaşların yardımını bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Zamanı gelmeden istenen zamlar hk.
Eğer başkasına daha yüksek kiraya verirse tazminat alırsınız.
Ama gerçekten kendi oturacaksa ve sizin oralarda başka bir dairesi yoksa ve kendi de kiradaysa sizi hukuk yolu ile çıkartır.
İlgili yargıtay kararı:
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/yar...-haber-6538036
--
Bence karşılıklı anlayış ile ortayı bularak oturun.
Dairenin rayici ne kadar, şu an ödediğiniz ne kadar. Arada büyük makas varsa kendinizi ev sahibi yerine de koyun. Ha eski kiracı olarak haklarınız da var ne siz ne evsahibi kurnaz tilki olmasın bence.
Alıntı:
İsmail Ufuk rumuzlu üyeden alıntı
Ama gerçekten kendi oturacaksa ve sizin oralarda başka bir dairesi yoksa ve kendi de kiradaysa sizi hukuk yolu ile çıkartır.
İlgili yargıtay kararı:
--
Dairenin rayici ne kadar, şu an ödediğiniz ne kadar. Arada büyük makas varsa kendinizi ev sahibi yerine de koyun. Ha eski kiracı olarak haklarınız da var ne siz ne evsahibi kurnaz tilki olmasın bence.
Alıntı:
1. Ev sahibi kendi evinde kendisi oturacaksa...
2. Ev sahibi aynı ilçe'de bir tane daha evi yoksa...
eğer ki, ev sahibi yukarıdaki 2 kriteri sağlıyorsa.. mahkeme ev sahibini!! bak burayı 10 kere falan oku idrak et, yasalar benden yanacı kiracı kardeş.. mahkeme ev sahibini, haklı bulur.. kesin karara bağlar.. kesin karar sonrası, tahliye emri tebliğ edilir kiracıya.. bu şu demektir.. çıktın çıktın, yoksa adam her boku yapabilir artık sana bu saatten sonra demektir..
yani isterse ev sahibi bu karar sonrası elektriği suyu da kestirebilir.. keserler.. bu karardan sonra keserler.. ancak, gerek yok.. çünkü avukat burada hemen icra ya çeker işi.. kamyonu dayar kapıya, icra memuruyla gider, eşyaları çıkarır evden.. sonra icra davası açar, bu yapılan harcamalar için.. kiracı rezil rüsva vaziyette kışındaki dona kadar vermiş olarak çıkar ordan ki kimsenin başına gelmesin bu.. çok kötü bi olay.. çünkü sadece evden olmadı, durduk yere eşyaları yediemine çekildi, onları ordan kurtarması lazım.. bu süreçte harcanan ev sahibi harcıyor bu parayı bu arada.. bu parayı ev sahibine vermesi lazım..
bak büyük rezillik bunlar.. ciddi söylüyorum oyun değil lan bu iş.. öyle asarım keserim yok.. hali hazırda uygulanıyor bu yöntem.. yasa korumaz yani. kanun sana çık dediği halde direnmişsin.. kanun üstüne alınır bunu. düşman beller seni. arkanda durmaz yani..
öyle kolay değil diyenler için.. çok kolay kardeşim bu işlem.. 1 gün sürmüyor inan.. sabah işe gidiyorsun akşam boş eve girersin öyle söyliyim noluyoe lan dersin.. sonra camı çerçeveyi kırar kombiyi bozar falan kiracı.. sakın!! zaten boka battın olum salak mısın sen? avukat onunda parasını alacak senden.. icralıksın olum zaten.. dangalak mısın elalemin malına zarar, veriyorsun..
camın kombinin parası eklenir hemen bi dosyaya bakıyor bu iş.. sakın.. yine cinnet geçirip yapan var mutlaka.. ama ödüyorlar yani.. ödemeyeni görmedim.. çünkü maaşından otomatik kesilir eğer eşyaların ederi karşılamazsa.. yani bak oyun değil bu işler..
dinlemeyin öyle her önünüze geleni.. o mahkeme süreci ev sahibinden çok kiracıyı bunaltır.. ben nasılsa kazanırım yeeaaa ganunlar benden yana yeeaaa derken, hop durum bu olur.. yine de siz bilirsiniz.. ama yukarıdaki koşulları sağlayan bir ev sahibi varsa, zıtlaşmayın derim.. yasalar onu koruyacak sizi değil..
Alıntı:
hukhakhak rumuzlu üyeden alıntı
alinti:
1. Ev sahibi kendi evinde kendisi oturacaksa...
2. Ev sahibi aynı ilçe'de bir tane daha evi yoksa...
eğer ki, ev sahibi yukarıdaki 2 kriteri sağlıyorsa.. mahkeme ev sahibini!! bak burayı 10 kere falan oku idrak et, yasalar benden yanacı kiracı kardeş.. mahkeme ev sahibini, haklı bulur.. kesin karara bağlar.. kesin karar sonrası, tahliye emri tebliğ edilir kiracıya.. bu şu demektir.. çıktın çıktın, yoksa adam her boku yapabilir artık sana bu saatten sonra demektir..
yani isterse ev sahibi bu karar sonrası elektriği suyu da kestirebilir.. keserler.. bu karardan sonra keserler.. ancak, gerek yok.. çünkü avukat burada hemen icra ya çeker işi.. kamyonu dayar kapıya, icra memuruyla gider, eşyaları çıkarır evden.. sonra icra davası açar, bu yapılan harcamalar için.. kiracı rezil rüsva vaziyette kışındaki dona kadar vermiş olarak çıkar ordan ki kimsenin başına gelmesin bu.. çok kötü bi olay.. çünkü sadece evden olmadı, durduk yere eşyaları yediemine çekildi, onları ordan kurtarması lazım.. bu süreçte harcanan ev sahibi harcıyor bu parayı bu arada.. bu parayı ev sahibine vermesi lazım..
bak büyük rezillik bunlar.. ciddi söylüyorum oyun değil lan bu iş.. öyle asarım keserim yok.. hali hazırda uygulanıyor bu yöntem.. yasa korumaz yani. kanun sana çık dediği halde direnmişsin.. kanun üstüne alınır bunu. düşman beller seni. arkanda durmaz yani..
öyle kolay değil diyenler için.. çok kolay kardeşim bu işlem.. 1 gün sürmüyor inan.. sabah işe gidiyorsun akşam boş eve girersin öyle söyliyim noluyoe lan dersin.. sonra camı çerçeveyi kırar kombiyi bozar falan kiracı.. sakın!! zaten boka battın olum salak mısın sen? avukat onunda parasını alacak senden.. icralıksın olum zaten.. dangalak mısın elalemin malına zarar, veriyorsun..
camın kombinin parası eklenir hemen bi dosyaya bakıyor bu iş.. sakın.. yine cinnet geçirip yapan var mutlaka.. ama ödüyorlar yani.. ödemeyeni görmedim.. çünkü maaşından otomatik kesilir eğer eşyaların ederi karşılamazsa.. yani bak oyun değil bu işler..
dinlemeyin öyle her önünüze geleni.. o mahkeme süreci ev sahibinden çok kiracıyı bunaltır.. ben nasılsa kazanırım yeeaaa ganunlar benden yana yeeaaa derken, hop durum bu olur.. yine de siz bilirsiniz.. ama yukarıdaki koşulları sağlayan bir ev sahibi varsa, zıtlaşmayın derim.. yasalar onu koruyacak sizi değil..
Merhaba, yazım uslubunuzdan ve içeriğinden dolayı yanlış konuya yazdığınızı farzediyorum.
- - - Güncellendi - - -
Alıntı:
İsmail Ufuk rumuzlu üyeden alıntı
İlgili yargıtay kararı:
--
Merhaba, cevabınız için teşekkür ederim. Aslında dairenin rayiç bedelini istemiyorlar. Kendileri başka ilden bizim bulunduğumuz ile tayin isteyip daha nezih bir semtte oturmak istediklerini belirttiler. Fakat buna karşılık kendi kiralarının yarısından fazlasını da bizim kiramız üzerinden karşılamayı istiyorlar kısacası durum bu. Evi satarız dediler, bana satabilirsiniz dedim ertesi gün vazgeçtiler. Şimdi de çıkmamızı isteyecekler sanırım. Kendileri ile gayet uzlaşmacı bir şekilde konuştum istedikleri miktara yakını 2024 Şubat ayı yani zam döneminde yapabileceğimi ve 5 ay önce zam yapmış olmamıza rağmen ara zam olarak da ekstra verebileceğimi ilettim fakat beğenmediler. Yolun sonunda sürecin 1-2 sene uzayarak mahkeme ve istinaf yolu ile çözüleceğini hissediyorum maalesef.
Alıntı:
KeNe rumuzlu üyeden alıntı
Yolun sonunda sürecin 1-2 sene uzayarak mahkeme ve istinaf yolu ile çözüleceğini hissediyorum maalesef.
hangi sehirde yasiyorsunuz? ona göre uzar uzamaz tahliye davasi. ic anadoluda ilk durusma 4 ay sonraya veriliyor.
Alıntı:
hangi sehirde yasiyorsunuz? ona göre uzar uzamaz tahliye davasi. ic anadoluda ilk durusma 4 ay sonraya veriliyor.
Ankara'da ikamet ediyoruz. Benim problemim evden çıkmak değil 1 haftaya ev bulurum yine çıkarım bunu da kendilerine ilettim. Fakat burayı işletme olarak görüp fahiş fiyattan başkalarına kiraya vereceklerse ben de kendimi korumak adına yasal yolları takip etmek zorundayım.
Alıntı:
Ankara'da ikamet ediyoruz. Benim problemim evden çıkmak değil 1 haftaya ev bulurum yine çıkarım bunu da kendilerine ilettim. Fakat burayı işletme olarak görüp fahiş fiyattan başkalarına kiraya vereceklerse ben de kendimi korumak adına yasal yolları takip etmek zorundayım.
baskasina kiralayacagini nerden biliyorsun? bende tahliye davasi actim kiracima karsi kendimiz evimizde kalmak istiyoruz. savunmalarinda tam tersini iddaa edip baskasina kiralayacakmisim diye yazmislar samimi degilmisim falan. halbuki gercektende bidaha kiraya verilmeyecek kendimiz kalacagiz evimizde.
Alıntı:
baskasina kiralayacagini nerden biliyorsun? bende tahliye davasi actim kiracima karsi kendimiz evimizde kalmak istiyoruz. savunmalarinda tam tersini iddaa edip baskasina kiralayacakmisim diye yazmislar samimi degilmisim falan. halbuki gercektende bidaha kiraya verilmeyecek kendimiz kalacagiz evimizde.
Tabi ki kesin konuşamam. Başkasına kiralamalarının önüne engel koyabilmek için bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Yoksa herkes evini belirsiz süre ile kiralasın, kiracı gelsin evini dizsin otursun, ev sahibi de keyfine göre biz böyle uygun gördük diyip çıkartsın. Bunun önüne bir noktada set çekmek gerekiyor. Kendilerinin ihtiyacı var buyursun gelsin zaten kendi evleri bunun aksini iddia edemez kimse. Fakat ticari bir sözleşme imzalıyorsan bunun da hükümlerine uymak gerekir. Sanırım sizin kiracınız gibi sanıyorsunuz herkesi.
Alıntı:
Tabi ki kesin konuşamam. Başkasına kiralamalarının önüne engel koyabilmek için bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Yoksa herkes evini belirsiz süre ile kiralasın, kiracı gelsin evini dizsin otursun, ev sahibi de keyfine göre biz böyle uygun gördük diyip çıkartsın. Bunun önüne bir noktada set çekmek gerekiyor. Kendilerinin ihtiyacı var buyursun gelsin zaten kendi evleri bunun aksini iddia edemez kimse. Fakat ticari bir sözleşme imzalıyorsan bunun da hükümlerine uymak gerekir. Sanırım sizin kiracınız gibi sanıyorsunuz herkesi.
kiracilarin direnmeleri ile kiralar daha sert yukariya dogru cikmaktadir. mahkeme giderleri vesaire yeni kiracilardan cikartiliyor kirayi fazladan yukariya cikartarak.
bu olay ölüm ve yikim döngüsüdür. artik millet silahi ile birbirlerini yiyorlar bu konuda. ben yurt disinda oldugumdan dolayi yine rahatim dava meselesi ile. burda hic birsey olamiyor , avukata verdim vekaleti bitti. ancak turkiyede isen basina bir is gelebilir , her iki taraf icin gecerli bu hem kiraci hem ev sahibi.
https://www.trthaber.com/haber/turki...di-779730.html
Alıntı:
kiracilarin direnmeleri ile kiralar daha sert yukariya dogru cikmaktadir. mahkeme giderleri vesaire yeni kiracilardan cikartiliyor kirayi fazladan yukariya cikartarak.
bu olay ölüm ve yikim döngüsüdür. artik millet silahi ile birbirlerini yiyorlar bu konuda. ben yurt disinda oldugumdan dolayi yine rahatim dava meselesi ile. burda hic birsey olamiyor , avukata verdim vekaleti bitti. ancak turkiyede isen basina bir is gelebilir , her iki taraf icin gecerli bu hem kiraci hem ev sahibi.
https://www.trthaber.com/haber/turki...di-779730.html
Maalesef, iki taraftan biri medeni davranış sergileyemiyorsa bu tarz durumlar yaşanabiliyor.
Alıntı:
Maalesef, iki taraftan biri medeni davranış sergileyemiyorsa bu tarz durumlar yaşanabiliyor.
suanda hergün yasaniyor bu olaylar. oyle bir risk seninde basina gelebilir mahkeme yolunu(direnme yolunu..) secersen. buna hazirlikli olmalisin. benim icin konusmak kolay yurt disindan. ancak turkiyede yasiorsan zor.
Sn.hukhakhak ın kendi de demiş, yurtdışında olduğu ve kendisi doğrudan sizin konunuzda taraf olmadığı için konuşmak kolay ve sağolsun epey de konuşmuş bu konuyla ilgili.
Bahsettiklerinin 99% u hatalı bilgi, ama kendi hatasıdır .
Özü;
ev sahibinizin isterse aynı blokta kiracısı olan 40 tane dairesi olsun ,
kendisi bir başka şehirde iken kendi dairesinin bulunduğu ile gelecekse ve kendim oturacağım derse, sözleşme süresi dolmadan 30 gün önce size ulaşacak şekilde kendi ihtiyacı nedeniyle sözleşmeni belirtip tahliyesini isteme hakkı var ev sahibinin.
Dinlemediniz ev sahibini diyelim, bu durumda ev sahibinizin kendi ihtiyacı nedeniyle tahliye davası açma hakkı var.
Kendi ihtiyacı nedeniyle tahliye davasında kimse sormaz ona neden illa bu daire, neden bir başka daireden istemiyorsun boşaltmasını diye, keyif benim ev benim, hesap benim, ben bu dairede yaşayacağım der geçer.
Tahliye davasını kazandığında mahkeme kararıyla tahliye ederseniz ve ev sahibinin evi başkasına kiraya verdiğini tesbit ederseniz dava açıp o bahsettiğiniz tazminatı talep hakkı kazanmış olursunuz. Mahkeme kararı olmadan tahliye ederseniz, kendi arzunuzla tahliye etmiş olursunuz ve o bahsettiğiniz tazminatı talep hakkınız olmaz.
Elbette bu bir süreç,
anlayış gösterir çıkarsınız, kimse yıpranmamış olur.
Yok, inat ettim , zorlayacağım her yolu derseniz, dava sonucunda ev sahibiniz doğru şekilde ilerlerse o davayı kazanır, dava masraflarını ödersiniz, icra yoluyla tahliyenizi isteyebilir. 3 aylık kira bedeli ödeyerek icra nın yerine getirilmesini erteleyebilir ve istinaf mahkemesine başvurursunuz.
Onu da kaybettiğinizde artık yapacak bir şey kalmaz kolluk kuvvetleri yardımıyla evden çıkartılırsınız.
Tüm bu süreçte de kiranızı tam ve zamanında ödemeyi ihmal etmezseniz, kendiniz adına faydalı bir iş yapmış olursunuz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Sn.hukhakhak ın kendi de demiş, yurtdışında olduğu ve kendisi doğrudan sizin konunuzda taraf olmadığı için konuşmak kolay ve sağolsun epey de konuşmuş bu konuyla ilgili.
Bahsettiklerinin 99% u hatalı bilgi, ama kendi hatasıdır.
Turkiyede yasanilmaz. Millet suanda gercekten bu enflasyon sayesinde birbirlerini kesip öldürüyorlar. mesela daha yeni habere düstü , adam 1250 tl kira veriyor antalyada. ev sahibi ve ogullari adamin evini basiyorlar tekme tokat dövüp burnunu kiriyorlar , zorla kendi rizam ile cikacam belgesini imza attiriyorlar.
Gercekten cok kötü bir durum var. Bende ev sahibiyim , bende tahliye davasi actim , bunun uzerinede kira tespit davasi acilacak. dogrudan kavga degilsede mahkemelerde birbirlerini kiriyorlar. pekte farki yok.
https://www.ensonhaber.com/3-sayfa/a...uz-kira-dayagi
Turkiyede sosyal konut olmadigi icin , kiracilar ölüme terk edildi diyebiliriz. Devlet ev yapip ucuza kiralamasi gerekiyordu. sahislar ile ugrasilmaz. ben yurt disindayim ve devletin evini ucuza kiraliyorum ve dogrusuda bu. cikartma falan olmuyor ozaman 40 yil kirala sorun yok , kafan rahat oluyor.
Bu ekonomik krizi ile Turkiye zor durumdaydi. ancak bu kira enflasyon sorunuda ortaya cikmasi ile Turkiye artik Afganistanin bir alt versiyonudur diyebilirim. Ben hergün dedeme dua ediyorum ki avrupaya göc etmis zamaninda.
Kurulusundan , 15 temmuz 2016 gününe kadar ingiliz sömürgesi olan Turkiye cok zor kalkinir yillar gerek bu isi yapabilmek icin.
her gün kan akiyor , her gün ayni olaylar. Bu kan , yikim ve ölüm döngüsü gelecek en az 5 yil boyunca devam eder:
https://www.haberturk.com/ev-sahibi-...akladi-3606794
Allah rahmet eylesin. Kiraci , ev sahibini öldürmüs. Allaha sükür ki avukata vekalet cikarttirdim yurt disindan, uzaktan izliyorum filmi. Bakalim sonu nasil olacak.
https://www.boldmedya.com/2023/07/13...etmeye-kalkti/
sn.Erdogan Kircali , bu islerin sonu böyledir. ölüm ve yikim döngüsü. Gelecek 5 yil boyunca binlerce insan hayatini kaybedecek ve yaralanacak bu kira sorunu sayesinde.