Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
Herkese merhabalar,
Değerli hukukçular; dedemi 2 ay önce kaybettik. Annemler 3 kardeş. Dayımın üzerinde de haciz olduğu için miras bölündüğünde sorun yaşamamaları için damadına tüm malı üzerine geçirip ondan sonra da kardesleri arasinda mal paylaşımı yapmak istedi. Damadının da tanıdık avukat arkadasi ile bu islemleri yürütmek istediler hem resmi dairelerde islemleri daha kısa sürede halletmek için. Tapuda tüm malı dayımın üzerine yaptılar. Her ne kadar konuşsam da annemlerle bu riskli işten caydıramadım. Hem baba acısı var diye hem kardeşlerine güven/kızgınlık duygusu içerisinde satışı yaptılar. Dayımın bir düşüncesi daha vardı. Çok emeğinin geçtiğini düşünerek malların 3/2 sini almak istiyor. Kardeşleri arasinda konusup bu miras oranına yakın bir düzeyde anlaştılar. Malum koronadan sonra satışı yapmayı düşünüyorlar annemlere. Aklıma takılan soru şu; ya şeytana da uyar da bu satışı yapmazsa? Konunun takipçisi olucam tabii ki böyle bir durumla karşılaşırsak dava açabilir miyiz? Bizlere düşen mirası geri alma hakkına sahip olur muyuz?
Herkese sağlıklı günler dilerim. Saygılarımla,
Cevap: Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
Dedenizin malları, dedeniz vefat etmeden önce mi, sonra mı dayınızın damadının üzerine geçirilmiş?
Ne şekilde geçirildiği açık değil.
Eğer mallar vefat ettiğinde halen dedenizin üzerineyse, tüm çocuklarına mirasları payları oranında geçmeden bir başkasına geçemez.
Bu durumda anneniz ve teyzenizin hisselerinin kendi üzerine geçirilip sonra bir başkasına geçmesi söz konusu ki, bu da onların rıza verdiğini gösterir.
Dedeniz ölmeden bir başkasının üzerine geçirilmişse, muvazaa nedeniyle tapu iptali davası yolu ile şansınız daha yüksek.
Cevap: Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
Yusuf Bey merhabalar, öncelikle yardımınız için teşekkür ederim.
Dedem vefat ettikten sonra miras 3 varis için işlemlerin yapilmasi için avukata vekalet verildi. Avukat işlemleri gerçekleştirdikten sonra, dayım annem ve teyzem mirası dayımın damadının üzerine devretti. Bunun da nedeni dayımın üzerindeki haczin davasinin sonuclanmasini beklemesi. Bu da son celse diye bakiyorlar 2/3 aylik bir süreçmiş. Bahsettigim gibi zamani geldiginde bu mirasi payina düşen kısmını dayimin damadi devir yapmazsa (dayim bu mallarin devrine musade etmezse) biz nasil bir yol izleyebiliriz?
Saygılarımla
Cevap: Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
Ben olayın mantığını anlamış değilim.Bir defa mirasın kız kardeşlere düşen kısmının kız kardeşlerde kalması, sıkıntılı olan dayının üzerine düşen kısmının damada geçirilmesi yolu niye izlenmedi amaç dayının olası icra durumunda üzerine mal olmamasını sağlamaktıysa eğer.Dayının davası ile kız kardeşlere geçen mirasın hiç bir bağı yok.Kız kardeşler olası icranın muhatabı değil ama dayının icrası bahane edilip tüm mallar damada geçiriliyor.Esas olması gereken dayının payının kardeşlerin alması, işler çözülünce varsa rıza kardeşlerin arasında anlaşmasıydı.Ben şeytanın avukatlığını yapmış olayım, yakın bir zamanda sözde davası sonuçlanmış olan dayı 'sormayın bacılarım mirası kaçıralım dedik ama karşı taraf davayı kazandı(veya amacı aynı farklı bir hikaye) damat mamat dinlemediler miras going to go, neyse sağlık olsun öpüşelim devam edelim' diye ortaya çıkabilir.Bu ve benzer miras, kaçırma, dayı, icra içeren mevzuların hayırlı bittiğini ne duydum ne gördüm.Umarım sizinki istisna bir durum olur.Tüm bu yazdıklarımdan daha önemli olarak da rahmetli dedeniz için ise başsağlığı dileklerimi sunuyorum.Allah rahmet eylesin..
Cevap: Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
Alıntı:
porfavor rumuzlu üyeden alıntı
.. zamani geldiginde bu mirasi payina düşen kısmını dayimin damadi devir yapmazsa (dayim bu mallarin devrine musade etmezse) biz nasil bir yol izleyebiliriz?
Biz nasıl böyle bir hata yaptık diye birbirinizle dertleşirsiniz.
Kendi istekleri ile devredilmiş her şey, geri alınabilmesi de ancak artık o malların '' gerçek '' sahibi olan dayınızın damadının vermek istemesi ile mümkün olabilir.
Cevap: Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
Engin Bey merhabalar teşekkür ederim konuya müdahil olduğunuz için. Dostlar sağolsun Allah kalanlara uzun ömürler versin. Benim de aslında fikrim bu yöndeydi annemler bu mirası üzerine alıp bu icra olayı kapandıktan sonra dayıma payına düşeni devir etmeleri yönündeydi. Böyle bir yol izlemeyi tercih etti dayım. Annemler de dedigim gibi hala acılarını unutmus degiller malları düşünmüyorlar ama çocuklarının geleceğini riske attılar. Hayatta sevmediğim iştir bir insanin peşinden bir işi takip etmek. Son zamanlarda kafama takıldı en iyisi buradaki donanımlı hukukculardan bilgi alayım dedim. Çalıştığım icin de avukatlik burolarina gidemiyorum. Bahsettiğim bu miras devri olayinin üzerinden yaklaşık 1 ay geçti. İyi niyeti kötüye kullanim doğarsa nasil bir yol izleyeceğimizi cok merak ediyorum. İnsallah dayım böyle bir ise kalkışmaz.
Saygi ve selamlarımla,
- - - Updated - - -
Merhaba Erdoğan Bey,
Bu duruma düşmekten korkuyorum. Paragöz bir dayı. Ona dargın iki kardeş. Ortada 5 daire ve 1 dükkan. Annemlere o kadar dil döktüm tüm ipleri dayıma veriyorsunuz diye laf dinletemedim. Hatta cevap olarak miras bizim sana söz düşmüyor oldu. Ve ben de bir o kadar dünya malından uzak düşüncelere sahibim. Ama hayat kurabilmek için bu varlıklara da ihtiyacımız var. İnsallah biz yanılırız da dayım bizleri mağdur etmez.
Saygılarımla sağlıklı günler dilerim,
Cevap: Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
Merhabalar,
Konu hakkında bilgilerinizi rica ederim,
(Olasi kotu niyet olusumunda dava açarsak kazanma ihtimalimiz var midir?)
Saygilarimla,
Cevap: Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
Dayınızın yada dayınızın damadına tüm malları devredebilecek tek bir kişi var-dı, o da dedeniz . Sağ iken bunu yapabilirdi. Vefat ettiği anda, dayınız eğer mirası red etmedi ise,
dedenizin eğer hayattaysa eşi ve çocukları mirasçısı olur.
Dedenizin adına kayıtlı mülklerde anneniz veya diğer kardeşleri herhangi bir işlem yapamazlar ancak kendilerinin mirasçı olduğunu kanıtlayacakları veraset ilamı ile bu işi yapabilirler.
Bu durumda da dayınız da dedenizin veraset ilamında mirasçısı olarak görülüyor olması gerekir. Haciz davasını açan alacaklı taraf için bu durum yapılan devir işleminin iptalini isteme hakkı doğurur.
Anneniz ve diğer kardeşleri açısından ise durum;
tamamen dayınızın damadının keyfine kalmış, dayınız dahil hiç birine yada istediği başka birine de devredebilir. Burada da annenizin ve diğer kardeşlerinin bir hak kaybı olmaz, sadece en başında kendi özgür iradeleri ile vazgeçip bağışladıkları mülkler artık daha başkasının olmuş olur. O devri kabul edip işlemleri yaptıkları anda, tüm haklarını da GERİDE BIRAKMIŞ OLARAK çıkmış durumdalar tapu müdürlüğünden.
Cevap: Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
Teşekkür ediyorum yanıtınız için Erdoğan Bey. Tapudan haklarını geride bırakmış olarak çıktılar diyorsunuz fakat; ileride böyle bir hukuksuzluk yaşanırsa. İyi niyeti kötüye kullanımdan ötürü dava açma hakkına sahip olamıyorlar mı?
Saygilarimla
Cevap: Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
İyi niyeti kötüye kullanma diye bir TCK maddesi yok.Güveni kötüye kullanma var ama kendi rızalarıyla gerçekleştirdikleri işlem için bu şekilde bir dava yoluna gitmek sonuç doğurmaz.En başından ya miras olması gerektiği gibi paylaşılacaktı yada dayının sıkıntısı varsa kız kardeşlere miras devredilecek dayı kendi sorununu halledip öyle gelecekti.Hiç bir mantıkla açıklanamayacak bir şekilde konunun muhatabı olayan bir damada mirasın tümünü geçirmek hiç iyi bir fikir değil ve bedelleride maddi anlamada olacak gibi duruyor.Karşı taraf artık icrası mı davası mı başka bir şey mi bitecek hallolacak, sonra damat gelip herkese hakkı kadarını kendi isteğiyle devredecek.Harici bir yolu şu an için yok.Yani özet olarak damat ilk iş günü o malları satıp ilerlese yapabileceğiniz hiç bir şey yok.
Cevap: Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
Teşekkür ediyorum yanıtınız için. Bekleyip göreceğiz bakalim neler yasanacak.
Saglikli gunler dilerim,
Cevap: Mirasın vekaletle mücbir sebepten dolayı devri
Anneniz "miras bizim sana söz düşmüyor" dedikten sonra yapabileceğiniz bir şey yok.
Öncelikle anneniz bunu geri almaya istekli olmalı.
Zorlu ve karmaşık bir dava süreci ile geri alma şansı yüzde ellinin altında.
En önemli husus: Kişi kendi muvazaasına dayanamaz.
Buradan konuşmak dayınızın ve damadının da savunması için bazı hususları öğrenmesi anlamına gelir.