E mail ile hakaret davası
03.2006 tarihinde atılmış bir mail den dolayı hakaret davası ile karşı karşıyayım. Mail kendi ev IP mden atıldı gözüküyor.
Mail içerik olarak bir kişinin değişik yerlerde kimlerle gezdiğinden kimlerle oturduğundan başka bir kişiye bilgi amaçlı gönderilmiş. Kendi memleketinden birine bilgi amaçlı bir mesaj.
Mailde kötü söz küfürlü kelime yok
Mailde yazılı olanlarla uzaktan yakından hiç bir alakam yoktur. Öncelikle talimat gereği ifadem alındı. Şimdi ise Hakaret suçu ile dava içn çağrılıyorum. Hiç bir alakam olmayan bu mailden IP numarası ile suçlu durumdayım. Bu konuda ne yapmam gerekir. Ne tür bir yol izlemeliyim.
acil!!! E mail ile hakaret davası
Herkese selam.
Sevgili Harun Gür senın mesajını okuduktan sonra derın bır nefes cektım...rahatladım
Hurriyet gazetesinde bahsettıgın olayın benzerıyle su an karsıkarsıyayım, ve acıkcası hakım e IP adresınden bahsedınce , o nedır evladım demesınden korkuyordum...
Sımdı siz değerlı arkadaslarıma bır akıl danısmak ıstıyorum,Bır bayan beni e maıl ıle hakaret sucundan mahykemeye verdı ;
Bu mail'ın benım IP adresimden atılmadıgını ıspatlamak benım gorevım mı sanık olarak ?, yoksa davacı olarak karsı tarafın gorevı mı?
Yanı ben ılk ıfademde heycanlanarak bır cok sey anlattım ama bu olaydan bahsetmedıgım ıcın de ,suclu oldugum hakkında ıddıa var ... Durusmam ıkı ay sonra , duruşmada acıkalarsam bu olayı cok gec kalmıs olamm sanırım...
Son olarak sanırım bu msn adresının belırtılen tarıhte hangı IP den girildiğini sanırım Mıcrosoft Turkıye uzerınden ogrenebılırız ... ??
NOT: ARKADASLAR INTERNETTE KONUSTUGUNUZ KISILERE ASLA OZEL BILGINIZI VERMEYIN ,KENDINIZ GIBI SANIP ANLATIYORSUNUZ BAZI OZEL BILGILERINIZI , VE KARSI TARAF BUNLARI KULLANARAK SIZE COK ZOR GUNLER YASATABILIYOR...
Re: E mail ile hakaret davası
Ben hukukçu değilim ama bunu sizin ispatlamanız mümkün görünmüyor kaldı ki mahkeme zaten bu ip adresii tespit edecektir ve belirleyecektir, tabii ISP lerin log tutma süreleri aşılmadıysa?
Bende boyle dusunuyorum ama durusma öncesinde verilen ifadeler neticesinde cumhurıyet başsavcısından gelen yazıda hic IP adresininin arastırılmasından bahsedilmiyor,bunu benım yapmadıgımı soylememe ragmen :(
Bende boyle dusunuyorum ama durusma öncesinde verilen ifadeler neticesinde cumhurıyet başsavcısından gelen yazıda hic IP adresininin arastırılmasından bahsedilmiyor,bunu benım yapmadıgımı soylememe ragmen :(
Bir de benımle ugrasan kişi normal değil...kafayı bana takmıs durumda ...
Eski msn adresim bir şekilde hacklendi 2 sene önce,ve bu msn adresınden bırısıne hakaret ıceren bır mail gitti,benden gitmediğini davacı tarafta çok iyi bılıyor ,ve IP adresleri arastırılınca bu olayın acıga cıkacagına ınanıyorum ...
Fakat ben ifademde bu şahısla internet cafe de tanıstım dedım... Aklıma soyle bır soru gelıyor ,Şimdi bu mail in gittiği IP adresi bır ınternet cafe ye ait cıkarsa o zaman ben mi suclu durumuma dusecegım???
Bu tür kararlar ile kişiler "suç işlemeye" özendirilip; "ne olsa ceza verilemez" mantığı ile hareket etmeye başlayacaktır. Bir an önce beklenen kanunun yürürlüğe girmesi, idari birimlerin internet kafelerde saat ve kimlik kontrolünü zorunlu hale getirmesi ve Yargıtay'a konu hakkında açıklamalı bilgi verilmesi gereklidir.
Sayın Emrah Yavuzcan, size tüm kalbimle katılıyorum...
Herkes gırerken tc kımlık no sunu gırsın ... işi bitincede açılan oturum kapatılsın net cafelerde.. Cunku dusunun hepımız msn kullanıyoruz ,dısarda oldugumuz zaman acil bır durum oldugunda net cafe den baglanıyoruz .. Ben de dahil olmak uzere bı kac kez rastladım, msn kullanırken cogu kısı msn ını acık unutup gıdıyor ,ya da parolalmı anımsa ve otomatik olarak oturum aç kısmına tik atıyor ...KOtu nıyetlı bırısı e maıl hesabından herseyı yapabılır...
Emrah bey , bu konuda izlemem gereken adımlar nelerdır?Bılıyorum cok kez soruldu ama en guncel seklıyle sızden bılgı almak ısterım 125 /2-53 kanun maddesı nedır?
125/2 yı anladımda ,53 nedir?
Madde 125 - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma
Madde 53 - (1) Kişi, kasten işlemiş olduğu suçtan dolayı hapis cezasına mahkûmiyetin kanuni sonucu olarak;
a) Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tâbi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten,
b) Seçme ve seçilme ehliyetinden ve diğer siyasî hakları kullanmaktan,
c) Velayet hakkından; vesayet veya kayyımlığa ait bir hizmette bulunmaktan,
d) Vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasî parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan,
e) Bir kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tâbi bir meslek veya sanatı, kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir olarak icra etmekten, yoksun bırakılır.
(2) Kişi, işlemiş bulunduğu suç dolayısıyla mahkûm olduğu hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar bu hakları kullanamaz.
(3) Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen veya koşullu salıverilen hükümlünün kendi altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkileri açısından yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanmaz. Mahkûm olduğu hapis cezası ertelenen hükümlü hakkında birinci fıkranın (e) bendinde söz konusu edilen hak yoksunluğunun uygulanmamasına karar verilebilir.
(4) Kısa süreli hapis cezası ertelenmiş veya fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.
(5) Birinci fıkrada sayılan hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla hapis cezasına mahkûmiyet hâlinde, ayrıca, cezanın infazından sonra işlemek üzere, hükmolunan cezanın yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Bu hak ve yetkilerden birinin kötüye kullanılması suretiyle işlenen suçlar dolayısıyla sadece adlî para cezasına mahkûmiyet hâlinde, hükümde belirtilen gün sayısının yarısından bir katına kadar bu hak ve yetkinin kullanılmasının yasaklanmasına karar verilir. Hükmün kesinleşmesiyle icraya konan yasaklama ile ilgili süre, adlî para cezasının tamamen infazından itibaren işlemeye başlar.
(6) Belli bir meslek veya sanatın ya da trafik düzeninin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla işlenen taksirli suçtan mahkûmiyet hâlinde, üç aydan az ve üç yıldan fazla olmamak üzere, bu meslek veya sanatın icrasının yasaklanmasına ya da sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir. Yasaklama ve geri alma hükmün kesinleşmesiyle yürürlüğe girer ve süre, cezanın tümüyle infazından itibaren işlemeye başlar.
Birisi bana maille hakaret etti,bende karsılık verdim.Dava açarsa akibeti ne olur? İkimizde ceza mı veriz? Bu davanın süresi ne olur?
Meraba Duygu hanım ben bu siteye yeni üye oldum ve nasıl soru sorulacağı hakkında pek bir bilgim oyüzden kusura bakmayın ben bir konu hakkında yardımınızı istiyorum bana bir arkadaşım(gerçi şuan görüşmüyorum)bana küfür,hakaret ve tehdit dolu bir mail atmış hala duruyo silmedim ve dava açmak istiyorum bizim buraya yakın bir adliye var orayamı başvurucam?İzlemem gereken yollar neler,önce ne yapacağım dilekçe verilicekse nasıl bir dilekçe hazırlayacağım,avukat tutmam gereklimidir ve karşı tarafa nasıl bir ceza uygulanır?Bana bu konuda yardımcı olup bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim.
Alıntı:
Hasret88 rumuzlu üyeden alıntı
Meraba Duygu hanım ben bu siteye yeni üye oldum ve nasıl soru sorulacağı hakkında pek bir bilgim oyüzden kusura bakmayın ben bir konu hakkında yardımınızı istiyorum bana bir arkadaşım(gerçi şuan görüşmüyorum)bana küfür,hakaret ve tehdit dolu bir mail atmış hala duruyo silmedim ve dava açmak istiyorum bizim buraya yakın bir adliye var orayamı başvurucam?İzlemem gereken yollar neler,önce ne yapacağım dilekçe verilicekse nasıl bir dilekçe hazırlayacağım,avukat tutmam gereklimidir ve karşı tarafa nasıl bir ceza uygulanır?Bana bu konuda yardımcı olup bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim.
6 ay geçmediyse üstünden, savcılığa bu mail ın cıktısıyla başvurabilirsiniz
sizin avukat tutmanıza gerek yok,
nasıl ceza uygulanıcağı, hakimlerin takdiridir,
ayrıca zaten Sayın Emrah Yavuzcan, ın mesajındada nasıl bir yaptırım olabileceği yazmaktadır, lütfen okuyunuz